Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
  • [02] "Ικανοποίηση των αιτημάτων των πυροσβεστών"
  • [03] Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κίνα

  • [01] Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

    Ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε πρώτη φάση για την ανακούφιση των πυροπαθών της Αχαΐας, ενώ με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των πυρόπληκτων δήμων θα δοθούν 3.000 ευρώ στους πολίτες, που έχουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές στιγμές. Παράλληλα, αρχίζει η καταγραφή των ζημιών τόσο σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, όσο και στη γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση για παροχή άμεσης βοήθειας στους πυρόπληκτους κατοίκους.

    Οι κάτοικοι της Κορινθίας και της Αιγιαλείας, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, θα λάβουν το 1/3 του συνολικού κόστους ανοικοδόμησης δωρεάν, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από άτοκο δάνειο 15ετους διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος. Για τις επισκευές, θα χορηγηθεί βοήθεια 130 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για την αντικατάσταση της οικοσκευής 6.000 ευρώ.

    Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε επίσης την αποστολή κονδυλίων στην Νομαρχία Αχαΐας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Τα κονδύλια που θα αποσταλούν σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι τα εξής: 600.000 ευρώ θα δοθούν στην Νομαρχία Αχαΐας, 300.000 ευρώ θα δοθούν στο Δήμο Αιγίου, 200.000 ευρώ στον δήμο Διακοφτού, 150.000 ευρώ στον δήμο Ακράτας και 50.000 ευρώ στην κοινότητα Λεοντίου.

    Οπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων «κλιμάκια εξειδικευμένων γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας και του Αιγίου αρχίζουν αυτή την εβδομάδα επισκέψεις στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την μεγάλη φωτιά, με σκοπό την παροχή άμεσης ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας.»

    Ο κ.Σπυρίδων ανέφερε ακόμα ότι κλιμάκια από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης θα επισκεφθούν αύριο την Αιγιάλεια, προκειμένου να ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα της κυβέρνησης για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές».

    Εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

    Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκονται τα μέτωπα των πυρκαγιών στην Τιθορέα Φθιώτιδας, Αμάραντο Κόνιτσας, Φτέρη Πιερίας, Βελβεντό Κοζάνης, Κρυσταλλοπηγή Φλώρινας και Βασιάνη Θεσπρωτίας. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται η φωτιά στο Περάτι Ιωαννίνων, σε ύφεση στη Συκοράχη Κομοτηνής. Υπό πλήρη έλεγχο είναι το πύρινο μέτωπο στη Σταμάτα Αττικής, Ζάκυνθο, Αχαία και Κεφαλονιά.

    Στην Ελευσίνα το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος

    Προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας το πρώτο εναέριο μέσο δασοπυρόσβεσης που παρέχει η Ρωσία στη χώρα μας κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

    Πρόκειται για το αμφίβιο τζετ πολλαπλών ρόλων ΒΕ-200, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λάβει έως 12 τόνους νερού. Το ΒΕ-200 είχε απογειωθεί νωρίτερα σήμερα από τη Βάρνα της Βουλγαρίας.

    [02] "Ικανοποίηση των αιτημάτων των πυροσβεστών"

    Επίσκεψη στις καμένες εκτάσεις του Αγ.Νικόλα Σαλαμίνας πραγματοποίησε η γενική γραμματέας της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

    «Εδώ από τη Σαλαμίνα, που υπάρχουν προβλήματα με πυρκαγιές, θέλουμε να εκφράσουμε την αλληλεγγύη μας στο σώμα της Πυροσβεστικής, στους πυροσβέστες, μόνιμους και εποχικούς και να εκφράσουμε την αντίθεση μας με το γεγονός ότι η κυβέρνηση ήδη έπρεπε να έχει εξαγγείλει ικανοποίηση των αιτημάτων τους, και μισθολογικών και άλλων, μονιμοποίηση των εποχικών. Στο κάτω- κάτω όφειλε να το κάνει ήδη αυτή τη στιγμή, που οι πυροσβέστες, σε όλη την Ελλάδα, δίνουν μια τεράστια μάχη", ανέφερε η κ. Παπαρήγα και πρόσθεσε:

    "Ανεξάρτητα απβ τις όποιες κριτικές παρατηρήσεις αναφέρονται στους πολιτικούς σχεδιασμούς, στην πολιτική ηγεσία και στην ηγεσία των Σωμάτων, οι πυροσβέστες δίνουν μάχη ηρωική, μακριά απβ τις οικογένειες τους, κινδυνεύει η ζωή τους, οι συνθήκες είναι αφόρητες. Και εδώ δεν πρόκειται για ένα θέμα που θα περάσει, δεν είναι εποχικό, κάθε χρόνο έχουμε τέτοιες μάχες, φέτος ακόμα περισσότερο. Η κυβέρνηση, λοιπόν, όφειλε και ζητάμε να το κάνει τώρα, να εξαγγείλει την πλήρη ικανοποίηση των αιτημάτων τους.

