Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τη σωτηρία της Πάρνηθας

  • [01] Μέτρα για τη σωτηρία της Πάρνηθας

    Άμεσα εκτελεστέα έργα για την αναδάσωση των καμένων εκτάσεων της Πάρνηθας και την προστασία της διασωθείσας πτηνοπανίδας του πληγωμένου Εθνικού Δρυμού, ανακοίνωσε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιάς, μετά και την πρωϊνή, δεύτερη για το θέμα, σύσκεψη - η πρώτη έγινε το πρωί του Σαββάτου - με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Ε. Μπασιάκο και συναρμόδιους παράγοντες, περιφερειάρχες, εκπροσώπους του φορέα διαχείρισης του Δρυμού και της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού, ειδικό επιστήμονα του ΕΜΠ και το δασάρχη Πάρνηθας.

    Σύμφωνα με το πλάνο δράσης που αναπτύσσεται σε ιδιαίτερα σφιχτό χρονοδιάγραμμα, προκειμένου το επιβαρυμένο λεκανοπέδιο να μπει γρήγορα σε τροχιά "ανάνιψης" και ν΄ αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις του χειμώνα, ως το ερχόμενο μήνα η καμένη έκταση θα κηρυχθεί αναδασωτέα, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τον σχεδιασμό και της εκτέλεση των αντιδιαβρωτικών και αντιπλημμυρικών έργων, ενώ το έργο της αναδάσωσης θα αρχίσει τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου. Παράλληλα, θα προσληφθεί επιπλέον προσωπικό και θα δημιουργηθούν παρατηρητήρια στελεχωμένα με προσωπικό του Δασαρχείου και εθελοντές πολίτες. Ο προϋπολογισμός του έργου υπολογίζεται σε 30 εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα διατεθεί από το ΥΠΕΧΩΔΕ.

    Στον αγώνα δρόμου των συναρμόδιων φορέων για την άμεση και αποτελεσματική χάραξη του προστατευτικού πλαισίου, εντάσσεται για πρώτη φορά η ειδική νομοθετική αντιμετώπιση εκείνων που θα επιχειρήσουν να χτίσουν στις καμμένες εκτάσεις, καθώς επίσης και ο αποκλεισμός από κοινοτικά κονδύλια των κτηνοτρόφων, που θα οδηγήσουν τα κοπάδια τους στην αναδασωμένη γη.

    Για όσους επιχειρήσουν να επιδοθούν σε οικοδομικές δραστηριότητες στην κηρυγμένη αναδασωτέα γη, μέσα ή και έξω από τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού, το ΥΠΕΧΩΔΕ ανακοινώνει ότι θα δικαστούν με το νόμο περί επικινδύνως ετοιμόρροπων κτηρίων, βάση του οποίου η απόφαση κατεδάφισης, άμεσα εκτελεστέας από το Δασαρχείο, δεν έχει ανασταλτικό χαρακτήρα.

    "Πρόκειται για σοβαρότατη υπόθεση της Αττικής και πρέπει να γίνει με κάθε τρόπο αντιληπτό ότι η Πάρνηθα δεν προσφέρεται για τέτοιους είδους δραστηριότητες", τόνισε ο Γ. Σουφλιάς. "Το ότι οι εργασίες μπαίνουν σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, το οποίο ανακοινώνεται, είναι ριψοκίνδυνο για μας, καθώς το συγκεκριμένο βουνό δεν είναι απλό στη μορφολογία του και πράγματι, θα χρειαζόμασταν περισσότερο χρόνο. Πρέπει όμως να δεσμευτούν χρονικά οι εμπλεκόμενοι φορείς και να είναι ενήμεροι οι πολίτες", τόνισε ο Γ. Σουφλιάς.

    Ειδικότερα, το πλάνο το εργασιών, όπως ανακοινώθηκε από τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, έχει ως εξής:

    - Η κήρυξη της καμένης έκτασης ως αναδασωτέας υπολογίζεται σε ένα μήνα, καθώς έχει ήδη ολοκληρωθεί η αεροφωτογράφιση από την Γεωγραφική Υπηρεσία Στρατού και στο επόμενο δεκαήμερο θα είναι έτοιμοι και οι ειδικοί ορθοφωτοχάρτες, βάση των οποίων θα συνταχθούν οι μελέτες αναδάσωσης. Παράλληλα, θα κηρυχθούν υπό κτηματογράφηση οι ΟΤΑ, τόσο εκείνοι στων οποίων τα διοικητικά όρια εντάσσονται καμένες εκτάσεις, όσο και οι άλλοι που συνορεύουν με τη καμένη γη.

