Visit our archive of Documents on Greece & the Former Yugoslav Republic of Macedonia (FYROM) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θ.Ρουσόπουλος: Απαιτούνται ενέργειες για το περιβάλλον

  • [01] Θ.Ρουσόπουλος: Απαιτούνται ενέργειες για το περιβάλλον

    Ο υπουργός Επικρατείας Θόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι χθες στην Αγροτική Τράπεζα κατέθεσαν αίτηση για να λάβουν αποζημίωση 108 πυρόπληκτοι και δόθηκε το ποσό των 3.941.000 ευρώ, ενώ 35 πολίτες επέστρεψαν επίδομα που είχαν πάρει χωρίς να δικαιούντο.

    Στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο χθες κατατέθηκαν 1.086 αιτήσεις και δόθηκαν 3.806.000 ευρώ, ενώ δέκα πολίτες επέστρεψαν το επίδομα επειδή δεν το δικαιούνται.

    Επιπλέον ανέφερε, πως 19.200 δικαιούχοι αγρότες πήραν αποζημιώσεις που φθάνουν τα 28 εκατομμύρια ευρώ.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος ανακοίνωσε πως πως ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής το πρωί επισκέφθηκε τα Στύρα της Ευβοίας και προήδρευσε σε σύσκεψη με τους υφυπουργούς κ.κ. Α. Νάκο, Α. Κοντό, τον Ν. Κακλαμάνη, περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας, το νομάρχη και τους δημάρχους της περιοχής και πρόσθεσε πως ο κ. Καραμανλής ευχαρίστησε τους κτηνοτρόφους για τη βοήθεια που έχουν δώσει στους κτηνοτρόφους των πληγεισών περιοχών.

    Επίσης ανέφερε πως ο Ελληνικός Οργανισμός Γάλακτος έχει δώσει 100.000 ευρώ στη νομαρχία της Εύβοιας για την αγορά ζωοτροφών και πρόσθεσε ότι από αύριο θα αρχίσουν να καταβάλλονται αποζημιώσεις προς τους αγρότες της Εύβοιας, ενώ έχουν καταθέσει σχετική αίτηση 1.200 αγρότες μέχρι στιγμής.

    Σε ερώτηση για το αν ο πρωθυπουργός σκέφτεται να αλλάξει "αντιδασικούς νόμους", ο Θ.Ρουσόπουλος είπε πως η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι σέβεται το περιβάλλον. "Απαιτούνται ενέργειες για να ξεπεράσουμε αγκυλώσεις. Με θεωρίες ή θεωρητικές προσεγγίσεις δεν φροντίζει κανείς το περιβάλλον", τόνισε ο υπουργός Επικρατείας και ανέφερε ως παράδειγμα το εργοστάσιο λυμματολάσπης στην Ψυτάλεια και το εργοστάσιο ανακύκλωσης σκουπιδιών. "Δεν λέω ότι κάναμε άλματα, λέω ότι κάναμε σταθερά βήματα και θα συνεχίσουμε και την επόμενη τετραετία".

    Σχετικά με τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εφημερίδα "Καθημερινή", ερωτηθείς αν υπάρχει χρονοδιάγραμμα διαχωρισμού του ΥΠΕΧΩΔΕ σε υπουργείο Περιβάλλοντος και υπουργείο Δημοσίων Εργων, είπε πως η απάντηση που έδωσε ο πρωθυπουργός είναι σαφής.

    Απαντώντας σε ερώτηση για όσα έχει πει σε συνέντευξή του ο Βύρων Πολύδωρας ότι ο συντονισμός του κρατικού μηχανισμού ήταν ο καλύτερος δυνατός, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως κανένας δεν είναι τέλειος, αλλά σημείωσε πως είναι σημαντικό να δούμε τις συνθήκες, κάτω από τις οποίες έπρεπε να λειτουργήσουν οι πυροσβέστες και οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών, συνθήκες που χαρακτήρισε πρωτόγνωρες. Μάλιστα είπε πως η κυβέρνηση αυξάνει διαρκώς τα μέτρα και πως αυτό το εύρος των καταστροφών δεν αντιμετωπίζεται από μέσα ακόμα και αν τα είχαν διαθέσει όλες οι ευρωπαϊκές χώρες μαζί. Μάλιστα είπε πως η συνδρομή των ευρωπαϊκών χωρών ήταν τεράστια αλλά όσα μέτρα και αν διαθέσει μια χώρα, τέτοιου είδους συνθήκες είναι δύσκολο να τις αντιμετωπίσει καταλυτικά.