    Ξαναλέω, μισθολογικών, μονιμοποίηση των εποχικών, βαρέα και ανθυγιεινά και εγώ θα προσθέσω- εκ μέρους του ΚΚΕ- το Σώμα της Πυροσβεστικής δεν μπορεί να θεωρείται ένα στρατιωτικό σώμα, πρέπει να περάσει σε άλλο υπουργείο και δεν μπορεί να διοικείται με τους νόμους του στρατού», ανέφερε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

    Η κ.Παπαρήγα μίλησε και σε συγκέντρωση οπαδών του ΚΚΕ υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων :

    «Εμείς δε μπορούμε να βάλουμε στοίχημα πότε θα γίνουν οι εκλογές, εάν θα γίνουν τον επόμενο Σεπτέμβρη ή λίγο μετά. Ένα στοίχημα, όμως, προσπαθούμε να βάλουμε ως ΚΚΕ μαζί με τους φίλους, τους οπαδούς, με τα μέλη του Κόμματος, με τους ΚΝΙΤΕΣ: Να μην επιτρέψουμε αυτός ο ανούσιος, μέχρι εξαχρείωσης, δικομματικός καυγάς να είναι το κύριο προεκλογικό υλικό όποτε και εάν γίνουν οι εκλογές. Να παρασύρει εκατοντάδες χιλιάδες, εκατομμύρια εργαζομένους που θα σταθούν στην κάλπη, να κρύψει το σύνολο των προβλημάτων και των κριτηρίων που πρέπει να συνοδεύει τον κάθε ψηφοφόρο στην κάλπη. Να μετατρέψει τη μεγάλη μάζα των εργαζομένων σε διαιτητές ή σε παρατηρητές του καυγά που συντελείται, και γίνεται όλο και πιο οξύς, ανάμεσα στη ΝΔ και στο ΠΑΣΟΚ.

    «Πιστεύουμε ότι σήμερα υπάρχουν πολύ περισσότερες αποδείξεις, υπάρχουν πολύ πιο έντονες και ζωντανές εμπειρίες, όπου ένα μεγάλο τμήμα των εργαζομένων πρέπει να πάψει να είναι αιμοδότης των δύο κομμάτων πρέπει να πάψει να τιμωρεί το ένα κόμμα πηγαίνοντας στο άλλο και πρέπει να θέσει σα στόχο του την τιμωρία και των δυο. Και ο τιμωρός, εάν θέλετε και των δυο, σήμερα, αύριο - εμείς λέμε και για πάντα- με τα σημερινά δεδομένα δεν μπορεί να είναι άλλος παρά το ΚΚΕ.

    «Εμείς, λοιπόν λέμε, βουνά, δάση πρέπει από τώρα να φύγει η ιδιοκτησία να φύγει απβ την εκκλησία, απβ τους οικοδομικούς συνεταιρισμούς, από τους μεγαλοϊδιοκτήτες και να γίνουν δημόσια περιουσία. Και όλες οι ακτές να γίνουν δημόσια περιουσία και από εκεί και πέρα να υπάρξει κατασκευή υποδομών παντού, είτε ήταν αυθαίρετη δόμηση, κάποτε, είτε από εδώ και μπρος να μην υπάρχει αυθαίρετη δόμηση. Με αυτή την έννοια, στη Σαλαμίνα πρέπει να λυθεί το ζήτημα της αποχέτευσης. Όπου υπάρχει ιδιοκτησία, όπως για παράδειγμα, εδώ, στο δάσος της Φανερωμένης, που ανήκει - λέει- στη ΧΑΝ, η ΧΑΝ το δίνει στην εκκλησία για να φτιάξει ξενοδοχεία, κτίσματα, και δεν ξέρω τι θα κάνει.

    Αυτά όλα να φύγουν και να γίνουν λαϊκή περιουσία. Απβ την τουρκοκρατία ακόμα φέρνουν τίτλους ιδιοκτησίας, απβ το 36β έχουν τίτλους ιδιοκτησίας, στη δικτατορία του Μεταξά. Το δίκαιο αλλάζει, η Γαλλική Επανάσταση έκανε νέο δίκαιο, η Οχτωβριανή Επανάσταση έκανε νέο δίκαιο, οι επαναστάσεις κάνουν νέο δίκαιο, αλλά μπορεί το νέο δίκαιο να γίνει και χωρίς επανάσταση, άμα θέλει μια κυβέρνηση να το αλλάξει. Δε μπορεί βουνά και δάση να είναι ιδιωτική ιδιοκτησία», ανέφερε η κ. Παπαρήγα.

    [03] Ανυπολόγιστες καταστροφές στην Κίνα

    Τη ζωή σε 652 ανθρώπους έχουν στοιχίσει αυτήν την θερινή περίοδο οι πλημμύρες κι οι κατολισθήσεις, που προκλήθηκαν από τις κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις, στην Κίνα, προξενώντας άμεσες οικονομικές ζημιές έως 52,5 δις γιουάν (6,9 δις δολάρια), ιδίως στα νότια κι ανατολικά της χώρας, ανακοίνωσαν σήμερα κρατικοί αξιωματούχοι.

    Από τις πλημμύρες καταστράφηκαν 452.000 κατοικίες, 7,87 εκατ. εκτάρια καλλιεργιών κι επλήγησαν 119,15 εκατ. άνθρωποι, μεταδίδει το πρακτορείο Νέα Κίνα.

    Το ύψος των υδάτων στον ποταμό Χουάιχε απειλούν να σπάσουν υδατοφράκτες, σύμφωνα με το Γραφείο του Κρατικού Επιτελείου για τον Έλεγχο Πλημμυρών κι Ανακούφισης Πλημμυρών.

    Η μετεωρολογική υπηρεσία δεν προβλέπει καμμία ανακούφιση στις επόμενες ημέρες, καθώς αναμένει να πλήξουν ισχυρές βροχές τα νοτιοδυτικά, το βορειοδυτικά και τα βορειοανατολικά της χώρας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 30 July 2007 - 4:30:20 UTC