Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου:"Εχει ευθύνες η κυβέρνηση"
  • [02] Α.Παπαρήγα: "Λειψά τα μέτρα για την Πάρνηθα"
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

  • [01] Γ.Παπανδρέου:"Εχει ευθύνες η κυβέρνηση"

    Η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την περιβαλλοντική καταστροφή που συμβαίνει αυτές τις ημέρες στη χώρα μας, δήλωσε, από την Πάρο, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, εντοπίζοντας τις κυβερνητικές ευθύνες στη διάλυση των υπηρεσιών του κράτους, όπως είπε, και τον υπηρεσιών που αντιμετωπίζουν τις φωτιές με την κομματοκρατία που έχει επιβάλλει και την έλλειψη σχεδιασμού. Μέσα σε αυτό το κλίμα ο ηρωισμός των πυροσβεστών και η προσφορά των εθελοντών που είναι πράγματι μεγάλη αλλά δεν αρκεί, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε, επίσης, ότι η κυβέρνηση πρέπει να κατανοήσει ότι καθώς είμαστε στο μέσον του καλοκαιριού έχουμε μπροστά μας και άλλους κινδύνους και απειλές, και πρέπει να συγκροτήσει τις απαραίτητες δυνάμεις και να σχεδιάσει την αντιμετώπιση των ενδεχομένων κινδύνων. Και επίσης να αντιμετωπίσει τα τωρινά φαινόμενα με σχέδιο και αποφασιστικότητα.

    Ανοίγοντας τις εργασίες της κοινής συνάντησης των μελών του Συμποσίου της Σύμης, με εκπροσώπους των μη κυβερνητικών περιβαλλοντικών οργανώσεων, ο κ.Παπανδρέου ανέφερε ότι το περιβάλλον είναι θέμα πρώτης προτεραιότητας στον προγραμματικό λόγο του ΠΑΣΟΚ τόσο και για τον ίδιο, αλλά και τη Σοσιαλιστική Διεθνή.

    Η ευαισθητοποίηση περαιτέρω της κοινής γνώμης σε θέματα περιβάλλοντος, όπως και η έμπρακτη συνεισφορά και η συμμετοχή των πολιτών στην αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων όπως το περιβάλλον είναι σημαντικό ζήτημα, τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ αναφέρθηκε στη δοκιμασία της χώρας αυτές τις ημέρες από τις πυρκαγιές, με τις τεράστιες καταστροφές και τα ανθρώπινα θύματα.

    Το ΠΑΣΟΚ, επανέλαβε ο κ.Παπανδρέου ως κυβέρνηση θα ιδρύσει ξεχωριστό υπουργείο Περιβάλλοντος και ανέλαβε τη δέσμευση ότι το 10% της παραγωγής ενέργειας να προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές μέχρι το 2012. Παράλληλα μίλησε για τη σταδιακή απεξάρτηση της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη ταυτόχρονα με την ενίσχυση της οικολογικής βιομηχανίας, η οποία, όπως είπε, θα δώσει πολλές νέες θέσεις εργασίας, ενώ θα συσταθεί εθνικό συμβούλιο ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης στη δημόσια διοίκηση. Στο πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ, όπως σημείωσε ο κ.Παπανδρέου προβλέπεται η θεσμική κατοχύρωση της περιβαλλοντικής παιδείας στην πρωτοβάθμια και τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, καθώς και η παροχή κινήτρων για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, η μείωση του όγκου των απορριμμάτων, η ενίσχυση της παρουσίας της χώρας στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο Περιβαλλοντικής Διπλωματίας, αλλά και η δημιουργία Πράσινων Εθνικών Λογαριασμών.

    Στη συζήτηση που ακολούθησε από την πλευρά των περιβαλλοντικών οργανώσεων τέθηκε κυρίως το θέμα της απεξάρτησης από το λιγνίτη και η χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    Απαντώντας ο κ. Παπανδρέου, κράτησε ορισμένες επιφυλάξεις στη χρήση της αιολικής ενέργειας, καθώς, όπως είπε, υπάρχει ένα περιβαλλοντικό πρόγραμμα σχετικά με τη χρήση των ανεμογεννητριών και διατύπωσε την ιδέα αν θα μπορούσαν οι ανεμογεννήτριες να αντικατασταθούν με ανεμόμυλους.

    [02] Α.Παπαρήγα: "Λειψά τα μέτρα για την Πάρνηθα"

    Δειλά και "συνειδητά λειψά" χαρακτήρισε με δηλώσεις της η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τα μέτρα που ανακοίνωσε χθες ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς για την αποκατάσταση των καμένων εκτάσεων από την πυρκαγιά στην Πάρνηθα.

