Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-03

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και τον γραμματέα της ΝΔ
  • [02] Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού
  • [03] Περιοδεία Αλαβάνου σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

  • [01] Συνεργασία πρωθυπουργού με τους υπουργούς Δικαιοσύνης και Εσωτερικών και τον γραμματέα της ΝΔ

    Συνεργασία με τον υπουργό Δικαιοσύνης κ. Α.Παπαληγούρα, με τον γραμματέα της ΝΔ κ. Λ.Ζαγορίτη και με τον υπουργό Εσωτερικών κ. Π.Παυλόπουλο, θα έχει σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής.

    Χθές συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Αλογοσκούφη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Αλογοσκουφης ανέφερε ότι η πορεία της οικονομίας είναι θετική, σημειώνοντας ότι θα συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις ώστε και η οικονομία να συνεχίσει να κινείται με τους ρυθμούς των τελευταίων ετών.

    Η ανάπτυξη, ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας, το πρώτο τρίμηνο ήταν 4,6% και σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν, κυμάνθηκε στα ίδια επίπεδα και το δεύτερο τρίμηνο ενώ και η ανεργία έχει πέσει στο 8,4%. Ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι σήμερα κατατίθεται στη βουλή το νομοσχέδια για το ΕΣΠΑ 2007-2013 που θα δώσει αναπτυξιακή ώθηση.

    Σημείωσε πως κατατέθηκε το νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή ώστε να υπάρχουν και υγιή έσοδα για τον προϋπολογισμό, ενώ προωθείται και το ταμείο ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε: "δεν είναι κανενός από εμάς ζήτημα το θέμα των εκλογών. Η κυβέρνηση εφαρμόζει το πρόγραμμά της και οι εκλογές θα γίνουν όπως προβλέπεται από το σύνταγμα''.

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον υπουργό Εθνικής Αμυνας κ.Ευάγγελο Μεϊμαράκη. Μετά τη συνάντηση, ο κ. Μεϊμαράκης απαντώντας σε ερώτηση για το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών είπε ότι "θα γίνουν στην ώρα τους".

    Το σχέδιο νόμου για την αξιοποίηση των Κοινοτικών Πόρων και την εφαρμογή του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ) 2007-2013, συζητήθηκε στη συνεδρίαση της κυβερνητικής επιτροπής υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή. Το νομοσχέδιο, που κατατίθεται στη Βουλή, προβλέπει χρηματοδοτήσεις ύψους 24,6 δισ. ευρώ.

    Οπως ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Γιώργος Αλογοσκούφης, στην οποία συμμετείχε και ο υφυπουργός Οικονομίας κ.Χρήστος Φώλιας, η πρώτη προκαταβολή ύψους 500 εκατ. ευρώ αναμένεται να εισπραχτεί από την Ελλάδα τον Οκτώβριο μετά την έγκριση του συνόλου των περιφερειακών και τομεακών προγραμμάτων του ΕΣΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στόχος του ΕΣΠΑ είναι η έγκαιρη και αποτελεσματική αξιοποίηση των κοινοτικών πόρων, ώστε να αποτελέσουν κύριο μοχλό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας τα επόμενα χρόνια. Μεταξύ των έργων που αναμένεται να χρηματοδοτηθούν από το νέο Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, είναι το Μετρό Θεσσαλονίκης, η ολοκλήρωση της Εγνατίας Οδού, καθώς και του σιδηροδρομικού δικτύου Πάτρας - Αθήνας - Θεσσαλονίκης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία πρέπει να εκμεταλλευτεί την ευκαιρία, καθώς θα είναι η τελευταία φορά που θα ενισχυθεί από τόσο μεγάλο ποσό κοινοτικών πόρων, αφού η Ελλάδα κατατάσσεται πλέον στις πλούσιες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    "Είναι, ίσως, η τελευταία πολύ μεγάλη ευκαιρία που έχουμε για την αξιοποίηση τέτοιων πόρων και έχει πολύ μεγάλη σημασία η αξιοποίηση των πόρων να γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχουμε μάθει από τις εμπειρίες του παρελθόντος και το Σχέδιο Νόμου το οποίο εγκρίθηκε σήμερα από την Κυβερνητική Επιτροπή προβλέπει ένα πολύ απλούστερο σύστημα", εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης. Και διευκρίνισε ότι προβλέπει λιγότερα προγράμματα - οκτώ τομεακά και πέντε περιφερειακά - και λιγότερους φορείς υλοποίησης των προγραμμάτων.

