Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-21

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία Κ. Καραμανλή με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων
  • [02] Στις 11 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

  • [01] Συνεργασία Κ. Καραμανλή με τις πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων

    Συνεργασία με τις πολιτικές ηγεσίες των Υπουργείων Παιδείας, Περιβάλλοντος και Δικαιοσύνης θα έχει διαδοχικά ο πρωθυπουργός, από τις 9.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στις 15.00 θα συναντηθεί με τον προτεινόμενο για Πρόεδρο της Βουλής Δημήτρη Σιούφα.

    Χθες, ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τις ηγεσίες των υπουργείων Οικονομίας, Εμπορικής Ναυτιλίας, Μεταφορών, Ανάπτυξης και Απασχόλησης.

    Ο κ. Αλογοσκούφης μετά τη συνάντηση τόνισε ότι η άμεση προτεραιότητα είναι η κατάρτιση του προσχεδίου του προϋπολογισμού για το οποίο όπως ανέφερε, έχει γίνει σημαντική προεργασία.

    Στόχος είναι όπως τόνισε ο υπουργός Οικονομίας "να συνεχιστεί η επιτυχημένη δημοσιονομική προσαρμογή των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων ώστε να φτάσουμε το 2010 σε ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς. Αυτό άλλωστε είναι μια υποχρέωση που έχουν όλες οι χώρες της Ευρωζώνης".

    Δεύτερος στόχος είπε ο κ. Αλογοσκούφης είναι η αξιοποίηση του Κοινοτικού Πλαισίου Στήριξης στο οποίο έχει γίνει πολύ μεγάλη πρόοδος και η πρόοδος αυτή όπως ανέφερε, θα συνεχιστεί με το νέο υφυπουργό (σ.σ. Γιάννη Παπαθανασίου).

    Ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι άμεσος στόχος είναι και η ψήφιση του νομοσχεδίου που έχει κατατεθεί στη Βουλή για την αξιοποίηση και του Δ' ΚΠΣ με βάση το εθνικό στρατηγικό πλαίσιο αναφοράς για την περίοδο 2007 -2013. "Είναι μια μεγάλη αναπτυξιακή ευκαιρία για τη χώρα μέχρι το 2013 για την ανάπτυξη των υποδομών της ευρυζωνικότητας και των ψηφιακών υπηρεσιών αλά και την κατάρτιση του ανθρώπινου δυναμικού που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια".

    Επίσης ο υπουργός Οικονομίας υπογράμμισε ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα επανακατατεθεί στη Βουλή θα είναι εκείνο που αφορά στη φοροδιαφυγή, ενώ όπως τόνισε θα υλοποιηθεί άμεσα και η εξαγγελία για την κατάργηση του φόρου κληρονομιάς και για την κατάργηση κάθε φορολογίας στην πρώτη κατοικία.

    Τέλος, ο κ. Αλογοσκούφης απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, είπε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2008 θα υλοποιηθεί άμεσα και η εξαγγελία για τους τρίτεκνους αλλά και για το μισθολόγιο των αξιωματικών.

    Συνεργασία Καραμανλή με Βουλγαράκη και Καμμένο

    Συνεργασία με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη και στη συνέχεια με τον υφυπουργό Παναγιώτη Καμμένο, είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Βουλγαράκης μετά τη συνάντηση τόνισε ότι το μεγάλο στοίχημα είναι η ενοποίηση των δύο υπουργείων Εμπορικής Ναυτιλίας και Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, σημειώνοντας πως στόχος είναι ο περιορισμός των αλληλοεπικαλύψεων και των συναρμοδιοτήτων, που πολλές φορές δημιουργούσαν ένα αδιέξοδο και προβλήματα στη γενικότερη πολιτική, που έχει σχέση με τα νησιά και τους προορισμούς.

