Browse through our Interesting Nodes on Social Issues in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Η Γαλλία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας"
  • [02] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ
  • [03] Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

  • [01] Κ.Καραμανλής:"Η Γαλλία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας"

    Στο Μέγαρο των Ηλισίων συναντήθηκε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί.

    Με μια θερμή χειραψία στην είσοδο των Ηλισίων ο Πρόεδρος της Γαλλίας υποδέχθηκε τον Ελληνα πρωθυπουργό, με τον οποίο συζήτησαν ένα ευρύτατο φάσμα θεμάτων, διεθνών, περιφερειακών και διμερών.

    Στη συνάντηση μετείχαν επίσης η Υπουργός των Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο Γάλλος ομόλογός της Μπερνάρ Κουσνέρ.

    Σε ιδιαίτερα θερμό κλίμα διεξήχθη η συζήτηση του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί, η οποία συνεχίσθηκε σε γεύμα εργασίας.

    Σημαντικό μέρος των συνομιλιών κατέλαβαν οι διμερείς σχέσεις στις οποίες κατεγράφη "η στενή πολιτική και οικονομική συνεργασία".

    Οι δύο ηγέτες εξέφρασαν την επιθυμία για στενότερη συνεργασία και καλύτερο συντονισμό για την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, με αφορμή τις τελευταίες πυρκαγιές, οι οποίες, λόγω του μεγέθους τους, δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν από κάθε χώρα μεμονωμένα και πρόκειται να απασχολήσουν και στο μέλλον τον μεσογειακό χώρο, λόγω των ευρύτερων κλιματικών αλλαγών.

    Συζήτησαν ακόμη το ενδεχόμενο να υπάρξει «κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων», όπως είπε ο έλληνας πρωθυπουργός, ενώ ο εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Νταβίντ Μαρτινόν μίλησε για τη ανάγκη δημιουργίας ενός ευρωμεσογειακού στόλου εναέριων μέσων για την κοινή πυρόσβεση.

    «Η Γαλλία είναι από τους πιό σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμη στενότερης συνεργασίας με αμοιβαίο όφελος», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη συνάντηση.

    «Οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γαλλίας είναι σχέσεις εμπιστοσύνης και με προοπτικές χωρίς όρια,πέρα από το διμερές πλαίσιο,όσον αφορά τη συνεργασία στην ΕΕ και την περιοχή της Μεσογείου», τόνισε ο Νικολά Σαρκοζί στον Έλληνα πρωθυπουργό.

    Τους δύο ηγέτες απασχόλησε επίσης η προοπτική της ΕΕ, εκφράστηκε αμοιβαία ικανοποίηση για το συμβιβαστικό κείμενο της Μεταρρυθμιστικής Συνθήκης και συμφωνήθηκε να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες για τη Διακυβερνητική εντός της πορτογαλικής προεδρίας.

    Ο Γάλλος πρόεδρος επανέλαβε την πρότασή του περί της δημιουργίας Μεσογειακής Ενωσης,την οποία η ελληνική πλευρά βλέπει κατ αρχήν θετικά, αλλά, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός, πρέπει να τη δούμε «σε συνδυασμό με τα υπάρχονται θεσμικά σχήματα συνεργασίας στην περιοχή της Μεσογείου».

    Οι δύο πλευρές συζήτησαν ακόμη θέματα,που είναι υψηλές προτεραιότητες στην ατζέντα της ΕΕ,όπως οι εξελίξεις στα Δ. Βαλκάνια και τον Λίβανο, ενώ ο πρωθυπουργός έθεσε στον κ.Σαρκοζί το θέμα της ΠΓΔΜ, όπως έκανε και το πρωί με τον πρωθυπουργό Φ. Φιγιόν,λέγοντας ότι «εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε, τώρα περιμένουμε από την άλλη πλευρά να ανταποκριθεί».

    Στο πλαίσιο των διμερών θεμάτων ετέθη και το θέμα της αμυντικής συνεργασίας.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι «δεν βρισκόμαστε ακόμη σε διαδικασία επιλογής και όταν θα έρθει η ώρα, κάθε κίνηση θα γίνει με τον πιό ανοιχτό, καθαρό και διαφανή τρόπο. Από την πλευρά μας ιδιαίτερα μας ενδιαφέρει η Ελλάδα να έχει συμμετοχή στη διαδικασία παραγωγής».