    Σε άλλη ερώτηση για το αν έπρεπε τα 100.000.000 ευρώ που δόθηκαν ως βοήθημα τις πρώτες τρεις ημέρες να είχαν δοθεί για δασοπροστασία, τόνισε πως η περίοδος δασοπροστασίας φέτος άρχισε πολύ νωρίτερα από άλλες χρονιές και πρόσθεσε πως ένα καναντέρ κοστίζει περίπου 25 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας πως τα μεγέθη είναι τεράστια για να αυξήσει κανείς το στόλο των πυροσβεστικών αεροσκαφών, ακόμα και με ένα ή δυο αεροσκάφη.

    Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές που υπάρχουν ακόμη, είπε πως τα μέτωπα κάποια στιγμή ξεπέρασαν τα 140 και πως τώρα ελάχιστα είναι σε δράση, ενώ τόνισε πως η περιοχή του Πάρνωνα είναι δύσκολα προσβάσιμη και απροσπέλαστη και για τις επίγειες και για τις εναέριες δυνάμεις και αυτός είναι ο λόγος που ενώ πολλά μέσα έχουν σπεύσει στην περιοχή δεν έχει γίνει ακόμα δυνατό να κατασβεστεί πλήρως πυρκαγιά.

    Σε ερώτηση αν απέτυχε το μοντέλο Χαλκιδικής για τα αντιπλημμυρικά έργα, είπε πως το μοντέλο αυτό λειτούργησε ως προς την αναδάσωση και πως υπάρχει από κει πέρα μικρό πρόβλημα σήμερα, ενώ τόνισε πως μέτρα πρέπει να λαμβάνονται συνεχώς λόγω των κλιματικών αλλαγών και μια κυβέρνηση πρέπει να τα μελετά ενδελεχώς.

    Εξ άλλου στην ερώτηση για το αν θα έπρεπε στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Εύβοια να πάνε και βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο Θ. Ρουσόπουλος είπε πως είναι δικαίωμά τους να είναι εκεί ή να μην είναι, ενώ διευκρίνισε, ερωτηθείς σχετικά, πως δεν έχει τεθεί αίτημα από κάποιο αρχηγό κόμματος να συναντηθεί και να ενημερωθεί από τον πρωθυπουργό.

    Η απόφαση του Αρείου Πάγου

    "Δεν χρειάζεται να κάνω κανένα σχόλιο, καλό είναι να θυμούνται όσοι μιλούν σήμερα τι έλεγαν χθες", σχολίασε ο υπουργός Επικρατείας Θεόδωρος Ρουσόπουλος τη δήλωση του Γραμματέα του ΠΑΣΟΚ Νίκου Αθανασάκη για το πρόβλημα που ανέκυψε με την υποψηφιότητα της Φώφης Γεννηματά.

    Ο υπουργός Επικρατείας αφού διευκρίνισε πώς δεν σχολιάζει αποφάσεις δικαστηρίων, σημείωσε πως αν διαβάσει κανείς δηλώσεις της κας Γεννηματά τις προηγούμενες μέρες διαπιστώνει αντίθεση με τα όσα λέει σήμερα.

    Ειδικότερα, υπενθύμισε δήλωση της κας Γεννηματά - σε συνέντευξή της στο Εθνος" στις 11 Μαρτίου του 2007 και στον Ελεύθερο Τύπο, στις 16 Απριλίου του 2006, όπου η ίδια δεσμευόταν ότι θα εξαντλήσει τη θητεία της στην υπερνομαρχία Αθηνών - Πειραιώς και αναγνώριζε ότι το Σύνταγμα ορίζει πως δεν μπορούν οι αιρετοί νομάρχες να έχουν δικαίωμα να θέσουν υποψηφιότητα, πριν το τέλος της θητείας τους, ακόμα και αν παραιτηθούν.

    Μάλιστα ο κ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως παρόμοια δήλωση της κας Γεννηματά υπάρχει και στον Alpha στις 5.10 του 2006, η οποία μάλιστα είναι αναρτημένη στο site της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Αθηνών ακόμα και σήμερα.

    Σε ερώτηση για το αν σκοπίμως θεωρεί πως μπήκε στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ η κα Γεννηματά είπε "ρωτήστε το ΠΑΣΟΚ για αυτό".

    Σχετικά, εξ άλλου, με τα όσα αναφέρει ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στον σημερινό Τύπο για ανεπαρκή μέτρα και για τα περί ασύμμετρης απειλής, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως όταν ξέσπασε η φωτιά στην Πάρνηθα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνέστησε σε αρμόδια στελέχη του ΠΑΣΟΚ να συσκεφθούν και να προτείνουν μέτρα. "Ακόμα περιμένουμε την πρόταση. Η κυβέρνηση έχει προχωρήσει στα μέτρα που χρειάζονται ώστε να μην έχουμε κατακλυσμούς από τις βροχές στην Πάρνηθα", επεσήμανε ο κ. Ρουσόπουλος και τόνισε πως καλό είναι κανείς να κάνει συγκεκριμένες προτάσεις και να μην μένει σε στοιχεία κριτικής.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 2 September 2007 - 12:30:16 UTC