Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-09-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προχωρεί η υλοποίηση των μέτρων για τις πυρόπληκτες περιοχές
  • [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Προχωρεί η υλοποίηση των μέτρων για τις πυρόπληκτες περιοχές

    Συνεργασία με την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη θα έχει ο πρωθυπουργός, στις 9.30 το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα συναντηθεί με τον κ.Μιλτιάδη Εβερτ.

    Σύσκεψη για το σχέδιο ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών πραγματοποιήθηκε χθες, υπό τον πρωθυπουργό, στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Πρ.Παυλόπουλος, Γ.Αλογοσκούφης, Ευ. Μεϊμαράκης, Χρ. Φώλιας, Γ.Σουφλιάς, Α.Κοντός και ο πρόεδρος του Ταμείου Αλληλεγγύης Π.Μολυβιάτης.

    Μετά τη σύσκεψη, ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γιώργος Σουφλιάς τόνισε ότι στη σύσκεψη έγινε ανασκόπηση όλων των θεμάτων, σημειώνοντας ότι τα προβλήματα είναι πολλά και σύνθετα και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση έχει μακρύ δρόμο μπροστά της.

    Ο υπουργός σημείωσε ότι τα άμεσα μέτρα που χρειάζονταν ελήφθησαν και εφαρμόστηκαν αμέσως, αλλά, απο εκεί και πέρα, υπάρχει μακρύς δρόμος για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα, αλλά και για την ανασύνταξη όλης αυτής της περιοχής και οικονομικά και περιβαλλοντικά.

    Οπως είπε ο κ. Σουφλιάς, πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα, που γίνονται σε όλους τους νομούς και πρέπει να αρχίσουν να κατασκευάζονται και τα σπίτια.

    "Η πολιτεία και μέσω του Ταμείου Αλληλεγγύης θα δώσει δωρεάν όλα όσα χρειάζονται για να χτιστούν αυτά τα σπίτια, τα οποία έχουν καταγραφεί. Στο σύνολο είναι περίπου 1.100 σπίτια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς και γύρω στα 800 που έχουν υποστεί μερικές καταστροφές, στην Πελοπόννησο, την Εύβοια και την Αττική", είπε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

    Επίσης ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλος αριθμός απο αποθήκες και άλλα κτίρια άλλων χρήσεων.

    Ο κ. Σουφλιάς τόνισε ότι ήδη η κυβέρνηση προχωρά σε περιβαλλοντικές μελέτες και σε μελέτες αναδάσωσης και σημείωσε ότι η αεροφωτογράφηση θα αρχίσει απο σήμερα, καθώς υπήρχε ζημιά στο σύστημα της γεωγραφικής υπηρεσίας στρατού.

    Ετσι, είπε ο κ. Σουφλιάς, με καταγεγραμμένες τις περιοχές που θα είναι αναδασωτέες, θα αρχίσει και η μελέτη και αναμένεται να τελειώσουν το αργότερο το Νοέμβριο.

    Επίσης ανέφερε ότι εκτός των δασικών υπηρεσιών, θα χρησιμοποιηθεί και το ΕΦΙΑΓΕ για να οργανωθεί και η υπόθεση της αναδάσωσης.

    Η περιβαλλοντική μελέτη, τόνισε ο κ. Σουφλιάς, θα είναι ένα ευρύτερο σχέδιο για τη λήψη όλων των μέτρων που αφορούν στην τόνωση της οικονομίας, της κατασκευής και των απαραίτητων υποδομών. Με τους δύο μεγάλους δρόμους που γίνονται στις περιοχές, πρόσθεσε, η περιοχή θα έχει πολύ καλύτερες συνθήκες στο μέλλον για ανάπτυξη.

    Υπογράμμισε ακόμη ότι χρειάζεται συνεχής προσπάθεια με όλους τους φορείς για να επιτευχθούν οι στόχοι και γι' αυτό το λόγο θα επισκεφθεί την περιοχή και ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος, ώστε να υπάρξει συνεργασία με τη Νομαρχιακή και Τοπική Αυτοδιοίκηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση για τον τρόπο κατασκευής των σπιτιών, ο κ. Σουφλιάς είπε ότι η απόφαση είναι να πάρουν οι πληγέντες τα χρήματα και να τα κατασκευάσουν οι ίδιοι και όχι να γίνουν διαγωνισμοί με μεγάλες εταιρίες, ώστε να δουλέψουν και οι ντόπιοι κατασκευαστές.

