Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"
  • [02] Το ντέρμπι των "αιωνίων"

  • [01] Μπαρόζο:"Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι και πρόβλημα της Ευρώπης"

    Την περιοχή των Στύρων Ευβοίας που επλήγη από τις πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές επισκέφθηκε το πρωί ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

    Ο πρωθυπουργός παραβρέθηκε σε σύσκεψη που έγινε στο Δημαρχείο των Στύρων και στην οποία συμμετείχαν ο Δήμαρχος της πόλης, ο Νομάρχης Ευβοίας, καθώς και τοπικοί παράγοντες της περιοχής. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν επίσης ο πρώην υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος και οι υφυπουργοί Εσωτερικών, Αθανάσιος Νάκος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός.

    Ο κ. Καραμανλής ενημερώθηκε αναλυτικά για την κατάσταση που επικρατεί την επόμενη μέρα στις πυρόπληκτες περιοχές, για τα προβλήματα που υπάρχουν και για τα αιτήματα των τοπικών παραγόντων. Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα υπάρξει εκτεταμένη βοήθεια στο πλαίσιο σχεδίου για την ανασυγκρότηση της περιοχής.

    Μετά τη σύσκεψη ο κ. Καραμανλής επιβιβάστηκε σε ελικόπτερο με το οποίο πέταξε πάνω από τις πληγείσες περιοχές, ενώ στη συνέχεια επέστρεψε στην Αθήνα.

    Συνάντηση Καραμανλή-Μπαρόζο

    "Το πρόβλημα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα και είμαι βέβαιος ότι θα βρεθεί λύση", τόνισε ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο σε δηλώσεις του στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά από σύσκεψη που είχε χθες με τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, ενώ, νωρίτερα, επί δίωρο, οι δύο άνδρες "πέταξαν" με ελικόπτερο πάνω από τις πληγείσες περιοχές και διαπίστωσαν το μέγεθος της καταστροφής.

    Ο κ.Μπαρόζο διαβεβαίωσε για "την προθυμία και την αλληλεγγύη μας, να βοηθήσουμε, με κάθε δυνατό τρόπο" και συμπλήρωσε - μιλώντας ελληνικά - λέγοντας ότι "η Ευρώπη είναι μαζί με την Ελλάδα".

    Ο Κώστας Καραμανλής, που αποκάλεσε φίλο τον κ. Μπαρόζο, τόνισε σε δηλώσεις του ότι η ΕΈ από τις πρώτες κιόλας μέρες, "απέδειξε την αλληλεγγύη της προς τη δοκιμαζόμενη Ελλάδα", και πρόσθεσε ότι οι εταίροι μας προσέφεραν πολύτιμη συνδρομή στο έργο των ελληνικών πυροσβεστικών δυνάμεων, με την αποστολή εναέριων μέσων πυρόσβεσης και ειδικά εκπαιδευμένων πυροσβεστών.

    Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η ελληνική πρόταση για ενισχυμένη συνεργασία της Ευρώπης στον τομέα της προστασίας των πολιτών και της συντονισμένης καταπολέμησης φυσικών καταστροφών, έγινε θετικά δεκτή από τον Ζοζέ Μπαρόζο και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη μπορεί να αποδεικνύει καθημερινά ότι είναι κοντά στους πολίτες.

    "Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στέκεται στο πλευρό της Ελλάδας σ΄ αυτή την δύσκολη περίοδο, αρωγός στην προτεραιότητά μας να στηρίξουμε τους συμπολίτες μας, που πέρασαν - και περνούν - δύσκολες ώρες. Είναι πολύτιμος σύμμαχος στο στόχο μας να προχωρήσουμε, χωρίς καμιά καθυστέρηση, στο έργο της ανασυγκρότησης των περιοχών που επλήγησαν", επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

    Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο, η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ και έλληνας Επίτροπος Σταύρος Δήμας εξέφρασαν έμπρακτα την συμπαράστασή τους και πρόσθεσε ότι "μόλις - πολύ σύντομα - ολοκληρωθεί η αποτίμηση των ζημιών, θα ενεργοποιηθούν όλες οι διαδικασίες, ώστε να είναι άμεση και ουσιαστική η υποστήριξη από το Ταμείο Αλληλεγγύης και από το Κοινοτικό Πλαίσιο Στήριξης, για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πύρινης λαίλαπας και των εκτάκτων αναγκών που δημιουργήθηκαν στη χώρα".

    Ο πρωθυπουργός εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι ο Πρόεδρος Μπαρόζο θα συνεχίσει να επιλαμβάνεται προσωπικά του θέματος και ακόμη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή "θα συμβάλλει αποφασιστικά και με γοργούς ρυθμούς στην αποκατάσταση των ζημιών στις πληγείσες περιοχές".

    Ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ευχαρίστησε το φίλο του Κώστα Καραμανλή, που τον προσκάλεσε στην Ελλάδα και διαβεβαίωσε τον ελληνικό λαό λέγοντας ότι "είμαστε δίπλα σας και δίπλα σας θα μείνουμε".

