Browse through our Interesting Nodes on the Balkan Peninsula Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Θα τιμήσουμε την εντολή του λαού"

  • [01] Γ.Παπανδρέου: "Θα τιμήσουμε την εντολή του λαού"

    Νέα σφοδρή, αλλά και πολυμέτωπη επίθεση κατά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, από το βήμα του Εθνικού Συμβουλίου του κόμματος.

    Ο κ. Παπανδρέου παρομοίασε με καταιγίδα που σαρώνει τη χώρα την κυβέρνηση, στην οποία καταλόγισε, όπως και στον πρωθυπουργό, την αντίληψη του "l'etat s'est moi" και προσπάθεια υποταγής των πάντων σε συνδυασμό με την περιφρόνηση κάθε δημοκρατικού θεσμού, που αντιστέκεται στον απόλυτο έλεγχό τους.

    Αναφερόμενος στον πρωθυπουργό τόνισε ότι ως νέος άνθρωπος συγκέντρωσε πολλές ελπίδες, τις οποίες όμως διέψευσε πολύ γρήγορα, ενώ τον κατηγόρησε ότι αρνήθηκε κάθε πρόταση για συνεννόηση που είχε κάνει μετά τις εκλογές το ΠΑΣΟΚ.

    Οι πρακτικές της κυβέρνησης, τις οποίες βλέπουμε σήμερα, πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου, εξηγούν τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος, τις ανώνυμες εταιρίες τύπου ΔΑΠ και τους Χούπηδες. Είναι, πρόσθεσε, οι ίδιες αντιλήψεις που έδωσαν το πράσινο φως στις απαγωγές των Πακιστανών, στο κουκούλωμα των υποκλοπών, τα σκάνδαλα με τις Φινάνσμπανκ, την Αγροτική Τράπεζα, την Π & Κ Χρηματιστηριακή, την αγορά της ΓΕΡΜΑΝΟΣ από την COSMOTE, αλλά και τη λεηλασία των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

    Ο κ. Παπανδρέου συνεχίζοντας την επίθεσή του κατά της κυβέρνησης, την κατηγόρησε ότι δημιουργεί μία εικόνα επικίνδυνης παρακμής. Αναφέρθηκε στα πρόσφατα περιστατικά στα Σώματα Ασφαλείας και στην Πολιτική Προστασία, τονίζοντας ότι διαπιστώθηκε με τραγικό τρόπο η διάλυσή τους.

    Αναφέρθηκε στην αλλοίωση των γραπτών των πανελλαδικών εξετάσεων και τόνισε ότι είναι βαριά η πολιτική και η ηθική ευθύνη του πρωθυπουργού, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση ότι και στο θέμα αυτό επιλέγει την αποσιώπηση και τη συγκάλυψη, μιλώντας για μεμονωμένο περιστατικό. Όμως, πρόσθεσε, τελικά μεμονωμένο περιστατικό θα είναι η ίδια η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

    Αναφερόμενος στην υπόθεση των ομολόγων, ο κ. Παπανδρέου χαρακτήρισε "συγκλονιστική αποκάλυψη" και "ένα καινούργιο σκάνδαλο μέσα στο σκάνδαλο", την απαίτηση της JP MORGAN, την οποία χαρακτήρισε εταίρο της κυβέρνησης, "να μείνουν στο σκοτάδι του απόρρητου όλα τα σχετικά στοιχεία της επαναγοράς του ομολόγου". Ζητάνε, πρόσθεσε, ασυλία και ομερτά για να επιστρέψουν τα κλεμμένα, οι ένοχοι εκβιάζουν τα θύματα για να πετύχουν αμνηστία. Και αναρωτήθηκε ποιος στα αλήθεια μπορεί να δεχθεί αυτούς τους απαράδεκτους όρους.

    Επίσης έκανε λόγο για επιβολή σιωπής, θέτοντας το ερώτημα "ποια είναι η τιμή της σιωπής". Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι εκποιεί με αμείωτους ρυθμούς και αθόρυβα τη δημόσια περιουσία και ανέφερε τα παραδείγματα του ΟΤΕ και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου.

