Write to us with Feedback for the HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα στην Αιγιάλεια
  • [02] Τριμερής συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

  • [01] Περιοδεία Αλ.Παπαρήγα στην Αιγιάλεια

    Στις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές της Αιγιαλείας θα περιοδεύσει σήμερα η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα με βασικούς σταθμούς τα χωριά Μαυρίκι και Κουνινά. Επίσης, θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αιγίου

    Χθες, η κ. Αλέκα Παπαρήγα επισκέφθηκε Το ΕΚΕΦΕ "Δημόκριτος" και σε ομιλία της προς τους εργαζόμενους, αναφερόμενη στον "Δημόκριτο", είπε ότι το ΚΚΕ διαβλέπει "την υποβάθμισή του ακόμα περισσότερο, αφού με το νέο νομοσχέδιο για την έρευνα, θα μπει στους νόμους της αγοράς και σε συνδυασμό με τα κοινοτικά προγράμματα θα καθορίζεται το τι έρευνες θα γίνουν".

    Αναφερόμενη στο σχέδιο νόμου για την έρευνα είπε ότι κινείται στη φιλοσοφία του προηγούμενου (2001), ότι κάνει μια προσπάθεια να διαμορφώσει ένα πιο συγκεντρωτικό καθεστώς ελέγχου της έρευνας, με αναβαθμισμένο και πιο κατοχυρωμένο το ρόλο των επιχειρηματιών.

    Πρόσθεσε δε ότι όλη η συζήτηση και το θεματολόγιο της βασικής έρευνας είναι προσανατολισμένα στις ανάγκες της αγοράς, με την πληροφορική, τις τηλεπικοινωνίες και την ενέργεια να αποτελούν το Α΄και το Ω κάθε έρευνας υποτιμώντας τομείς όπως η υγεία, η υγιεινή και ασφάλεια, οι επαγγελματικές ασθένειες, η αντισεισμική θωράκιση, το νερό, καθώς και θέματα κοινωνικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα.

    Επίσης υπογράμμισε ότι στη φιλοσοφία του νέου νομοσχεδίου είναι οι ερευνητές να λειτουργούν ως επιχειρηματίες, να βρίσκουν τα έσοδα και να γίνονται μάνατζερ και εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του κόμματός της, υποστηρίζοντας ότι αυτό που χρειάζεται ο τόπος "είναι ένα εθνικό πρόγραμμα ερευνών που πατάει σε ανάγκες και που χρηματοδοτείται".

    Ακόμα μίλησε για το θέμα της αξιολόγησης, που όπως υποστήριξε, θα γίνεται με κριτήρια αγοράς και επομένως δεν θα αξιολογείται το επιστημονικό έργο. Κάλεσε δε τους ερευνητές και τους επιστήμονες σε "αντίσταση" .

    Τέλος, αναφέρθηκε στο θέμα του πυρηνικού αντιδραστήρα και δήλωσε ότι το κόμμα της διακατέχεται από έναν φόβο επειδή έχει καθυστερήσει η επαναλειτουργία του, προσθέτοντας ότι δεν θα πρέπει να θιγεί το καθεστώς εργασίας των εργαζομένων στο χώρο του πυρηνικού αντιδραστήρα, για το οποίο - όπως είπε- το ΚΚΕ έχει πάρει κάποιες υποσχέσεις ότι δεν θα μεταβληθεί, ότι θα αξιοποιηθούν όλοι και ότι πιιθανόν κάποιες μεταθέσεις θα ανασταλούν.

    [02] Τριμερής συμφωνία για αγωγό φυσικού αερίου

    Υπογράφηκε χθες στην Ρώμη η τριμερής διακρατική συμφωνία Ιταλίας-Ελλάδας-Τουρκίας με την οποία διασφαλίζεται η υλοποίηση του Ευρωπαϊκού Νότιου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, μέσω του οποίου θα μεταφέρεται φυσικό αέριο από την Ανατολή στη Δύση. Τη συμφωνία υπέγραψαν ο υπουργός Ανάπτυξης Δ.Σιούφας, ο ιταλός υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης Πιερλουίτζι Μπερσάνι και ο τούρκος υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ.

