Read The Treatment of the Armenians in the Ottoman Empire (Part 1) (by Viscount Bryce) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Επιστολή στην Σοσιαλιστική Διεθνή
  • [02] Ομιλία Α. Παπαρήγα στον Κορυδαλλό
  • [03] Θ. Ρουσόπουλος:"Υλοποιούνται τα μέτρα"

  • [01] Γ.Παπανδρέου: Επιστολή στην Σοσιαλιστική Διεθνή

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος θα παρουσιάσει αύριο στην Ηλεία το πρόγραμμα του Κινήματος για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών της χώρας, συναντήθηκε σήμερα με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

    Ο Γ. Παπανδρέου, υπό την ιδιότητά του και ως Προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς απέστειλε επιστολή προς τους Αρχηγούς και τα κόμματα - μέλη της Διεθνούς, σχετικά με τις επιπτώσεις από τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και την αποδοχή της πρότασης του Γενικού Γραμματέα της Διεθνούς, Λουίς Αγιάλα,να γίνει συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για τη βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία, στην Αρχαία Ολυμπία.

    Στην επιστολή του ο Γ. Παπανδρέου τονίζει πως "τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος έγινε μάρτυρας των τραγικών γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην Ελλάδα με ανεξέλεγκτες φωτιές να καταστρέφουν γη, ζώα και, το χειρότερο, κόστισαν ανθρώπινες ζωές".

    "Καθώς η χώρα μου βρίσκεται μπροστά στην μεγαλύτερη καταστροφή από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, παίρνω το θάρρος να απευθυνθώ σε εσάς, για τις χωρίς προηγούμενο καταστροφές που έχει υποστεί η Ελλάδα. Μέχρι σήμερα υπάρχουν 63 επιβεβαιωμένα θύματα και έχουν καεί πάνω από 2,5 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (12% της συνολικής δασικής έκτασης της χώρας)", αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και σημειώνει πως "το πρώτο τραγικό συμπέρασμα είναι ότι οι επιδράσεις των κλιματικών αλλαγών έχουν γίνει μια αναπόφευκτη πραγματικότητα, νωρίτερα από το αναμενόμενο".

    Προσθέτει ακόμη ότι "οι πυρκαγιές και οι πλημμύρες που έγιναν σε όλη την Ευρώπη, καθώς και οι καταστροφικοί τυφώνες στην ήπειρο της Αμερικής αυτό το καλοκαίρι επιβεβαιώνουν το επείγον της κατάστασης".

    Στην επιστολή του ο κ. Παπανδρέου τονίζει ότι "η Ελλάδα θα αποτελέσει τώρα μέτρο των περιβαλλοντικών απειλών που έχουμε να αντιμετωπίσουμε. Μετά τις προσεχείς βουλευτικές εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου, ελπίζω ότι η Ελλάδα θα γίνει επίσης ένα επιτυχημένο παράδειγμα αντιμετώπισης των επιπτώσεων μιας μεγάλης φυσικής καταστροφής. Η κυβέρνησή μας θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις. Θα πρέπει να επιτύχουμε την επανασύσταση του κοινωνικού ιστού στις κατεστραμμένες περιοχές και να κάνουμε γιγαντιαίες προσπάθειες για να αποκαταστήσουμε το διεθνές κύρος της χώρας. Αγαπητοί σύντροφοι, για να αντιμετωπίσουμε αυτήν την ευθύνη, βασίζομαι επάνω σας".

    Καταλήγοντας ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τονίζει:

