Browse through our Interesting Nodes on Cyprus History Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-08-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Αμεση προτεραιότητα να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο"
  • [02] Γ.Παπανδρέου : «Ο πολίτης νιώθει ανοχύρωτος»
  • [03] Α.Παπαρήγα : «Κοινωνική αλληλεγγύη στα θύματα»

  • [01] Κ. Καραμανλής: "Αμεση προτεραιότητα να σταθούμε δίπλα στον άνθρωπο"

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης είχε σήμερα ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής. Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός μετέβη στο Υπουργείο Οικονομικών.

    Στο μεταξύ ο κ. Κ. Καραμανλής ενημέρωσε χθες τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια για τις εξελίξεις και τόνισε ότι υπάρχει σχεδιασμός ώστε αμέσως μετά τις εκλογές να υπάρξει γενναίο πρόγραμμα ανασυγκρότησης των περιοχών που έχουν πληγεί.

    Στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δυο άνδρες ο πρωθυπουργός ανέφερε: "Είμαστε συγκλονισμένοι, ζούμε μια μεγάλη τραγωδία, όλοι νοιώθουμε αυτό που είπατε κύριε Πρόεδρε, ότι χάσαμε δικούς μας ανθρώπους. Η προσπάθεια συνεχίζεται, είναι δύσκολο το έργο. Οφείλουμε πολλά σε αυτούς που παλεύουν με τις φλόγες και στον αγώνα που δίνουν. Αμεση προτεραιότητά μας είναι να σταθούμε δίπλα στους ανθρώπους, που έχουν ανάγκη, με κάθε τρόπο".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι χρειάζονται οι άνθρωποι αυτοί και ψυχολογική υποστήριξη και ο πρωθυπουργός συμφώνησε και πρόσθεσε ότι θα υπάρξει ψυχολογική και οικονομική ενίσχυση και κάλυψη σε όλα τα επίπεδα.

    Ο κ. Παπούλιας ανέφερε, κλείνοντας, ότι στη Ζαχάρω, την οποία επισκέφθηκε, είναι ένα μεγάλο κομμάτι της καταστροφής.

    Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

    Ενημέρωση για την περιοδεία του στις πληγείσες περιοχές της Ηλείας και της Αρκαδίας, έκανε χθες ο υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, στη σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό κ. Κώστα Καραμανλή, στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Βγαίνοντας ο κ. Πολύδωρας δήλωσε ότι από την περιοδεία του στην Ολυμπία, στην Ανδρίτσαινα και στη Μεγαλόπολη, προκύπτει ότι η κατάσταση είναι ελεγχόμενη.

    Σημείωσε ότι η σημερινή (χθεσινή) είναι μία καλύτερη ημέρα, αν και ακόμη έχουμε δρόμο μπροστά μας. Ανέφερε ακόμη ότι οι προσπάθειες έχουν επικεντρωθεί στην Ολυμπία, στη Μεσσηνία και στη μέση Εύβοια.

    Πρόσθεσε, δε, ότι θα γίνει αναδιάταξη των εναέριων δυνάμεων με βάση τα τελευταία στοιχεία για τις εξελίξεις σε όλα τα μέτωπα.

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου γιατί μετέχει η ΕΥΠ και η αντιτρομοκρατική στις έρευνες, ο κ. Πολύδωρας απάντησε ότι υπάρχουν ενδείξεις, μαρτυρίες και ευρήματα για τις αιτίες των πυρκαγιών.

    Σύσκεψη στο Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως υπό τον πρωθυπουργό

    Για την συνδρομή της Ελληνικής Αστυνομίας και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών στις προσπάθειες υποστήριξης του έργου του Πυροσβεστικού Σώματος και της ΓΓ Πολιτικής Προστασίας, ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής κατά τη διάρκεια σύσκεψης που έγινε σήμερα το πρωί στο υπουργείο Δημοσίας Τάξεως. Στη σύσκεψη, που διήρκησε περίπου μια ώρα, παρόντες ήταν ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως κ. Βύρων Πολύδωρας, ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως Πρέσβης ε.τ. κ. Κωστής Αιλιανός, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Αναστάσιος Δημοσχάκης και ο Διοικητής της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, Πρέσβης κ. Ιωάννης Κοραντής.