    Στο πλαίσιο της οικονομικής συνεργασίας,καταγράφηκε η αύξηση των ελληνικών εξαγωγών στη Γαλλία κατά 26% τον περασμένο χρόνο και η αύξηση των γαλλικών επενδύσεων στην Ελλάδα.

    Τόσο στο εμπόριο όσο και στις επενδύσεις, η Γαλλία είναι από τους πιό σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας,είπε ο κ Καραμανλής και ολοκληρώνοντας τη δήλωσή του επανέλαβε ότι επρόκειτο για μια «πολύ σημαντική επίσκεψη».

    Το πρωί ο κ.Κ. Καραμανλής είχε συνομιλία 45 λεπτών με το Γάλλο ομόλογό του Φρανσουά Φιγιόν στο πρωθυπουργικό μέγαρο.

    Το πρώτο θέμα που συζητήθηκε και με αφορμή τις πυρκαγιές που ταλαιπωρούν αυτό το καλοκαίρι και τις δύο χώρες, ήταν το θέμα των κλιματικών αλλαγών και οι δυνατότητες αντιμετώπισής τους.

    Οι δύο πλευρές συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους και να στηρίξουν μορφές συνεργασίας για την αντιμετώπιση των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

    Συζητήθηκε επίσης το θέμα της διακυβερνητικής διάσκεψης και συμφώνησαν υπέρ της ολοκλήρωσης των σχετικών διαδικασιών εντός της πορτογαλικής προεδρίας, η οποία ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους.

    Τους δύο πρωθυπουργούς απασχόλησε επίσης η ευρωπαϊκή προοπτική των δυτικών βαλκανίων, την οποία χαρακτήρισαν έναν από τους σημαντικότερους παράγοντες που μπορεί να διασφαλίσει σταθερότητα και την ευημερία στην περιοχή.

    Ο Ελληνας πρωθυπουργός έθεσε στο Γάλλο ομόλογό του το θέμα της ΠΓΔΜ και ανέφερε χαρακτηριστικά ότι εμείς κάναμε τα βήματα που έπρεπε να κάνουμε. Περιμένουμε τώρα την ανταπόκριση της άλλης πλευράς.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο Έλληνας πρωθυπυργός δήλωσε: «Ήταν μια σημαντική συνάντηση με τον φίλο Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Σαρκοζί. Είχαμε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα να συζητήσουμε. Κατβ αρχάς, τις διμερείς μας σχέσεις που είναι πολύ καλές, τη στενή συνεργασία στο πολιτικό επίπεδο, στο πολιτιστικό επίπεδο και, βεβαίως, στην οικονομία.

    Η Γαλλία είναι από τους πιο σημαντικούς εταίρους της Ελλάδας και σε ό,τι αφορά το εμπόριο και σε ό,τι αφορά τις επενδύσεις. Υπάρχουν δυνατότητες ακόμα στενότερης επβ αμοιβαίο όφελος συνεργασίας. Συζητήσαμε, βεβαίως, τα ευρωπαϊκά θέματα και την πορεία μετά την θετική συμφωνία που επετεύχθη στο τελευταίο Συμβούλιο Κορυφής της Ε.Ε. Συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η διακυβερνητική και μάλιστα με γρήγορους ρυθμούς, ώστε να εμπεδωθεί μέσα στην Πορτογαλική Προεδρία.

    Και, βεβαίως, συζητήσαμε και μια σειρά από άλλα θέματα που έχουν σχέση με τη διεύρυνση της Ευρώπης και ζητήματα που είναι σήμερα στο επίκεντρο της ατζέντας της Ευρώπης, όπως το Κοσσυφοπέδιο, η κρίση στο Λίβανο και ούτω καθβ εξής. Είναι επίσης σημαντικό και πρέπει να σας το πω ότι συμφωνήσαμε ότι υπάρχει περιθώριο για στενή συνεργασία - πάντως σίγουρα μεταξύ Ελλάδος και Γαλλίας και πιθανώς και άλλων χωρών - στο επίπεδο της αντιμετώπισης του φαινομένου των πυρκαγιών. Σε επίπεδο δηλαδή ενός καλύτερου, στενότερου συντονισμού, που πιθανώς να προεκτείνεται και μέχρι το σημείο, ώστε να υπάρχει κοινή προμήθεια εξοπλισμού αντιμετώπισης τέτοιων φαινομένων.