    Είναι, τόνισε, μια πολύ μεγάλη ευκαιρία για την περιφερειακή ανάπτυξη και πρόσθεσε ότι το 80% των πόρων κατευθύνεται στην περιφέρεια.

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε πως είναι μια μεγάλη ευκαιρία και για την τεχνολογική αναβάθμιση της οικονομίας μας και για την ποιότητα ζωής και για τη βελτίωση του ανθρώπινου δυναμικού, ώστε οι Έλληνες εργαζόμενοι να είναι καλύτερα καταρτισμένοι και να μπορούν να ανταγωνίζονται στο σύγχρονο παγκόσμιο περιβάλλον.

    Ο Υπουργός ανέφερε επίσης ότι για τα θέματα του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής "είμαστε σχεδόν έτοιμοι" και εξήγησε ότι μέσα στις επόμενες, λίγες, εβδομάδες θα συζητήσουμε αυτή τη νομοθετική πρωτοβουλία στην Κυβερνητική Επιτροπή.

    Ο Γ. Αλογοσκούφης ανέφερε ότι έχουμε τρεις σημαντικές πρωτοβουλίες εν εξελίξει αυτή τη στιγμή: Η μια είναι το ΕΣΠΑ για την ανάπτυξη της χώρας. Η δεύτερη είναι το Σχέδιο Νόμου για τη φοροδιαφυγή που κατατίθεται σήμερα στη Βουλή και το οποίο "με δίκαιο τρόπο θα βοηθήσει στο να έχουμε τους πόρους που χρειάζεται για τη λειτουργία του το κοινωνικό κράτος" και,τέλος, έχουμε και το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής,το οποίο "θα έχει ως αντικείμενο τη βελτίωση του κοινωνικού κράτους και την αντιμετώπιση της φτώχειας που είναι ένα μεγάλο κοινωνικό πρόβλημα".

    Εξ άλλου, ο υφυπουργός Οικονομίας Χρήστος Φώλιας υπογράμμισε ότι το σχέδιο νόμου για το ΕΣΠΑ 2007-2013 είναι απόσταγμα ευρύτερης διαβούλευσης και αποδεκτό στο σύνολο της χώρας. Πρόκειται, τόνισε, για τομή στην διαχείριση των προγραμμάτων καθώς εξασφαλίζει μεγαλύτερη διαφάνεια και αποδοτικότητα.

    Ο κ. Φώλιας σημείωσε ότι καταρτίστηκαν έγκαιρα και εγκρίθηκαν από τις Βρυξέλλες τα 13 επιχειρησιακά προγράμματα και η Ελλάδα ήταν από τις πρώτες χώρες που προχώρησε στην υποβολή των σχετικών σχεδίων.

    Μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο προβλέπει:

    -Το 80% των πόρων θα διατεθεί στην περιφέρεια.

    - Από τους 6.000 που είναι σήμερα οι φορείς πιστοποίησης και υλοποίησης των έργων, θα μειωθούν κατά 90%.

    - Τη συγκρότηση επιτελικής εποπτείας της πορείας του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης από την Υπουργική Επιτροπή Κοινοτικών Προγραμμάτων.

    - Τη θέσπιση κινήτρων σε φορείς υλοποίησης που επιτυγχάνουν γρήγορα και αποτελεσματικά τους στόχους τους.

    - Την αυστηροποίηση του πλαισίου βάσει του οποίου θα διατίθενται οι πόροι του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, οι οποίοι θα κατευθύνονται σε περιφέρειες της χώρας που εξαιρούνται από τις χρηματοδοτήσεις του Δ' Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης.

