Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] "Σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών"
  • [03] Μια εναλλακτική μορφή τουριστικής εισόδου

  • [01] Συνεδριάζει η Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού θα συνεδριάσει η Κυβερνητική Επιτροπή, στις 11.00 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε επίσκεψή του χθες στο Σεράγεβο, εγκαινίασε το Κτίριο των Κοινών Θεσμών που ανακατασκευάστηκε με χρηματοδότηση από το Ελληνικό Σχέδιο Οικονομικής Ανασυγκρότησης των Βαλκανίων (ΕΣΟΑΒ).

    Το συγκεκριμένο κτίριο είναι ένα επιβλητικό 20ώροφο κτίσμα στο κέντρο του Σεράγεβο το οποίο είχε υποστεί σοβαρές ζημιές κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη (1992-'95).

    Ο κ. Καραμανλής, συνοδευόμενος από τον ομόλογό του της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Νίκολα Σπίριτς, έκανε τα αποκαλυπτήρια πλακέτας στην είσοδο του κτιρίου, στην οποία αναγράφεται ότι το συγκεκριμένο κτίσμα ανακατασκευάστηκε με την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας.

    Στην ομιλία του κατά την τελετή εγκαινίων, ο Έλληνας πρωθυπουργός επισήμανε ότι το κτίριο φιλίας Ελλάδας και Βοσνίας- Ερζεγοβίνης είναι, πράγματι, το πρώτο μεγάλο έργο το οποίο ολοκληρώνεται στο πλαίσιο του ΕΣΟΑΒ.

    Η οικονομική συνεισφορά της Ελλάδας στο όλο εγχείρημα ήταν 13, 5 εκατ. ευρώ, ποσό που κάλυψε το 80% του συνολικού κόστους.

    Ο κ. Καραμανλής ανακοίνωσε επίσης ένα άλλο σημαντικό έργο που θα υλοποιηθεί μέσω ΕΣΟΑΒ, την ανακατασκευή του νοσοκομείου στην περιοχή Κάσιντολ του Σεράγεβο.

    "Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα συγχρηματοδοτήσει την κατασκευή του νοσοκομείου Κάσιντολ με 1, 2 εκατ. ευρώ", ανέφερε ο πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι τα έργα αυτά επιβεβαιώνουν την "αδιάλειπτη υποστήριξη της χώρας μας προς τη Βοσνία- Ερζεγοβίνη".

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε, επίσης, ότι η Ελλάδα ήταν και θα παραμείνει ένθερμος υποστηρικτής της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βοσνίας - Ερζεγοβίνης, έχοντας την πεποίθηση ότι "η ολοκλήρωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα περατωθεί παρά μόνο όταν όλες οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης αποτελέσουν αναπόσπαστο τμήμα της".

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός έκλεισε την ομιλία του στα εγκαίνια, με την ευχή ότι "αυτό το κτίριο θα παραμείνει σύμβολο ειρήνης και φιλίας μεταξύ όλων των λαών της περιοχής για εμάς και για τις μελλοντικές γενιές".

    Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Ν. Σπίριτς

    Ο κ. Καραμανλής συναντήθηκε και με τον πρωθυπουργό της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης Νίκολα Σπίριτς.

    Κατά τη συνάντηση, που έγινε σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα, κυριάρχησαν οι διμερείς σχέσεις Αθηνών - Σεράγεβου και η ευρωπαϊκή προοποτική της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης.

    Μετά τις συνομιλίες, υπεγράφησαν δύο συμφωνίες: για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης και για την οικονομική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Βοσνίας.

    Από ελληνικής πλευράς τις συμφωνίες υπέγραψε ο υφυπουργός Εξωτερικών Ευρ.Στυλιανίδης και από βοσνιακής οι υπουργοί Οικονομικών και Εξωτερικού Εμπορίου Ντράγκαν Στράνκιτς και Σλόμπονταν Πούχαλατς.

    Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε ο πρωθυπουργός της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης ευχαρίστησε τον Έλληνα ομόλογό του για τη βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στην οικονομική ανασυγκρότηση της Βοσνίας και για την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Ο Κώστας Καραμανλής επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις των δύο χωρών είναι άριστες σε όλα τα επίπεδα, αναφερόμενος δε στην οικονομική βοήθεια που παρέχει η Ελλάδα στη Βοσνία- Ερζεγοβίνη, μέσω του ΕΣΟΑΒ, τόνισε ότι τα εγκαίνια, σήμερα, του Κτιρίου των Κοινών Θεσμών αποτελούν επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας της χώρας μας να συμπαρασταθεί στη Βοσνία.

