Browse through our Interesting Nodes on the Baltic States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: Ψήφο υπέρ του περιβάλλοντος

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: Ψήφο υπέρ του περιβάλλοντος

    Με αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ θα συναντηθεί ο κ. Αλ.Αλαβάνος, το μεσημέρι.

    Ψήφο υπέρ του περιβάλλοντος ζήτησε από τους πολίτες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος σημείωσε ότι σε ότι αφορά το περιβάλλον, το κόμμα του προχωράει με το μέτωπο ψηλά διότι είχε θέσει το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών όταν η Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ μιλούσαν για τα ομόλογα, τους «κουμπάρους», τη διαπλοκή και την απογραφή.

    Στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε χθες στο πλαίσιο της επίσκεψης του στην 72η ΔΕΘ ο κ. Αλαβάνος παρουσίασε πρόγραμμα δέκα σημείων για την αειφόρο ανάπτυξη της χώρας. Τα δέκα αυτά σημεία είναι:

    - Απεξάρτηση από ορυκτά καύσιμα.

    - Εξοικονόμηση ενέργειας.

    - Συμμόρφωση της Ελλάδας ως προς την εκπομπή αερίων του θερμοκηπίου.

    - Ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

    - Προστασία των δασών.

    - Εφαρμογή νέας οικιστικής νομοθεσίας.

    - Ολοκληρωμένη διαχείριση των υδάτων.

    - Στήριξη μεθόδων καλλιέργειας που καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια.

    - Μέτρα εναντίον της κατάχρησης του Ι.Χ. αυτοκινήτου.

    - Ολοκληρωμένη διαχείριση απορριμμάτων και αποβλήτων, κατάργηση όλων των ανεξέλεγκτων χωματερών.

    Σχετικά με την παρουσία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στην 72η ΔΕΘ, είπε ότι δυστυχώς θα υπάρξει η ίδια εικόνα «πλειοδοσίας υποσχέσεων», όπως οι «ακρότητες» που παρατηρήθηκαν με τις εξαγγελίες προγραμμάτων ανασυγκρότησης στις καμένες περιοχές της Πελοποννήσου και της Εύβοιας. Για την κυβέρνηση, μάλιστα, είπε ότι «παριστάνει τον Άγιο Βασίλη στην καμένη γη».

    Ο κ. Αλαβάνος αναρωτήθηκε γιατί ο πρωθυπουργός κήρυξε εκλογές για τις 16 Σεπτεμβρίου, αφού γνώριζε ότι μια εβδομάδα πριν (για σήμερα) έχουν προγραμματιστεί συλλαλητήρια στη Θεσσαλονίκη, με αφορμή την επίσκεψη του κ. Καραμανλή στη ΔΕΘ, ενώ προειδοποίησε την κυβέρνηση να «μην παίξει ευνοώντας την εκδήλωση φαινομένων βίας».

    Σε ότι αφορά το άνοιγμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου προς τον ΣΥΡΙΖΑ στις μετεκλογικές εξελίξεις, ο κ. Αλαβάνος τόνισε ότι η πρόταση αυτή απευθύνεται στην Κεντροαριστερά και όχι στην Ριζοσπαστική Αριστερά.

    Παρατήρησε ότι την προεκλογική περίοδο μεγάλωσε η απόσταση ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό γιατί το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μπήκε στην προεκλογική εκστρατεία με μεθόδους που είναι μακριά από τις αξίες του δημοκρατικού και προοδευτικού κινήματος. Μπήκε στον ανταγωνισμό υποσχέσεων με τη Ν.Δ. και η κατάρτιση των ψηφοδελτίων του έγινε με βάση πελατειακές σχέσεις και δεσμεύσεις, όπως φάνηκε από τα σύνθεση του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

    Απέρριψε κατηγορηματικά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, επειδή τα δύο κόμματα βρίσκονται σε διαφορετικές όχθες σε μια σειρά ζητήματα, όπως η παιδεία, οι σχέσεις με τις ΗΠΑ, το Ευρωσύνταγμα κ.α.

    Εξέφρασε την εκτίμηση ότι έχουμε το «κύκνειο άσμα του δικομματισμού» και παρατήρησε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει να μην υπάρξει αυτοδυναμία στις εκλογές για να αλλάξει το τοπίο και να γίνει ανασύνταξη των πολιτικών δυνάμεων, όσες εκλογικές αναμετρήσεις κι αν χρειαστούν».

    Σε ερώτηση δημοσιογράφου τι θα κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ αν το ΠΑΣΟΚ κερδίσει τις εκλογές, σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση και του προτείνει να αναλάβει κάποιο υπουργείο, ο κ. Αλαβάνος απάντησε ως εξής: «Έχετε στο μυαλό σας κανένα υπουργείο ή βλέπετε κάποιον υποψήφιο υπουργό; Προσφορές θα έχουμε, αλλά το θέμα δεν είναι οι προσφορές. Οι προγραμματικές μας θέσεις δεν επιτρέπουν μια ευρύτερη συνεργασία».