    Όπως αναφέρει και σχετική ανακοίνωση του υπουργείου, ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε ακόμη για τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, για την ανακούφιση των πληγέντων από τις πυρκαγιές με την συνδρομή στην εκκένωση των περιοχών, τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις προκειμένου να υπάρχει απρόσκοπτη δίοδος στις Πυροσβεστικές δυνάμεις στις περιοχές που επιχειρούν, καθώς και τα μέτρα αστυνόμευσης στις περιοχές που επλήγησαν προκειμένου να διασφαλισθούν οι ιδιοκτησίες των πυροπλήκτων. Επίσης έγινε ενημέρωση για την υποδοχή των Ευρωπαϊκών δυνάμεων και την διοικητική μέριμνα και υποστήριξή τους που έχει αναλάβει το Υπουργείο Δημοσίας Τάξεως.

    Ο κ. Καραμανλής διαβεβαίωσε για την αμέριστη υποστήριξη και εμπιστοσύνη προς το προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και έδωσε κατευθύνσεις και οδηγίες προκειμένου να ενταθούν στο έπακρο το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών στις πληγείσες περιοχές και οι προσπάθειες των Υπηρεσιών, ώστε ο πολίτης να αισθάνεται δίπλα του την Πολιτεία.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Δημοσίας Τάξεως διαβεβαίωσε τον κ. Πρωθυπουργό ότι όλο το προσωπικό του Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως πράττει και θα πράττει το καθήκον του.

    Μέτρα για τους πληγέντες ανακοίνωσε η κυβέρνηση

    Τα μέτρα που αποφασίσθηκαν για την αντιμετώπιση των άμεσων οικονομικών αναγκών των πυροπληκτων των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές, παρουσιάσαν, μετά από σύσκεψη, οι συναρμόδιοι υπουργοί και αφορούν όλους τους πληγέντες από πυρκαγιές το 2007.

    Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ.Αλογοσκούφης ανακοίνωσε ότι τα άμεσα οικονομικά μέτρα για την ανακούφιση των πληγέντων από την εθνική τραγωδία περιλαμβάνουν:

    - Πρώτον, τον πενταπλασιασμό του προνοιακού βοηθήματος για την κάλυψη των πρώτων αναγκών των πληγέντων από 600 ευρώ σε 3.000 ευρώ.

    - Δεύτερον, την αύξηση της αποζημίωσης για οικοσκευή κατά 4.000 ευρώ, από 6.000 σε 10.000 ευρώ.

    - Τρίτον, ειδική μέριμνα για τις οικογένειες που έχασαν τους ανθρώπους τους, οι οποίες θα έχουν τα ίδια προνόμια με τις οικογένειες που έχασαν ανθρώπους εν υπηρεσία. Η αποζημίωση στον πλησιέστερο συγγενή θανόντα αυξάνεται από 6.000 σε 10.000 ευρώ και στον τραυματία με μόνιμη και μη ανατάξιμη βλάβη από 4.500 σε 8.000 ευρώ.

    - Τέταρτον, τη χορήγηση εκτάκτου επιδόματος παραγωγικότητας ύψους 2.500 ευρώ στους πυροσβέστες, τους εποχικούς πυροσβέστες, τα πληρώματα των εναέριων μέσων και το προσωπικό της τεχνικής βάσης.

    - Πέμπτον, τη δημιουργία, άμεσα, Ειδικού Ταμείου για τη στήριξη των πληττομένων από καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης και την αποφυγή χρονοβόρων διαδικασιών. Στο Ταμείο αυτό μπορούν να συνεισφέρουν και ιδιώτες. Ο σχετικός λογαριασμός του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών στις τράπεζες θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα.

    - Εκτον, την αναστολή πληρωμών των ληξιπρόσθεσμων υποχρεώσεων των πληγέντων στις εφορίες για έξι μήνες.