    "Χαίρομαι που εγκαινιάζω το Κτίριο φιλίας των λαών που ανακαινίστηκε σε ποσοστό 80% με χρηματοδότηση από το ΕΣΟΑΒ" ανέφερε ο κ. Καραμανλής, συμπληρώνοντας ότι "το κτίριο αυτό αποτελεί σύμβολο φιλίας των λαών, στο κέντρο του Σεράγεβο".

    Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, ο κ. Καραμανλής τόνισε:

    "Η Ελλάδα υποστηρίζει με όλα τα μέσα - πολιτικά, οικονομικά, στρατιωτικά - την ευρωπαϊκή και την ευρωατλαντική προοπτική της Βοσνίας -Ερζεγοβίνης, ως εγγύηση για την ανάπτυξη και τη σταθερότητα της περιοχής".

    Ο πρωθυπουργός ανέφερε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει την άμεση υπογραφή της Συμφωνίας Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βοσνίας- Ερζεγοβίνης, αφού βέβαια εκπληρωθούν οι προϋποθέσεις από την τελευταία.

    Επίσκεψη στο στρατόπεδο Μπουτμίρ

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής λίγο πριν ολοκληρώσει την επίσκεψή του στο Σεράγεβο επισκέφθηκε το στρατόπεδο Μπούτμιρ, όπου βρίσκεται η ελληνική στρατιωτική δύναμη στη Βοσνία. Τον πρωθυπουργό υποδέχθηκαν οι Ελληνες υπαξιωματικοί και αξιωματικοί που υπηρετούν στη δύναμη. Ο Κ. Καραμανλής χαιρέτησε έναν έναν τους στρατιωτικους και δώρισε στον καθένα ένα MP3 player.

    Στην ομιλία του απευθυνόμενος στους Ελληνες στρατιωτικούς τόνισε:

    "Ολοι οι Έλληνες γνωρίζουμε και αναγνωρίζουμε την πολύτιμη συμβολή σας στη διατήρηση της ασφάλειας στη Βοσνία - Ερζεγοβίνη. Επιτελώντας εδώ αυτό το τόσο σημαντικό έργο, προβάλλετε ταυτόχρονα το ρόλο και το ενδιαφέρον της χώρας μας για την εδραίωση συνθηκών σταθερότητας, ασφάλειας και ειρήνης σε ολόκληρο τον κόσμο".

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε πως η Ελλάδα έχει αναλάβει, τα τελευταία χρόνια, έναν πολύ σημαντικό διεθνή ρόλο στα Βαλκάνια, γιατί πιστεύουμε ότι η σταθερότητα και η ειρήνη στην περιοχή αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία για μας. "Αν στα Βαλκάνια υπάρχει αστάθεια και εστίες κρίσεων, είναι σαφές ότι αυτό επηρεάζει και τη χώρα μας, η οποία αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα της ευρύτερης περιοχής. Συνεπώς η αποστολή που εσείς επιτελείτε ουσιαστικά αφορά στην προστασία της εθνικής ανεξαρτησίας, της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής υπερηφάνειας της χώρας μας. Θέλω να γνωρίζετε, ότι εδώ που βρίσκεστε υπηρετείτε πρώτα απβ όλα την Ελλάδα. Οι Ελληνίδες και οι Έλληνες είμαστε υπερήφανοι για τα στελέχη μας, που υπηρετούν σε ειρηνευτικές αποστολές ανά τον κόσμο", υπογράμμισε.

    Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε:

    "Θέλω βεβαίως να σας συγχαρώ και να σας ζητήσω να συνεχίσετε την αποστολή σας, με τον ίδιο ζήλο και αφοσίωση. Η προσφορά σας στην Πατρίδα είναι ιδιαίτερα σημαντική. Με τη σκληρή δουλειά, το υψηλό αίσθημα ευθύνης και την αυστηρή προσήλωσή σας στο καθήκον, δικαιώνετε το σεβασμό, την αγάπη και την εμπιστοσύνη, με τα οποία σας περιβάλλει ο ελληνικός λαός".

    [02] "Σύγκληση Συμβουλίου πολιτικών αρχηγών"

    Υπό την προεδρία του κ. Γ.Παπανδρέου θα συνεδριάσει στις 11.00 το πρωί στο Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Νωρίτερα, στις 9.30πμ, ο κ.Παπανδρέου θα επισκεφθεί στην οικία του τον αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    Πρόταση για τη σύγκληση του λεγόμενου Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πρόκειται να ζητήσει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, εκτιμώντας ότι οι καταστροφές από τις πυρκαγιές συνιστούν «εθνική κρίση». Ήδη ο κ. Παπανδρέου επικοινώνησε χθες το απόγευμα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, με τον οποίο συμφώνησαν να συναντηθούν αύριο το μεσημέρι.