    Ο κ. Βουλγαράκης ανέφερε ότι έγινε εκτενής συζήτηση με τον πρωθυπουργό για όλη την ατζέντα και των δύο υπουργείων και μπήκαν κάποιες προτεραιότητες με εντολή από τον κ. Καραμανλή να προχωρήσουν πάρα πολύ γρήγορα και να εφαρμοστούν όσα έχουν αναλυθεί από τον πρωθυπουργό πολλές φορές.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν θα συνεχιστούν τα σχέδια για τον Πειραιά, τη Δραπετσώνα και την ευρύτερη περιοχή, ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι ο κ. Κεφαλογιάννης έκανε εκπληκτική δουλειά στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας και σε άλλη ερώτηση για την αλληλοεπικάλυψη αρμοδιοτήτων σημείωσε ότι αυτό δεν οφείλεται στον κ. Κεφαλογιάννη αλλά στον οργανισμό των δύο υπουργείων, καθώς είχαν αποκοπεί οι αρμοδιότητες από το μεν και από το δε.

    Συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Μεταφορών

    Συνεργασία με τον υπουργό Μεταφορών Κωστή Χατζηδάκη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Χατζηδάκης δήλωσε ότι είχε με τον κ. Καραμανλή μια πρώτη συζήτηση για τα θέματα του υπουργείου του και πρόσθεσε "θα προχωρήσουμε με ευαισθησία, με διάλογο αλλά και με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα έτσι ώστε να δείξουμε και συγκεκριμένα αποτελέσματα".

    Απαντώντας σε ερώτηση αν θα κλείσει η Ολυμπιακή ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε, "όλα θα τα διευκρινίσουμε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης στη Βουλή. Η πρόθεσή μας είναι να κάνουμε το καλύτερο δυνατόν, με βάση όλα όσα έχει πει ήδη στην προεκλογική περίοδο ο πρωθυπουργός".

    Σε άλλη ερώτηση σχετικά με το τραμ, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι στην προηγούμενη τετραετία έχει γίνει πολύ σημαντικό έργο και όλα θα τα πούμε στην ώρα τους. "Δεν θα καθυστερήσουμε αλλά θέλω, πριν καταλήξω σε συγκεκριμένες αποφάσεις, να είμαι βέβαιος ότι γνωρίζω όχι το 80% αλλά το 100% του θέματος".

    Συνάντηση πρωθυπουργού με τον υπουργό Ανάπτυξης

    Συνεργασία με τον Υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια και στη συνέχεια με τους υφυπουργούς Γιώργο Βλάχο και Σταύρο Καλαφάτη είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Φώλιας σε δήλωσεις τόνισε ότι "συζητήσαμε για τη στρατηγική που έχουμε ενόψει και των προγραμματικών δηλώσεων τις επόμενες μέρες.

    Ο Υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι τέθηκαν, στη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, οι προτεραιότητες:" Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη, η καταπολέμηση της ακρίβειας. Είναι θέματα τα οποία βρίσκονται αυτήν τη στιγμή σε εκκρεμότητα και τρέχουν για να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά και τη συνολική ανάπτυξη του Τόπου", τόνισε.

    Ο κ. Φώλιας κατέληξε λέγοντας προς το παρόν - μόλις χθες αναλάβαμε - λίγα λόγια να λέμε, πολλή δουλειά να κάνουμε.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Β. Μαγγίνα και Σ. Καλαντζάκου

    Συνεργασία με τον υπουργό Απασχόλησης, Βασίλη Μαγγίνα και στη συνέχεια και με την υφυπουργό Σοφία Καλαντζάκου είχε ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής. Ο κ. Μαγγίνας τόνισε σε δηλώσεις του, ότι πρώτος στόχος είναι η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος και σημείωσε ότι "ο πρωθυπουργός έχει δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές πάνω στις οποίες θα στηριχθεί αυτή η αναμόρφωση".

    Ο κ. Μαγγίνας πρόσθεσε ότι πολύ σύντομα θα αρχίσει ένας ευρύτατος διάλογος και σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων και σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων, με σκοπό "να καταλήξουμε με την μεγαλύτερη δυνατή συνεννόηση και την ευρύτερη δυνατή αποδοχή σε αποφάσεις που θα υπηρετούν τα πραγματικά συμφέροντα των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων".

