Visit our archive of Documents on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Ισχυρότεροι οργανισμοί Αυτοδιοίκησης με ενίσχυση των πόρων τους»
  • [02] Α.Παπαρήγα: "Λειψά τα μέτρα για την Πάρνηθα"
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

  • [01] «Ισχυρότεροι οργανισμοί Αυτοδιοίκησης με ενίσχυση των πόρων τους»

    Οι νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της διοικητικής μεταρρύθμισης της χώρας βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τα προεδρεία της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ, με τη συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου και του υφυπουργού Θανάση Νάκου.

    Εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Παυλόπουλος δήλωσε ότι το Δεκέμβριο του 2007 θα κατατεθεί στη Βουλή το θεσμικό πλαίσιο το οποίο θα εξειδικεύει τα κίνητρα για τις συνενώσεις δήμων και τις μητροπολιτικές συνεργασίες που έχει δρομολογήσει εδώ και καιρό η κυβέρνηση και τα οποία προβλέπονται στον κώδικα δήμων και κοινοτήτων.

    Ο υπουργός Εσωτερικών, αφού τόνισε ότι οι συναντήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ σήμερα με τον πρωθυπουργό έγιναν στο πλαίσιο της συνέχισης του διαλόγου που εγκαινίασε ο Κώστας Καραμανλής εδώ και πάνω από ένα χρόνο, ανέφερε ότι στόχος της κυβέρνησης είναι ισχυρότεροι οργανισμοί Αυτοδιοίκησης με ταυτόχρονη ενίσχυση των πόρων προς αυτούς, στο πλαίσιο και των αλλαγών που συντελούνται στην ΕΕ.

    Ο κ. Παυλόπουλος ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επιβληθεί το νέο πλαίσιο στους δήμους, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Θέλουμε εκούσιες συνενώσεις με κίνητρα που έχουν θεσμοθετηθεί και θα εξειδικευτούν με τις νέες διατάξεις". Πρόσθεσε ότι η διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα γίνει κατόπιν συνεννόησης με την ΚΕΔΚΕ και την ΕΝΑΕ ώστε το θεσμικό πλαίσιο να είναι έτοιμο μετά τις εκλογές.

    "Γιατί αυτές τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις εμείς τις θέτουμε στην κρίση του ελληνικού λαού. Η κυβέρνηση Καραμανλή δεν θα πράξει ποτέ αυτά που έκανε το ΠΑΣΟΚ όταν το 1998 έφερε τον ``Καποδίστρια`` και το 1996 δεν ήξερε κανείς τίποτα".

    Ερωτηθείς αν η κατάθεση του θεσμικού πλαισίου προηγείται των εθνικών εκλογών, ο κ. Παυλόπουλος διευκρίνισε ότι το θεσμικό πλαίσιο για τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας θα ακολουθήσει του νομοσχεδίου για τις συνενώσεις των δήμων και τις μητροπολιτικές συνεργασίες (που θα έρθει στη Βουλή στο τέλος του 2007), θα τεθεί στην κρίση του ελληνικού λαού, ώστε να εφαρμοστεί το 2010 οπότε θα είναι και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές.

    Ο Προκόπης Παυλόπουλος αφού ζήτησε να μη συγχέονται τα δύο θέματα επανέλαβε ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους.

    Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι μέχρι το τέλος του έτους θα είναι έτοιμος και ο κώδικας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

    Προηγουμένως, ο πρόεδρος της ΕΝΑΕ Μανώλης Δράκος δήλωσε ότι η αντίστροφη μέτρηση για τη διοικητική μεταρρύθμιση έχει ήδη αρχίσει. Ανέφερε επίσης ότι η δέσμευση του πρωθυπουργού για περισσότερη δημοκρατία στην Αυτοδιοίκηση αποτελεί εχέγγυο.

    Τέλος, ενημέρωσε ότι η ΕΝΑΕ πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη να καταθέσει θεμελιωμένες επιστημονικά προτάσεις για τη μετεξέλιξη της Αυτοδιοίκησης.

    Νωρίτερα, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων και δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου δήλωσε ότι υπήρξε ταύτιση απόψεων με τον πρωθυπουργό για τον "Καποδίστρια 2", δηλαδή τη διοικητική μεταρρύθμιση της χώρας που προωθεί η κυβέρνηση και ανέφερε ότι μέχρι το τέλος του 2008 ολοκληρώνεται η προθεσμία για τις εθελοντικές συνενώσεις με ισχυρά κίνητρα, τα οποία θα προβλέπονται σε σχετικό σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών.

    Σύμφωνα με τον κ. Κακλαμάνη, ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε οτι μέχρι το τέλος του 2007 θα κατατεθεί το νομοσχέδιο για τις μητροπολιτικές συνεργασίες. Ενα από τα μεγαλύτερα θέματα -όπως ανέφερε ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ -είναι για την Τοπική Αυτοδιοίκηση το θέμα των παρακρατηθέντων φόρων, προσθέτοντας ότι μέχρι το 2008 θα δοθεί λύση για σταδιακή επιστροφή τους στους δήμους.