    Στη συνάντηση αυτή ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα αναπτύξει στον κ. Κάρολο Παπούλια την πρότασή του για την ανάγκη να συναντηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί υπό την Προεδρία του, για την αντιμετώπιση της κρίσης. Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ εκφράζεται η ελπίδα ότι και ο Πρωθυπουργός θα συναινέσει προκειμένου να γίνει η συνάντηση αυτή.

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε εκτάκτως, χθες το απόγευμα, τους δημοσιογράφους στο σπίτι του, στο Καστρί, προκειμένου να προβεί σε δηλώσεις, ύστερα από το τραγικό συμβάν της πτώσης του πυροσβεστικού αεροσκάφους, που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια της ζωής των δύο χειριστών του.

    Η πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ για τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, έχει ως στόχο την ανάληψη κοινής προσπάθειας για να αντιμετωπιστεί «από κοινού μια μεγάλη πια εθνική κρίση», ενώ μνημόνευσε και την ανάλογη πρόταση του κ. Αλαβάνου. Επίσης εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλοι θα ανταποκριθούν σε μια τέτοια πρόταση».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εξέφρασε τη βαθιά του οδύνη για την απώλεια των δύο πιλότων, οι οποίοι, όπως δήλωσε, «έδειξαν θάρρος και τόλμη στην προσπάθειά τους να προστατεύσουν το κοινό μας συμφέρον, τον κοινό μας πλούτο». Και πρόσθεσε ότι «η Πολιτεία οφείλει να αναγνωρίσει την πράξη τους, μια πράξη υποδειγματική, θάρρους και αυτοθυσίας».

    Απάντηση Θ.Ρουσόπουλου

    « Ο κ. Παπανδρέου έχει, για πολύ καιρό, επιλέξει την πολιτική της οξύτητας και της στείρας αντιπολίτευσης πολωτικού χαρακτήρα", δήλωσε ο Υπουργός Επικρατείας και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Θ. Ρουσόπουλος με αφορμή τη δήλωση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

    "Υπονόμευσε συστηματικά κάθε θεσμική πολιτική πρωτοβουλία, από την αναθεώρηση του Συντάγματος έως την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση. Επί ένα μήνα, με εμπρηστικές μικροκομματικές δηλώσεις, έδειξε ότι δε σέβεται ούτε καν όσους δίνουν τη μάχη, για να αντιμετωπίσουν το πρωτοφανές φαινόμενο των χιλιάδων πυρκαγιών που πλήττουν τη χώρα. Νόημα έχει ο διάλογος όταν γίνεται με ειλικρίνεια, με επιχειρήματα και πραγματική διάθεση προσφοράς και συνεννόησης, και όχι για λόγους τακτικής και εντυπωσιασμού.Είναι αυτονόητο ότι ο Πρωθυπουργός πάντα δέχεται όποιον Αρχηγό κοινοβουλευτικού κόμματος θέλει να του εκθέσει συγκεκριμένες απόψεις», ανέφερε ο κ.Ρουσόπουλος.

    Επαφές Γ.Παπανδρέου με φορείς για το φορολογικό

    "Με τα φορολογικά μέτρα η ΝΔ αδικεί τη μέση ελληνική οικογένεια και χτυπά το μεσαίο και χαμηλό εισόδημα. Εμείς προτείνουμε ένα φορολογικό σύστημα που είναι εργαλείο ανάπτυξης, και δίκαιης αναδιανομής, ένα φορολογικό σύστημα με διαφάνεια, απλότητα και αποτελεσματικότητα το οποίο θα στηρίξει την πράσινη ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή και την καινοτομία.

    Γι'αυτό συζητάμε με τους κοινωνικούς φορείς προετοιμάζοντας την αυριανή κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ", δήλωσε ο πρόεδρος του Κινήματος Γ. Παπανδρέου, προσερχόμενος σε σύσκεψη με κοινωνικούς και οικονομικούς φορείς και παράγοντες της δημόσιας ζωής για την εξειδίκευση των προγραμματικών προτάσεων του ΠΑΣΟΚ για το φορολογικό σύστημα.

    Η συνάντηση, η οποία πραγματοποιήθηκε στην "Αίγλη" Ζαππείου, είχε στόχο την ανταλλαγή απόψεων και τη διαμόρφωση μιας ευρείας κοινωνικής συμφωνίας για το μείζον ζήτημα της φορολογικής πολιτικής, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ.