    Τα μέτρα που εξάγγειλε ο κ. Σουφλιάς, δεν αφορούν ολόκληρη την Αττική, αλλά ένα μικρό μέρος της Πάρνηθας και περιορίζονται στην αναδάσωση, ενώ αφήνουν κυρίως ανέγγιχτο το θέμα της ιδιοκτησίας δασικών εκτάσεων από οικοδομικούς συνεταιρισμούς, την εκκλησία και από άλλες εταιρείες, είπε η κ. Παπαρήγα, προσθέτοντας ότι "το άμεσο μέτρο που έπρεπε να πει είναι το πέρασμα των τίτλων ιδιοκτησίας στο δημόσιο, η δήμευση αυτών των εκτάσεων και όχι η συνεννόηση μαζί με τους φορείς, για το πώς θα γίνει η αναδάσωση".

    Η κ. Παπαρήγα αναφέρθηκε και στο πρόβλημα της λειψυδρίας, που όπως είπε, "κυρίως από την κυβέρνηση αλλά και από την ΕΕ αποδίδεται στην ξηρασία".

    "Δεν είναι εκεί -πρόσθεσε- το κυρίως πρόβλημα. Η Ελλάδα μάλιστα με βάση διεθνείς μελέτες είναι η δεύτερη μεσογειακή χώρα, μετά την Πορτογαλία, που έχει πλούσιους υδάτινους πόρους. Αντιστοιχούν 6.000 κυβικά ανά κάτοικο. Χρειάζεται επειγόντως να παρθούν μέτρα να υπάρξει κρατικός φορέας διαχείρισης του νερού και να παρθούν μέτρα πέρα από τα δάση, που έχουν άμεση σχέση με το νερό, εκεί που υπάρχουν υδροφορείς να υπάρξει διευθέτηση διαχείρισης, μεταφορά σε αποθήκες, ώστε να μη χάνεται το νερό, όπως επίσης η εκκαθάριση των υδροφορέων από αστικά και βιομηχανικά λήμματα που είναι ένα μείζον επίσης ζήτημα".

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία

    Μεγάλη πυρκαγιά μαίνεται στην Κορινθία, η οποία έχει αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης. Τρεις δήμοι της περιοχής έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, ενώ έχουν καεί αγροικίες στην περιοχή του Μαμψού και του Χιλιομοδίου.

    Υπάρχουν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που έχουν φτάσει στην περιοχή, ακόμα και από τη Θεσσαλία, οι οποίες προσπαθούν να σβήσουν τη φωτιά τόσο από αέρος όσο και από εδάφους, ενώ για προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε μια παιδική κατασκήνωση και σπίτια κοντά στο Χιλιομόδι.

    Στόχος της Πυροσβεστικής, είναι να προστατεύσουν κατοικημένες περιοχές, ενώ από το πρωί βρίσκεται στην περιοχή για το συντονισμό και η περιφερειάρχης Πελοποννήσου Αγγέλα Αβούρη, η οποία ανέστειλε όλες τις προγραμματισμένες επισκέψεις της στο νομό Λακωνίας και την προγραμματισμένη σύσκεψη για την κατανομή πιστώσεων του προγράμματος "Θησέα".

    Όσον αφορά την πυρκαγιά στη Μεσσηνιακή Μάνη, καίει δασικές εκτάσεις στην κορυφή του βουνού και γίνονται ρίψεις νερού από αέρος.

    Αλλη μια φωτιά υπάρχει σε εξέλιξη στην περιοχή της Κορώνης, η οποία έχει λάβει διαστάσεις, δεν απειλούνται όμως κατοικημένες περιοχές.

    Πυρκαγιές μαίνονται επίσης στη Ναύπακτο και τη Ζάκυνθο.

    Μεγάλη φωτιά ξέσπασε λίγο μετά τις πέντε το απόγευμα στην περιοχή του δήμου Διακοπτού Αχαΐας. Η φωτιά ξεκίνησε από το 165ο χιλιόμετρο της εθνικής οδού Πατρών - Κορίνθου και στη συνέχεια επεκτάθηκε προς τα χωριά Δερβενάκι, Σέλισσα και Άγιος Ανδρέας, με αποτέλεσμα να ληφθεί απόφαση για την εκκένωση των χωριών. Στην επιχείρηση κατάσβεσης μετέχουν 11 οχήματα της Πυροσβεστικής καθώς και ένα ελικόπτερο.

    Επίσης, νέα πυρκαγιά εκδηλώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 5 στο Λαύριο όπου καίει έκταση με θάμνους και άλλη χαμηλή βλάστηση μεταξύ Καμάριζας και Παλαιάς Φώκαιας.

    Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 33 πυροσβέστες με 11 οχήματα και δύο πυροσβεστικά αεροπλάνα.

    Προειδοποιήσεις της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, για αύριο 20-07-2007 προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς για τις περιοχές Αθηνών - Πειραιώς, Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Βοιωτίας, Ευβοίας, Κορινθίας, , Αργολίδος και Κυκλάδων.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

  • να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

  • να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

  • να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.
    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 19 July 2007 - 20:30:25 UTC