    Ο κ.Σιούφας δήλωσε ότι "είναι μια σημαντική μέρα για τις χώρες της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής και φυσικά για την Ευρώπη", καθώς, όπως είπε, "με το έργο αυτό συνδέεται για πρώτη φορά η Ασία με την Ευρώπη και αυτό είναι ένα γεγονός με πανευρωπαϊκή και παγκόσμια διάσταση".

    Το χερσαίο τμήμα του ελληνο-ιταλικού αγωγού θα κατασκευάσει ο ΔΕΣΦΑ και το υποθαλάσσιο μεταξύ Ελλάδας-Ιταλίας από κοινού η ελληνική ΔΕΠΑ και η ιταλική Edison. Το ελληνο-τουρκικό τμήμα του αγωγού αερίου, που είναι σχεδόν έτοιμο, θα εγκαινιαστεί προς το τέλος Αυγούστου από τους πρωθυπουργούς της Ελλάδας Κ.Καραμανλή και της Τουρκίας Τ.Ερντογάν.

    Με την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας τα τρία κράτη αποσαφηνίζουν επισήμως ότι στηρίζουν την κατασκευή και λειτουργία, ως ενιαίου πλέον έργου, του Ευρωπαϊκού Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου Τουρκίας-Ελλάδας-Ιταλίας. Παράλληλα ρυθμίζονται όλα τα ζητήματα που αφορούν το πλαίσιο λειτουργίας του αγωγού και διασφαλίζονται σημαντικές ποσότητες αερίου για την ενεργειακή ασφάλεια των εμπλεκομένων χωρών.

    "Είναι μια συμφωνία με μεγάλα και σημαντικά οφέλη για όλους μας, για τις τρεις χώρες και τους λαούς μας", τόνισε ο κ.Σιούφας, ο οποίος επεσήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ήδη προτείνει σχέδιο διακρατικής συμφωνίας στην κυβέρνηση του Αζερμπαϊτζάν για τη μεταφορά φυσικού αερίου και πρόσθεσε ότι συζήτησε με τους κ.Μπερσάνι και Γκιουλέρ το θέμα, ώστε να υπογραφεί τετραμερής πλέον διακρατική συμφωνία, που θα περιλαμβάνει και το Αζερμπαϊτζάν.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης χαρακτήρισε "στρατηγικούς ενεργειακούς εταίρους" την Ιταλία και την Τουρκία και επεσήμανε ότι το έργο αυτό "είναι μια ακόμη αφετηρία για την περαιτέρω ενίσχυση των οικονομικών, αναπτυξιακών και ενεργειακών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών".

    Δήλωση Κ. Καραμανλή

    Ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής, μετά την υπογραφή της Τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η υπογραφή της τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Ιταλίας-Ελλάδας-Τουρκίας, για την κατασκευή του Νότιου Ευρωπαϊκού Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, αποτελεί ιστορικό γεγονός, όχι μόνο για τις τρεις χώρες, αλλά και για τις χώρες της Κασπίας και της Μέσης Ανατολής. Είναι εξίσου σημαντικό έργο για την Ευρώπη, καθώς διασφαλίζεται, δια της Τουρκίας και της Ελλάδας, η μεταφορά φυσικού αερίου από την Ασία στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές.

    Η χώρα μας, με την κατασκευή του αγωγού πετρελαίου «Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη», την ολοκλήρωση του Ελληνο-Τουρκικού αγωγού φυσικού αερίου, τη Διακήρυξη για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου South Stream και με τη σημερινή Συμφωνία, αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο τη θέση της, στην Ευρώπη και την ευρύτερη περιοχή.

    Με στρατηγική και σχέδιο, η Χώρα μας μετατρέπεται σε σημαντικό και ισχυρό διεθνή δίαυλο μεταφοράς πετρελαίου, φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και αναβαθμίζει τη γεωπολιτική θέση και το διεθνές κύρος της».