    -Την προώθηση έργων κάτω των 5 εκατ. ευρώ χωρίς την προηγούμενη έγκριση της Διϋπουργικής Επιτροπής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για την θέσπιση της κατώτατης εθνικής σύνταξης, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι αποτελεί βασική εξαγγελία της κυβέρνησης, η οποία και προωθείται.

    Σε άλλη ερώτηση σχετική με το ΕΚΑΣ, είπε ότι, όπως ισχύει, είναι χρήσιμο, αλλά έχει και αδυναμίες, τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει τη μελέτη της σχετικά με το θέμα αυτό και άρα δεν μπορούν να υπάρξουν ανακοινώσεις αυτή τη στιγμή.

    [02] Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού

    Την οριστική μελέτη διαμόρφωσης του Μητροπολιτικού Πάρκου του Ελληνικού παρουσίασε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς, τονίζοντας ότι το Ελληνικό κατατάσσεται στην κατηγορία των μεγαλύτερων αστικών πάρκων του κόσμου, και ίσως είναι το μεγαλύτερο πάρκο παγκοσμίως. Από τα 6.500 στρέμματα της συνολικής έκτασης του Ελληνικού, τα 5.900 στρέμματα θα είναι χώρος πρασίνου.

    Ο κ. Σουφλιάς δήλωσε ότι θα μετατοπιστεί και θα υπογειοποιηθεί μεγάλο τμήμα της παραλιακής λεωφόρου Ποσειδώνος (περίπου 900 με 1.000 μέτρα), έτσι ώστε το πάρκο να ενιαιοποιηθεί με το παραλιακό μέτωπο.

    Η κατασκευή και η συντήρηση του πάρκου θα αυτοχρηματοδοτηθεί με την εμπορική αξιοποίηση μέρους της συνολικής έκτασης που θα καλύψει 300 στρέμματα. Με το ποσό που θα εισπραχτεί θα κατασκευαστεί και θα συντηρείται το πάρκο, ενώ θα υπάρξει αξιόλογο πλεόνασμα γα τη δημιουργία ενός "Ταμείου Πρασίνου", το οποίο θα χρησιμοποιηθεί για την ανάπλαση των κεντρικών και υποβαθμισμένων περιοχών του λεκανοπεδίου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου. Ο υπουργός εξήγησε ότι με τα χρήματα αυτά και με μελετημένο σχέδιο μπορούν να κατεδαφιστούν πολυκατοικίες με αποζημιώσεις, ώστε να δημιουργηθούν χώροι πρασίνου και να διευρυνθούν πλατείες και δρόμοι σε διάφορες υποβαθμισμένες και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως η Κυψέλη και αλλού.

    Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του υπουργού ΠΕΧΩΔΕ τα έργα για την κατασκευή του μητροπολιτικού πάρκου μπορούν να ξεκινήσουν το 2009. Προϋπόθεση, βέβαια, αποτελεί να έχει ολοκληρωθεί η δημιουργία του Οργανισμού που θα κατασκευάσει και θα διαχειριστεί το πάρκο υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ και επίσης να έχει ολοκληρωθεί η δημόσια διαβούλευση με τους δήμους και τους αρμόδιους φορείς επί της οριστικής αλλά και των επιμέρους μελετών. Η είσοδος στο πάρκο θα είναι ελεύθερη για τους πολίτες.

    Η οριστική μελέτη διαμόρφωσης του πάρκου εκτός του ότι καταγράφει συγκεκριμένα την τοποθέτηση των διαφόρων δραστηριοτήτων στο χώρο του και τη διαμόρφωση του εδάφους, αναφέρει ακόμα, με λεπτομέρειες, τι φυτά πρέπει να φυτευτούν και πού θα φυτευτούν στο πάρκο, πώς θα υδρεύονται, τι προβλέπεται για το φωτισμό του χώρου, για τους χώρους στάθμευσης, τη συγκοινωνία, τους χώρους περιπάτου, τα έργα υποδομής και για άλλα θέματα.