    Παράλληλα, όπως επισήμανε ο κ.ΑΛογοσκούφης, κατα τη διάρκεια της κυβερνητικής σύσκεψης, αποφασίσθηκε η μετάβαση, το πρωί της Δευτέρας, του υφυπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Χ.Φώλια στις Βρυξέλλες, προκειμένου να έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ για την επίσπευση της κοινοτικής οικονομικής αρωγής της χώρα μας για την αντιμετώπιση των καταστροφών που πλήρουν την Ελλάδα. Βρισκόμαστε ήδη σε ανοικτή γραμμά με τις υπηρεσίες της ΕΕ.

    Ο υπουργός Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας Βασίλης Μαγγίνας ανακοινωσε τα εξής:

    1. Την αναστολή για έξι μήνες της καταβολής τρεχουσών εισφορών, καθώς και τη ρύθμιση όλων των καθυστερούμενων ασφαλιστικών εισφορών, όλων των Ασφαλιστικών Ταμείων και του ΟΓΑ.

    2. Την άμεση χορήγηση μιας επιπλέον σύνταξης, ως έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, σε όλους τους συνταξιούχους, όλων των ασφαλιστικών ταμείων και του ΟΓΑ.

    3. Την έκτακτη οικονομική ενίσχυση, ίση με τρία μηνιαία επιδόματα, από τον ΟΑΕΔ, στους εγγεγραμμένους ανέργους των πληγεισών περιοχών.

    4. Την κατάρτιση, επίσης από τον ΟΑΕΔ, Ειδικού Πρόγραμματος Επιχορήγησης για ένα χρόνο, για την απασχόληση 6.000 ανέργων, προκειμένου να επιταχυνθεί η προσπάθεια άμεσης αναδάσωσης των περιοχών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές. Το πρόγραμμα αυτό εντάσσεται στο Σχέδιο Ανασυγκρότησης.

    5. Στο Ειδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών, ο ΟΑΕΔ θα συνεισφέρει, σε πρώτη φάση 10 εκατ. ευρώ και ο Οργανισμός Εργατικής Εστίας 1 εκατ. ευρώ.

    6. Θα χορηγηθεί πλήρης σύνταξη σε ένα μέλος της οικογένειας των θυμάτων, θανόντων από τις πυρκαγιές, κατ'αναλογίαν των διατάξεων χορήγησης σύνταξης στα θύματα τρομοκρατικών ενεργειών.

    7. Την άμεση αποστολή κλιμακίων ιατρών του ΙΚΑ, καθώς και ιατροφαρμακευτικού υλικού στις Νομαρχιακές Μονάδες Υγείας των νομών που επλήγησαν, για την ενίσχυση του έργου τους.

    Των παραπάνω ρυθμίσεων δικαιούνται όλοι οι πυροπαθείς των περιοχών που επλήγησαν, εντός του 2007, όπως ανακοίνωσε ο κ.Μαγγίνας

    Ο υφυπουργός Εσωτερικών Αθανάσιος Νάκος ανακοίνωσε ότι δίνονται ως προκαταβολή για τις ζημιές από τις πυρκαγιές ένα εκατ.ευρώ σε κάθε Νομό που έχει πληγεί και 300.000 ευρώ σε κάθε Δήμο.

    Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Ευάγγελος Μπασιάκος ανακοίνωσε ότι επισπεύδεται σημαντικά, με ενίσχυση κλιμακίων του ΕΛΓΑ, η προβλεπόμενη διαδικασία υποβολής δηλώσεων των πληγέντων αγροτών καθώς και προεκτιμήσεων για ζημιές στον αγροτικό τομέα, λόγω των πυρκαγιών, στο πλαίσιο του ΠΣΕΑ.

    Παράλληλα, δίνεται η δυνατότητα ανακούφισης των πληγέντων, λόγω των εξαιρετικών συνθηκών και για κοινωνικούς λόγους, σύμφωνα με τα όσα θα προβλέπονται σε ειδική Εγκύκλιο, που θα καλύπτει τις εκκρεμείς περιπτώσεις ζημιών από πυρκαγιές, με καταβολή, συντομότατα, με ταμειακή διευκόλυνση και με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, χωρίς επιβάρυνση των δικαιούχων, ενός συγκεκριμένου ποσού ανά στρέμμα και είδος καλλιέργειας καθώς και ζωικού κεφαλαίου.

