Browse through our Interesting Nodes for Legal Services in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-24

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής : Εργα πνοής στη Δυτική Αθήνα
  • [02] Αλ.Αλαβάνος:Αποτυχημένος ο δικομματισμός
  • [03] Μεγάλη πυρκαγιά στον Ταΰγετο

  • [01] Κ.Καραμανλής : Εργα πνοής στη Δυτική Αθήνα

    Το σταθμό του Μετρό στο Αιγάλεω,τα έργα του Μετρό στο Περιστέρι και την έκταση του πρώην Κέντρου Διαβιβάσεων στο Χαϊδάρι, επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα "έργα πνοής στη Δυτική Αθήνα" και τις "παρεμβάσεις που αναβαθμίζουν σημαντικά μια από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του λεκανοπεδίου" και ανακοίνωσε τη δημιουργία Μουσείου Εθνικής Αντίστασης στο πρώην ΚΕΒΟΠ.

    Για τα έργα κατασκευής του νέου Σταθμού του Μετρό στο Περιστέρι ο κ.Καραμανλής τόνισε ότι "σπάμε την ιδιότυπη απομόνωση της Δυτικής Αθήνας και των κατοίκων της" και υπογράμμισε ότι "το έργο όταν παραδοθεί στους πολίτες, το 2009 - σε συνδυασμό με την γραμμή προς Αιγάλεω, που ήδη παραδώσαμε, λειτουργεί και επεκτείνεται στο Χαϊδάρι -θα αναβαθμίσει σημαντικά την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας"

    Στο μεταξύ, τις προτάσεις του για την εξυγίανση του ασφαλιστικού συστήματος ανέπτυξε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή της ΝΔ.

    Συγκεκριμένα δεσμεύτηκε ότι δεν θα υπάρξει αύξηση των εισφορών, αύξηση των ορίων ηλικίας και μείωση των συντάξεων.

    Η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος και η εξεύρεση πρόσθετων πόρων ανέφερε ο κ. Καραμανλής εξασφαλίζονται με τη σταθερά ανοδική πορεία της οικονομίας που ήδη επιτυγχάνεται.

    "Διασφαλίζουμε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και επομένως περισσότερα έσοδα του κράτους και παράλληλα ουσιαστική δημοσιονομική εξυγίανση και επομένως μείωση των δαπανών του σπάταλου και αναποτελεσματικού κράτους", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "με αυτόν τον τρόπο σε μόνιμη βάση εξευρίσκονται πρόσθετοι και επαρκείς όροι για την κοινωνική ασφάλιση".

    Ακολούθως ανέφερε ότι "δέσμευσή μας είναι να προχωρήσουμε σε διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους για να δημιουργήσουμε ένα σύγχρονο, δίκαιο, βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα".

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά σε μια δέσμη έντεκα προτάσεων για το ασφαλιστικό πρόβλημα:

    1. Λειτουργική οργανωτική αναδιάρθρωση των ασφαλιστικών φορέων.

    2. Σταδιακή και κατόπιν διαλόγου ενοποίηση ταμείων και κλάδων στην κύρια και επικουρική ασφάλιση καθώς και των ταμείων ασθενείας.

    3. Αποτελεσματική αξιοποίηση της κινητής και ακίνητης περιουσίας των ταμείων, με παράλληλη ενεργοποίηση του θεσμού των αμοιβαίων κεφαλαίων που θεσπίστηκε με νόμο το 1990.

    4. Αποφασιστική αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής που προσεγγίζει το 30% σε ορισμένα μεγάλα ταμεία.

    5. Εκδοση κάρτας κοινωνικής ασφάλισης.

    6. Εξυγίανση των κλάδων ασθενείας

    7. Θεσμοθέτηση κινήτρων για την παραμονή στην εργασία όσων επιθυμούν και πέραν των ορίων συνταξιοδότησης

    8. Θωράκιση του συστήματος παροχής αναπηρικών συντάξεων

    9. Εξυγίανση του θεσμού των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

    10. Μόνιμος μηχανισμός αυτόματης ενίσχυσης των οικονομικά ασθενέστερων συνταξιούχων.

    11. Σύγκλιση μέσα σε 5 έως 7 χρόνια των μισθών και των συντάξεων προς το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι με το πρόγραμμα του 2004 είχε δεσμευτεί για αύξηση του ΕΚΑΣ στα 230 ευρώ, καθώς επίσης για αύξηση της προνοιακής σύνταξης του αγρότη στα 330 ευρώ ως το τέλος του 2008.

