Read about The Ecumenical Patriarchate of Constantinople Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-07-31

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές
  • [02] Πέθανε ο Μικελάντζελο Αντονιόνι

  • [01] Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές

    Κυβερνητικό κλιμάκιο με επικεφαλής τον υπουργό Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κ.Προκόπη Παυλόπουλο επισκέπτεται σήμερα το Αίγιο, όπου ο κ.Παυλόπουλος θα προεδρεύσει σύσκεψης για την ανακοίνωση δέσμης μέτρων για την ενίσχυση των πυρόπληκτων της Αιγιαλείας.

    Μέτρα για τους πληγέντες από τις πυρκαγιές στο νομό Κορινθίας αποφασίστηκαν σε σύσκεψη που έγινε χθες στη Νομαρχία Κορινθίας υπό τον υπουργό Εσωτερικών, Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης κ. Προκόπη Παυλόπουλο και τη συμμετοχή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ευάγγελου Μπασιάκου, της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης κας Φάνης Πάλλη-Πετραλιά, του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χρήστου Φώλια, του γενικού γραμματέας ΥΠΕΧΩΔΕ κ. Κατσιγιάννη, της περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Αγγέλας Αβούρη, βουλευτών και δημάρχων του νομού Κορίνθου, κ.α.

    Ο υπουργός Εσωτερικών κ. Παυλόπουλος σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έγινε αποτίμηση της κατάστασης και εξέφρασε τη συμπαράσταση της κυβέρνησης σε όλους όσοι έπαθαν ζημιά, ενώ ζήτησε συγγνώμη από τους πληγέντες και εξέφρασε τις ευχαριστίες του στους πυροσβέστες, το νομάρχη και την Τοπική Αυτοδιοίκηση, αλλά και τον απλό κόσμο, γιατί ''η συνδρομή τους ήταν σημαντική'' στην κατάσβεση της πυρκαγιάς.

    Ο κ. Παυλόπουλος είπε ότι ''έχουν καταστραφεί από την πυρκαγιά συνολικά 25.000 στρέμματα, εκ των οποίων τα 15.000 είναι δασικά και τα υπόλοιπα καλλιέργειες''.

    Ο υπουργός ανέφερε ότι ξεκίνησε η αεροφωτογράφηση όλης της περιοχής και μέσα στην εβδομάδα θα εκδοθούν οι αποφάσεις αναδάσωσης. ''Θα ισχύσουν οι ίδιες ρυθμίσεις με αυτές τις Πάρνηθας, ενώ η αναδάσωση θα παρακολουθείται και δορυφορικά'', τόνισε ο υπουργός.

    Η περιοχή, όπως είπε, ''θα κηρυχθεί θεομηνιόπληκτη και θα υπάρξει πλήρης αποκατάσταση των ζημιών''. Οι Δήμοι θα ολοκληρώσουν την καταγραφή σε όσους έχουν καεί τα σπίτια τους και θα χορηγηθεί άμεσα βοήθημα 3.000 ευρώ σε κάθε πληγέντα, ενώ θα δοθούν και κοντέινερ σε όσους έχουν πληγεί.

    Ο υπουργός Εσωτερικών είπε ότι ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση θα δοθούν στη νομαρχία Κορινθίας ακόμη 600.000 ευρώ, ενώ έχουν δοθεί τις προηγούμενες ημέρες 400.000 ευρώ, από 200.000 ευρώ στο Δήμο Τενέας & Κορινθίων και 50.000 ευρώ στο Δήμο Συκιωνίων, για την αντιμετώπιση των αναγκών.

    Οι ζημιές στο μοναστήρι του Τιμίου Σταυρού θα καλυφθούν από τη Νομαρχία Κορινθίας, ενώ η Περιφέρεια Πελοποννήσου θα καλύψει τα χρήματα για το φωτισμό της Ακροκορίνθου.

    Τέλος, ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε πως ''ο ανθρώπινος πόνος δεν αποτιμάται οικονομικά'', τόνισε όμως ότι η κυβέρνηση ενισχύει σημαντικά την Αυτοδιοίκηση με το ποσό των 1,5 εκ ευρώ ως έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ενώ στην προηγούμενη μεγάλη φωτιά της Κορινθίας η τότε κυβέρνηση είχε δώσει 80.000 ευρώ συνολικά.

    Η υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης κα Φάνη Πάλλη-Πετραλιά σε δηλώσεις της τόνισε ότι ''η Κορινθία από τις πυρκαγιές δεν έχει ακυρώσεις. Εξακολουθεί να είναι ένας ελκυστικός προορισμός'' . Σημείωσε επίσης ότι εντός της εβδομάδας θα σταλούν τα χρήματα για τη διαφήμιση του νομού, τα οποία φέτος θα είναι αυξημένα σε σχέση με άλλες χρονιές.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μπασιάκος είπε ότι θα υποβληθεί προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση πρόγραμμα ΠΣΕΑ, για το ζωικό, το φυτικό και το πάγιο κεφάλαιο. Οπως εξήγησε ο υπουργός, οι αγρότες θα αποζημιωθούν για την τρέχουσα χρήση, την ανασύσταση των καλλιεργειών και την απώλεια του εισοδήματός τους.