    Σύμφωνα με τη μελέτη που παρουσιάστηκε, στο πάρκο θα υπάρχουν 36.800 δέντρα και 17.500 θάμνοι. Επίσης προβλέπονται 54 χιλιόμετρα μονοπάτια πεζοπορίας, 5,6 χιλιόμετρα μονοπάτια ειδικά για ποδήλατο, 6,4 χιλιόμετρα παραθαλάσσιου περίπατου, 24 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης «μαραθώνιας διαδρομής», 4,6 χιλιόμετρα για διαδρομή με άλογο και 3,8 χιλιόμετρα ειδικά διαμορφωμένης διαδρομής με γλυπτά.

    Το πάρκο θα είναι πλήρως οργανωμένο. Θα υπάρχει πλήθος δραστηριοτήτων που θα απευθύνονται σε όλες τις ηλικίες και για όλες τις ώρες της ημέρας όπως, Αθλητικές, Πολιτιστικές, Αναψυχής, Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, κλπ και θα είναι προσβάσιμες σε όλους.

    Οι σημαντικότερες αποφάσεις του ΥΠΕΧΩΔΕ που θα διαμορφώσουν τη φυσιογνωμία του Μητροπολιτικού Πάρκου είναι, σύμφωνα με τον κ. Σουφλιά, οι ακόλουθες:

    "- Ανασυστήνονται τα έξι ρέματα που αποτελούν πλέον τους διαδρόμους οργάνωσης πρασίνου και δραστηριοτήτων τους «πράσινους διαδρόμους» όπως τους ονομάζουμε. Αυτή, άλλωστε, ήταν και η βασική ιδέα του σχεδίου του 1ου βραβείου του Αρχιτεκτονικού Διαγωνισμού που έγινε για το Ελληνικό.

    Πρόκειται για μια σειρά έξι διαδρόμων ικανού πλάτους που συνδέουν τον υφιστάμενο αστικό ιστό με την ακτή ενσωματώνοντας χώρους αναψυχής, πεζόδρομους, οδικό δίκτυο, διαδρόμους ποδηλασίας. Τα ρέματα αυτά θα λειτουργούν ταυτόχρονα ως συλλεκτήρες των ομβρίων υδάτων, που θα οδηγούν σε ταμιευτήρες για να αντιμετωπιστεί μέρος των αναγκών της άρδευσης του Πάρκου.

    - Οι βασικοί διάδρομοι προσγείωσης - απογείωσης χρησιμοποιούνται ως χώροι κίνησης των πεζών και δίνουν τη μεγάλη προοπτική των χώρων. Στους δύο αυτούς άξονες αρθρώνονται πλατφόρμες θεματικών πάρκων για αναψυχή, παιχνίδι, ξεκούραση, εκδηλώσεις.

    - Η αστική ανάπτυξη διαμορφώνεται σαν συνέχεια των παρακείμενων αστικών χώρων.

    - Το πράσινο του Πάρκου θα είναι απόλυτα εναρμονισμένο και προσαρμοσμένο στο κλίμα, το έδαφος και τη χλωρίδα που επικρατεί στην περιοχή του Σαρωνικού Κόλπου για λόγους περιβαλλοντικούς και συντήρησης και θα αναπτυχθεί κατά φάσεις.

    - Απελευθερώνουμε χώρους γκρεμίζοντας αρκετά χιλιάδες τετραγωνικά κτηρίων που υπάρχουν μέσα στο Ελληνικό και κυρίως στην περιοχή της πρώην αμερικανικής βάσης. Από τα 419 μικρά και μεγάλα κτίρια που υπάρχουν στην περιοχή του Πάρκου θα διατηρηθούν μόνο τα 41.

    Πρέπει να υπογραμμίσω ότι η περιοχή της πρώην Αμερικανικής Βάσης και της Πολεμικής Αεροπορίας ενσωματώνονται πλήρως στο Πάρκο. Δεν θα υπάρχει καμία δραστηριότητα της Πολεμικής και της Πολιτικής Αεροπορίας. Το μόνο που θα διατηρηθεί είναι το κτίριο του FΙR. Όταν μιλάμε για Πάρκο θα γίνει πάρκο. Τελεία και Παύλα.

    - Ο ολοκληρωμένος σχεδιασμός της αστικής ανάπλασης θα είναι καινοτόμος και θα περιλαμβάνει ενεργειακό - φιλοπεριβαλλοντικό σχεδιασμό κτιρίων και υπαιθρίων χώρων".