    Οι αυξήσεις αυτές πρόσθεσε, έχουν ήδη νομοθετηθεί, ισχύουν από τον περασμένο Ιανουάριο και ολοκληρώνονται στις αρχές του 2008, νωρίτερα δηλαδή από ό,τι είχε δεσμευτεί.

    Απευθυνόμενος στα μέλη της ΚΕ είπε: "η πολιτική ουσία των εκλογών είναι η πρόοδος ή η οπισθοδρόμηση της χώρας". Η πρόοδος ,συνέχισε, που περνά από τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που φέρνουν ανάπτυξη, απασχόληση, στήριξη των κοινωνικά ασθενέστερων. "Είμαστε οι πρωταγωνιστές των μεταρρυθμίσεων και των αναγκαίων αλλαγών που απαιτεί η κοινωνία και έχει ανάγκη ο τόπος".

    Οι πολίτες συνέχισε ο κ. Καραμανλής απαιτούν μεταρρυθμίσεις. Απαιτούν να κινηθούμε πιο γρήγορα, πιο αποφασιστικά, απαιτούν ισχυρή εντολή μεταρρυθμίσεων με ισχυρή λαϊκή εντολή.

    Ειδική αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στη συνέχιση της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης. Προέχουσα θέση στις μεγάλες μεταρρυθμίσεις που αναλαμβάνει η νέα αναθεωρητική Βουλή έχει και η αναθεώρηση του Συντάγματος,είπε ο κ. Καραμανλής και ακολούθως ανέφερε ειδικότερα: την απελευθέρωση της δύναμης της Παιδείας, την ενίσχυση της αποτελεσματικότητας και της ανεξαρτησίας της Δικαιοσύνης, τη διαφάνεια στο δημόσιο βίο".

    Στόχος, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι ο αυστηρός και αποτελεσματικός έλεγχος του πόθεν έσχες, της χρηματοδότησης των κομμάτων του πολιτικού χρήματος. Με κατηγορηματικότητα τόνισε ότι "στόχος είναι ένα ισχυρό πλαίσιο για την διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας παντού".

    "Σε όλα αυτά επιμένουμε αταλάντευτα. Παραμερίζουμε τα εμπόδια και καλύπτουμε τα τεράστια κενά που άφησε πίσω του το χθες. Συνεχίζουμε με απαρέγκλιτη προσήλωση στις αρχές και στους στόχους μας αποφασισμένοι να επιβάλλουμε διαφάνεια παντού. Οπου εμφανίζονται σκιές οι υποθέσεις πηγαίνουν στη Δικαιοσύνη. Οποιοι φέρονται ως εμπλεκόμενοι απομακρύνονται. Κανένας συμβιβασμός σε θέματα αρχών και αξιών. Καμιά σκιά, άπλετο φως. Τελεία και παύλα. Και το εννοώ στο ακέραιο", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Ομιλίες Καραμανλή στην Κέρκυρα, Κοζάνη και Τρίπολη

    Ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει το Σάββατο το βράδυ (20:00) σε ανοικτή συγκέντρωση στην Κέρκυρα, στην Πλατεία Δημοτικού Θεάτρου.

    Την Κυριακή το πρωί στις 9:30, ο Κώστας Καραμανλής θα μεταβεί στην Ηγουμενίτσα, όπου θα απευθύνει χαιρετισμό στην περιοχή του πορθμείου της πόλης. Στη συνέχεια θα επισκεφθεί τα έργα της Εγνατίας Οδού και στις 14:30 τη Νομαρχία Γρεβενών.

    Το βράδυ της ίδιας ημέρας ο πρωθυπουργός θα μιλήσει (19:30) σε ανοικτή συγκέντρωση στην Κοζάνη, στην Πλατεία Νίκης.

    Τη Δευτέρα 27 Αυγούστου, ο Κώστας Καραμανλής θα μιλήσει στην Τρίπολη (20:00) σε ανοικτή συγκέντρωση στην Πλατεία Αγ. Βασιλείου.

    Δήλωση Γ. Ραγκούση για ομιλία πρωθυπουργού και ασφαλιστικό

    "Ο κ. Κ. Καραμανλής μίλησε σήμερα για το ασφαλιστικό. Μίλησε όπως ακριβώς και το 2004,εξαγγέλλοντας ακριβώς τα ίδια σαν να μην κυβέρνησε από τότε η ΝΔ τη χώρα μας. Ως να μη γνωρίζει τη μεγάλη επιδείνωση της κατάστασης που επέφερε η πολιτική της κυβέρνησής του στο ασφαλιστικό μας σύστημα. Ως να μη γνωρίζει ότι μέσα σε 3,5 χρόνια έφεραν τα πάνω κάτω στα οικονομικά των Ταμείων",αναφέρει σε δήλωσή του ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, σχετικά με την σημερινή ομιλία του πρωθυπουργού στην ΚΕ της ΝΔ και τις αναφορές του στο ασφαλιστικό.

