Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Οι εκλογές έχουν κριθεί»
  • [02] Αλ. Παπαρήγα: «Ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ»

  • [01] Γ.Παπανδρέου: «Οι εκλογές έχουν κριθεί»

    «Σήμερα μιλάει η Καρδίτσα! Εδώ, μιλάει ο λαός! Οι εκλογές έχουν κριθεί!», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην Καρδίτσα «την γενέτειρα του ασυμβίβαστου αγωνιστή της δημοκρατίας Νικόλαου Πλαστήρα, εδώ που πριν μερικούς μήνες τιμήσαμε τα 100 χρόνια από τη δολοφονία του αγωνιστή Μαρίνου Αντύπα», όπως είπε χαρακτηριστικά.

    «Σε 25 μέρες από σήμερα, η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η δεξιά επιστρέφει στη θέση της: στην αντιπολίτευση και έρχεται η νέα αλλαγή. Το ποτάμι της νίκης δεν γυρίζει πίσω» είπε ο κ. Παπανδρέου, υπογραμμίζοντας ότι «εγώ δεν είμαι και δεν γίνομαι Καραμανλής. Θα τιμήσω αυτά που λέω και δεν θα κρύβομαι στο Μαξίμου».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι «σήμερα η Ελλάδα επιλέγει, καθώς ξέρει ότι υπάρχουν επιλογές» και υπογράμμισε ότι τις εκλογές δεν τις αποφάσισε ο κ. Καραμανλής (καθώς) κατέρρευσε η πολιτική του και η κυβέρνηση έπεσε «κάτω από το βάρος των δικών τους πολιτικών και αμαρτιών».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «μόνο ένα σχέδιο είχαν: πώς να υπηρετήσουν κάποια μεγάλα συμφέροντα, ημέτερους, να βολέψουν και να βολευτούν με τα λεφτά του ελληνικού λαού» μιλώντας στη συνέχεια για την «απογραφή» την οποία χαρακτήρισε ως «πρώτο ψέμα» της ΝΔ και «κόλπο γκρόσο για να αθετήσουν τις υποσχέσεις τους στον ελληνικό λαό».

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση αύξησε τα προνόμια και χάρισε φόρους στους πλουσιότερους και ισχυρούς τονίζοντας ότι «έβαλαν μπρος να ξεπουλήσουν ακόμα και τα «ασημικά», να εκποιήσουν τον δημόσιο πλούτο, με πρόσχημα να κλείσουν τρύπες στον προϋπολογισμό. Mε κρυφή ατζέντα να στηρίξουν δικά τους επιχειρηματικά συμφέροντα».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι «το σκάνδαλο της απογραφής ολοκληρώνεται με την εικονική αύξηση των εισοδημάτων. Γίναμε εν μια νυκτί κατά 25% πιο πλούσιοι και είμαστε τώρα αναγκασμένοι να γυρίσουμε λεφτά στην ΕΕ και να πάρουμε λιγότερα τα επόμενα χρόνια».

    Ως «δεύτερο ψέμα» της ΝΔ και του κ. Καραμανλή, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε την «επανίδρυση του κράτους» λέγοντας πως ήταν «τελικά ένα σχέδιο για τη διάλυση του κρατικού μηχανισμού, για τον αυταρχισμό των πραιτόρων, και τη χειραγώγηση και κομματικοποίηση των πάντων».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο για «κουκούλωμα των υποκλοπών και χειραγώγηση της Δικαιοσύνης» το οποίο, όπως είπε, οδήγησε «στην υπονόμευση της Δημοκρατίας από την κυβέρνηση Καραμανλή».

    Ο κ. Παπανδρέου αναφερόμενος στο ασφαλιστικό είπε ότι ο κ. Καραμανλής «έβγαλε από το συρτάρι του τις σκονισμένες εξαγγελίες του 2004 και τις ξαναδιάβασε», υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα είναι αυτός υπεύθυνος για την κατάσταση στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία φόρτωσε με χρέη μεγαλοεπιχειρήσεων και τα απαξίωσε ενώ ξέχασε τον συνταξιούχο, ξέχασε να τα χρηματοδοτήσεις και βέβαια έπραξε το μεγάλο έγκλημα να αφήσει συνεργάτες του να λεηλατήσουν τα ασφαλιστικά ταμεία - το σκάνδαλο των ομολόγων - χωρίς καμία ντροπή».