    Στην συνάντηση μετείχαν εκπρόσωποι από τους εξής φορείς:

    ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, Σώμα Ορκωτών Λογιστών, Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελεύθερων Επαγγελματιών, ΣΕΠΕ, Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, Ένωση Ελληνικών Τραπεζών, Πανελλήνια Συνομοσπονδία Εργαζομένων στις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες, Ομοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδος, Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων, Οικονομικό Επιμελητήριο, Πανελλήνια Ένωση Φοροτεχνών Επιστημόνων, Επιτροπή Λογιστικής Τυποποίησης και Ελέγχων, Επιτροπή για την Αναμόρφωση του Φορολογικού Συστήματος, Σύνδεσμος Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών, Ομοσπονδία Βενζινοπωλών Ελλάδας, ΟΚΕ, ΠΑΣΕΓΕΣ, Σύλλογος Εργαζομένων Γενικής Γραμματείας Πληροφορικών Συστημάτων, Χρηματιστήριο Αθηνών ΑΕ, ΣΜΕΧΑ, Ένωση Εισηγμένων Εταιριών και Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων.

    Αύριο θα συνεδριάσει το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    [03] Μια εναλλακτική μορφή τουριστικής εισόδου

    Άνοιξε τις πύλες της η Τρικαλινή Τουριστική Αγορά η οποία προσφέρει μια ευρεία ποικιλία τοπικών προϊόντων στον επισκέπτη παρέχοντας μια εναλλακτική μορφή τουριστικής εισόδου της πόλης των Τρικάλων καθώς και πληροφορίες για τους επισκέπτες της πόλης μας με την λειτουργία Γραφείου Τουρισμού από την Δ.Ε.Κ.Α. Τρικάλων. Η αγορά βρίσκεται στην Περιφερειακή οδό Λάρισας -Ιωαννίνων και δημιουργήθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Ολοκληρωμένες παρεμβάσεις αστικής ανάπτυξης σε τοπικές ζώνες μικρής κλίμακας" με στόχους την οικονομική και αισθητική αναβάθμιση της περιοχής όπου στεγάζεται.

    Στην Τρικαλινή Τουριστική Αγορά ήδη λειτουργούν εννέα (9) εμπορικά καταστήματα με αντικείμενο την εμπορία βιολογικών προϊόντων , γλυκισμάτων- εδεσμάτων , αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών , ειδών λαϊκής τέχνης - χειροτεχνιών και υφαντών ,ειδών ζωγραφικής-αγιογραφίας και τουριστικών ειδών, γυναικείων αξεσουάρ και ειδών δώρου .Επίσης στον χώρο της Τουριστικής Αγοράς λειτουργεί και αναψυκτήριο, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τον καφέ και το αναψυκτικό τους με θέα το άλσος του Προφήτη-Ηλία. Πιο αναλυτικά ο επισκέπτης μπορεί να βρει είδη λαϊκής τέχνης χειροτεχνίες και υφαντά (γκλίτσες, μαγκούρες και σαμάρια κ.λ.π), είδη δώρου κεραμικά και ξύλινα (τάβλι, σκαμπό, κομπολόγια κορνίζες κ.λ.π.), οικιακά σκεύη από ξύλο (κουτάλες, ηιρούνες κ.λ.π.}, εικόνες αγιογραφίας και μικρές εικόνες για βαφτίσεις, πινάκες ζωγραφικής. Γυναικεία αξεσουάρ, βιολογικά προϊόντα, βιολογικά καλλυντικά από πιστοποιημένες εταιρείες, διάφορα είδη φροντίδας σώματος, προσώπου, χεριών. Βιολογικά αρώματα, είδη μακιγιάζ, σαπούνια, οδοντόκρεμες αρωματικά ε φαρμακευτικά φυτά (Βασιλικός, Δάφνη, Δεντρολίβανο, Δυόσμος, Ευκάλυπτος, θυμάρι, Λεβάντα, , Μάραθος, Μελισσόχορτο, Μέντα, Ρίγανη, Τσάι βουνού, Φασκόμηλο, Τσουκνίδα, Τΐλιο, Γλυκάνισο κ. λ. π.). Τέλος ο επισκέπτης μπορεί να βρει γλυκίσματα εδέσματα, μέλι όλων των ειδών, βασιλικό πολτό, γλυκά κουταλιού, αποξηραμένα φρούτα, βιολογικά ζυμαρικά, κρασί και τσίπουρο ντόπιας παραγωγής.

    Attachments:

    agora-trikala 001.jpg

    agora-trikala 002.jpg

    agora-trikala 004.jpg


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 24 July 2007 - 4:30:21 UTC