Read the UN Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-25

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές»
  • [02] Γ. Παπανδρέου: «Αίσθημα συντριβής και οδύνης»
  • [03] Αλ. Αλαβάνος: «Ημέρα πένθους»
  • [04] Βοήθεια από την Ευρώπη

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές»

    Σε συστράτευση κάλεσε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Ελληνες ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής στο μήνυμα που απηύθυνε στον ελληνικό λαό. «Νιώθω βαθιά οδύνη για τους νεκρούς και πόνο βαθύ για τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της και οργή που διακατέχει και εσάς γιατί τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Οι ένοχοι θα βρεθούν και θα τιμωρηθούν», είπε ο πρωθυπουργός.

    Το μήνυμα του πρωθυπουργού έχει ως εξής:

    «Ελληνίδες, Έλληνες,

    Η χώρα ζει από χθες μια ανείπωτη εθνική τραγωδία. Τραγωδία που δεν περιγράφεται με λόγια. Τραγωδία που, με οδύνη, βιώνουμε όλοι μας. Η αντιμετώπιση της πρωτοφανούς αυτής κατάστασης χρειάζεται σκληρή μάχη. Μάχη που, από την πρώτη στιγμή, δίνει η Πολιτεία, με συμπαραστάτες εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες σε όλη τη χώρα.

    Για μια ακόμη φορά, θέλω να εκφράσω την εμπιστοσύνη, τη στήριξη, την ευγνωμοσύνη όλων μας στους ανθρώπους που δίνουν σκληρή, άνιση μάχη στα πύρινα μέτωπα. Η μάχη συνεχίζεται.

    Άμεσος στόχος μας είναι να τεθούν υπό έλεγχο και να σβήσουν, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, οι εκατοντάδες εστίες φωτιάς. Να παρέμβουμε εκεί όπου κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Να περιθάλψουμε τους τραυματίες και να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν και περνούν δραματικές ώρες. Και, βεβαίως, να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, το έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν.

    Οι πολίτες περιμένουν την Πολιτεία αρωγό και συμπαραστάτη τους τώρα, και όσο πιο γρήγορα γίνεται.

    Κηρύσσονται όλοι οι νομοί της χώρας σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Για να κινητοποιήσουμε όλα τα μέσα και όλες μας τις δυνάμεις στο στόχο που μας ενώνει: Να σταματήσει το κακό. Να ξεκινήσει, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, και να είναι αποτελεσματική η επούλωση των πληγών.

    Η Κυβέρνηση αποφάσισε ακόμη την λήψη των εξής μέτρων:

    Αβ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ

    1. Αντιμετώπιση των προβλημάτων στέγασης και διαβίωσης των συμπολιτών μας που επλήγησαν. Χορήγηση αυξημένης οικονομικής και υλικής βοήθειας για τις άμεσες ανάγκες τους.

    2. Ειδική μέριμνα λαμβάνεται για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους.

    3. Αντιμετώπιση όλων των άλλων προβλημάτων που έχουν οι πληττόμενοι και οι τοπικές κοινωνίες.

    4. Δημιουργείται Ειδικό Ταμείο για την άμεση στήριξη πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες.

    5. Σε έμπρακτη αναγνώριση του αγώνα και της αυτοθυσίας των πυροσβεστών και των δασοπυροσβεστών, χορηγείται έκτακτη οικονομική τους ενίσχυση.

    Ββ ΜΕΤΡΑ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

    1. Άμεση αποτίμηση των ζημιών, έκδοση των αποφάσεων και καταβολή των αποζημιώσεων και των βοηθημάτων.

    2. Κήρυξη αναδασωτέων των περιοχών που καταστράφηκαν από τις πυρκαγιές.

    3. Ενίσχυση των πυρόπληκτων Δήμων και των Νομαρχιών για τρέχουσες ανάγκες.

    4. Ενίσχυση των Νομαρχιών για τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα.

    5. Μελέτες και χρηματοδότηση για την περιβαλλοντική αποκατάσταση των καμένων περιοχών σε ολόκληρη τη χώρα.

    6. Εκτός από την καταγραφή με αεροφωτογράφηση, θα γίνεται συνεχής παρακολούθηση, μέσω δορυφόρου, των εκτάσεων που θα κηρυχθούν αναδασωτέες.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Η Πολιτεία βρίσκεται σε συναγερμό. Καλώ όλους τους πολίτες να συμμετέχουν ενεργά, με τις οποίες δυνάμεις διαθέτει ο καθένας, στην συλλογική μάχη. Μια μάχη που πρέπει να κερδηθεί για το καλό της Πατρίδας μας.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Νοιώθω βαθιά οδύνη για τους νεκρούς μας. Νοιώθω πόνο, βαθύ πόνο για τη μάνα που χάθηκε στις φλόγες αγκαλιάζοντας τα παιδιά της. Νοιώθω οργή. Νοιώθω την ίδια οργή που διακατέχει και εσάς.