    Σε ό,τι αφορά τα έργα μεταφορικής υποδομής προβλέπονται οι ακόλουθες πολύ σημαντικές παρεμβάσεις:

    - Μετατόπιση και υπογειοποίηση μεγάλου τμήματος της Λ. Ποσειδώνος διαμέσου του χώρου του Ελληνικού και σε μέγιστη απόσταση 400 μ. από την υφιστάμενη αρτηρία ώστε να εξασφαλίζεται λειτουργική ενοποίηση του υπό διαμόρφωση χώρου με την παραλιακή ζώνη και τις εγκαταστάσεις του Αγ. Κοσμά.

    - Προγραμματισμένη ανάπτυξη νέου οδικού συνδέσμου με χαρακτηριστικά ελεύθερης λεωφόρου μεταξύ της Λ. Ποσειδώνος και του αυτοκινητόδρομου της Αττικής οδού μέσω της σήραγγας Υμηττού, που θα διέρχεται στο βόρειο όριο του πάρκου και θα υπογειοποιηθεί σε μεγάλο μήκος της ώστε να γίνεται ισόπεδα η σύνδεση του πάρκου με τις παρακείμενες περιοχές κατοικίας.

    - Κατασκευή δύο σταθμών μετρό στη Λ. Βουλιαγμένης, στα δύο άκρα της περιοχής του Μητροπολιτικού Πάρκου. Οι σταθμοί θα παραδοθούν το 2009.

    - Πιθανή επαναχάραξη της γραμμής τραμ στο βόρειο άκρο του πάρκου και επέκτασή της μέχρι το δίκτυο του μετρό, ώστε να υπάρχει δυνατότητα μετεπιβίβασης.

    Οπως είπε ο υπουργός ο σχεδιασμός του πάρκου προτείνει ένα νέο σύστημα διαχείρισης υδάτων το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, δέκα δεξαμενές με χωρητικότητα περίπου 300.000 κυβικά νερού για άρδευση των δέντρων.

    Ειδικότερα για το οικονομικό σκέλος του έργου ο κ. Σουφλιάς είπε τα εξής: "Το πάρκο θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο τόσο για την κατασκευή όσο και για τη συντήρηση του. Είχα πει παλιότερα ότι ο Έλληνας φορολογούμενος δεν μπορεί και δεν πρέπει να πληρώσει για τη δημιουργία του πάρκου του Ελληνικού. Γιβ αυτό το λόγο, σχεδιάζουμε την κάλυψη 300 στρεμμάτων, πάντα φυσικά με σεβασμό στο περιβάλλον. Η κάλυψη αυτής της έκτασης, δεν είναι παραχώρηση αλλά ανάγκη. Δεν είναι εις βάρος αλλά υπέρ του πρασίνου. Διότι χωρίς αυτήν την κάλυψη δεν μπορεί να γίνει το πάρκο.

    Δεν έχουμε ακριβείς εκτιμήσεις για τα έσοδα από την κάλυψη των 300 στρεμμάτων που προανέφερα, αλλά υπολογίζουμε ότι θα υπάρξει αξιόλογο πλεόνασμα για να δημιουργηθεί ένα «Ταμείο Πρασίνου»".

    Το «Ταμείο Πρασίνου» θα χρησιμοποιηθεί αποκλειστικά για την ανάπλαση των κεντρικών και υποβαθμισμένων περιοχών του Λεκανοπεδίου και τη δημιουργία χώρων πρασίνου και σε αυτές, ώστε να διαχυθεί το όφελος από αυτή την παρέμβαση σε ευρύτερη περιοχή.

    Οπως ανέφερε ο υπουργός επί της μελέτης, θα γίνει δημόσια διαβούλευση με τους Δήμους και τους αρμόδιους φορείς, τα συμπεράσματα της οποίας θα ληφθούν υπόψη για την τελική διαμόρφωση του πάρκου. Μετά τη διαβούλευση, θα θεσμοθετηθεί η οργάνωση του πάρκου. Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, το υπουργείο έχει προχωρήσει και στη μελέτη της μορφής και των αρμοδιοτήτων του Οργανισμού που, υπό την εποπτεία του ΥΠΕΧΩΔΕ, θα κατασκευάσει και θα διαχειρισθεί το πάρκο.