    Όπως ανακοίνωσε ο κ.Μπασιάκος η πληρωμή θα πραγματοποιείται μετά την υποβολή Υπεύθυνης Δήλωσης του αιτούντος που θα περιέχει στοιχεία:

    - εκτάσεων και καλλιεργειών με το σωστό εντοπισμό τους (δεκατριψήφιος κωδικός αναγνώρισης αγροτεμαχίου ενιαίας ενίσχυσης, δηλαδή επιδοτήσεων της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής)

    - ζωικού κεφαλαίου και

    - παγίου εξοπλισμού.

    Μετά την οριστικοποίηση του τελικού δικαιούμενου ποσού κατά δικαιούχο ΠΣΕΑ, θα γίνεται συμψηφισμός του ποσού της ταμειακής διευκόλυνσης με κάθε μορφής αποζημιώσεις ή ενισχύσεις των δικαιούχων.

    63 νεκροί από τις πυρκαγιές

    Το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης ανακοίνωσε, ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών, οφειλομένων στις πυρκαγιές των τελευταίων ημερών στη χώρα μας, ανέρχεται στους 63.

    Επισημαίνεται, ότι ο αριθμός αυτός αφορά τους νεκρούς, των οποίων η πιστοποίηση θανάτου έγινε σε Υγειονομικούς Σχηματισμούς του Ε.Σ.Υ.

    Η κατανομή αυτών έχει ως εξής: Πελοπόννησος: 59 και Εύβοια: 4

    Το Ε.Κ.ΕΠ.Υ./Υ.Υ.Κ.Α. βρίσκεται σε 24ωρη ετοιμότητα στα πλαίσια της εφαρμογής του Επιχειρησιακού Σχεδίου «ΠΕΡΣΕΑΣ» σε όλη την επικράτεια και θα επανέλθει με νέα ενημέρωση.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με την τελευταία ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, οκτώ μεγάλα μέτωπα πυρκαγιών εξακολουθούν να αποτελούν πρόβλημα για τις πυροσβεστικές δυνάμεις σε όλη την Ελλάδα.

    Όπως δήλωσε ο επιτελάρχης του ΠΣ Νίκος Διαμαντής, από χθες στις 6 το πρωί μέχρι σήμερα στις 6 το πρωί εκδηλώθηκαν συνολικά 56 πυρκαγιές σε διάφορες περιοχές από τις οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη και απασχολούν ιδιαίτερα στα Σύβοτα Αργυρότοπου Θεσπρωτίας και στο Αγκαθωτό Φλώρινας.

    Από τις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν τις προηγούμενες μέρες τα μέτωπα που εξακολουθούν να είναι μεγάλα και να δημιουργούν ανησυχία στις δυνάμεις πυρόσβεσης είναι στη Σέτα Ευβοίας, στην Κρέστενα, Λάλα και Ροδιά Ηλείας, στο Ισαρι Μεγαλόπολης Αρκαδίας και στις Κολλίνες Αρκαδίας.

    Ωστόσο, από την Πυροσβεστική εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία ότι αύριο εάν βοηθήσει ο καιρός θα μπορέσουν να ελέγξουν σε σημαντικό βαθμό τις πυρκαγιές στη Μεσσηνία και μεθαύριο στην Εύβοια, ενώ για την Ηλεία εκτιμούν οι αξιωματικοί ότι θα χρειαστούν τουλάχιστον τρεις μέρες και με ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για να τεθούν υπό έλεγχο οι πυρκαγιές.

    Σε ύφεση βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Καναλάκι Βοιωτίας, στο Περιβόλι - Ασβέστη Δομοκού Φθιώτιδας και στο Παλαιοχωράκι Ναυπάκτου, ενώ υπό μερικό έλεγχο τέθηκε η πυρκαγιά στο Αλιβέρι Ευβοίας.