    Χαρακτήρισε κατήφορο την πώληση των εταιριών αυτών, που γίνεται απλά και μόνο για να καλυφθούν ανάγκες του προϋπολογισμού, προσθέτοντας ότι η πατρίδα βρίσκεται σε μία κρίσιμη συγκυρία. Σε αυτή τη συγκυρία, πρόσθεσε, στην εξουσία βρίσκεται ένας πρωθυπουργός και μία κυβέρνηση, που αδυνατούν πλέον να κυβερνήσουν, επιδίδονται σε συμψηφισμούς και επικοινωνιακά τεχνάσματα, στήνουν ένα ανούσιο γαϊτανάκι για το χρόνο των εκλογών, προσπαθώντας να απομακρύνουν την ώρα της ήττας.

    Ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε και στα όσα έγιναν τα τελευταία 3,5 χρόνια στο κόμμα του, τονίζοντας ότι αλλάξαμε σημαντικά και ότι οι αλλαγές συνεχίζονται.

    Αναφερόμενος στις τελευταίες επιθέσεις που έχουν δεχθεί στελέχη του Κινήματος και στην απόφαση να υπηρετηθεί με κάθε τρόπο ο στόχος της διαφάνειας, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι δεν θα επιτρέψουμε να αμφισβητηθεί η συλλογική αξιοπρέπεια του κινήματος και της Δημοκρατικής παράταξης.

    Εμείς, πρόσθεσε, θα εγγυηθούμε ότι θα τιμήσουμε την εντολή του λαού και θα εφαρμόσουμε μία άλλη αντίληψη για την εξουσία. Επίσης πρόσθεσε ότι οι κανόνες της διαφάνειας θα ισχύσουν και στον τρόπο επιλογής όσων θα ασκήσουν εξουσία. Οι επιλογές τους, τόνισε, θα γίνονται πάντα με ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες.

    Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται στο ΠΑΣΟΚ για το είδος της αντιπολίτευσης που ακολουθεί, τόνισε ότι η αντιπολίτευσή μας είναι σκληρή, που σημαίνει υπεύθυνη και ακριβοδίκαιη.

    Ανέφερε, επίσης, ότι βρισκόμαστε μπροστά στην τελική αναμέτρηση καθώς και ότι όσο πλησιάζουνε οι εκλογές η Νέα Δημοκρατία θα δίνει υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα και ταυτόχρονα θα καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ ότι παρουσιάζει ένα ακριβό πρόγραμμα για το οποίο δεν υπάρχουν πόροι.

    Πόροι βρίσκονται πάντα, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, όταν κάποιος θέλει να χρηματοδοτήσει οικονομικές και κοινωνικές του προτεραιότητες. Και ανέφερε ως παράδειγμα τη στάση του κ. Σαρκοζί στο πρόσφατο ECOFIN, όπου πέτυχε μεγαλύτερα περιθώρια για τη χώρα του. Χαρακτήρισε τη στάση του κ. Σαρκοζί πατριωτική στάση για τη Γαλλία και πρόσθεσε ότι ας δει το παράδειγμα του Γάλλου προέδρου ο Έλληνας πρωθυπουργός.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απηύθυνε κάλεσμα σε όλες "τις δυνάμεις της δημοκρατίας, εκείνες που ζητούν αξιοπρέπεια και απαιτούν μία δίκαιη κοινωνία". Απευθύνθηκε ακόμα και στους απλούς νεοδημοκράτες ψηφοφόρους, οι οποίοι πίστεψαν στο κυβερνών κόμμα, αλλά βλέπουν σήμερα με ανησυχία την πορεία της χώρας και του έθνους και τον κατήφορο της κυβέρνησης.Ο κατήφορος αυτός πρέπει να σταματήσει, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, διότι οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές και υποσχέθηκε ότι οι μεγάλες αλλαγές που θα προωθηθούν από την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ θα στηρίζονται σε ευρύτατη συναίνεση της ελληνικής κοινωνίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 13 July 2007 - 12:30:17 UTC