    Σε ύφεση η φωτιά στα Χανιά

    Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά, που εκδηλώθηκε χθες το πρωί στην περιοχή " Σκάφης" του Δήμου Ανατολικού Σελίνου στα Χανιά.

    Οι δυνάμεις πυρόσβεσης έδωσαν όλη την νύκτα την μάχη με τις φλόγες για να περιορίσουν το πύρινο μέτωπο λίγο μετά τις 3.30 π.μ.

    Από τις 6 το πρωί στην περιοχή επιχείρησαν ξανά τα δύο πυροσβεστικά ελικόπτερα και δύο αεροσκάφη " Καναντέρ", που σβήνουν και τις τελευταίες εστίες σε περιοχές που δεν ήταν δυνατή η πρόσβαση των επίγειων δυνάμεων.

    Η πρώτη αποτίμηση της πυρκαγιάς είναι ότι καταστράφηκαν 5-6 χιλιάδες στρέμματα δασικής, αγροτικής , και χορτολιβαδικής έκτασης, ενώ οι φλόγες έκαψαν κτηνοτροφικές εκτάσεις, ελιές και μελίσσια.

    Ωστόσο ακριβής εκτίμηση της καταστροφής θα γίνει όταν σβήσει και η τελευταία εστία της πυρκαγιάς.

    Στο μεταξύ, στη διάρκεια της νύχτας συνεχίστηκαν και οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στην Κεντρική και Δυτική Μακεδονία.

    Στην Άσσηρο της Θεσσαλονίκης, η φωτιά έχει κατασβεστεί, ενώ στην περιοχή παραμένουν πυροσβέστες με τρία οχήματα, για προληπτικούς λόγους.

    Στην περιοχή Φτέρι Πιερίας, βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, καθώς μάχη με τις φλόγες δίνουν 43 πυροσβέστες με 16 οχήματα, αλλά και πεζοπόρο τμήμα 40 ατόμων.

    Ανεξέλεγκτες είναι οι φωτιές στην Κοζάνη. Στο δημοτικό διαμέρισμα Καταφυγίου του δήμου Βελβεντού, επιχειρούν 29 πυροσβέστες με 14 οχήματα, επικουρούμενοι από 2 βυτία.

    Στο δημοτικό διαμέρισμα Ιμέρων του δήμου Σερβίων την κατάσταση της φωτιάς παρακολουθούν 2 άντρες, με 1 όχημα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς η φωτιά αυτή, δεν απειλεί κατοικημένες περιοχές.

    Στο νομό Καστοριάς, συνεχίζονται οι προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς σε περιοχή της κοινότητας Αρρένων και στην παλιά Κοτύλη του δήμου Νεστορίου. Το ανάγλυφο του εδάφους, αλλά και η διασπορά ναρκοπεδίων στην περιοχή της Κοτύλης, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

    Στο νομό της Φλώρινας βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες κατάσβεσης των πυρκαγιών στη θέση Βάρμπα-Σφίκα του δήμου Πρεσπών και στη θέση Σμάρδεσι του δήμου Κρυσταλλοπηγής.

    [02] Πέθανε ο Μικελάντζελο Αντονιόνι

    Ο ιταλός σκηνοθέτης Μικελάντζελο Αντονιόνι πέθανε χθες το βράδυ σε ηλικία 94 ετών στο σπίτι του, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων Ansa επικαλούμενο το οικογενειακό του περιβάλλον.

    Τον αποκάλεσαν "ποιητή της ασυνεννοησίας" και "σκηνοθέτη του ανέφικτου έρωτα". Με είκοσι ταινίες στο ενεργητικό του γνώρισε τη διεθνή αναγνώριση που επικυρώθηκε με διεθνή βραβεία όπως ο Χρυσός Λέοντας του Φεστιβάλ της Βενετίας το 1964 για την "Κόκκινη Ερημο", ο Χρυσός Φοίνικας του Φεστιβάλ των Καννών το 1967 για το "Μπλόου Απ" , Ειδικό Βραβείο της Επιτροπής στις Κάννες για την "Ταυτότητα μιας Γυναίκας" το 1982, Οσκαρ στο Χόλιγουντ για το σύνολο της κινηματογραφικής του καριέρας το 1995 και Χρυσός Λέων για την καριέρα του στη Βενετία το 1997.

    Γεννήθηκε στη Φεράρα το 1912. Επειτα από λαμπρές οικονομικές σπουδές στη Μπολόνια, ξεκίνησε το 1939 τις κινηματογραφικές του σπουδές στο Centro Sperimentale Di Cinematografia, όπου συνάντησε πολλά από τα λαμπρά ονόματα του ιταλικού σινεμά.

    Το σκηνοθετικό του στυλ φθάνει σε κορύφωση με την τριλογία του "Η Περιπέτεια" 1960, "Η Νύκτα" 1961 και "Η Εκλειψη", 1962, με πρωταγωνίστρια τη μούσα και επί δέκα χρόνια σύντροφό του Μόνικα Βίτι. Θα ακολουθήσει λίγο αργότερα το "Μπλόου Απ" 1966, το "Ζαμπρίσκι Πόιντ" 1970 και τη "Επάγγελμα Ρεπόρτερ" 1970.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 31 July 2007 - 10:30:22 UTC