    Από το πρωί σήμερα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα 21 αεροπλάνα και 18 ελικόπτερα του ΠΣ, καθώς και 7 αεροπλάνα και 4 ελικόπτερα από τη ξένη βοήθεια εκ των οποίων τέσσερα γαλλικά αεροπλάνα και ένα ιταλικό έχουν σταλεί στις περιοχές της Πελοποννήσου, δύο ισπανικά αεροπλάνα στην Εύβοια και τέσσερα ελβετικά ελικόπτερα σούπερ πούμα πρόκειται να επιχειρήσουν στην περιοχή της Μεσσηνίας και της Αρκαδίας.

    Στη Σέτα Ευβοίας, όπου εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, συμμετέχουν στο έργο της κατάσβεσης εκτός των πυροσβεστικών δυνάμεων 16 εθελοντές της ΕΣΕΠΑ, 19 άτομα και δύο πυροσβεστικά οχήματα από την Ουγγαρία, 25 άτομα και 5 οχήματα από την Κύπρο και 7 άτομα από τη διεθνική εθελοντική οργάνωση, ενώ στην Κρέστενα Ηλείας βρίσκεται ένα πεζοπόρο τμήμα 52 ατόμων από το Ισραήλ.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Πυροσβεστικής έγιναν αποδεκτές από τη χώρα μας οι προσφορές για βοήθεια δύο οχημάτων με 10 άτομα από την Αλβανία, δύο ακόμα αεροπλάνων από την Ισπανία, καθώς και 4.680 αναπνευστικές μάσκες που προσέφερε Κύπριος επιχειρηματίας.

    Η Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων επίσης προσέφερε τέσσερα πλήρως εξοπλισμένα κινητά συνεργεία με τεχνικό τα οποία τοποθετήθηκαν στην περιοχή Τρίπολης Ολυμπίας και Κρεστένων, στην Καλαμάτα και στον Πύργο Ηλείας, ενώ επίσης έθεσε στη διάθεση της Πυροσβεστικής τα δύο κεντρικά συνεργεία στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη.

    Όπως ανέφερε ο κ. Διαμαντής κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων στις πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 24 Αυγούστου τραυματίστηκαν 95 πυροσβέστες από τους οποίους οι επτά σοβαρά με εγκαύματα, κατάγματα και αναπνευστικά προβλήματα.

    Ο επιτελάρχης του ΠΣ ζήτησε τη συνδρομή των ΜΜΕ για την ενημέρωση των πολιτών και για την τόνωση του ηθικού όσων βρίσκονται στα μέτωπα των πυρκαγιών και συνέστησε ψυχραιμία, υπακοή στις εντολές των αρχών, συνεργασία και συμμετοχή με ασφάλεια.

    Παραγγελία επείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης

    Από τον εποπτεύοντα Εισαγγελέα, αρμόδιο για θέματα Τρομοκρατίας και Οργανωμένου Εγκλήματος, Εισαγγελέα Εφετών κ. Δημήτριο Παπαγγελόπουλο δόθηκε παραγγελία επείγουσας προκαταρτικής εξέτασης προς τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας (Δ.Α.Ε.Ε.Β.) προκειμένου να διερευνηθεί εάν τα εγκλήματα των εμπρησμών και των εμπρησμών σε δάση, που τελέστηκαν στη Χώρα το Θέρος του 2007, υπάγονται στις περιπτώσεις του άρθρου του Ποινικού Κώδικα για τις τρομοκρατικές πράξεις (187 Π.Κ.) καθώς και για να διακριβωθούν οι υπαίτιοι των προαναφερόμενων αξιόποινων πράξεων.

    Αυτό ανακοινώθηκε απο το υπουργείο Δημόσιας Τάξης.