    Σε κάθε περίπτωση, για μια ακόμα φορά, πρέπει να σας πω ότι ήταν μια πολύ σημαντική επίσκεψη. Και θέλω να ευχαριστήσω τον κ. Σαρκοζι για την φιλοξενία που μας παρέσχε».

    Στη συνέχεια, ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε συνάντηση με τον τέως πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας και πρωτεργάτη της Ευρωπαϊκής Συνθήκης Ζισκάρ ντ΄ Εστέν.

    Η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη συναντήθηκε με τον γάλλο ομόλογό της Μπερνάρ Κουσνέρ με τον οποίο εξέτασαν ένα ευρύ φάσμα θεμάτων σε ιδιαίτερα φιλικό κλίμα.

    Η Ντόρα Μπακογιάννη σε δηλώσεις της αναφέρθηκε σε ορισμένα από τα θέματα που συζήτησαν τόσο στη χωριστή συνάντησή της με τον κ.Κουσνέρ, όσο και στη συνάντηση Καραμανλή -Σαρκοζί (στην οποία ήταν παρόντες οι δύο υπουργοί Εξωτερικών).

    Αναφορικά με την πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία Μεσογειακής Ενωσης, η Υπουργός Εξωτερικών είπε ότι αποσκοπεί σε μια καλύτερη και στενότερη συνεργασία των χωρών της Μεσογείου, η οποία πρέπει να ξεκινήσει από τα κοινά θέματα που απασχολούν την περιοχή,αλλά πρέπει επίσης να ενταχθεί στο πλαίσιο των υφισταμένων θεσμικών διαδικασιών της ΕΕ.

    Η κα Μπακογιάννη αναφέρθηκε στη γαλλική πρόταση Σαρκοζί για τη δημιουργία ενός στόλου αεροσκαφών και μιας «Ευρωμεσογειακής πυρόσβεσης» , δεδομένου ότι οι φυσικές καταστροφές, όπως οι πρόσφατες πυρκαγιές τις οποίες αντιμετώπισε και η νότια Γαλλία είναι τόσο σφοδρές, ώστε, όπως είπε, δεν αντιμετωπίζονται μεμονωμένα και θα μας απασχολήσουν και μελλοντικά, λόγω των νέων συνθηκών που δημιουργούνται από τις κλιματικές αλλαγές.

    Για το θέμα του Κοσόβου, ανέφερε ότι έγινε μια αναλυτική συζήτηση και υπήρξε παρέμβαση του κ. Κουσνέρ - ο οποίος έχει διατελέσει επικεφαλής των δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών στην περιοχή.

    Το θέμα εκτιμήθηκε από τις δύο πλευρές ως «εξαιρετικά ευαίσθητο» και, όπως είπε η κα Μπακογιάννη, το παρακολουθούμε από κοντά.

    Αναλυτική συζήτηση έγινε και για την Τουρκία για την οποία είναι γνωστές οι θέσεις των δύο μερών,όπως είπε η υπουργός Εξωτερικών,αλλά είναι επίσης «κοινός τόπος» ότι δεν πρέπει να στερήσουμε από την Τουρκία τη δυνατοτητα προσαρμογής και μεταρρυθμίσεων.

    Τα ευρωτουρκικά οδήγησαν τη συζήτηση και στο Κυπριακό, όπου η στήριξη της Γαλλίας είναι δεδομένη και δυναμική,τόνισε η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας. Στο σημείο αυτό αναφέρθηκαν και οι εκκρεμότητες της Τουρκίας έναντι της ΕΕ και της Κύπρου.

    Ιδιαίτερη αναφορά έγινε και για τον Λίβανο,όπου οι δύο πλευρές καταβάλλουν προσπάθειες να υπάρξει εθνική συμφιλίωση και να αποφευχθεί η περσινή κρίση.

    Η Ελλάδα και η Γαλλία έχουν δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον και λόγω της γειτνίασης και λόγω των ιστορικών δεσμών με την περιοχή.