    Ο κ.Ραγκούσης αναφέρει μεταξύ άλλων ότι "ο κ.Καραμανλής και η κυβέρνησή του, παρέλαβαν το ΙΚΑ,το μεγαλύτερο ασφαλιστικό φορέα της χώρας μας,το 2004 με ετήσιο πλεόνασμα 1,3 δις ευρώ και κατάφεραν να το μετατρέψουν σε έλλειμμα που για το 2007 θα ξεπεράσει το 1,5 δις ευρώ" και επίσης "παρέλαβαν το χρέος του Δημοσίου προς τα Ταμεία στα 2,7 δις ευρώ για να το φθάσουν σήμερα στα 8 δις ευρώ περίπου".

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ πρόσθεσε ότι "ο κ.Καραμανλής υπεραμύνθηκε στη ομιλία του των ασφαλιστικών νόμων της κυβέρνησης Μητσοτάκη, της περιόδου 1990- 1993. Είναι οι νόμοι εκείνοι που εάν δεν τους είχαμε αλλάξει οι κατώτερες συντάξεις θα ήταν 180 ευρώ από τα 470 ευρώ,που έχουν διαμορφωθεί με τις ρυθμίσεις των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Οι επικουρικές συντάξεις θα ήταν μέχρι 60% χαμηλότερες και οι συντάξεις για πολλές κατηγορίες ασφαλισμένων, όπως οι μητέρες ανηλίκων θα ήταν μέχρι 40% χαμηλότερες".

    Ο Γιάννης Ραγκούσης τονίζει επίσης ότι "ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ, όμως, πέρα από τις τεράστιες ευθύνες για το σκάνδαλο των ομολόγων που προσπαθούν να συγκαλύψουν,αποκρύπτουν και την τραγική οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν οδηγήσει τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Με αυτήν την πορεία και παρά τα όσα είπε ο κ.Καραμανλής, η αφαίρεση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων,θα ήταν μονόδρομος για τη ΝΔ εάν κατάφερνε ποτέ να κερδίσει τις εκλογές".

    Για το ΠΑΣΟΚ,αναφέρει ο κ.Ραγκούσης,"υπάρχει ο άλλος δρόμος για τις λύσεις στο ασφαλιστικό,που περιγράφεται με σαφήνεια στο Πρόγραμμά μας. Είναι ο δρόμος της ενίσχυσης του συστήματος και της αντιμετώπισης των πραγματικών προβλημάτων του,μέσω της συνεπούς χρηματοδότησής του από την πλευρά του Κράτους,του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του, της διασφάλισης των πόρων και της περιουσίας των Ταμείων".

    Απάντηση του εκπροσώπου της ΝΔ

    Ο εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος απαντώντας στον εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Το ΠΑΣΟΚ για μία ακόμη φορά, σήμερα, χωρίς προτάσεις, με κινδυνολογίες και βουτιές στο παρελθόν, αποδεικνύει την ένδεια της πολιτικής του.

    Εμείς, με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και με την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών προχωράμε μετά τις εκλογές, σε ειλικρινή διάλογο ουσίας και θέσεων, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις και όλους τους κοινωνικούς εταίρους, για να δημιουργήσουμε ένα δίκαιο, σύγχρονο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα».

    [02] Αλ.Αλαβάνος:Αποτυχημένος ο δικομματισμός

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ κ.Αλέκος Αλαβάνος θα συνεχίσει σήμερα την περιοδεία του στην Λευκάδα και την Πρέβεζα.

    Στα καθημερινά προβλήματα των νέων, των εργαζομένων, των μικρομεσαίων και των αγροτών, εστίασε χθές την ομιλία του σε συγκέντρωση του κόμματός του στην πλατεία Ταχυδρομείου στα Γιάννινα , ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    «Ζούμε σε μια χώρα όπου παραμένει το 1/4 της κοινωνίας μέσα στη φτώχεια και πάμε σε εκλογές με μια χώρα που, έχει τα μεγαλύτερα ποσοστά στη Ευρώπη στην ανεργία των νέων. Πάμε σε εκλογές σε μια χώρα όπου οι νέοι άνθρώποι, όχι της γενιάς των 700 ευρώ όπως είναι αλλού, είναι της γενιάς των 300 ή 500 ευρώ?», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλαβάνος.

    Αναφερόμενος στους αγρότες, τόνισε ότι, οι κτηνοτρόφοι προσπαθούν να πουλήσουν τα κοπάδια τους όσο - όσο μπροστά στα οικονομικά αδιέξοδα που έχουν οδηγηθεί, ενώ οικογένειες στενάζουν κάτω από τον υπερδανεισμό από τράπεζες.

