Visit the Greek American Women's Network (GAWN) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 23 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-06

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: Είμαστε παράταξη του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου
  • [02] Στην Πορτογαλία ο Γ.Παπανδρέου
  • [03] Ομιλία Α.Παπαρήγα στην Ελευσίνα

  • [01] Κ.Καραμανλής: Είμαστε παράταξη του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου

    "Είμαστε η παράταξη που ενώνει. Παράταξη που συνθέτει ιδέες και απόψεις για το συλλογικό, το κοινωνικό, το εθνικό συμφέρον. Είμαστε δύναμη των πολιτών που συναντιώνται στο κέντρο της πολιτικής. Στο κέντρο όπου χαράσσονται και προωθούνται γενναίες αλλαγές, τολμηρές μεταρρυθμίσεις. Είμαστε παράταξη του σύγχρονου κοινωνικού κέντρου. Της ελεύθερης σκέψης και της κοινωνικής ευθύνης. Του μέτρου και της μετριοπάθειας. Δύναμή μας είναι η σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Είναι η πλατειά κοινωνική συμμαχία των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Είναι η ισχυρή πλειοψηφία της προόδου", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ Κώστας Καραμανλής, στην ομιλία του κατά την έναρξη του 7ου τακτικού συνεδρίου της ΝΔ.

    "Η Ελλάδα έχει μεγάλες δυνατότητες, είπε. Εχει μπροστά της ένα καλύτερο μέλλον. Η προοπτική αυτή φαίνεται ξεκάθαρα από αυτά που ήδη πετύχαμε. Ναι, υπάρχουν ακόμη παθογένειες. Υπάρχουν ακόμη προβλήματα. Με αυτά παλεύουμε. Ενα ένα τα ξεπερνούμε. Ολα μπορούμε να τα ξεπεράσουμε, και θα τα ξεπεράσουμε. Ενα μόνο δεν μπορεί να αντέξει ο τόπος: την προσφυγή στην πόλωση, τις ύβρεις, τις πρακτικές που δηλητηριάζουν τη δημόσια ζωή, τις διχαστικές αντιπαραθέσεις. Ολα αυτά τα πλήρωσε πολύ ακριβά ο τόπος με δύο μεγάλους εθνικούς διχασμούς."

    Ο Κ.Καραμανλής αφού τόνισε ότι "η εποχή των δογμάτων και των διαχωριστικών γραμμών έχει περάσει προ πολλού", αναφέρθηκε στην "πάντα επίκαιρη", όπως είπε, ιδρυτική διακήρυξη της ΝΔ, η οποία όριζε με σαφήνεια ότι "η ΝΔ αγνοεί τους διχασμούς του παρελθόντος και προσανατολίζεται στα ευρύτερα δυνατά σχήματα εθνικής ενότητας".

    Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ αναφέρθηκε εν εκτάσει στην κατάσταση που επικρατεί στη διεθνή σκηνή, στις εθνικές επιλογές, τονίζοντας ότι η ΝΔ είναι "η παράταξη των μεγάλων και απόλυτα δικαιωμένων εθνικών επιλογών", στην ανάπτυξη, σε θέματα πολιτισμού και παιδείας, στον καθοριστικό παράγοντα του κράτους, στην οικονομία, στις εκλογές της 7ης Μαρτίου 2004 και στη στρατηγική της ΝΔ.

    "Συνεχίζουμε, είπε, τη στρατηγική των αλλαγών και των μεταρρυθμίσεων. Είναι δέσμευση και επιτακτικό χρέος μας, είναι διαδικασία που παράγει όφελος για όλους. Είναι η στέρεη γέφυρα του σήμερα με το αύριο. Είναι η αδιαπραγμάτευτη επιλογή μας. Επιλογή για ένα πιο αισιόδοξο, πιο δίκαιο μέλλον, για μια συνεκτική και δίκαιη κοινωνία".