    «Για το ΠΑΣΟΚ υπάρχει ο άλλος δρόμος για τις λύσεις στο ασφαλιστικό, που περιγράφεται με σαφήνεια στο πρόγραμμά μας» είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Σε ότι αφορά την διαφθορά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η πάταξή της «μετατράπηκε σε ένα ντόμινο αποκαλύψεων για τα σκάνδαλα της ΝΔ και αυτός που ήρθε με τη σημαία της διαφάνειας, αποδείχτηκε ότι και ήξερε και συγκάλυπτε».

    «Ήξερε από τις πρώτες μέρες του Αυγούστου το περιεχόμενο του πορίσματος που εξέθετε τον ίδιο και την κυβέρνησή του. Ο μόνος τρόπος για να το σταματήσει ήταν το κλείσιμο της Βουλής. Γιβ αυτό και πήγε σε εκλογές. Για να κρύψει τους υπουργούς του και τις βαλίτσες με ονοματεπώνυμο. Σε αυτή την καθοδική τους πορεία προσπάθησαν να χειραγωγήσουν ακόμα και τη δικαιοσύνη» τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς για τη χώρα, δικαιωθήκαμε σε ότι λέγαμε από την αρχή για το σκάνδαλο των ομολόγων».

    Ο κ. Παπανδρέου επικαλέστηκε το ηθικό, θεσμικό και πολιτικό του χρέος να μιλήσει για τα ομόλογα και υπογράμμισε ότι «σε άλλες χώρες, υπό το βάρος τέτοιων αποκαλύψεων ο πρωθυπουργός θα είχε παραιτηθεί προ πολλού. Σήμερα καταλαβαίνουμε όλοι ότι ο κ. Καραμανλής δεν είχε άλλη επιλογή παρά να συγκαλύψει το σκάνδαλο».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ζήτησε και πάλι από τον κ. Καραμανλή να φέρει στο φως όλα τα στοιχεία που αφορούν την υπόθεση των ομολόγων, όπως οφείλει από το νόμο.

    Αναφερόμενος στις μεταρρυθμίσεις ο κ. Παπανδρέου είπε ότι και αυτός «ο μύθος κατέρρευσε, ενώ ένας νέος μου είπε πρόσφατα - όταν ακούς την λέξη μεταρρύθμιση από τον Καραμανλή - να φυλάς τα ρούχα σου».

    Ο κ. Παπανδρέου κάλεσε τους πολίτες να σκεφθούν τι «θα γινόταν αν είχε (ο κ. Καραμανλής) την ευκαιρία να συνεχίσει το καταστροφικό του έργο», ενώ «απαντώντας» σε σύνθημα για «χούντα» είπε ότι «δεν είναι χούντα», αλλά μια κυβέρνηση που πρόδωσε την ψήφο και την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.

    Μιλώντας για τους αγρότες, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την ΝΔ και τον κ. Καραμανλή για εγκατάλειψη των αγροτών και για πολιτική που οδήγησε στην μείωση του αγροτικού εισοδήματος με παράλληλη αύξηση του ΦΠΑ, της τιμής των καυσίμων και της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «μέσα σε 3 χρόνια οι δαπάνες για την ελληνική γεωργία μειώθηκαν και χάθηκαν περίπου 360 εκ ευρώ», και «ενώ είμαστε στη νέα περίοδο για τα δικαιώματα κανένας αγρότης δεν ξέρει τι πήρε».

    «Ο ΟΠΕΚΕΠΕ μπαινοβγαίνει στα βιβλιάρια των αγροτών, αλλά κανείς δεν καταλαβαίνει τι πληρώνει» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τονίζοντας ότι «γίνεται ένα πρωτοφανές παιγνίδι με τα δικαιώματα, τα λεφτά και την περιουσία των αγροτών, μέσα σε συνθήκες απροκάλυπτης αδιαφάνειας».

    Ο κ. Παπανδρέου έκανε λόγο για την «απόγνωση στην οποία βρίσκεται ο αγρότης καθώς δεν ξέρει τι θα καλλιεργηθεί στον κάμπο και τι να καλλιεργήσει ο αγρότης» και αναφερόμενος στο ειδικό θέμα του καπνού είπε ότι «εμείς θα κρατήσουμε ανοιχτό σε διαπραγμάτευση το φάκελο των καπνών».

    Ο κ. Παπανδρέου επανέλαβε το κάλεσμά του σε όλους τους Έλληνες λέγοντας «πάμε μαζί! Δεν είμαστε όλοι ίδιοι και μονόδρομοι δεν υπάρχουν! Θέλουμε μια καλύτερη ποιότητα ζωής στην επαρχία».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ δείχνει όραμα και σχέδιο για τη χώρα και υπογράμμισε ότι «δεσμευόμαστε για ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης με το 80% του ΚΠΣ να επενδύεται στην περιφέρεια και τις αγροτικές επενδύσεις να εντάσσονται στις δράσεις του Δβ ΚΠΣ και στον Αναπτυξιακό Νόμο».