    Ο κ. Κουσνέρ μάλιστα, μόλις επέστρεψε από τη Βηρυτό ενώ πριν λίγες μέρες φιλοξένησε στο Παρίσι διασκεψη με τη συμμετοχή όλων των κομμάτων του Λιβάνου, ενώ η κα Μπακογιάννη επισκέφθηκε πρόσφατα τον Λίβανο στο πλαίσιο περιοδείας της στη Μέση Ανατολή.

    [02] Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ

    Υπό την προεδρία του κ.Γιώργου Παπανδρέου συνεδριάζει στη Βουλή,στις 10 το πρωί,το Κοινοβουλευτικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ.

    Ευθύνες στην κυβέρνηση επιρρίπτει το ΠΑΣΟΚ αναφορικά με τη διάσταση που έχει λάβει το πρόβλημα των πυρκαγιών.

    Πραγματοποιήθηκε στη Χαριλάου Τρικούπη η συνεδρίαση της δεύτερης Επιτροπής που συνέστησε ο κ. Γ. Παπανδρέου, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ανδρέας Λοβέρδος.

    Όπως τόνισε, μετά τη συνεδρίαση, ο εκπρόσωπος του κόμματος Πέτρος Ευθυμίου,η κυβέρνηση συνεχίζει να καλύπτει την ανεπάρκειά της με επικοινωνιακά τεχνάσματα, αντί να αναλάβει το βάρος και την ευθύνη του συντονισμού της αντιμετώπισης του προβλήματος.

    Ο Π. Ευθυμίου επέκρινε την κυβέρνηση για τον τρόπο με τον οποίο χειρίσθηκε το θέμα του ρωσικού πυροσβεστικού αεροσκάφους,το οποίο, όπως ανέφερε, το υποδέχθηκε με "πομπώδη τρόπο" και ως αρχηγό κράτους.

    "Αυτά είναι πρωτοφανή πράγματα, τα οποία δεν έχουν ξανασυμβεί", τόνισε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ και αναφέρθηκε στον απλό, όπως είπε, τρόπο με τον οποίο ήρθε το 1998 ένα ίδιο αεροσκάφος,με τον ίδιο πιλότο,όπως θυμήθηκε ο ίδιος ο Ρώσος κυβερνήτης.

    Επίσης ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στην "πανστρατιά όλου του ΠΑΣΟΚ, σε όλη την Ελλάδα", προκειμένου "να παράσχει συνδρομή στην πρόληψη, στην καταστολή και στην αποζημίωση".

    Ο Ανδρέας Λοβέρδος χαρακτήρισε τα μέλη της κυβέρνησης που επισκέπτονται τις πληγείσες περιοχές "κυρίους κατόπιν εορτής" και "κυρίους της επόμενης μέρας". Και τόνισε πως όλοι υπόσχονται και όλοι μαζί εξαφανίζονται, όταν σβήσουν τα φώτα της δημοσιότητας.

    Αναφερόμενος στη δήλωση Πολύδωρα,σύμφωνα με τον οποίο οι Ρώσοι ανταποκρίθηκαν στο τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού,ενώ δεν είχαν ανταποκριθεί σε δικό του αίτημα που διατύπωσε τον Απρίλιο,αναρωτήθηκε γιατί το τηλεφώνημα του Πρωθυπουργού δεν έγινε τον Απρίλιο.

    Ο κ. Λοβέρδος αναφέρθηκε επίσης στη συγκρότηση των κλιμακίων του ΠΑΣΟΚ που θα παρακολουθούν τις εξελίξεις στα μέτωπα των καταστροφών και έθεσε ως όριο υλοποίησης των κυβερνητικών υποσχέσεων για την αποκατάσταση των ζημιών τόσο από τις καταστροφές του προηγούμενου χρόνου όσο και του τρέχοντος, τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, στην οποία θα παραστεί και θα προβεί σε ανακοινώσεις ο Πρωθυπουργός.

    Τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ,απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις,ανάφεραν ότι τα μέτρα που εξαγγέλλει η κυβέρνηση επιβάλλονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, επικαλούμενα το παράδειγμα των σεισμών του 1999.

    Επίσης ο κ. Ευθυμίου επέκρινε τον Πρωθυπουργό για τη φράση του "ό,τι καεί θα αναδασωθεί", διότι παρουσιάζει την επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος "ως πολιτική του πρωτοβουλία" και μάλιστα "όταν θέλει να αναθεωρήσει αυτό το άρθρο".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου,απαντώντας σε σχετική ερώτηση, "παράδοξη τοποθέτηση" την αναφορά του κ. Β. Πολύδωρα περί συγχαρητηρίων προς την κυβέρνηση και τα σχόλια κυβερνητικών ότι "όλα πάνε καλά".