    "Η Ελλάδα δεν γυρίζει στο χθες, δεν γυρίζουμε πίσω, αρνούμαστε τους διαχωρισμούς των Ελλήνων, αποκρούουμε τις απόπειρες πολιτικής οξύτητας, πόλωσης και φανατισμού, απορρίπτουμε το λεξιλόγιο των ύβρεων, της συκοφαντίας και της διχαστικής αντιπαράθεσης", υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Ακολούθως είπε ότι η εποχή μας δεν αντέχει πρακτικές οξύτητας και διχασμού και πρόσθεσε: "Όλοι το ξέρουμε και όμως κάποιοι δεν το λογαριάζουν, καταφεύγουν στα άκρα, επιδίδονται σε ακρότητες, διολισθαίνουν γιατί αισθάνονται πολιτικά αδύναμοι, θέλουν να διχάσουν γιατί δεν έχουν ούτε ταυτότητα, ούτε θέσεις, δεν πρόκειται να τους ακολουθήσουμε, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε ποτέ το γυρισμό στο παρελθόν".

    "Είμαστε στη μέση ενός δύσκολου και ανηφορικού δρόμου για μια καλύτερη Ελλάδα", ανέφερε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια ο κ.Καραμανλής αναφέρθηκε στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης σημειώνοντας ότι "επιδιώκουμε τη βελτίωση και την πλήρη εξομάλυνση των σχέσεών μας με τη γειτονική Τουρκία με βάση το Διεθνές Δίκαιο και τις Διεθνείς Συνθήκες, εργαζόμαστε για την επίλυση του Κυπριακού, στόχος είναι ο τερματισμός της κατοχής και η επανένωση της Κυπριακής Δημοκρατίας στη βάση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας και του ευρωπαϊκού κεκτημένου".

    Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση υπερασπίζεται με σθένος τις εθνικές θέσεις και "οι πάντες στη διεθνή σκηνή οφείλουν να ξέρουν και το ξέρουν ότι υπάρχουν ζητήματα στα οποία δεν κάνουμε ούτε ένα βήμα πίσω". Συνεχίζοντας αναφέρθηκε στην οικονομία λέγοντας ότι "διαμορφώσαμε μείγμα πολιτικής που ενθαρρύνει την επιχειρηματικότητα αφήνοντας στο κράτος τον ελεγκτικό, το ρυθμιστικό και αναδιανεμητικό ρόλο που του αρμόζει".

    Η Ελλάδα επενδύει αποφασιστικά στην έρευνα και την καινοτομία, μπαίνει με ταχύτητα στις λεωφόρους της νέας τεχνολογίας, εφαρμόζει εθνική ψηφιακή στρατηγική, ανέφερε ο κ. Καραμανλής. Επεσήμανε ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά ειδικά χωροταξικά πλαίσια για τον τουρισμό, την μεταποίηση, τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, για πρώτη φορά αποκτά σταδιακά εθνικό κτηματολόγιο και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στο διπλό στόχο της ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος.

    Ειδική αναφορά έκανε στη "μεγάλη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση" λέγοντας ότι επενδύουμε στην παιδεία με αυτοπεποίθηση και αισιοδοξία, παιδεία με ποιότητα, παιδεία για όλους. "Αναβαθμίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο και θεμελιώνουμε εκπαιδευτικό σύστημα που προάγει την άμιλλα, διασφαλίζει ισότιμες ευκαιρίες πρόσβασης ενισχύει την κοινωνική κινητικότητα, δίνει στις νέες και στους νέους τα εφόδια που χρειάζονται για να πετύχουν στη ζωή τους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Μίλησε στη συνέχεια για τα θέματα διαφάνειας υπογραμμίζοντας ότι "παραπέμψαμε και θα παραπέμπουμε κάθε επίορκο λειτουργό που παραβαίνει τις αρχές και τις αξίες της νέας διακυβέρνησης, δεν κάνουμε εκπτώσεις και δεν αποκρύπτουμε τίποτα".

    Ο πρωθυπουργός μίλησε εκτεταμένα για τα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησης, επισημαίνοντας την έξοδο της χώρας από τη διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη νέα οικονομική και αναπτυξιακή δυναμική. Εν συνεχεία σημείωσε ότι "ανταποκριθήκαμε στις δεσμεύσεις για την αύξηση του ΕΚΑΣ, την αύξηση στις συντάξεις του ΟΓΑ, την αύξηση στο επίδομα ανεργίας, πριμοδοτούμε την απασχόληση των ανέργων, στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα των νέων, ενισχύουμε τους ανέργους σε περιοχές με φθίνοντες κλάδους, προετοιμάζουμε την καθιέρωση κατώτατης εθνικής σύνταξης, δημιουργούμε Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Σύγκλισης, χορηγούμε μέσα στο 2008 το πολυτεκνικό επίδομα στις τρίτεκνες οικογένειες".