    "Σε αυτές τις στιγμές πόνου και δυστυχίας, αισθανόμαστε όλοι συγκίνηση και αγαλλίαση από τις εκδηλώσεις διεθνούς αλληλεγγύης που δεχτήκαμε, είτε ως άμεση βοήθεια αντιμετώπισης των πυρκαγιών είτε ως προσφορές οικονομικής στήριξης των θυμάτων. Θέλω να ευχαριστήσω όλους, εκ μέρους και όλων των Ελλήνων, όσοι στάθηκαν στο πλευρό μας. Δυστυχώς, ενώ η διεθνής κοινότητα στέκεται στο πλευρό μας, η κυβέρνηση της χώρας απέτυχε να ανταποκριθεί στις ευθύνες της, αποδίδοντας τις φωτιές σε εμπρηστές, αναρχικούς, ακόμα και «ασύμμετρες απειλές». Δεν υπάρχουν αποδείξεις που να στηρίζουν αυτές τις κατηγορίες, οι οποίες απλά χρησιμοποιούνται λόγω των επερχόμενων εκλογών. Η Ελλάδα ήταν, είναι και θα είναι μία ασφαλής χώρα. Η Ελλάδα διοργάνωσε από τους πιο ασφαλείς Ολυμπιακούς Αγώνες στην ιστορία. Η καταστροφή μεγάλου μέρους του χώρου της Αρχαίας Ολυμπίας - αναγνωρισμένος τόπος παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, καθώς και παγκόσμιο σύμβολο ειρήνης - είναι τραγωδία όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά για όλον τον κόσμο. Είμαι επομένως ιδιαίτερα χαρούμενος να υιοθετήσω την πρόταση του Γενικού μας Γραμματέα, κ. Λουίς Αγιάλα, να πραγματοποιηθεί συνάντηση της Επιτροπής της Σοσιαλιστικής Διεθνούς για μια Βιώσιμη Παγκόσμια Κοινωνία στην Αρχαία Ολυμπία. Η Αρχαία Ολυμπία είναι το λίκνο του Ολυμπιακού κινήματος και του ιδανικού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας. Ας επιλέξουμε τον τόπο του Ολυμπιακού Κινήματος και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας ως το μέρος όπου η Οργάνωσή μας θα εγκαινιάσει μια νέα πολιτική ατζέντα. Πρέπει να ενεργοποιήσουμε όλους τους πόρους και να αναπτύξουμε μηχανισμούς, οι οποίοι θα ανταποκρίνονται με αποτελεσματικότητα σε πολιτικές, περιβαλλοντικές και κοινωνικές κρίσεις σε όλον τον κόσμο, προκειμένου να διασφαλίσουμε την αειφόρο ανάπτυξη".

    Το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ

    Η υπερνομάρχης Αθηνών-Πειραιώς Φώφη Γεννηματά είναι επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, τη σύνθεση του οποίου ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, ο οποίος βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ στην τελευταία, τιμητική, θέση είναι, για μια ακόμα φορά, ο Κώστας Λαλιώτης. Στη δέκατη θέση έχει περιληφθεί ο κ. Ηλιάκης, αδελφός του Κώστα Ηλιάκη, του πιλότου που χάθηκε σε αερομαχία στο Αιγαίο.

    Η πλήρης σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ είναι η ακόλουθη:

    Γεννηματά Φώφη

    Κατσέλη Λούκα

    Παπαδημητρίου Γιώργος.

    Ραγκούσης Γιάννης

    Δραγώνα Θάλεια

    Κουβέλης Σπύρος

    Μπεριάτος Ηλίας

    Μητρόπουλος Αλέξης

    Ξυνίδης Σωκράτης

    Ηλιάκης Φίλιππος

    Βαρδακαστάνης Γιάννης

    Λαλιώτης Κώστας

    [02] Ομιλία Α. Παπαρήγα στον Κορυδαλλό

    Επικρίσεις κατά των δύο μεγάλων κομμάτων για την προεκλογική τακτική τους διατύπωσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με σημερινή ομιλία της στον Κορυδαλλό.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι τις τελευταίες μέρες καθώς βλέπουν και τα δύο κόμματα, ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, ότι "υπάρχει μια αφύπνιση, ότι υπάρχουν αρκετοί που δεν θέλουν ύστερα από έξι μήνες, ένα χρόνο μετά τις εκλογές, να λένε είμαι κοψοχέρης, έχουν αρχίσει και τρέχουν".

    Για την κατάσταση αυτή, είπε η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ δεν είναι μόνο οι πυρκαγιές, η τραγωδία στη δυτική Πελοπόννησο και Εύβοια, που απελευθέρωσε ένα μέρος του λαού και μιλάει ανοιχτά και πρόσθεσε ότι "τώρα έχουν ρίξει μπροστά τη γνωστή κινδυνολογία, ότι δεν θα έχουμε σταθερή κυβέρνηση, θα έχουμε χάος και ακυβερνησία. Λένε ψέματα. Απλώς θέλουν να έχουν μεγάλη δύναμη, να έχουν λυμένα τα χέρια".

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι τα δύο μεγάλα κόμματα "θέλουν για άλλη μια φορά να κλέψουν την ψήφο ανθρώπων που τους έχουν πάρει χαμπάρι και την άλλη μέρα να λένε ξανά ότι το 80 - 85 τα εκατό του λαού ψηφίζει εμάς, όχι εσάς τους κομμουνιστές, άρα είναι ευχαριστημένος ο λαός". Θα το πουν, σημείωσε η κ. Παπαρήγα, γιατί το δικαίωμα θα τους το έχουν δώσει ξανά οι ψηφοφόροι που ανήκουν στα λαϊκά στρώματα που υποφέρουν και διαμαρτύρονται.