    Διακοπές κυκλοφορίας σε περιοχές που μπορεί να γίνουν στόχος εμπρηστών

    Διακοπές της κυκλοφορίας σε περιοχές που μπορεί να γίνουν στόχος εμπρηστών και κυρίως γύρω από την Πάρνηθα, ανακοίνωσε το αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση, απαγορεύεται η διέλευση οχημάτων εάν δεν υπάρχει λόγος στη λεωφόρο Πάρνηθος, από το τελεφερίκ προς το Καζίνο, στην επαρχιακή οδό Τατοΐου-Κατσιμιδίου, από την ταβέρνα Λεωνίδας προς τα πρώην βασιλικά κτήματα, στη Μεγάλη Βρύση του Αυλώνα Αττικής, στη θέση Σφενδάλι Μαλακάσας, στη θέση Λιοσάτι Αφιδνών και στη θέση Φυλής - Μπόρσι Αττικής.

    Επίσης, έχει διακοπεί η κυκλοφορία, λόγω των πυρκαγιών στην εθνική οδό Ανδρίτσαινας - Μεγαλόπολης.

    Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς, που εκδίδεται από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς ( κατηγορία κινδύνου 4 ), για τις περιοχές Ανατολικής Αττικής, Δυτικής Αττικής, Αθηνών - Πειραιώς, Βοιωτίας, Ευβοίας (συμπεριλαμβανομένης Σκύρου), Κορινθίας, Λέσβου, Χίου, Σάμου (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων, Λασιθίου, Ρεθύμνης, και Ηρακλείου προβλέπεται για αύριο Τρίτη.

    Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

    Με βάση τα προβλεπόμενα, παρακαλούνται οι πολίτες να αποφύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

    Ειδικότερα, οι εκδρομείς παρακαλούνται:

    Β· να αποφύγουν το άναμμα φωτιάς για οποιαδήποτε λόγο στην ύπαιθρο και να σεβαστούν τα απαγορευτικά πρόσβασης σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

    Β· να ειδοποιήσουν αμέσως το κέντρο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στον αριθμό κλήσης 199 σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά.

    Β· να απομακρυνθούν έγκαιρα σε περίπτωση πυρκαγιάς, εάν δεν μπορούν να βοηθήσουν στην καταστολή της κατά το αρχικό στάδιο, για τη δική τους ασφάλεια αλλά και για να μην παρεμποδίσουν το έργο των Πυροσβεστικών δυνάμεων καθώς αυτές θα καταφθάνουν.

    [02] Γ.Παπανδρέου : «Ο πολίτης νιώθει ανοχύρωτος»

    "Ο πολίτης νιώθει ανοχύρωτος χωρίς ασφάλεια και σιγουριά" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου κατά τη συνάντηση του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

    "Αποτελεί πληγή για όλους μας το γεγονός ότι χάθηκαν ζωές. Δεν περιμέναμε να χαθούν και ζωές αλλά επιτέλους πρέπει αυτή η χώρα να μπει σε μια περίοδο ουσιαστικής ανασυγκρότησης και προστασίας αυτού του μοναδικού περιβάλλοντος της αρχαίας Ολυμπίας" σημείωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και πρόσθεσε "ο πολίτης νιώθει ανοχύρωτος χωρίς ασφάλεια και σιγουριά". Ο κ. Παπανδρέου τόνισε πως "είναι τραγικό για όλους να βλέπουμε τους αρχαίους τόπους και αυτό το σύμβολο, να καίγεται. ένα παράπονο είναι ότι δεν μπόρεσε η πολιτεία να προστατεύσει ζωές. Χρειάζεται υπευθυνότητα και σοβαρότητα, που δυστυχώς λείπουν αυτή τη στιγμή"

    "Είναι μια εθνική τραγωδία, δεν είναι τοπική. Είναι καθήκον όλων μας να είμαστε ομόψυχοι για να αντιμετωπίσουμε την εθνική καταστροφή", υπογράμμισε ο κ. Παπούλιας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας δήλωσε:

    «Βρισκόμαστε όλοι μπροστά σε μία εθνική τραγωδία. Στεκόμαστε μπροστά σε αυτή την εθνική κρίση με ομοψυχία και με βαθιά αισθήματα αλληλεγγύης και συμπαράστασης στους πληγέντες με κάθε διάθεση προσφοράς και με κάθε διάθεση να συμβάλουμε με κάθε δυνατό τρόπο στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης.