    "Στις 7 Μαρτίου του 2004 οι πολίτες επέλεξαν πολιτική αλλαγή, επέλεξαν αλλαγές απέναντι τη στασιμότητα, μεταρρυθμίσεις απέναντι στην παρακμή, πρόοδο απέναντι στη συντήρηση", ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι οι πολίτες θέλουν την πολιτική ηγεσία να κάνει πράξη τα λόγια της. Οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις είναι δέσμευση και επιτακτικό χρέος, είπε ακόμη ο κ. Καραμανλής.

    Τέλος, ανέφερε ότι η κυβέρνηση είχε δύο δρόμους από τη μία τον εύκολο και κατηφορικό δρόμο που οδηγεί σε αδιέξοδο και από την άλλη το δύσκολο και ανηφορικό δρόμο που οδηγεί στο μέλλον. "Από τη μία είναι ο λαϊκισμός, η ύβρις και η στείρα αντίδραση και από την άλλη η σοβαρότητα, η υπευθυνότητα και η δημιουργία. Από τη μία η υποταγή στα συμφέροντα των βολεμένων και από την άλλη ο αγώνας για το συλλογικό καλό, η σύγκρουση με τη διαφθορά, η σύγκρουση με τα προβλήματα. Από τη μία η καθήλωση και η παρακμή και από την άλλη οι αλλαγές και οι μεταρρυθμίσεις".

    Δίλημμα δεν είχαμε ποτέ, είπε με έμφαση ο Κ.Καραμανλής και πρόσθεσε ότι δεύτερη σκέψη δεν υπήρξε. " Επιλέξαμε το δύσκολο δρόμο της ευθύνης και του αγώνα χωρίς να διαπραγματευόμαστε τις αρχές και τις αξίες μας, χωρίς να αιχμαλωτιζόμαστε σε φοβίες που οδηγούν στην αδράνεια".

    Ομιλία Κ.Μητσοτάκη

    "Από το συνέδριο αυτό του κόμματός μας ξεκινάει η μεγάλη πολιτική μάχη για την δεύτερη τετραετία της ΝΔ", δήλωσε ο πρώην πρωθυπουργός και επίτιμος πρόεδρος της ΝΔ, κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ξεκινώντας την ομιλία του στο 7ο Συνέδριο της ΝΔ.

    Την επομένη των εκλογών θα συνεχιστεί η μάχη για την προώθηση των μεγάλων μεταρρυθμίσεων που έχει ανάγκη ο τόπος για να πορευθεί δυναμικά και ανταγωνιστικά στο δύσκολο αλλά και γεμάτο ευκαιρίες σύγχρονο κόσμο, πρόσθεσε. Κάνοντας ένα σύντομο απολογισμό της πρώτης τετραετίας, ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι η ΝΔ έχει πολύ σημαντικό έργο να επιδείξει και πρόσθεσε: "Ανέκοψε την καθοδική πορεία της χώρας, ξεκίνησε το δύσκολο έργο της δημοσιονομικής εξυγίανσης και προώθησε πάνω στη σωστή βάση τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες μετά από μεγάλη καθυστέρηση ήταν επιτακτικές για τη χώρα".

    Επίσης, τόνισε ότι "οι αντίπαλοί μας χωρίς εναλλακτική πρόταση με έλλειμμα ιδεών, συνοχής και αξιοπιστίας δεν έχουν καταφέρει να αποτελέσουν καν μία σοβαρή και αποτελεσματική αντιπολίτευση, καταφεύγουν στις ύβρεις και τις ακρότητες".