    Ο Οργανισμός αυτός θα στελεχωθεί με όλο το απαραίτητο επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό και θα διαθέτει όλες τις αναγκαίες θεσμικές και λειτουργικές εγγυήσεις για να επιτελέσει το έργο του. Σβ αυτόν τον Οργανισμό θα υπάρχει συμμετοχή και άλλων υπουργείων και των ΟΤΑ.

    Στο Ελληνικό και το Μουσείο Γουλανδρή

    Τέλος, ο κ. Σουφλιάς ανακοίνωσε ότι συμφώνησε με τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος Γουλανδρή να εγκατασταθεί μέσα στο Μητροπολιτικό Πάρκο κοντά στη λεωφόρο Βουλιαγμένης το μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Ιδρύματος Γουλανδρή, τα σχέδια του οποίου έχει εκπονήσει ο διάσημος αρχιτέκτονας Πέι. Η σχετική πρόταση του υπουργού έγινε με αποδεκτή θερμά από την πρόεδρο του Ιδρύματος κ. Αρβελέρ και τον σκηνοθέτη Κώστα Γαβρά και τελικά ένα αριστούργημα του Πέι αλλά και μία ανεκτίμητης αξίας συλλογή έργων τέχνης θα κοσμούν το Μητροπολιτικό Πάρκο, αλλά και ολόκληρη τη χώρα.

    [03] Περιοδεία Αλαβάνου σε Ρέθυμνο και Ηράκλειο

    Περιοδεία στο Ρέθυμνο και το Ηράκλειο,θα πραγματοποιήσει σήμερα και αύριο ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ειδικότερα σήμερα το πρωί ο κ.Αλαβάνος θα απευθύνει χαιρετισμό στο Παγκόσμιο Συνέδριο Κρητών που πραγματοποιείται στην Αμμουδάρα και στη συνέχεια θα περιοδεύσει στις καμένες περιοχές του Δήμου Λάμπης στο Ρέθυμνο.

    Το μεσημέρι θα επισκεφθεί το Camping της νεολαίας του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ στις Κάτω Γούβες του Ηρακλείου και το βράδυ θα μιλήσει στην πλατεία Λιονταριών, στο Ηράκλειο.

    Αύριο το πρωί θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ηρακλείου

    "Ενώ όλος ο πλανήτης ασχολείται με το θέμα του φαινομένου του θερμοκηπίου και μειώνει τους ενεργειακούς ρύπους ή προστατεύει τα δάση του, στην Ελλάδα γίνεται το εντελώς αντίθετο", δήλωσε χθές ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με τις μη κυβερνητικές οργανώσεις WWF Ελλάς και Greenpeace, τονίζοντας ότι "το σκάφος έχει λάθος πορεία και πρέπει να υπάρξει αλλαγή 180 μοιρών".

    Ο κ. Αλαβάνος είπε ότι η συνάντηση με τις δύο οργανώσεις έγινε με πρωτοβουλία του ΣΥΝ για τους εξής λόγους:

    "Πρώτον, για την προδρομική δράση την οποία είχαν σχετικά με τα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος. Δεύτερον, για να ζητήσουμε τις σκέψεις, τις προτάσεις, τις απόψεις τους σε μια σειρά σημαντικά θέματα για το περιβάλλον, όπως πρόληψη, προστασία των δασών, κτηματολόγιο, άρθρο 24 του Συντάγματος, δασικοί χάρτες, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια, δημόσια μέσα συγκοινωνίας, θέματα στα οποία έχουμε κοινές κατευθύνσεις".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε, τέλος, ότι απαιτείται μια πλατύτατη οικολογική συμμαχία στην οποία να συμμετέχουν όλοι όσοι θέλουν, όχι απλώς να είναι ευαίσθητοι και φιλικοί προς το περιβάλλον, αλλά να στρατευθούν στην υπόθεση του περιβάλλοντος και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη στάση της ελληνικής νεολαίας που στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα.

