Check our bulletin board of Hellenic Public Events Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-27

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας-πρωθυπουργού
  • [02] Οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

  • [01] Συνάντηση Προέδρου Δημοκρατίας-πρωθυπουργού

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ.Κάρολο Παπούλια, θα έχει στις 12.30 το μεσημέρι, στο Προεδρικό Μέγαρο, ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής. Νωρίτερα ο κ.Καραμανλής επισκέφθηκε την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις. Ασύμμετρη απειλή χαρακτήρισε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Β. Πολύδωρας τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα. Οι υπουργοί Οικονομίας Γ.Αλογοσκούφης, Αγροτικής Ανάπτυξης Ε.Μπασιάκος, Απασχόλησης Β.Μαγγίνας και ο υφυπουργός Υγείας Γ.Κωνσταντόπουλος, ανακοίνωσαν μέτρα ενίσχυσης για τους πληγέντες. Ο μέχρι στιγμής επίσημος απολογισμός από τις πυρκαγιές είναι 63 νεκροί.

    Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

    Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών αναγκών των πυροπληκτων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, παρουσιάσαν, μετά από σύσκεψη, οι συναρμόδιοι υπουργοί και αφορούν όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές το 2007.

    Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι τα άμεσα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την εθνική τραγωδία περιλαμβάνουν:

    - Πρώτον, τον πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

    - Δεύτερον, την αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

    - Τρίτον, ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία. Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.

    - Τέταρτον, τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.

    - Πέμπτον, τη δημιουργία, άμεσα, Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Ο σχετικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στις τράπεζες θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

    - Εκτον, την αναστολή πληρωμών των ληξιπρόσθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις εφορίες για έξι μήνες.

    Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ.ΑΛογοσκούφης, κατα τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, αποφασίσθηκε η μετάβαση, το πρωί της Δευτέρας, του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χ.Φώλια στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ για την επίσπευση της κοινοτικής οικονομικής αρωγής της χώρα μας για την αντιμετώπιση των καταστροφών που πλήρουν την Ελλάδα. Βρισκόμαστε ήδη σε ανοικτή γραμμά με τις υπηρεσίες της ΕΕ.

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας ανακοινωσε τα εξής:

    1. Την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.

    2. Την άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΓΑ.

    3. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με τρία μηνιαία επιδόματα, από τον ΟΑΕΔ, στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.

    4. Την κατάρτιση, επίσης από τον ΟΑΕΔ, Ειδικού Πρόγραμματος Επιχορήγησης για ένα χρόνο, για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

    5. Στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών, ο ΟΑΕΔ θα συνεισφέρει, σε πρώτη φάση 10 εκατ. ευρώ και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας 1 εκατ. ευρώ.

    6. Θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ'αναλογίαν των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

    7. Την άμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ, καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας των νομών που επλήγησαν, για την ενίσχυση του έργου τους.

    Των παραπάνω ρυθμίσεων δικαιούνται όλοι οι πυροπαθείς των περιοχών που επλήγησαν, εντός του 2007, όπως ανακοίνωσε ο κ.Μαγγίνας

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος ανακοίνωσε ότι δίνονται ως προκαταβολή για τις ζημιές από τις πυρκαγιές ένα εκατ.ευρώ σε κάθε Νομό που έχει πληγεί και 300.000 ευρώ σε κάθε Δήμο.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται σημαντικά, με ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των πληγέντων αγροτών καθώς και προεκτιμήσεων για ζημιές στον αγροτικό τομέα, λόγω των πυρκαγιών, στο πλαίσιο του ΠΣΕΑ.

    Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ανακούφισης των πληγέντων, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών και για κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται σε ειδική Εγκύκλιο, που θα καλύπτει τις εκκρεμείς περιπτώσεις ζημιών από πυρκαγιές, με καταβολή, συντομότατα, με ταμειακή διευκόλυνση και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων, ενός συγκεκριμένου ποσού ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας καθώς και ζωικού κεφαλαίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ.Μπασιάκος η πληρωμή θα πραγματοποιείται μετά την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του αιτούντος που θα περιέχει στοιχεία:

    - εκτάσεων και καλλιεργειών με το σωστό εντοπισμό τους (δεκατριψήφιος κωδικός αναγνώρισης αγροτεμαχίου ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)

    - ζωικού κεφαλαίου και

    - παγίου εξοπλισμού.