    Απαντώντας στην ερώτηση που θα αποσκοπεί ο διάλογος με τους κοινωνικούς εταίρους, αφού ο πρωθυπουργός έχει δεσμευθεί ότι δεν θα αυξηθούν όρια ηλικίας και εισφορές, ο κ. Μαγγίνας είπε "στο ασφαλιστικό μας σύστημα υπάρχουν υπερβολές, στρεβλώσεις και αδικίες. Αυτά τα γνωρίζουμε όλοι και συμφωνούμε όλοι στην ανάγκη αντιμετώπισης τους. Το πώς θα τα αντιμετωπίσουμε είναι ακριβώς το αντικείμενο του διαλόγου". Δεύτερος μεγάλος στόχος, είπε ο κ. Μαγγίνας, είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας και η αύξηση κατά το δυνατόν της απασχόλησης. Παρά το γεγονός, πρόσθεσε, ότι έχουν γίνει πάρα πολλά στο θέμα αυτό, υπάρχουν περιθώρια για να γίνουν πολύ περισσότερα.

    Ο υπουργός απασχόλησης σημείωσε ακόμη ότι το ποσοστό της ανεργίας ασφαλώς έχει πέσει, αλλά μπορεί να μειωθεί ακόμα περισσότερο, με δεδομένο ότι η εθνική οικονομία έχει μία συνεχή και βιώσιμη ανάπτυξη με αποτέλεσμα να δημιουργούνται νέες θέσεις εργασίας, αλλά και με άλλες δράσεις και παρεμβάσεις.

    Ο κ. Μαγγίνας κατέληξε ότι ακόμα και ένας άνεργος να υπάρχει είναι για την κυβέρνηση μεγάλο θέμα πρωταρχικής σημασίας.

    [02] Στις 11 Νοεμβρίου η εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ

    Στις 11 Νοεμβρίου θα γίνει η εκλογή προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφάσισε ομόφωνα το Πολιτικό Συμβούλιο του κινήματος.

    Όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Γιάννης Ραγκούσης, θα προηγηθεί νέα συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου και θα ακολουθήσει Συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου στις 6 και 7 Οκτωβρίου το οποίο θα συγκαλέσει Εθνική Συνδιάσκεψη στις 3 και 4 Νοεμβρίου. Εκεί θα γίνει πολιτική συζήτηση για τα αίτια του εκλογικού αποτελέσματος και θα δοθούν οι πολιτικές κατευθύνσεις για το τακτικό συνέδριο το ποίο θα συγκληθεί στις αρχές του επόμενου έτους.

    Όπως τόνισε ο κ. Ραγκούσης, η απόφαση του Πολιτικού Συμβουλίου είναι να προχωρήσει το ΠΑΣΟΚ ενωμένο και συντεταγμένο στην πορεία για την εκλογή προέδρου. Επίσης, ομόφωνη και ομόθυμη ήταν η απόφαση των μελών του οργάνου, όπως είπε ο κ. Ραγκούσης, να μετατρέψει την δύσκολη εποχή σε μια μεγάλη ευκαιρία για την ανανέωση και την ανασυγκρότηση του κινήματος.

    Στην επόμενη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου θα παρουσιαστεί εισήγηση επιτροπής που συστήθηκε σήμερα από τα μη κοινοβουλευτικά μέλη του οργάνου, τα οποία είναι οι Πάρις Κουκουλόπουλος, Μαριλένα Κοπά, Φώφη Γεννηματά, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος και Χρήστος Πολυζωγόπουλος.

    Το σώμα το οποίο θα εκλέξει τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, όπως αποφασίστηκε, θα αποτελείται από μέλη και φίλους του κινήματος, τα οποία θα μπορούν να εγγράφονται μέχρι και την ημέρα ανάδειξης του προέδρου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου στην εισήγησή του τόνισε ότι απαιτείται να υπάρξει σοβαρή και σε βάθος αξιολόγηση του εκλογικού αποτελέσματος, η οποία θα είναι πολιτική και όχι τεχνοκρατική και στατιστική.