    Ο κ. Μητσοτάκης είπε ακόμη ότι η κοινωνική πολιτική δεν μπορεί να γίνεται με δανεικά και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε δύο πράγματα ότι το οξύ κοινωνικό πρόβλημα της Ελλάδας είναι η τύχη του 20% που ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας καθώς επίσης ότι αν θέλουμε να πετύχουμε την αναγκαία και δίκαια αναδιανομή εθνικού εισοδήματος τότε θα πρέπει για τους φτώχους να συνεισφέρουν όχι μόνο οι πλούσιοι αλλά και εκείνοι που ανήκουν στις μεσαίες και ανώτερες τάξεις. Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ακόμη ότι για τις εκλογές όπως και στη μάχη για τις μεταρρυθμίσεις το οργανωμένο κόμμα έχει καθοριστικό ρόλο. Κατέληξε δε ότι οι επόμενες εκλογές δεν επιτρέπεται να γίνουν στη βάση παροχών που ζητούνται χωρίς να υπάρχουν οι αντίστοιχες δυνατότητες.

    Ομιλία Λ.Ζαγορίτη

    "Η ΝΔ θα είναι ξανά ισχυρή κυβέρνηση και ο Κώστας Καραμανλής πρωθυπουργός", δήλωσε ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής της ΝΔ, κ. Λευτέρης Ζαγορίτης, κηρύσσοντας την έναρξη του 7ου Συνεδρίου της ΝΔ.

    "Ο κ. Ζαγορίτης εξαπέλυσε επίθεση κατά του ΠΑΣΟΚ λέγοντας: "Θα είμαστε νικητές παρά τις πρακτικές της οξύτητας και της πόλωσης στις οποίες καταφεύγουν οι αντίπαλοί μας του ΠΑΣΟΚ για να καλύψουν τις αδυναμίες και τα πολιτικά τους αδιέξοδα". Κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ "για λαϊκισμό ο οποίος αποκαλύπτει έλλειμμα θέσεων, προτάσεων, επιχειρημάτων, κατεύθυνσης και αξιοπιστίας".

    Ο κ. Ζαγορίτης ευχαρίστησε τον προκάτοχό του από τον οποίο παρέλαβε τη σκυτάλη για την δουλειά και τη συμπαράστασή του και δίνοντας το στίγμα του κόμματος ανέφερε: "Είμαστε κόμμα σύγχρονο, ανοικτό, δημοκρατικό, με θέσεις, προγραμματικό πλαίσιο λειτουργίας, αδιαμφισβήτητο ηγέτη και ικανότατα στελέχη. Κόμμα που διατηρώντας το διακριτό ρόλο του σε σχέση με την κυβέρνηση από τη μία παρεμβαίνει θετικά και την στηρίζει στη μεγάλη προσπάθεια για αλλαγές και μεταρρυθμίσεις και από την άλλη επισημαίνει τυχόν λάθη και παραλήψεις και είναι απόλυτο σε ζητήματα που αφορούν τις αρχές και τις αξίες μας".

    Όλα τα στοιχεία και τα χειροπιαστά αποτελέσματα πιστοποιούν ότι οι πολίτες εμπιστεύονται τη ΝΔ και τον Κώστα Καραμανλή, τόνισε ο κ. Ζαγορίτης και αναφέρθηκε στις επιτυχίες της περιόδου που πέρασε. Το προηγούμενο διάστημα, σημείωσε ο γραμματέας, καταγράψαμε νίκες παντού, νίκες στις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, νίκες στα συλλογικά όργανα της αυτοδιοίκησης, στην ΚΕΔΚΕ, ΕΝΑΕ και ΤΕΔΚΝΑ, νίκες στην πλειοψηφία των επιμελητηρίων της χώρας, επιτυχίες στις εκλογές των κορυφαίων συνδικαλιστικών φορέων στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ειδική αναφορά έκανε στους "δαπίτες και δαπίτισσες που κέρδισαν για 21η χρονιά την πρώτη θέση στις φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές καταγράφοντας ένα ρεκόρ που δεν πρόκειται να σπάσει καμιά άλλη παράταξη".

    Ο κ. Ζαγορίτης ευχαρίστησε τα στελέχη που πήραν μέρος στο γόνιμο και εποικοδομητικό προσυνεδριακό διάλογο και καλωσόρισε τα περίπου 4.500 μέλη του κόμματος που παίρνουν μέρος στο συνέδριο της ΝΔ.

    Τα βασικά συνθήματα του συνεδρίου είναι "ΝΔ δύναμη μεταρρύθμισης" και "μαζί πετύχαμε πολλά, μαζί δημιουργούμε το μέλλον".

    Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Ζαγορίτης για την παρουσία στις εργασίες του συνεδρίου του κ. Μαρτένς, τον οποίο και καλωσόρισε.

    Κατά την έναρξη του συνεδρίου προβλήθηκαν στις γιγαντοοθόνες που έχουν τοποθετηθεί στην αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας, φιλμάκια από την ιστορία της ΝΔ καθώς επίσης και στιγμές του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή.

    [02] Στην Πορτογαλία ο Γ.Παπανδρέου

    Συνάντηση μιας ώρας είχε σήμερα, το απόγευμα, στη Λισαβόνα, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς Γιώργος Παπανδρέου με τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Ζοζέ Σόκρατες, στην οποία συζητήθηκαν πολλά θέματα, όπως η νέα ευρωπαϊκή συνθήκη, το Κόσοβο, το πρόβλημα με την ΠΓΔΜ και η πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Όπως δήλωσε ο κ. Παπανδρέου, μετά τη συνάντηση, σχετικά με τη νέα ευρωπαϊκή συνθήκη και οι δύο υποστήριξαν ότι είναι απαραίτητη για τη σωστή και δημοκρατική λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά, όπως πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας.

    Η Πορτογαλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η Σοσιαλιστική Διεθνής έχουν θέσει ως πρώτη προτεραιότητα το περιβάλλον και την ανάδειξη της πράσινης οικονομίας για την οποία θα υπάρξει στενή συνεργασία. Ειδικότερα, συμφωνήθηκε η επιτροπή για το περιβάλλον της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, η οποία συγκροτήθηκε κατά την πρόσφατη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Διεθνούς στη Γενεύη και στην οποία προεδρεύουν ο πρώην πρωθυπουργός της Σουηδίας Γκόραν Πέρσον και ο πρώην πρόεδρος της Χιλής Ρικάρντο Λάγκος, να έχει στενή συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ρώτησε τον κ. Παπανδρέου για τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον ελληνικό λαό. Επίσης, ο κ. Σόκρατες είπε στον κ. Παπανδρέου ότι οποτεδήποτε χρειαστεί βοήθεια η Ελλάδα για την κατάσβεση πυρκαγιών να μη διστάσει να τη ζητήσει αμέσως από την Πορτογαλία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ενημέρωσε τον κ. Σόκρατες για την κατάσταση στην Τουρκία και την επίσκεψή του στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και τον προέτρεψε να αναλάβει πρωτοβουλία για την αποκατάσταση των δικαιωμάτων του Πατριαρχείου, κάτι το οποίο άλλωστε είναι και υποχρέωση της Τουρκίας στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής της πορείας.

    Μια πρωτοβουλία της πορτογαλικής προεδρίας προς αυτή την κατεύθυνση, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα όχι μόνο για το Πατριαρχείο, αλλά και για την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας.

    Οι δύο σοσιαλιστές ηγέτες συζήτησαν και την κατάσταση στα Βαλκάνια και κυρίως το πρόβλημα του Κοσόβου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην πορεία των Δυτικών Βαλκανίων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς, όπως είπε, στόχος είναι να ανοίξει η πόρτα προς την Ευρώπη και μέσα από αυτή την πορεία να λυθούν κάποια προβλήματα, όπως προβλήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καλής γειτονίας κ.λπ. Ο κ. Σόκρατες ζήτησε τη γνώμη του κ. Παπανδρέου για το πως έχει η κατάσταση στην περιοχή, αλλά και τη συμβολή του στην προσπάθεια εξεύρεσης λύσης.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε και το θέμα της αδιαλλαξίας των Σκοπίων και της ανάγκης επίλυσης του προβλήματος της ονομασίας μέσα από μια αμοιβαία αποδεκτή και ικανοποιητική λύση στο πλαίσιο του διαλόγου που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Η αδιαλλαξία, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου, δεν βοηθά στην επίλυση του προβλήματος.