    Και συνέχισε: «Η γλώσσα των εκλογών, από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει λέξεις που να έχουν σχέση με τα καθημερινά προβλήματα που βαρύνουν τους πολίτες, αλλά έχει λέξεις, όπως "βαλίτσες, δωροδοκίες, εξαγορές, απιστίες, κακουργήματα, Ζορμπάς κ.λ.π. Αυτή είναι η αντιπαράθεση των δύο κομμάτων. Αυτή την αντιπαράθεση είδαμε σε όλες τις κρίσιμες στιγμές των χρόνων που πέρασαν από τις τελευταίες εκλογές, με τα «καρτέλ», τους κουμπάρους, με την διαπλοκή, με τα ομόλογα. Καίγονταν ο εθνικός δρυμός της Πεντέλης και ο πρωθυπουργός στην Βουλή και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης μιλούσαν ο ένας στον άλλο, αντί να ασχοληθούν με τα μεγάλα προβλήματα του τόπου?».

    Στη συνέχεια ο κ. Αλαβάνος είπε ότι το αποτυχημένο και αποτελματωμένο σύστημα του δικομματισμού από το οποίο κάποτε η χώρα πρέπει να αποδεσμευτεί, δεν κάνει αντιπαράθεση στις συντάξεις, στα μεροκάματα των εργαζομένων, στην Παιδεία, στην Υγεία, στα αδιέξοδα της αγροτιάς, στα προβλήματα των μικρομεσαίων κ.λ.π. «?Η αντιπαράθεση -είπε, γίνεται στο ίδιο μοτίβο, για το ποιος είναι περισσότερο διεφθαρμένος, ποιος έχει τους περισσότερους καιροσκόπους και απατεώνες στις τάξεις του. Μπορεί η Ελλάδα να ασφυκτιά με αυτή την κατάσταση; Είναι οι πρώτες εκλογές που καταγράφεται αυτό το παράξενο φαινόμενο?».

    Στη αρχή της ομιλίας του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε λόγο για? «εκλογές εξπρές με μαγιό και σε συνθήκες καύσωνα και χαρακτήρισε τον πρωθυπουργό «?γυμνό από επιχειρήματα στον προεκλογικό αγώνα?»

    [03] Μεγάλη πυρκαγιά στον Ταΰγετο

    Ανεξέλεγκτες βρίσκονται μέχρι αυτή την ώρα οι φωτιές που εκδηλώθηκαν χθες στον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα.

    Στον Ταϋγετο έχουν εκκενωθεί τα χωριά Καρβέλι, Λαδά, Αράχωβα και οι κατασκηνώσεις της Αγίας Μαρίνας όπου τα παιδιά έχουν μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και δεν διατρέχουν κίνδυνο. Να σημειωθεί ότι στο χωριό Αράχωβα έχουν καεί και σπίτια. Στη μάχη της κατάσβεσης παίρνουν μέρος μόνο ελικόπτερα και επίγειες δυνάμεις. Οι άνεμοι στην περιοχή είναι ισχυροί και δυσκολεύουν την κατάσβεση που συντονίζει ο υπαρχηγός του πυροσβεστικού σώματος κ. Παππάς, ενώ από το βράδυ στην περιοχή βρίσκεται και η περιφερειάρχης Πελοποννήσου κα Αγγέλα Αβούρη.

    Στον Πάρνωνα η φωτιά που ξεκίνησε χθες το πρωί μαίνεται ανεξέλεγκτη. Η φωτιά απείλησε τα χωριά Καλλιθέα, Καλλονή και Άγιοι Ανάργυροι ενώ αυτή την ώρα απειλεί την πρωτεύουσα του Δήμου Θεραπνών, Γκοριτσά.

    Από τους ισχυρούς ανέμους που ξεπερνούν τα 8 μποφόρ δεν μπορεί να πετάξει ούτε το ρωσικό αεροσκάφος ενώ δίνουν μάχη μόνο οι επίγειες δυνάμεις της πυροσβεστικής. Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι της περιοχής με δικά τους βυτιοφόρα έχουν προσφέρει σημαντική βοήθεια και έχουν σώσει κυριολεκτικά τις περιουσίες τους. Από την φωτιά αυτή του Πάρνωνα έχουν καεί ζώα και κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ η οικολογική καταστροφή τόσο στον Ταΰγετο όσο και στον Πάρνωνα είναι τεράστια και η καταστροφή συνεχίζεται αφού λόγω των ισχυρών ανέμων η φωτιά παίρνει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 24 August 2007 - 8:30:28 UTC