    Μετά την οριστικοποίηση του τελικού δικαιούμενου ποσού κατά δικαιούχο ΠΣΕΑ, θα γίνεται συμψηφισμός του ποσού της ταμειακής διευκόλυνσης με κάθε μορφής αποζημιώσεις ή ενισχύσεις των δικαιούχων.

    Δηλώσεις Β. Πολύδωρα

    Νέα σύσκεψη υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή με αντικείμενο τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα πραγματοποιήθηκε το βράδυ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης Βύρων Πολύδωρας εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου και απαντώντας σε ερώτηση αν συμφωνεί ότι έχουμε "ασύμμετρη απειλή" δήλωσε:

    "Απολύτως. Έχουμε ευρήματα, έχουμε συλλήψεις, έχουμε προσαγωγές, έχουμε κατηγορηματικές καταθέσεις μαρτύρων, που θα αποτελέσουν στοιχεία του προανακριτικού υλικού. Μπορούμε να πούμε ότι, πράγματι, έχουμε ασύμμετρη απειλή. Η διασπορά των πυρκαγιών, ο χρόνος, οι νυκτερινές επιθέσεις, με αναφλέξεις στις 3 ή 4 ή ώρα τη νύκτα, σε απίθανα μέρη όπου η προσπέλαση σε αυτά δεν είναι απο κάποιους τυχαίους διαβάτες ή αυτοκινητιστές, μάς οδηγούν στο συμπέρασμα ότι έχουμε ασύμμετρη απειλή".

    Σε άλλη ερώτηση αν έχει εμπιστοσύνη στον Αρχηγό της Πυροσβεστικής Ανδρέα Κόη, ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης απάντησε πως στηρίζει τον κ. Κόη, γιατί είναι επιλογή του και πρόσθεσε πως σε περίπτωση κρίσης δεν αλλάζει ούτε αρχιπυροσβέστης.

    "Η εμπιστοσύνη μου στον κ. Κόη είναι ακέραια. Δεν είναι μόνος του. Είναι ολόκληρο επιτελείο σε διάταξη μάχης", σημείωσε ο Βύρων Πολύδωρας και πρόσθεσε, με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση ότι "είναι κούφιο όλο αυτό το μυθιστόρημα περί διαφοράς, διάκρισης και αντιδικίας μεταξύ των κ.κ. Φούρλα και Κόη".

    Επεσήμανε πως δεν αμφισβητούνται οι ικανότητες του Ανδρέα Κόη και σημείωσε πως είναι καλός συντονιστής, δεδομένων των συνθηκών, ενώ πρόσθεσε ότι "μιλάμε για άνιση μάχη με τις καιρικές συνθήκες και τις ασύμμετρες απειλές".

    Ο Υπουργός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για τα πύρινα μέτωπα. Τόνισε πως με αυτοθυσία των πυροσβεστών σώθηκε η Ολυμπία, δηλαδή το παλαιό και το νέο Μουσείο και η Ακαδημία. Ανέφερε ότι ο πευκώνας ήταν πυκνός και ένα σύστημα κατάβρεξης των λόφων έπεσε απο την ένταση της θερμότητας και των πυρκαγιών που πλησίαζαν.

    "Με μάχες και αυτοθυσία πυροσβεστών στον προαύλιο χώρο της Αρχαίας Ολυμπίας καταφέραμε να σώσουμε αυτούς τους ευαίσθητους και σημαντικούς χώρους" τόνισε ο κ.Πολύδωρας.

    Ο Υπουργός έκανε επίσης λόγο για το μικροκλίμα που διαμορφωνόταν από τους διαδοχικούς στροβιλισμούς στο πευκοδάσος και σημείωσε πως η φωτιά επεκτάθηκε προς τα κάτω, απο τη Ζαχάρω προς την Αρχαία Ολυμπία. Ακόμη ανέφερε πως τώρα μας απασχολεί πολύ η εξελίξη της πυρκαγιάς, που αποτέλεσε νέο μέτωπο και υπάρχει μια δυνητική απειλή για το Ναό του Επικούρειου Απόλλωνα.

    "Πρέπει να συντονίσουμε τις δυνάμεις μας και να συνεργαστούμε με το στρατό για να κρατήσουμε αυτό το μέτωπο".

    Ακόμη ανέφερε ότι η υγρασία θα βοηθήσει κατά τη διάρκεια της νύκτας στον Ταϋγετο, τον Πάρνωνα, το Μεσσηνιακό κάμπο και το δρόμο Αγίας Θεοδώρας προς τη Μεγαλόπολη, όπου θα δράσουν πεζοπόρα τμήματα. Και τόνισε ότι το πρωί με τις δυνάμεις των εναέριων μέσων θα μπορέσουμε να αμυνθούμε στα παλιά και τα νέα μέτωπα και να δώσουμε τη μάχη με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.

    Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης επισκέφθηκε αργά το βράδυ την Αρχαία Ολυμπία για ενημέρωση και εκτίμηση της κατάστασης.

    Ο κ. Πολύδωρας εξέφρασε την ικανοποίησή του γιατί σώθηκε η Ολυμπία και σημείωσε ότι το λέει για όλον τον κόσμο που έχει αυτή την ευαίσθητη σκέψη και τα αισθήματα για την Αρχαία Ολυμπία.

    Πρόσθεσε ότι το Μουσείο, παλαιό και νέο, έμεινε αβλαβές, η Ακαδημία είναι χωρίς βλάβες και αυτό "χάρη στην αυτοθυσία και στις ββοδομαχίεςββ, εδώ στα δέντρα και στο προαύλιο, των πυροσβεστών". "Μέχρις αυτοθυσίας και με τραυματισμούς, νομίζω τρεις ή τέσσερις όπως μου ανεφέρθη, επολέμησαν με τις επίγειες δυνάμεις και έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό", τόνισε.

    63 νεκροί από τις πυρκαγιές

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε, ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών, οφειλομένων στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, ανέρχεται στους 63.

    Επισημαίνεται, ότι ο αριθμός αυτός αφορά τους νεκρούς, των οποίων η πιστοποίηση θανάτου έγινε σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς του Ε.Σ.Υ.

    Η κατανομή αυτών έχει ως εξής:Πελοπόννησος: 59 και Εύβοια: 4

    Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ./Υ.Υ.Κ.Α. βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα στα πλαίσια της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΠΕΡΣΕΑΣ» σε όλη την επικράτεια και θα επανέλθει με νέα ενημέρωση.

    Κατά τη νεώτερη ενημέρωση του εκπροσώπου Τύπου της Πυροσβεστικής Γιάννη Σταμούλη, τις τελευταίες ώρες τέθηκαν υπό μερικό έλεγχο οι πυρκαγιές σε Κέρκυρα, Πέλλα, Έβρο, Κορινθία, Ζάκυνθο, Ναύπλιο και Τεγέα.

    Παράλληλα, ανακοινώθηκε ότι το κέντρο επιχειρήσεων δέχθηκε εννέα αιτήματα για εκκένωση κοινοτήτων με πτητικά μέσα από ισάριθμες απειλούμενες κοινότητες.

    Σε κάποιες περιπτώσεις οι κάτοικοι οι αρνήθηκαν να επιβιβαστούν στο ελικόπτερο που εστάλη, ενώ σε άλλες τα αιτήματα απορρίφθηκαν,καθώς διαπιστώθηκε ότι στα απειλούμενα χωριά, υπήρχε δίοδος διαφυγής και δεν συνέτρεχε λόγος μεταφοράς από τον αέρα.

    [02] Οι βάσεις για ΑΕΙ και ΤΕΙ

    Τέλος στην αγωνία των υποψηφίων για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση έβαλε σήμερα το υπουργείο Παιδείας, καθώς ανακοίνωσε τις βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ. Ταυτόχρονα θα αναρτηθούν στα Λύκεια όλης της χώρας οι ονομαστικοί κατάλογοι με τους επιτυχόντες.

    Τα αποτελέσματα των πανελλαδικών εξετάσεων ειδικά στο νομό Ηλείας- όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας- εκτός από τα σχολεία, θα αναρτηθούν και στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στον Πύργο και στο πρώτο γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Αμαλιάδα, προκειμένου να τα πληροφορούνται τα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από τα λύκειά τους.

    Επίσης, στην Αρκαδία, εκτός από τα λύκεια, θα συγκεντρωθούν με ευθύνη του διευθυντή της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στη Μεγαλόπολη και θα γνωστοποιηθούν με την ευθύνη του στα παιδιά που έχουν απομακρυνθεί από την περιοχή.

    Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας τα αποτελέσματα θα αναρτηθούν μετά τις 10 στο διαδίκτυο στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας, από όπου με τον κωδικό τους θα μπορούν να τα πληροφορούνται οι υποψήφιοι όπως επίσης και από τον τετραψήφιο αριθμό 1564.

    Το ΑΠΕ δημοσιεύει στην ιστοσελίδα του τα αποτελέσματα των βάσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 27 August 2007 - 8:30:37 UTC