    Ενώ ο κ. Λοβέρδος δήλωσε ότι "η κυβέρνηση και οι υπουργοί αλληλοσυγχαίρονται ακόμα και επί εθνικών καταστροφών".

    Ο Νίκος Σαλαγιάννης που έχει την ευθύνη του συντονισμού των κομματικών οργανώσεων, ανάφερε ότι τα στελέχη, τα μέλη και οι φίλοι του Κινήματος "ενισχύουν τα πυροφυλάκια, όπου υπάρχουν, ενισχύουν τις περιπολίες και την περιφρούρηση". Επίσης αναφέρθηκε στο θέμα της διάθεσης των κονδυλίων για πολιτική προστασία, για τα οποία, όπως είπε, υπάρχουν πληροφορίες ότι διατέθηκαν ακόμα και σε αθλητικά σωματεία και στερήθηκαν από τους οργανισμούς αυτοδιοίκησης.

    Ο αρμόδιος για τον συντονισμό της νεολαίας του Κινήματος Άρης Μουσιώνης επισήμανε, μεταξύ άλλων, την έλλειψη επαφής και επικοινωνίας της κυβέρνησης με τις εθελοντικές οργανώσεις,οι οποίες θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει πολλά.

    Σχετικά, εξάλλου, με το αν οι πυρκαγιές επηρεάζουν τον χρόνο των εκλογών, ο κ. Ευθυμίου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, τόνισε ότι είναι αδιανόητο να συνδέονται, καθ΄ οιονδήποτε τρόπο, οι πυρκαγιές με την εσωτερική πολιτική ζωή της χώρας. Και πρόσθεσε ότι "αυτό ανήκει μόνο στην τακτική της ΝΔ".

    Απάντηση Θ. Ρουσόπουλου στον Π. Ευθυμίου

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος απαντώντας στις δηλώσεις του Εκπροσώπου και βουλευτών του ΠΑΣΟΚ για τις πυρκαγιές, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Ο πρωθυπουργός όντως δε θα χρειαζόταν να διαβεβαιώσει ότι «όπου ήταν δάσος, θα ξαναγίνει δάσος», αν δεν είχαν προηγηθεί δύο δεκαετίες καταπατήσεων των συνταγματικών προβλέψεων περί αναδάσωσης από τις Κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ. Δυστυχώς το ΠΑΣΟΚ ούτε το τι έπραξε ως Κυβέρνηση θυμάται, ούτε τώρα, ως Αντιπολίτευση τολμά να παραστρατήσει έστω και λίγο από το γνώριμό του δρόμο, της ανευθυνότητας και του λαϊκισμού».

    Απάντηση υπουργείου Εσωτερικών στους Α. Λοβέρδο και Ν. Σαλαγιάννη

    Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης εκδόθηκε απάντηση στις δηλώσεις των στελεχών του ΠΑ.ΣΟ.Κ κ. Α. Λοβέρδου και Ν. Σαλαγιάννη:

    "Σε ό,τι αφορά τις δηλώσεις του κ. Λοβέρδου, "κατόπιν εορτής" εμφανίζεται κα πάλι το ΠΑ.ΣΟ.Κ., το οποίο ως Κυβέρνηση άφησε τη Χώρα αθωράκιστη στις φυσικές καταστροφές και ως Αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν έκανε την αυτοκριτική του, αλλά με σύμμαχο την εικόνα της επικοινωνίας και τα φερέφωνά του έφθασε να εκμεταλλεύεται για μικροκομματικούς λόγους τον πόνο και την αγωνία των ανθρώπων.

    Σε ό,τι αφορά τις "καταγγελίες" του κ. Σαλαγιάννη, πέραν του ότι πρώτη φορά βλέπουμε καταγγελίες στηριζόμενες σε δήθεν υποψίες, είναι τοις πάσι γνωστό, ότι όλα τα χρήματα που δόθηκαν από το ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. για πυροπραστασία κατανεμήθηκαν με όρους πλήρους διαφάνειας και πήγαν ως το τελευταίο ευρώ στους δικαιούχους των Ο.Τ.Α.