    Τόσες πολλές εστίες φωτιάς, την ίδια ώρα, σε τόσα μέρη της χώρας, δεν μπορεί να είναι σύμπτωση. Η Πολιτεία, με τη βοήθεια όλων, θα κάνει ό,τι επιβάλλεται για να βρει τους ενόχους και να τους τιμωρήσει.

    Ελληνίδες, Έλληνες,

    Σας καλώ σε συστράτευση. Όλες και όλοι μαζί να στείλουμε, ενωμένοι και με αποφασιστικότητα, το μήνυμα: Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να αφαιρεί ανθρώπινες ζωές. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πληγώνει το Περιβάλλον. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να δηλητηριάζει τις ψυχές των Ελλήνων. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καταστρέφει την Πατρίδα μας. Η Πατρίδα ανήκει σε όλους μας. Ανήκει στις επόμενες γενιές. Έχουμε χρέος να την προστατέψουμε με αυτοθυσία.

    Τούτες τις πολύ δύσκολες ώρες, ενώνω μαζί σας τη φωνή μου. Ενώνω μαζί σας την ψυχή μου».

    [02] Γ. Παπανδρέου: «Αίσθημα συντριβής και οδύνης»

    Εθνική τραγωδία χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Α. Παπανδρέου την καταστροφή και τους δεκάδες νεκρούς που έχουν προκαλέσει οι μεγάλες πυρκαγιές στην Πελοπόννησο και εξέφρασε τη συντριβή και την οδύνη του.

    Ο κ. Παπανδρέου, ο οποίος επισκέπτεται από τις πρώτες πρωϊνές ώρες τις πληγείσες από τις φωτιές περιοχές, δήλωσε πως μετέχει και συμπασχει με τους πυρόπληκτους και συμπαραστέκεται σε όλους που, με ηρωϊσμό, δίνουν τη μάχη για την κατάσβεση των πυρκαγιών.

    Δεν είναι η ώρα των ευθυνών, αλλά της εγρήγοσης, είπε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι ευθύνες υπάρχουν και είναι μεγάλες και εθνικές. Καλύτερα είναι να μιλήσουν οι κάτοικοι των περιοχών που επλήγησαν, πρόσθεσε.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου επανέφερε την πρόταση που είχε διατυπώσει από τον Ιούλιο για να συγκληθεί σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας προκειμένου να υπάρξει εθνική συνεννόηση και συστράτευση για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ολοκληρωμένη ανασυγκρότηση των περιοχών που έχουν πληγεί. Η πρόταση είναι επίκαιρη όσο ποτέ, είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και κάλεσε τον ελληνικό λαό σε εγρήγορση και αλληλεγγύη προς τους πληγέντες.

    Τέλος ζήτησε να κηρυχθούν εκ των προτέρων όλοι οι νομοί που απειλούνται με πυρκαγιές ως περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Οικονομική βοήθεια στις πυρόληκτες περιοχές-Αναστολή προεκλογικών εκδηλώσεων

    Το ΠΑΣΟΚ αναστέλλει,για το Σαββατοκύριακο, όλες τις προεκλογικές του εκδηλώσεις και με απόφαση του Προέδρου του κόμματος Γιώργου Παπανδρέου, το 30% της προεκλογικής ενίσχυσης του Κινήματος θα διατεθεί για την ενίσχυση των πληγέντων από τις πυρκαγιές.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης, το ποσό θα διατεθεί μέσω της ΚΕΔΚΕ. Ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι "η απόφαση αυτή αποτελεί μια συμβολική πράξη συμπαράστασης και αλληλεγγύης προς τους συνανθρώπους μας όλων των περιοχών, που έχουν πληγεί αυτό το καλοκαίρι σε κάθε γωνιά της Ελλάδας".

    Εξ άλλου, ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΟΚ Νίκος Αθανασάκης απέστειλε επείγουσα εγκύκλιο σε όλες τις οργανώσεις του Κινήματος με την οποία αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες προεκλογικές συγκεντρώσεις για το σαββατοκύριακο.

    Στην εγκύκλιό του ο κ. Αθανασάκης τονίζει ότι "οι πυρκαγιές των τελευταίων ημερών έχουν πάρει διαστάσεις εθνικής τραγωδίας". Επαναλαμβάνει το άκαιρο της συζήτησης περί ευθυνών,αναφέροντας ότι "σήμερα δεν είναι η ώρα να μιλήσουμε για τις ευθύνες,που αναμφισβήτητα υπάρχουν" και υπογραμμίζει ότι "σήμερα είναι μέρα εθνικού πένθους".

    Επισημαίνει επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται κοντά στους πληγέντες και συμμετέχει με όλες τις δυνάμεις του "στην αντιμετώπιση των προβλημάτων και την ανακούφιση των πληγέντων".

    [03] Αλ. Αλαβάνος: «Ημέρα πένθους»

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επισκέφθηκε το πρωί τις πληγείσες, από τις πυρκαγιές, περιοχές της Ηλείας, καθώς επίσης και τους νοσηλευόμενους τραυματίες, από εγκαύματα και αναπνευστικα προβλήματα, στο νοσοκομείο του Πύργου.