    Ο Ζ. Μπαρόζο σημείωσε, επίσης, ότι οι έλληνες πρέπει να είναι βέβαιοι ότι δεν είναι μόνοι τους και πρόσθεσε ότι η Ευρώπη είναι συμπαραστάτης τους, αυτή τη στιγμή της ανάγκης τους.

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ότι "πέρα από αυτή την ανθρώπινη τραγωδία, για την οποία θέλω να στείλω μήνυμα συμπάθειας και συλλυπητήρια στις οικογένειες και στους φίλους αυτών που χάθηκαν, πρέπει να αρχίσει η ανοικοδόμηση, η ανασυγκρότηση" και ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στις προσπάθειες διάσωσης.

    Δίνοντας την εκτίμησή του, μετά την πτήση πάνω από το καμένα, ο Ζοζέ Μπαρόζο τόνισε ότι "αυτό το οποίο είδα σήμερα δείχνει ότι αυτό που συνέβη στην Ελλάδα, πράγματι, ήταν μια εντελώς πρωτόγνωρη κατάσταση, λαμβάνοντας, κυρίως, υπόψη τον αριθμό, αλλά και την πυκνότητα των μετώπων της πυρκαγιάς".

    Ο Πρόεδρος Μπαρόζο ανέφερε ακόμη ότι "συμφωνήσαμε στην Κομισιόν ότι θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, για να στηρίξουμε την Ελλάδα και στην κατεύθυνση αυτή, είμαστε έτοιμοι να λάβουμε υπόψη μας τα αιτήματα που θα έρθουν από την Ελλάδα, μόλις ολοκληρωθεί η εκτίμηση των ζημιών".

    "Είμαστε έτοιμοι να κινητοποιήσουμε το Ταμείο Αλληλεγγύης, που δημιουργήθηκε στην ΕΕ, ακριβώς για να αντιμετωπιστούν τέτοιες καταστάσεις. Γιβ αυτό ακριβώς η Επίτροπος Ντανούτα Χιούμπνερ, η οποία είναι αρμόδια για την περιφερειακή βοήθεια, ήρθε εδώ για να έχει επαφές με την ελληνική Κυβέρνηση, να δει την κατάσταση και να διαπιστώσει εάν χρειάζεται να κινητοποιηθούν και άλλα Ταμεία, πέραν του Ταμείου Αλληλεγγύης. Για να γίνει αυτό χρειάζεται μια πλήρης αξιολόγηση και εκτίμηση της οικονομικής, αλλά και της περιβαλλοντικής, ζημιάς. Και θα χρειαστεί κάποια πρωτοβουλία της Κυβέρνησης. Αυτά τα οποία είδα μου επιβεβαίωσαν ότι οι ζημιές είναι πάρα πολύ μεγάλες".

    [02] Το ντέρμπι των "αιωνίων"

    Στις 9.15 σήμερα το βράδυ θα διεξαχθεί στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας το ντέρμπι μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού. Ο αγώνας θα μεταδοθεί απευθείας από τη ΝΕΤ.

    Ο γηπεδούχος Παναθηναϊκός θα προσπαθήσει να εκμεταλλευτεί τη φυσική έδρα των "πρασίνων" και την απουσία οπαδών του Ολυμπιακού στο γήπεδο.

    Αυλαία χθες για το νέο πρωτάθλημα της Σούπερ Λίγκα. Η Ξάνθη κέρδισε με 1-0 τον ΠΑΟΚ , ενώ ο Αρης αναδείχθηκε ισόπαλος 0-0 με τον Πανιώνιο.

    Ξάνθη-ΠΑΟΚ

    Με το δεξί ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στη Σούπερ Λίγκα η Ξάνθη, καθώς στην πρεμιέρα έριξε στο καναβάτσο τον ΠΑΟΚ, επικρατώντας με 1-0 και κατακτώντας την πρώτη νίκη με το πρώτο γκολ της νέας σεζόν, καθώς Αρης και Πανιώνιος στο εναρκτήριο ματς έμειναν στο 0-0. Η ομάδα της Ξάνθης πήρε τη νίκη χάρη στη «χρυσή» αλλαγή του Εμίλ Φερρέρα, τον Πόι, στο 63ο λεπτό της συνάντησης.

    Το ματς ήταν δυνατό, χωρίς όμως ιδιαίτερο θέαμα και ποιότητα. Οι δύο ομάδες αναλώθηκαν κυρίως στη μάχη της μεσαίας γραμμής και στην προσπάθεια ελέγχου του ρυθμού της συνάντησης. Οι γηπεδούχοι είχαν μια πρωτοβουλία κινήσεων, η οποία καρποφόρησε στο 65ο λεπτό. Τότε ο Πόι έκανε την επέλαση από τα αριστερά, μπήκε στην περιοχή και με δυνατό σουτ άνοιξε το σκορ για την Ξάνθη.