    - Σε ό,τι αφορά τα αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα, έχει ήδη αρχίσει η σύνταξη του πίνακα υλοτόμησης από το δασαρχείο Πάρνηθας και σε μία εβδομάδα θα είναι έτοιμο το κομμάτι που αφορά το ελατοδάσος. Για τα υπόλοιπα είδη της χλωρίδας, ο πίνακας θα είναι έτοιμος σε 15 μέρες. Τα έργα θα γίνουν ως επί το πλείστον με κορμούς και κλαδιά δένδρων ενώ, όπου χρειαστεί, θα κατασκευαστούν λιθόχτιστα φράγματα. Παρότι η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι έτοιμη στις αρχές του Αυγούστου, η εκτέλεση αντιδιαβρωτικών-αντιπλημμυρικών έργων αναμένεται ν΄ αρχίσει νωρίτερα με βάση την τμηματική παράδοση της μελέτης.

    Ήδη, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός, οι αρμόδιοι φορείς είναι σε επαφή με δασικούς συνεταιρισμούς, που θα στήσουν τα ξυλοφράγματα με προτεραιότητα στα ρέματα Γιαννουκα, Α. Τριάδας, Κούλης και Μαυρόρεμα. Το έργο θα είναι υπό την επίβλεψη της Διεύθυνσης Αναδασώσεων Αττικής και του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού της Πάρνηθας. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η κατασκευή των αντιπλημμυρικών έργων θ΄αρχίσει σε 15 μέρες με στόχο να ολοκληρωθεί ως το τέλος του Σεπτεμβρίου.

    - Για το σημαντικό κομμάτι της αναδάσωσης, το πλάνο των εργασιών περιλαμβάνει ολοκλήρωση σε 10 μέρες της εδαφολογικής μελέτης και σύνταξη των μελετών αναδάσωσης ως το τέλος του Σεπτεμβρίου προκειμένου η διαδικασία ν΄ αρχίσει τις πρώτες μέρες του Νοεμβρίου.

    - Σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση του έργου αναδάσωσης και την προστασία της πληγείσας έκτασης, θα απογορευτεί η πρόσβαση σε οχήματα και περιπατητές στα καμμένα και κυρίως στην περιοχή της Μόλας, με τεχνητά εμπόδια (μπάρες). Ειδικά για τους δασικούς δρόμους Ρετσινάδα-Παλιοχώρι και Καστρίζα-Γέφυρα Μαυρορέματος θα απαγορευτεί η κυκλοφορία των οχημάτων όλο το 24ωρο.

    - Με την προστασία της διασωθείσας πτηνοπανίδας και την παρακολούθηση του πληθυσμού της έχουν επιφορτισθεί το δασαρχείο Πάρνηθας και η Κτηνιατρική Υπηρεσία. Όσο για το κομμάτι της φύλαξης, το πλάνο δράσης περιλαμβάνει την πρόσληψη, με 8μηνες συμβάσεις εργασίας, επιπλέον εποχικού προσωπικού αλλά και μόνιμου, που θα επιλεγεί χωρίς τη διαδικασία ΑΣΕΠ.

    "Δεν μπορούμε ούτε να εκβιάσουμε ούτε να παραβιάσουμε τη φύση. Όλοι οι ειδικοί προτείνουν ως τα 800 μέτρα ν΄ αφήσουμε να λειτουργήσει η φυσική αναγέννηση της χλωρίδας και αυτό θα κάνουμε. Θα ζητήσουμε και τις απόψεις καθηγητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και του ΕΜΠ, όπως επίσης και μη κυβερνητικών οργανώσεων που γνωρίζουν το αντικείμενο αλλά και πολιτών. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια όλων, με δεδομένο ότι αποιαδήποτε ενέργεια πρέπει να γίνει μεθοδικά και οργανωμένα για να μην προκληθούν επιπλέον ζημίες. Η Πάρνηθα παρουσιάζει ιδιόμορφη εδαφολογική μορφολογία και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο δυνατό στο χρόνο που πρέπει", κατέληξε ο υπουργός.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 9 July 2007 - 14:30:28 UTC