    "Σήμερα είναι ημέρα πένθους, αλλά πρέπει να είναι και ημέρα μνήμης", τόνισε ο Αλέκος Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι η καταστροφή έχει βιβλικές διαστάσεις, όμως, "δεν οφείλεται ούτε στο Θεό, ούτε στη φύση, αλλά υπάρχουν μεγάλες ανθρώπινες ευθύνες για την προστασία της ανθρώπινης ζωής και του περιβάλλοντος".

    Ο Αλέκος Αλαβάνος ζήτησε να υπάρξει κατεπείγουσα συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τα θέματα των πυρκαγιών και του περιβάλλοντος και πρόσθεσε ότι, εκτός των άλλων, η σύγκληση του Συμβουλίου των αρχηγών θα πρέπει να καταλήξει σε συμφωνίες σχετικά με τον τρόπο διεξαγωγής του προεκλογικού διαλόγου, με σεβασμό σε όλους αυτούς που έχασαν ζωές και περιουσίες και τη φυσική κληρονομιά του τόπου μας.

    Ο κ. Αλαβάνος το απόγευμα θα δώσει συνέντευξη Τύπου στην Καλαμάτα.

    [04] Βοήθεια από την Ευρώπη

    Η Γαλλία, η Γερμανία και Νορβηγία στέλνουν βοήθεια στην Ελλάδα για την καταπολέμηση των πυρκαγιών που μαίνονται στην Πελοπόννησο, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

    "Η Γαλλία στέλνει τέσσερα αεροπλάνα σήμερα. Η Νορβηγία έθεσε στη διάθεση της Ελλάδας ένα αεροπλάνο και η Γερμανία τρία ελικόπτερα" που η αποστολή τους θα γίνει μόλις αποφασίσει η Αθήνα, αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Η Ελλάδα ζητησε χθες βοήθεια από την ΕΕ, κάνοντας έκκληση στο Κέντρο πληροφοριών της Επιτροπής που δέχεται καθ` όλη τη διάρκεια του 24ωρου επείγοντα μηνύματα και αιτήσεις βοήθειας από χώρες που αντιμετωπίζουν φυσικές καταστροφές.

    Η Επιτροπή αναφέρει ότι προχώρησε επειγόντως σε επαφές με τις 30 χώρες που συμμετέχουν στον "κοινοτικό μηχανισμό προστασίας των πολιτών" ο οποίος διευκολύνει τη συνεργασία ανάμεσα στις 27 χώρες - μέλη της ΕΕ, την Ισλανδία, το Λιχτενστάϊν και τη Νορβηγία.

    "Ελπίζω ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα προσφέρουν κάθε υλική βοήθεια την οποία έχει ανάγκη η Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ζοσέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τόνισε ότι νιώθει συντετριμμένος από τον αριθμό των θυμάτων από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα.

    Σε ανακοινωθέν που εκδόθηκε στο Παρίσι, η υπουργός Εσωτερικών Μισέλ Αλιό Μαρί τονίζει ότι τα δύο "Καναντέρ" που στέλνονται από τη Γαλλία θα προσγειωθούν στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ελευσίνας το Σάββατο το απόγευμα. Τα αεροπλάνα αυτά θα τεθούν στη διάθεση των ελληνικών αρχών, που θα αποφασίσουν σε ποιές περιοχές θα χρησιμοποιηθούν.

    Είναι η τέταρτη φορά από τον Ιούνιο που η Αθήνα κάνει έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους για να αντιμετωπίσει τις ιδιαίτερα αυξημένες πυρκαγιές των δασών. Η Ελλάδα υπέστη τρία κύματα καύσωνα από τον Ιούνιο και οι πυρκαγιές θεωρούνται οι καταστροφικότερες των τελευταίων δέκα ετών.

    Δήλωση Ντ. Μπακογιάννη

    "Ο Πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας κ. Νικολά Σαρκοζί ο οποίος του τηλεφώνησε για να του συμπαρασταθεί στις δύσκολες ώρες που περνά η χώρα. Μετά από απανωτά τηλεφωνήματα, που είχαμε με τον Γάλλο υπουργό Εξωτερικών Μπερνάρ Κουσνέρ και την Γαλλίδα υπουργό για θέματα Πολιτικής Προστασίας, η γαλλική κυβέρνηση στέλνει 4 ββΚαναντέρββ, τα οποία θα προσγειωθούν σήμερα το βράδυ στην Αθήνα και 60 πυροσβέστες, οι οποίοι είναι εκπαιδευμένοι στις φωτιές της Κορσικής και θα συνδράμουν την προσπάθεια της δικής μας Πυροσβεστικής στην κατάσβεση της πυρκαγιάς". Τη δήλωση αυτή έκανε η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη εξερχόμενη σήμερα από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον πρωθυπουργό.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 25 August 2007 - 16:30:21 UTC