    Φαίνεται όμως ότι ο κ. Σαλαγιάννης κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια, ενθυμούμενος την αδιαφάνεια με την οποία το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ως Κυβέρνηση διαχειρίστηκε τους πόρους των Ο.Τ.Α. Αντί λοιπόν να κάνει ανεύθυνες και ανακριβέστατες καταγγελίες ας ζητήσει, έστω και τώρα, συγνώμη από την Τοπική Αυτοδιοίκηση και για τις υπεξαιρέσεις πόρων μεταξύ 1997 - 2003 και για την έλλειψη ακόμη και παραστατικών στο ΥΠ.ΕΣ.Δ.Δ.Α. για τις οριζόντιες δράσεις του Ε.Π.Τ.Α. μεταξύ 1998-2000.

    Κατά τα λοιπά για το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ισχύει διαχρονικά η γνωστή λαϊκή παροιμία "λαγός την φτέρη έσειε, κακό της κεφαλής του".

    [03] Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

    Ευρεία σύσκεψη, υπό την προεδρία του υπουργού Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλου πραγματοποιήθηκε στη Νομαρχία Κορινθίας για τον καθορισμό χρονοδιαγράμματος των αποζημιώσεων, που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ο κ.Παυλόπουλος, σε δηλώσεις του μετά τη σύσκεψη, εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης προς όλους τους πληγέντες, αλλά και τη συγνώμη της πολιτείας για την ταλαιπωρία και τις απώλειες που υπέστησαν.

    Ο υπουργός Εσωτερικών εξέφρασε, επίσης, τις ευχαριστίες της κυβέρνησης στους πυροσβέστες, τους δασικούς, την Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση για τη συμβολή τους στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών, αλλά και στον κόσμο, που -όπως είπε- προσέφερε πολλά.

    Στη σύσκεψη μετείχαν η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Φάνη Πάλλη Πετραλιά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Ευάγγελος Μπασιάκος και ο υφυπουργός Οικονομιών Χρήστος Φώλιας.

    Ο κ.Παυλόπουλος τόνισε ότι θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των δασών και των δασικών εκτάσεων. "Οπου ήταν δάσος θα παραμείνει δάσος" είπε, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του πρωθυπουργού Κ.Καραμανλή, και σημείωσε πως θα υπάρχει δορυφορική πρακολούθηση των καμένων περιοχών και οποιοδήποτε κτίσμα εμφανίζεται θα κατεδαφίζεται άμεσα.

    Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι θα αποκατασταθούν πλήρως οι αγροτικές καλλιέργειες, ενώ για τα καμμένα σπίτια είπε πως η περιοχή θα κυρηχθεί πυρόπληκτη και το υπουργείο Εσωτερικών θα καταβάλλει πρόσθετο ποσό για την αποκατάστασή τους.

    Τα μέτρα

    Ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ θα διατεθεί σε πρώτη φάση για την ανακούφιση των πυροπαθών της Αχαΐας, ενώ με απόφαση των δημοτικών συμβουλίων των πυρόπληκτων δήμων θα δοθούν 3.000 ευρώ στους πολίτες, που έχουν αδυναμία να ανταπεξέλθουν στις δύσκολες αυτές στιγμές. Παράλληλα, αρχίζει η καταγραφή των ζημιών τόσο σε ό,τι αφορά το ζωικό κεφάλαιο, όσο και στη γεωργική παραγωγή, σύμφωνα με τις αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση για παροχή άμεσης βοήθειας στους πυρόπληκτους κατοίκους.

    Οι κάτοικοι της Κορινθίας και της Αιγιαλείας, των οποίων τα σπίτια καταστράφηκαν ολοσχερώς από τις πυρκαγιές, θα λάβουν το 1/3 του συνολικού κόστους ανοικοδόμησης δωρεάν, ενώ το υπόλοιπο κόστος θα καλυφθεί από άτοκο δάνειο 15ετους διάρκειας με διετή περίοδο χάριτος. Για τις επισκευές, θα χορηγηθεί βοήθεια 130 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και για την αντικατάσταση της οικοσκευής 6.000 ευρώ.