    Η κ. Παπαρήγα κατέληξε λέγοντας ότι "μόνο το ΚΚΕ είναι αντίβαρο, φόβητρο στην αντιλαϊκή κυβέρνηση και το δικομματισμό. Μόνο το ΚΚΕ μπορεί να δημιουργήσει κλίμα ενθάρρυνσης για το λαό. Ο λαός έχει τη δύναμη και πρέπει να τη χρησιμοποιήσει".

    [03] Θ. Ρουσόπουλος:"Υλοποιούνται τα μέτρα"

    Εφτακόσιες εβδομήντα τέσσερις αιτήσεις πυρόπληκτων έχουν κατατεθεί στην Αγροτική Τράπεζα σήμερα και εχει δοθεί το ποσό των 2.986.000 ευρώ, ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας κ. Θ. Ρουσόπουλος.

    Επίσης ανέφερε πως έχουν γίνει τέσσερις συλλήψεις και 125 προσαγωγές, το δε συνολικό ποσό στο Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών στην Τράπεζα της Ελλάδος είναι 56.484.498 ευρώ.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος διευκρίνισε πως τα χρήματα που έχουν ανακοινώσει ότι θα καταθέσουν ιδιώτες και φορείς είναι περισσότερα, αλλά δεν έχουν κατατεθεί ακόμη και πρόσθεσε ότι η συνεισφορά του ΟΠΑΠ είναι 50 εκατ. ευρώ.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΝΑΕ, Νομάρχη Μεσσηνίας κ. Δράκο και του ζήτησε να συντονίσει τη μεταφορά και διανομή ζώων και ζωοτροφών.

    "Η ζωή πρέπει να ξαναβρεί τους ρυθμούς της και για τους κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών", επεσήμανε ο υπουργός Επικρατείας.

    Επίσης, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός είχε προσκαλέσει τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος ανταποκρίθηκε και εν πτήσει πάνω από τις πληγείσες περιοχές, ο Κώστας Καραμανλής τον ενημέρωσε για τις καταστροφές χρησιμοποιώντας και χάρτες.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος τόνισε αναφερόμενος στις δηλώσεις Μπαρόζο το μήνυμα της ΕΕ ότι δηλαδή όπως είπε ο Πρόεδρος της Επιτροπής "είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε".

    Επίσης, ο Υπουργός ανακοίνωσε πως ο επικεφαλής των Ευρωβουλευτών της ΝΔ Γιάννης Βαρβιτσιώτης στις 3 Σεπτεμβρίου θα ενημερώσει σε ειδική συνεδρίαση το Ευρωκοινοβούλιο για τις πυρκαγιές και θα τηρηθεί ενός λεπτού σιγή.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως οκτώ φορτηγά με τρόφιμα και ρουχισμό πηγαίνουν στην Ηλεία, πως είναι σημαντική η προσφορά του νοσοκομείου "Ερρίκος Ντυνάν" με κινητές μονάδες και πως έχουν ήδη οριοθετηθεί οι πληγείσες από τον Ιούλιο περιοχές στους νομούς Αχαΐας και Κορινθίας.

    Ο Υπουργός ανέφερε πως το συνολικό αριθμό των συλληφθέντων θα δώσει τη Δευτέρα και διευκρίνισε πως δεν μπορεί να δοθεί σε περισσότερα από ένα μέλη οικογένειας αποζημίωση.

    Σε ερώτηση για το αν θα γίνει έρευνα και για ευθύνες στο συντονισμό του κρατικού μηχανισμού, είπε πως οι έρευνες όπου είναι απαραίτητες θα γίνουν.

    Απαντώντας σε σχετικό ερώτηση για το ντιμπέϊτ των αρχηγών ανέφερε ότι έχει μιλήσει με τον Νίκο Αθανασάκη και τον Ευάγγελο Βενιζέλο, πως έχει γίνει μια πρώτη συζήτηση, πως πρέπει να γίνει συνεννόηση μεταξύ των όλων των κομμάτων και πως δεν είναι θέμα το οποίο έχει τελειώσει.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο συνεργασίας μετά τις εκλογές στην περίπτωση που δεν έχει αυτοδυναμία, απάντησε όχι.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 1 September 2007 - 12:30:19 UTC