    «Θα διαπραγματευτούμε ξανά με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να μειώσουμε τις αρνητικές επιπτώσεις σε κρίσιμους κλάδους και το κράτος θα αναλάβει το διοικητικό κόστος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ αντί για τους αγρότες» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Επίσης ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφερόμενος στο θέμα των φωτοβολταϊκών είπε ότι «εμείς, θα ξαναδούμε το θέμα και θα βοηθήσουμε τους αγρότες να αξιοποιήσουν τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας».

    Αναφερόμενος στο θέμα των υδάτινων πόρων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε τον κ. Καραμανλή για την μη δημιουργία «Εθνικού Φορέα Διαχείρισης Υδάτινων Πόρων» και πρόσθεσε ότι «κανένα έργο δεν προχώρησε στο Θεσσαλικό Κάμπο εκτός από εκείνα που είχαν ήδη δρομολογηθεί από το ΠΑΣΟΚ, όπως είναι το έργο του Σμοκόβου».

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατηγόρησε την ΝΔ για «απραξία παρά τον συνεχώς διογκούμενο κίνδυνο σοβαρής λειψυδρίας», προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση βέβαια βρήκε τη λύση: Κόβει το ρεύμα στους αγρότες για να μην ποτίζουν».

    «Όμως, ο αγροτικός κόσμος θα τους δώσει την απάντησή του» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ολοκλήρωσε την ομιλία του αναφέροντας βασικές πτυχές του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ και τονίζοντας ότι «απαιτείται πολιτική βούληση για να επενδύσεις» στην Παιδεία, την Υγεία, την Ανάπτυξη, το Περιβάλλον και την Οικογένεια.

    Ο κ. Παπανδρέου εξέφρασε την δέσμευσή του για «αλλαγή πρώτα του κράτους, μέσω της αποκέντρωσης και για απόλυτη διαφάνεια παντού και για όλους» και κατέληξε εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι «από την σκληρή μάχη των εκλογών, η δεξιά θα ηττηθεί και το ΠΑΣΟΚ θα είναι ο νικητής».

    [02] Αλ. Παπαρήγα: «Ο λαός να ενισχύσει το ΚΚΕ»

    Κάθε μέρα που περνά, τα δύο μεγάλα κόμματα, σχεδιασμένα και μελετημένα, θα οργανώνουν την μεταξύ τους αντιπαράθεση με όρους εξαχρείωσης και ας μιλάνε περί πολιτικού πολιτισμού, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Α. Παπαρήγα μιλώντας απόψε σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματος στον Περισσό.

    Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι στόχος τους είναι, όχι μόνο να φθείρουν, το ένα κόμμα το άλλο, αλλά και να καλλιεργήσουν στο λαό ένα κλίμα πόλωσης ή και αηδίας για να ψαρέψουν σε θολά νερά.

    Αναφερόμενη στις δημοσκοπήσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας η κ. Παπαρήγα, αν και τις αμφισβήτησε λέγοντας ότι "δεν ξέρουμε αν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα", σημείωσε ότι από αυτές προκύπτει ότι έχει αρχίσει να "περπατάει" η τρομοκρατική αντίληψη ότι μπορεί να μην υπάρχει αυτοδύναμη κυβέρνηση την επομένη των εκλογών. Όμως , πρόσθεσε, αυτό ακριβώς που φοβίζει τα δύο μεγάλα κόμματα, είναι αυτό που ωφελεί το λαό. Ο λαός, είπε η κ.Παπαρήγα, δεν πρέπει να φοβηθεί, πρέπει να αποδυναμώσει τα δύο μεγάλα κόμματα και ταυτόχρονα να ενισχύσει το ΚΚΕ. Γιατί ο λαός θα ωφεληθεί, γιατί δεν θα μπορούν την επομένη των εκλογών να βγάλουν από το συρτάρι τους τα αντιλαϊκά τους μέτρα.

    "ΝΔ-ΠΑΣΟΚ υπηρετούν την πλουτοκρατία"

    «Μην αφήσετε να σας τρομοκρατήσουν. Επιδιώκουν τον υψηλό δικομματισμό, άνετες κυβερνητικές πλειοψηφίες, για να έχουν ελεύθερα τα χέρια τους και με άνεση να επιπέσουν, κυριολεκτικά, στα λαϊκά δικαιώματα, όποια έχουν απομείνει. Να ολοκληρώσουν το αντιλαϊκό τους έργο. Σταθερές κυβερνήσεις και ισχυρές τις έχουμε γνωρίσει. Το ΚΚΕ είναι το κόμμα εκείνο που μπορεί και θέλει να μετατρέψει την εκλογική του δύναμη σε δύναμη του λαϊκού κινήματος».