    Το υπουργείο Εσωτερικών αποφάσισε επίσης την αποστολή κονδυλίων στην Νομαρχία Αχαΐας για την κάλυψη των άμεσων αναγκών. Τα κονδύλια που θα αποσταλούν σύμφωνα με τον περιφερειάρχη είναι τα εξής: 600.000 ευρώ θα δοθούν στην Νομαρχία Αχαΐας, 300.000 ευρώ θα δοθούν στο Δήμο Αιγίου, 200.000 ευρώ στον δήμο Διακοφτού, 150.000 ευρώ στον δήμο Ακράτας και 50.000 ευρώ στην κοινότητα Λεοντίου.

    Οπως ανακοίνωσε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Σπύρος Σπυρίδων «κλιμάκια εξειδικευμένων γιατρών από τα νοσοκομεία της Πάτρας και του Αιγίου αρχίζουν αυτή την εβδομάδα επισκέψεις στους κατοίκους των περιοχών που επλήγησαν από την μεγάλη φωτιά, με σκοπό την παροχή άμεσης ιατρικής και φαρμακευτικής φροντίδας.»

    Ο κ.Σπυρίδων ανέφερε ακόμα ότι κλιμάκια από τα υπουργεία Εσωτερικών, Οικονομίας, ΥΠΕΧΩΔΕ, Αγροτικής Ανάπτυξης και Τουριστικής Ανάπτυξης θα επισκεφθούν αύριο την Αιγιάλεια, προκειμένου να ανακοινωθούν τα μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα της κυβέρνησης για τις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές».

    Εξελίξεις στα μέτωπα των πυρκαγιών

    Μάχη με τις φλόγες εξακολουθούν να δίνουν οι πυροσβέστες στα πύρινα μέτωπα της Δυτικής Μακεδονίας, ενώ στην Κεντρική Μακεδονία η "εικόνα" των πυρκαγιών έχει βελτιωθεί, αφού η μόνη πυρκαγιά που βρίσκεται σε εξέλιξη είναι αυτή στην περιοχή Φτέρι της Πιερίας. Στην Κοζάνη, σε εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο δημοτικό διαμέρισμα Καταφυγίου του δήμου Βελβεντού και στο δημοτικό διαμέρισμα Ιμέρων του δήμου Σερβίων. Ίδια είναι η εικόνα του πύρινου μετώπου και στην Καστοριά, όπου οι πυροσβέστες εξακολουθούν να δίνουν μάχη με τις φλόγες σε περιοχή της κοινότητας Αρρένων και στην Παλιά Κοτύλη του δήμου Νεστορίου. Στο νομό Φλώρινας, οι πυρκαγιές εξακολουθούν να μαίνονται στη θέση Βάρμπα- Σφίκα του δήμου Πρεσπών και Σμαρδέσι του δήμου Κρυσταλλοπηγής.

    Σε εξέλιξη είναι επίσης, οι φωτιές στην Άνω Τιθορέα Φθιώτιδας, στον Αμάραντο Κόνιτσας και στη Βάσιανη Θεσπρωτίας.

    Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά που ξέσπασε στη βόρεια πλευρά του Παρνασσού, καθώς και η πυρκαγιά στη περιοχή Συκοράχης- Αύρας Αλεξανδρούπολης.

    Στο μεταξύ, το μεσημέρι ξέσπασε πυρκαγιά στο δάσος της Αισύμης Αλεξανδρούπολης, έναν από τους σημαντικότερους πνεύμονες πρασίνου της περιοχής με πυκνή βλάστηση και χώρους δασικής αναψυχής. Στο μέτωπο της φωτιάς βρίσκονται ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής, με την συνδρομή δυο αεροπλάνων Πεζετέλ και ενός πυροσβεστικού ελικοπτέρου.

    Εφθασε το ρωσικό πυροσβεστικό αεροσκάφος

    Στη μάχη κατάσβεσης των πυρκαγιών, αναμένεται να ριχθούν το πυροσβεστικό αεροσκάφος και τα ελικόπτερα που παρέχει η Ρωσία στη χώρα μας, κατόπιν αιτήματος της ελληνικής κυβέρνησης.

    Το ρώσικο πυροσβεστικό απεροπλάνο, προσγειώθηκε χθες το μεσημέρι στο αεροδρόμιο της Ελευσίνας. Πρόκειται για το αμφίβιο τζετ πολλαπλών ρόλων ΒΕ-200, το οποίο έχει τη δυνατότητα να λάβει έως 12 τόνους νερού.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 July 2007 - 6:30:21 UTC