    Ο Δ. Καραβέλας, διευθυντής της WWF Ελλάς, δήλωσε ότι "τώρα όσο ποτέ νομίζω το θέμα της προστασίας του περιβάλλοντος πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα όχι μόνο για την κοινωνία αλλά και για τον πολιτικό κόσμο".

    Ο κ. Καραβέλας πρόσθεσε ότι τα ζητήματα περιβάλλοντος εν όψει και των εκλογών πρέπει να τεθούν πρώτα στην ατζέντα, και προς αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε όσο γίνεται με τις προτάσεις μας να βρούμε τον κοινό τόπο και να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο πραγματικά το ζήτημα περιβάλλον θα λάβει μια άλλη διάσταση για τη χώρα μας. Είναι πλέον καιρός».

    Ο κ. Ν. Χαραλαμπίδης, διευθυντής του ελληνικού γραφείου της Greenpeace, δήλωσε ότι "οι κλιματικές αλλαγές είναι εδώ, οι πυρκαγιές είναι εδώ, δεν είναι ένα τυχαίο συμβάν, είναι θα έλεγα μια αναμενόμενη καταστροφή" και πρόσθεσε ότι από πολιτικά κόμματα μέχρι κοινωνία των πολιτών, να συμβάλλουμε ώστε το περιβάλλον και τα καυτά προβλήματά του να μπουν στο τραπέζι εν όψει των εκλογών αλλά και στην πολιτική ζωή και στην κοινωνία.

    Είναι πολύ σημαντικό ο αθλητισμός να συνδεθεί με την οικολογία και να μη βλέπουμε το αντίθετο, δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος μετά τη συνάντησή του με την Ενωση Ποδοσφαιρικών Σωματείων Αθήνας (ΕΠΣΑ), προσθέτοντας ότι απαιτείται η στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, του υπουργείου Εσωτερικών αλλά και των κομμάτων.

    Ο κ. Αλαβάνος εξέφρασε την αντίθεσή του για το Αθλητικό Κέντρο του Αγίου Κοσμά, να χρησιμοποιείται, δηλαδή, ο αθλητισμός προκειμένου το περιβάλλον να περάσει σε «νονούς της νύχτας» και όχι να εξασφαλίζεται η ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση των νέων ανθρώπων στις παραλίες.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι οι εκπρόσωποι της ΕΠΣΑ έθεσαν τα ασφυκτικά οικονομικά προβλήματα που έχει η Ένωσή τους, αλλά και οι ερασιτεχνικές ενώσεις και τα σωματεία, και αποφασίστηκε να υπάρξει άμεσα ερώτηση του ΣΥΝ, προσωπική του ερώτηση, στη Βουλή, σχετικά με το θέμα της χρηματοδότησής τους.

    Ο κ. Δημητρίου, πρόεδρος της ΕΠΣΑ, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη συμπαράσταση που βρήκε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ και ιδιαίτερα για το θέμα της χρηματοδότησης, που, όπως είπε, απασχολεί όλες τις ενώσεις της Ελλάδας, δηλαδή η μη χρηματοδότηση των ενώσεων από την Πολιτεία.

    Δηλώσεις προέδρου ΣΥΝ για το σχολικό βιβλίο της ΣΤ'Δημοτικού

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος αναφερόμενος στις αλλαγές στο βιβλίο της Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού δήλωσε ότι "διορθώσεις σε ένα διδακτικό βιβλίο θα μπορούσαν να γίνουν μέσα από τις διαδικασίες που προβλέπονται,το διάλογο των επιστημόνων, την ευθύνη των συγγραφέων,τις παρατηρήσεις του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου κλπ".

    Αλλά, πρόσθεσε, "αν ένα βιβλίο Ιστορίας της ΣΤβ Δημοτικού χρειάζεται να έχει την έγκριση του πρωθυπουργού, είτε αυτός είναι της Δεξιάς, είτε του Κέντρου, είτε της Αριστεράς, αυτό φοβάμαι ότι δεν παραπέμπει ούτε σε ελευθερία, ούτε σε δημοκρατία. Παραπέμπει σε έλεγχο και σε ολοκληρωτισμό».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 3 August 2007 - 6:30:20 UTC