    Τα παραπάνω δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα προσερχόμενη σήμερα το πρωί στο κτίριο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, όπου μίλησε στους εργαζόμενους.

    Το ΚΚΕ, είπε η κα Παπαρήγα, δεν περιορίζεται να παλεύει στη Βουλή και μάλιστα με φωνές και θεαματικούς τρόπους. Πάνω απβ όλα συνδυάζει την πάλη μέσα στη Βουλή. Με το λαϊκό αγώνα, στο εργοστάσιο, στη γειτονιά, στο σχολείο, στο πανεπιστήμιο και παντού.

    Μιλώντας προς τους εργαζόμενους η γενική γραμματέας του ΚΚΕ τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού έχει διπλό ενδιαφέρον για το κόμμα, καθώς, όπως είπε, είναι χώρος εργασίες με πολλά προβλήματα και πολλαπλές εργασιακές σχέσεις και γιατί στη Γενική Γραμματεία διαμορφώνεται και εξειδικεύεται η κυβερνητική πολιτική για τον αθλητισμό.

    Τόνισε δε ότι το ΚΚΕ είναι ενάντια στην εμπορευματοποίηση και τον επαγγελματικό αθλητισμό και υπέρ του μαζικού αθλητισμού και όχι μόνο του πρωταθλητισμού. Για το λόγο αυτό, είπε, καταψήφισε και τη ρύθμιση των χρεών των ΠΑΕ, διότι, όπως επισήμανε, πρόκειται για εταιρείες. «Ας φύγουν από τη μέση οι επιχειρηματίες και να επιχορηγεί ο λαός τον μαζικό αθλητισμό», τόνισε η κα Παπαρήγα.

    Η γενική γραμματέας του ΚΚΕ είπε ακόμη ότι πλέον και στην πολιτική γίνονται μεταγραφές, λέγοντας ότι «όποιος έχει λεφτά αγοράζει» αν και διευκρίνισε ότι δεν μιλάμε για ποδοσφαιροποίηση της πολιτικής, αλλά ότι η κυρίαρχη πολιτική πέρασε τους κανόνες στον αθλητισμό.

    Στη συνέχεια η κα Παπαρήγα είπε ότι επίκεντρο της πάλης του κόμματος είναι τα θέματα δουλειάς, τονίζοντας ότι σταθερή και καλά αμειβόμενη εργασία σημαίνει και υψηλή σύνταξη.

    «Οδεύουμε στην επέκταση και γενίκευση της μερικής απασχόλησης», τόνισε και πρόσθεσε ότι η επικρατούσα τάση είναι η μείωση των θέσεων δουλειάς και όχι η μείωση των ωρών εργασίας, επισημαίνοντας πως «ο εργασιακός μεσαίωνας ακόμη δεν έχει επιβληθεί».

    Η αντίθεση του ΚΚΕ με τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ, είπε, δεν είναι ότι αυτά είναι μεγάλα κόμματα, αλλά γιατί υπηρετούν την πλουτοκρατία και επισήμανε ότι η ενίσχυση του ΚΚΕ θα του δώσει τη δύναμη να παλέψει για καλύτερες συνθήκες διαβίωσης των εργαζομένων και των συνταξιούχων από ισχυρότερη θέση.

    «Μεγάλο όπλο για το λαϊκό κίνημα είναι η ενίσχυση του ΚΚΕ για τον λαϊκό εκφοβισμό του κεφαλαίου» τόνισε και πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ διαφέρει και από τα υπόλοιπα μικρά κόμματα, καθώς έχει ξεκάθαρες θέσεις υπέρ του λαού και δεν αφήνει ασάφειες.

    Η κα Παπαρήγα κατά την επίσκεψή της στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού συναντήθηκε με τον υφυπουργό Αθλητισμού Γιώργο Ορφανό, ενώ την υποδέχτηκε ο γενικός γραμματέας Σταύρος Δουβής.

    Εξερχόμενη από το κτίριο η γενική γραμματέας του ΚΚΕ συναντήθηκε με το προεδρείο του Συλλόγου Ελλήνων Παραολυμπιονικών, που διεκδικεί την υλοποίηση θεσμικών και οικονομικών αιτημάτων των μελών του.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 23 August 2007 - 20:30:22 UTC