    Ο κ. Κακλαμάνης ζήτησε από την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να διατεθούν εγκαίρως τα κονδύλια που προβλέπονται για τον καθαρισμό των φρεατίων με δεδομένο ότι από τις αρχές του 2008 η συγκεκριμένη αρμοδιότητα περνά από το ΥΠΕΧΩΔΕ στους δήμους.

    Ερωτηθείς ο κ. Κακλαμάνης αν μπορεί να "προβλέψει" τις προθέσεις του πρωθυπουργού για εκλογές δήλωσε ότι ''για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ήταν σφίγγα.''

    Ο κ. Κακλαμάνης ρωτήθηκε για απόψεις που εκφράζονται σχετικά με τις πυρκαγιές. Απάντησε ''δεν μας εκφράζουν ακραίες δηλώσεις από όπου και αν προέρχονται. Από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου εμείς ζητούμε περισσότερα έργα και λιγότερα λόγια''.

    Από την πλευρά του ο πρώην πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ Πάρις Κουκουλόπουλος τόνισε, ότι η συζήτηση με τον πρωθυπουργό έγινε σε επίπεδο συνεννόησης, αλλά χωρίς ο ίδιος να αμφισβητεί τις προθέσεις του Κ. Καραμανλή, ανέφερε ότι ο ίδιος διάλογος έγινε πριν ένα χρόνο και δέκα μέρες, κάτι που όπως είπε, δείχνει να μην υπάρχει σαφές κυβερνητικό σχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    [02] Α.Παπαρήγα: "Λειψά τα μέτρα για την Πάρνηθα"

    Δειλά και "συνειδητά λειψά" χαρακτήρισε με δηλώσεις της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

    Τα μέτρα που εξάγγειλε ο κ. Σουφλιάς, δεν αφορούν ολόκληρη την Αττική, αλλά ένα μικρό μέρος της Πάρνηθας και περιορίζονται στην αναδάσωση, ενώ αφήνουν κυρίως ανέγγιχτο το θέμα της ιδιοκτησίας δασικών εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, την εκκλησία και από άλλες εταιρείες, είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι "το άμεσο μέτρο που έπρεπε να πει είναι το πέρασμα των τίτλων ιδιοκτησίας στο δημόσιο, η δήμευση αυτών των εκτάσεων και όχι η συνεννόηση μαζί με τους φορείς, για το πώς θα γίνει η αναδάσωση".

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της λειψυδρίας, που όπως είπε, "κυρίως από την κυβέρνηση αλλά και από την ΕΕ αποδίδεται στην ξηρασία".

    "Δεν είναι εκεί -πρόσθεσε- το κυρίως πρόβλημα. Η Ελλάδα μάλιστα με βάση διεθνείς μελέτες είναι η δεύτερη μεσογειακή χώρα, μετά την Πορτογαλία, που έχει πλούσιους υδάτινους πόρους. Αντιστοιχούν 6.000 κυβικά ανά κάτοικο. Χρειάζεται επειγόντως να παρθούν μέτρα να υπάρξει κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού και να παρθούν μέτρα πέρα από τα δάση, που έχουν άμεση σχέση με το νερό, εκεί που υπάρχουν υδροφορείς να υπάρξει διευθέτηση διαχείρισης, μεταφορά σε αποθήκες, ώστε να μη χάνεται το νερό, όπως επίσης η εκκαθάριση των υδροφορέων από αστικά και βιομηχανικά λήμματα που είναι ένα μείζον επίσης ζήτημα".

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

    Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Κορινθία όπου έχει αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Τρεις δήμοι της περιοχής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ έχουν καεί αγροικίες στην περιοχή του Μαμψού και του Χιλιομοδίου.

    Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν φτάσει στην περιοχή, ακόμα και από τη Θεσσαλία, οι οποίες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά τόσο από αέρος όσο και από εδάφους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε μια παιδική κατασκήνωση και σπίτια κοντά στο Χιλιομόδι.

    Στόχος της Πυροσβεστικής, είναι να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές, ενώ από το πρωί βρίσκεται στην περιοχή για το συντονισμό και η περιφερειάρχης Πελοποννήσου Αγγέλα Αβούρη, η οποία ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις της στο νομό Λακωνίας και την προγραμματισμένη σύσκεψη για την κατανομή πιστώσεων του προγράμματος "Θησέα".

    Όσον αφορά την πυρκαγιά στη Μεσσηνιακή Μάνη, καίει δασικές εκτάσεις στην κορυφή του βουνού και γίνονται ρίψεις νερού από αέρος.

    Αλλη μια φωτιά υπάρχει σε εξέλιξη στην περιοχή της Κορώνης, η οποία έχει λάβει διαστάσεις, δεν απειλούνται όμως κατοικημένες περιοχές.

    Πυρκαγιές μαίνονται επίσης στη Ναύπακτο και τη Ζάκυνθο.

    Προειδοποιήσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο 20-07-2007 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιοχές Αθηνών - Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, , Αργολίδος και Κυκλάδων.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

  • να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

  • να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

  • να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 July 2007 - 14:30:31 UTC