    Ο κ. Παπανδρέου έθεσε μερικά διλήμματα, όπως εάν τα προβλήματα του ΠΑΣΟΚ είναι επιφανειακά ή προβλήματα σε βάθος, συγκυριακά, ή διαχρονικά. Επίσης, έθεσε το ερώτημα τί είναι αυτό που θα κινητοποιήσει το λαό, αν θα είναι η προοπτική μιας νίκης ή μια άλλη προγραμματική προσέγγιση, η οποία θα φέρει τον πολίτη πιο κοντά στο ΠΑΣΟΚ και το ΠΑΣΟΚ πιο κοντά στη νίκη.

    Τόνισε επίσης ότι είναι κυρίαρχο το θέμα της δημοκρατίας, τόσο διεθνώς όσο και στην Ελλάδα, η οποία εθίστηκε στις πελατειακές σχέσεις οι οποίες υπονομεύουν αρχές, θέσεις και αξίες.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι είναι απαραίτητος ένας νέος αγώνας για την απελευθέρωση του πολιτικού συστήματος από πολιτικές πατρωνίες και προσωπικές υστεροβουλίες και πρόσθεσε ότι σε αυτή τη βάση το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βρει ευρύτερες συγκλίσεις με τις δυνάμεις της ευρύτερης αριστεράς.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ένα θεμελιώδες δίλημμα, όπως είπε. Θέλουμε, τόνισε, την αναπαραγωγή ενός καθεστωτικού ΠΑΣΟΚ, το οποίο ενδιαφέρεται μόνο για την επιστροφή και τη διαχείριση της εξουσίας ή ένα προοδευτικό κοινωνικό και λαϊκό ΠΑΣΟΚ, το οποίο θέλει την επιστροφή στην εξουσία, αλλά για να την κάνει εργαλείο μιας νέας μεγάλης κοινωνικής και πολιτικής αλλαγής;

    Όπως ανέφερε ο κ. Παπανδρέου, τα διλήμματα αυτά υπήρχαν και το 2004, αλλά πρόσθεσε ότι σήμερα είναι ανάγκη να συγκρουστούμε με αντιλήψεις και πρακτικές του παρελθόντος για να οδηγήσουμε το ΠΑΣΟΚ σε λύσεις και λυτρωτική διέξοδο.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να διεξάγεται η εσωκομματική συζήτηση με τρόπο που να αποτρέπεται η υλοποίηση της πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, η οποία, όπως είπε, είναι βέβαιο ότι θα συνεχίσει την ίδια αντιλαϊκή πολιτική. Τα του οίκου μας, πρόσθεσε, δεν πρέπει να μας αποτρέψουν από τη συμπαράταξη με το λαό.

    Τόνισε επίσης ότι πρέπει να υπάρχει έλεγχος της εξουσίας, της αγοράς και των "μίντια" και διαπίστωσε ότι μέχρι τώρα η εικόνα που δίνουν τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στα κανάλια είναι ότι το επιδιωκόμενο είναι οι καρέκλες, κάτι το οποίο καταδίκασε ο λαός.

    Ο κ. Παπανδρέου ζήτησε να φύγουν από τα κανάλια οι εσωκομματικές κόντρες και πρόσθεσε ότι η αντιπαράθεση και η κριτική πρέπει να γίνονται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και οι αντιπαραθέσεις σε πλαίσια αρχών και κανόνων, με αφοσίωση στο Καταστατικό, στην ενότητα του κόμματος, στην προστασία των λαϊκών συμφερόντων και στην αντιπαράθεση με τη δεξιά.

    Επίσης, ο κ. Παπανδρέου αναφέρθηκε στο πρωινό επεισόδιο με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, τονίζοντας ότι όχι μόνο το καταδικάζει, αλλά και δεν πρόκειται να αφήσει κανένα να αμαυρώσει τις δημοκρατικές διαδικασίες του κινήματος. Σε αυτό πρόσθεσε θα είμαι αμείλικτος και ανυποχώρητος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 21 September 2007 - 4:30:26 UTC