    Στη συνέχεια ο ΠΑΟΚ προσπάθησε να αντιδράσει. Ο Γιώργος Παράσχος έκανε κάποιες αλλαγές για να βοηθήσει την ομάδα του να πλησιάσει στην ισοφάριση, αλλά αυτό δεν έγινε. Λίγο έλειψε πάντως να γίνει στις καθυστερήσεις του αγώνα με μια μεγάλη ευκαιρία για τον ΠΑΟΚ. Ο Κωνσταντινίδης έβγαλε την σέντρα από τα δεξιά, ο Βρύζας έπιασε την κεφαλιά, αλλά η μπάλα πέρασε ελάχιστα άουτ.

    Πέρα από το αγωνιστικό κομμάτι, δεν έλειψαν και τα επεισόδια πριν την έναρξη του αγώνα. Περίπου 500 οπαδοί του ΠΑΟΚ αιφνιδίασαν την αστυνομία που είχε στήσει τρία μπλόκα περιμετρικά του γηπέδου και προσπάθησαν να μπουν στο γήπεδο. Έγιναν μάχες σώμα με σώμα με την αστυνομία και έπεσαν κάποια καπνογόνα αλλά και κάποια δακρυγόνα. Οι οπαδοί του Δικεφάλου έβαλαν φωτιές σε χωράφια μακριά από το γήπεδο, οι οποίες σβήστηκαν χάρη στην έγκαιρη παρέμβαση της πυροσβεστικής.

    Αρης-Πανιώνιος

    Χωρίς νικητή έληξε ο πρώτος αγώνας για το νέο πρωτάθλημα ΟΠΑΠ της Σούπερ Λίγκας, καθώς ο Αρης παραχώρησε «λευκή» ισοπαλία στον Πανιώνιο.

    Στο πρώτο 45λεπτο οι δύο ομάδες δεν ανοίχθηκαν, αφού οι επιθετικές αρετές αμφοτέρων είναι γνωστές. Ετσι, οι φίλαθλοι που βρέθηκαν στο «Κλεάνθης Βικελίδης» παρακολούθησαν μέτριο θέαμα, αφού ως επί το πλείστον η μπάλα «γύρναγε» στον χώρο της μεσαίας γραμμής. Σταδιακά ο Αρης απέκτησε μία υπεροχή, που αποδείχθηκε φλύαρη, καθώς δεν απείλησε ουσιαστικά τον Κρέσιτς. Εξαίρεση αποτέλεσε η φάση του 28ου λεπτού, όταν ο Αουρέλιο με απευθείας φάουλ έστειλε την μπάλα λίγο έξω από το αριστερό δοκάρι του τερματοφύλακα των «κυανέρυθρων».

    Στο δεύτερο ημίχρονο και παρά τις αλλαγές των δύο προπονητών η κατάσταση δεν άλλαξε. Παιχνίδι κέντρου με τον Αρη να διατηρεί την πρωτοβουλία στις κινήσεις, αλλά πάντα χωρίς ουσιαστική απειλή. Ωστόσο, στο 57ο λεπτό λίγο έλειψε να ανοίξει το σκορ, όταν ο Λουρένσο έκανε λάθος στο ύψος της περιοχής του Πανιωνίου, ο Παπαδόπουλος έβαλε την κόντρα, αλλά ο Κρέσιτς μπλόκαρε. Δύο λεπτά αργότερα κι ενώ η πίεση του Αρη εντάθηκε, ο τερματοφύλακας των φιλοξενούμενων απέδειξε το δίκαιο της μεταγραφής του, όταν απομάκρυνε σε κόρνερ το εξ΄ επαφής σουτ του Κόκε. Στο 73` ο Πανιώνιος έφτασε κοντά στο γκολ, αλλά ο Χαλκιάς μπλόκαρε την μπάλα από το σουτ του Βάγκνερ. Ο διεθνής τερματοφύλακας έδειξε τα προσόντα του και τέσσερα λεπτά αργότερα, όταν μετά από λάθος της άμυνας των «κιτρίνων» μπλόκαρε την μπάλα από το ευθύβολο σουτ του Μάκου, λίγο έξω από την μεγάλη περιοχή.

    Η τελευταία αξιόλογη φάση, σημειώθηκε στο 86ο λεπτό και τη δημιούργησαν οι γηπεδούχοι, όταν ο Γιονάν Γκαρσία πέρασε την μπάλα σε θέση δεξιά στον Αντερσον Κόστα, ο οποίος σούταρε με δύναμη, αλλά ο Κρέσιτς διατήρησε ανέπαφη την εστία του. Ο Αρης ολοκλήρωσε τον αγώνα με 10 παίκτες, καθώς στο 88ο λεπτό αποβλήθηκε (2η κίτρινη) ο Σανσόν.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 September 2007 - 8:30:16 UTC