    Δυστυχώς η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή απογοήτευσε τον ελληνικό λαό. Φάνηκε οικτρά ανήμπορη να αντιμετωπίσει το μεγάλο θέμα των πυρκαγιών ολόκληρο το καλοκαίρι. Δυστυχώς, δεν μπόρεσε καν να σώσει ζωές συνανθρώπων μας, τις περιουσίες και τα σπίτια τους. Και δυστυχώς συνεχίζει να κινείται χωρίς το αίσθημα σοβαρότητας και ευθύνης που απαιτούν οι καιροί. Ασχολείται και κατασκευάζει θεωρίες περί συνωμοσίας τρομοκρατών. Το αποτέλεσμα είναι να διασύρρεται η χώρα, να υπονομεύονται οι δημοκρατικοί θεσμοί, να τρομοκρατείται ο ελληνικός λαός. Δεν αντέχει ο τόπος μια κυβέρνηση που έχει ως στηρίγματα το φόβο, την ανασφάλεια, το διχασμό και το φανατισμό και που προκαλεί το χάος.

    Είναι η ώρα της αλήθειας, είναι η ώρα του ελληνικού λαού να επιλέξει ο ίδιος μια κυβέρνηση ισχυρή, που εγγυάται την ασφάλεια, τη σιγουριά, την ελπίδα και την προοπτική».

    Σε ερώτηση αν συζήτησε με τον κ. Παπούλια τη σύγκληση του Συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών, ο κ. Παπανδρέου δεν απάντησε.

    [03] Α.Παπαρήγα : «Κοινωνική αλληλεγγύη στα θύματα»

    "Η αναγκαία κοινωνική αλληλεγγύη δεν προσφέρεται για θέαμα και ακρόαμα. Απαιτείται κοινωνική αλληλεγγύη στα θύματα των συγκεκριμένων περιοχών της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Πρέπει να αποδοθεί ότι ανήκει στον λαό και τη νεολαία" τόνισε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε ομιλία της στην έδρα της ΚΕ στον Περισσό.

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε "η άποψη όλων όσοι λένε ότι οι εκλογές δεν έχουν ενδιαφέρον βολεύει τη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ που προτιμούν ένα λευκό ή άκυρο" και πρόσθεσε ότι τα μέτρα που παρουσίασε το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας αφορούν μεταξύ άλλων "δάση και ορεινούς όγκους, διαχείριση του νερού, αντισεισμική θωράκιση, αναβάθμιση των υποβαθμισμένων οικιστικά περιοχών, διαχείριση σκουπιδιών".

    Οι προτάσεις του ΚΚΕ για την αντιμετώπιση των συνεπειών των πυρκαγιών, τις οποίες παρουσίασε χθες η κα Παπαρήγα, είναι:

    α. Πλήρης και ουσιαστική καταγραφή της καταστροφής, των καμένων εκτάσεων και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων. Καμία αλλαγή στη χρήση γης.

    β. Αποζημίωση για το κατεστραμμένο αγροτικό κεφάλαιο.

    γ. Ετήσια απαλλαγή από τις ασφαλιστικές εισφορές και φορολογικές υποχρεώσεις, πάγωμα της πληρωμής των δανείων.

    δ. Ολική αποζημίωση για τα κατεστραμμένα σπίτια και τις αγροτικές υποδομές. Πρόγραμμα αποκατάστασης ζημιών και ανοικοδόμησης με ευθύνη του κράτους, από κρατικούς φορείς με την αξιοποίηση εργατικού δυναμικού από τις πληγείσες περιοχές.

    ε. Λεπτομερής, δεσμευτικός σχεδιασμός αναδάσωσης.

    στ. Δωρεάν στέγαση των πληγέντων στις κοντινότερες ξενοδοχειακές μονάδες.

    ζ. Άμεση πλήρωση των κενών οργανικών θέσεων στην πυροσβεστική και δασική υπηρεσία και στο ΕΣΥ, προσωπικό μόνιμο και όχι εποχιακό.

    η. Τεχνικά έργα περιορισμού των συνεπειών της καταστροφής από τις πλημμύρες κ.λ.π.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 28 August 2007 - 10:30:31 UTC