    Το ιστορικό της διακρατικής συμφωνίας

    Η τριμερής διακρατική συμφωνία Ελλάδας - Ιταλίας - Τουρκίας αποτελεί συνέχεια των Διακρατικών Συμφωνιών Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας. Στόχος της είναι αφενός η δέσμευση των Κυβερνήσεων Τουρκίας, Ελλάδας και Ιταλίας για την υλοποίηση του αγωγού που θα συνδέει τα δίκτυα φυσικού αερίου των τριών κρατών και αφετέρου η από κοινού διαχείριση του έργου ως μιας ενότητας. Ο αγωγός, γνωστός ως Νότιος Ευρωπαϊκός Διάδρομος Φυσικού Αερίου, έχει χαρακτηριστεί ως πρώτης προτεραιότητας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το έργο θα αποτελέσει την πρώτη σημαντική ενεργειακή υποδομή στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Οι δύο Διακρατικές Συμφωνίες (Ελλάδας - Τουρκίας και Ελλάδας - Ιταλίας) που είχε υπογράψει έως σήμερα η Ελληνική Κυβέρνηση, προώθησαν σε μεγάλο βαθμό την υλοποίηση του έργου, αλλά δεν εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη ροή του αερίου σε όλο το μήκος της όδευσής του. Η Τριμερής Διακρατική Συμφωνία αποτελεί το πρώτο επίσημο νομικό κείμενο που υιοθετεί τον ορισμό Τουρκο-Ελληνο-Ιταλικός αγωγός (Interconnection Turkey Greece Italy - ITGI). Με τον τρόπο αυτό, το έργο αποτελεί πλέον μία ενιαία ενότητα και η στρατηγική του σημασία πολλαπλασιάζεται.

    Στις 20 Απριλίου 2007, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας, σε επίσημη επίσκεψή του στην Άγκυρα, πρότεινε στον Τούρκο ομόλογό του, υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ, την υπογραφή Τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Ύστερα από συνεννόηση με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Πιερλουίτζι Μπερσάνι ξεκίνησαν αμέσως οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των κυβερνήσεων των τριών χωρών.

    Το πρώτο σχέδιο της Τριμερούς Διακρατικής Συμφωνίας ετοιμάστηκε από την Ελληνική αντιπροσωπεία και εστάλη δια της διπλωματικής οδού στο υπουργείο Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλικής Δημοκρατίας και στο υπουργείο Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Δημοκρατίας της Τουρκίας. Η πρώτη συνάντηση μεταξύ αντιπροσωπειών των τριών Μερών πραγματοποιήθηκε στις 22 Μαΐου 2007 στην Άγκυρα και η δεύτερη στις 31 Μαΐου στην Αθήνα οπότε και οριστικοποιήθηκαν πολλά από τα άρθρα της Συμφωνίας.

    Στη συνέχεια, ακολούθησε επίπονη διαπραγμάτευση με επαφές και αλληλογραφία μεταξύ του γενικού γραμματέα του υπουργείου Ανάπτυξης Νίκου Στεφάνου, του αναπληρωτή γενικού διευθυντή του Ιταλικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης Gilberto Dialuce και του υφυπουργού του Τουρκικού υπουργείου Ενέργειας και Φυσικών πόρων Sami Demirbilek. Στόχος της διαπραγμάτευσης αυτής ήταν η επίλυση των διαφωνιών που υπήρχαν και η εξεύρεση συμβιβασμού αμοιβαία επωφελούς και για τα τρία μέρη.

    Η τελική συμφωνία και οι τελευταίες διευθετήσεις επιτεύχθηκε στη συνάντηση του υπουργού Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, στην Άγκυρα στις 18 Ιουλίου 2007, με τον Τούρκο υπουργό Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ και τον υφυπουργό Sami Demirbilek.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 27 July 2007 - 6:30:12 UTC