    Για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είπε ότι απομάκρυνε το Κίνημα από την ίδια την κοιτίδα του, αλλά ο ίδιος ο κ. Αλαβάνος αισθάνεται πιο κοντά με έναν κόσμο του ΠΑΣΟΚ που προβληματίζεται. Σε αυτόν απευθύνθηκε να τολμήσει να κάνει ένα βήμα προς τον ΣΥΡΙΖΑ, κρατώντας τις παραδόσεις του.

    Σε ερώτηση σχετικά με τον εκλογικό στόχο του ΣΥΡΙΖΑ, απάντησε «ότι και να πω θα σας γελάσω διότι κάθε μέρα ο πήχης ανεβαίνει».

    Αμέσως μετά τα συνέντευξη Τύπου ο κ. Αλαβάνος επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της 72ης ΔΕΘ.

    Κριτική στην ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ

    "Ο κ. Κ. Καραμανλής, με την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη, έκανε μια απέλπιδα προσπάθεια να εμφανίσει ένα κοινωνικό πρόσωπο με αόριστες προεκλογικές υποσχέσεις και πολλά μετεκλογικά ``θα``. Δεν έπεισε κανέναν", αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ σε σχετική ανακοίνωσή του.

    Αντίθετα, κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, "από την ομιλία του κ. Κ. Καραμανλή, έγινε ακόμα σαφέστερο ότι επιχειρεί έναν ωμό εκβιασμό για να υφαρπάσει μια πλαστή ``αυτοδυναμία`` προκειμένου, μετεκλογικά, να εξυπηρετηθούν καλύτερα τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα, να προωθηθούν ταχύτερα νέες αντικοινωνικές και αντεργατικές ``μεταρρυθμίσεις`` και να εκποιηθεί ό,τι το δημόσιο σβ αυτή τη χώρα".

    "Σήμερα όσο ποτέ είναι αναγκαίο να αποδοκιμασθεί στις 16 Σεπτέμβρη η κυβερνητική πολιτική και να ηττηθεί συνολικά ο δικομματισμός με την ενίσχυση του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Επίσκεψη Αλ. Αλαβάνου στο Φόρουμ Μεταναστών

    Υπέρ της πολιτικής και κοινωνικής ένταξης των μεταναστών τάχθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος κατά τη σημερινή συνάντησή του με μετανάστες του Φόρουμ Μεταναστών.

    Ο κ. Αλαβάνος, σε δηλώσεις του, χαρακτήρισε τους μετανάστες "ανθρώπους χωρίς ψήφο και χωρίς χαρτιά", για τους οποιους όμως εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διάθεσή τους να προσφέρουν εθελοντική εργασία για την αντιμετώπιση των προβλημάτων από τις πρόσφατες πυρκαγιές.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ, οι μετανάστες είναι ένα κομμάτι της πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας της χώρας μας, είπε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι "όπως κάναμε μέχρι τώρα, θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας, για νόμους που θα είναι απλοποιημένοι, χωρίς γραφειοκρατία και που θα χορηγούν τις άδειες παραμονής και εργασίας καθώς και το δικαίωμα να αποκτούν οι μετανάστες ελληνική υπηκοότητα μετά από πενταετία, να την αποκτούν από τη στιγμή που γεννιούνται σε αυτή τη χώρα, όπως συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες".

    Ο κ. Αλαβάνος διαβεβαίωσε ότι θα "δώσουμε τη μάχη για πολιτικές και δομές κοινωνικής ένταξης στην υγεία, στην παιδεία, στον έλεγχο των εργασιακών σχέσεων και των αμοιβών, θα δώσουμε τη μάχη ενάντια στην ξενοφοβία, ενάντια στο ρατσισμό, ενάντια στη βία και την καταπάτηση στοιχειωδών δικαιωμάτων, όπως το να κλείνονται οι μετανάστες επί μήνες στις φυλακές μόνο και μόνο επειδή δεν έχουν χαρτιά".

    Εμείς, ως Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς, πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, "θα μείνουμε σταθερά στο χώρο των αξιών της ισότητας όλων των πολιτών του κόσμου, από όπου και αν προέρχονται, ό,τι χρώμα και αν έχουν, σε όποιο θεό και αν πιστεύουν. Και δεν πρόκειται να μεταναστεύσουμε στο χώρο της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, που πολλές φορές από μεγάλα κόμματα γίνεται και προεκλογικό εμπόρευμα".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 10 September 2007 - 6:30:15 UTC