    Μεταξύ των δύο ανδρών συζητήθηκε και το Κυπριακό, το οποίο ο κ. Παπανδρέου θέτει πάντα ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Συζητήθηκε το θέμα της επανενεργοποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το Κυπριακό μια πρωτοβουλία που είναι πάντα επίκαιρη και απαραίτητη.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε, επίσης, ότι καθόλη τη διάρκεια του εξαμήνου της Πορτογαλικής Προεδρίας θα συνεχίσει να έχει στενή συνεργασία με τον κ. Σόκρατες. Άλλωστε, οι δύο σοσιαλιστές ηγέτες συνδέονται με φιλία και αμοιβαία εκτίμηση. Ο κ. Σόκρατες θύμισε στον κ. Παπανδρέου την πρώτη φορά που είχαν συναντηθεί, πριν ο ίδιος εκλεγεί πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, το 2005, σε μία συνεδρίαση του PES, όπου, όπως είπε ο κ. Σόκρατες είχε εντυπωσιασθεί από την πολιτική παρουσία του κ. Παπανδρέου και τις θέσεις του.

    [03] Ομιλία Α.Παπαρήγα στην Ελευσίνα

    Το ΚΚΕ δεν πρόκειται να συρθεί σε αντιπαράθεση για το ποιος έχει κάνει τα περισσότερα σκάνδαλα γι' αυτό καλεί τον λαό να "παραιτήσει" και τα δύο μεγάλα κόμματα τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας σε συγκέντρωση στην Ελευσίνα.

    Η κ. Παπαρήγα σημείωσε ότι "δεν πρόκειται να κάνουμε το χατίρι της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ ή όποιου άλλου, να συρθούμε σε μια αντιπαράθεση ποιος έχει κάνει περισσότερα σκάνδαλα από τον άλλο, ούτε να ζητάμε την παραίτηση του ενός ή του άλλου, όταν ο λαός πρέπει να φθάσει όσο γίνεται πιο γρήγορα στο σημείο να παραιτήσει και τους δύο, δηλαδή την πολιτική τους". Η Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι το κόμμα της δεν πρόκειται να φορέσει εκλογικό προσωπείο, να κρύψει τις θέσεις του από το λαό για να κερδίσει κάποιες ψήφους ή να αγνοήσει ότι ο λαός θέλει συγκεκριμένες θέσεις για τα προβλήματα του αλλά και όραμα - προοπτική.

    Η κ. Παπαρήγα κατηγόρησε τα δύο μεγάλα κόμματα ότι ψεύδονται όταν λένε ότι εκπροσωπούν δύο διαφορετικούς κόσμους και πρόσθεσε ότι η πραγματική τους διαφορά έγκειται στο αποτέλεσμα της κάλπης.

    Γι αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα και ενοχλεί η θέση του ΚΚΕ ότι τα δύο κόμματα δεν έχουν πια διαφορές, ότι έχουν ίδια στρατηγική.

    Το προσφιλές πεδίο αντιπαράθεσης, σημείωσε, είναι τα σκάνδαλα, οι κουμπάροι και οι συγγενείς, τα γαλάζια και τα πράσινα παιδιά, η διαφωνία στους αριθμητικούς δείκτες. Συνιστά και αυτό, είπε η κ. Παπαρήγα, απόδειξη ότι δεν τους χωρίζει χάσμα παρά ο ανταγωνισμός ποιος θα είναι πρώτος.

    Μιλώντας για τα περιβαλλοντικά προβλήματα η κ. Παπαρήγα είπε ότι όσοι δηλώνουν οικολόγοι δεν σημαίνει ότι κάνουν συνεπή αγώνα για το περιβάλλον ή είναι αδιάβλητοι. Αντίθετα, πρόσθεσε, "τα τελευταία χρόνια οι ίδιοι οι βιομήχανοι και οι τράπεζες, στο όνομα της κοινωνικής εταιρικής ευθύνης, διαχειρίζονται ειδικά κονδύλια χρηματοδότησης για να ασκήσουν δήθεν προστασία στο περιβάλλον, στην πραγματικότητα για να πάρουν νέα δικαιώματα στη χρήση γης ως αντάλλαγμα της φιλανθρωπίας τους, να διαμορφώσουν ένα κίνημα εθελοντισμού στα μέτρα τους. Άμεσα κινδυνεύει η ίδια η αναδάσωση της Πάρνηθας καθώς έχουν μπει στην πρώτη γραμμή τράπεζες και αλλοιώνουν τον καλής προαίρεσης εθελοντισμό".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 6 July 2007 - 18:30:28 UTC