    Η απόφαση, σημείωσε, είναι να δώσουμε χρήματα, αναλόγως του κτιρίου που είχε ο καθένας και ανάλογα και με τον αριθμό των μελών της οικογένειας.

    Οπως εξήγησε, αν μία οικογένεια με τέσσερα παιδιά έμεναν σε ένα μικρό σπίτι, πχ. 55τμ θα πάρει περισσότερα χρήματα για να κατασκευάσει μεγαλύτερο.

    Ο κ. Σουφλιάς εξήγησε ότι τα χρήματα θα δίνονται ανάλογα με την πορεία των εργασιών, ενώ θα τεθούν και προδιαγραφές για κεραμοσκεπές ή να μην επιτρέπεται να εξέχει της στέγης ο ηλιοθερμοσύφωνας.

    Επίσης, ανέφερε ότι θα δοθούν και για κάθε εμβαδόν σπιτιού 3-4 διαφορετικά σχέδια, ώστε να μπορεί ο ιδιοκτήτης να επιλέξει για να υπάρχει και διαφοροποίηση.

    Μέσα στην εβδομάδα, είπε ο κ. Σουφλιάς, θα έχουν βγει οι σχετικές αποφάσεις και αναλόγως με τις αιτήσεις και ύστερα απο τον έλεγχό τους θα αρχίσει η κατασκευή τους.

    Εξ άλλου, ο Πρόεδρος του ειδικού Ταμείου Αντιμετώπισης Εκτακτων Αναγκών κ. Πέτρος Μολυβιάτης, σε δηλώσεις του ανέφερε ότι έχουν συγκεντρωθεί πάνω απο 149,6 εκατ. ευρώ και σημείωσε ότι πρώτη προτεραιότητα είναι να χτιστούν όλα τα καμένα σπίτια δωρεάν.

    Αυτή θα είναι η μεγάλη προσφορά του ταμείου, δηλαδή των ανθρώπων που έδωσαν την συνεισφορά τους για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους μας που επλήγησαν.

    Επίσης ο κ. Μολυβιάτης απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι "στάβλοι, στάνες, αποθήκες και όλα τα κτίρια γενικώς, κατοικίες και βοηθητικά που κάηκαν θα ανοικοδομηθούν όλα δωρεάν".

    Συνάντηση πρωθυπουργού με τον κ.Μ.Τζίμα

    Νωρίτερα, ο κ.Κ.Καραμανλής είχε συνεργασία με τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης Μ.Τζίμα.

    Ο κ.Μ.Τζίμας ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για θέματα της αρμοδιότητάς του και υπογράμμισε ότι είναι σαφής η δέσμευση του πρωθυπουργού πως το Δ' ΚΠΣ κατά 82% θα διοχετευθεί στην περιφέρεια με τελικό στόχο τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής των πολιτών και της Μακεδονίας και της Θράκης.

    Ο υπουργός, απαντώντας σε ερώτηση για τις προτεραιότητές του υπογράμμισε ότι το Δ'ΚΠΣ είναι γιγαντιαίο για τους νομούς της Μακεδονίας και της Θράκης ενώ η ζώνη καινοτομίας της Θεσσαλονίκης είναι ένα από τα θέματα που βρίσκεται σε εξέλιξη και αποτελούν την αιχμή του δόρατος στο χώρο της ευθύνης του.

    Σε άλλη ερώτηση για την Εγνατία Οδό ο κ.Τζίμας ανέφερε ότι τα έργα αυτά εξελίσσονται.

    Ο Π. Παυλόπουλος σε Πύργο, Τρίπολη, Χαλκίδα για το συντονισμό του κρατικού μηχανισμού ενόψει του χειμώνα

    Τις έδρες των πυρόπληκτων Νομών Ηλείας, Αρκαδίας και Εύβοιας αναμένεται να επισκεφτεί ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος, προκειμένου να πραγματοποιήσει συσκέψεις για τον καλύτερο συντονισμό της κρατικής μηχανής ενόψει του χειμώνα, όπως αποφασίστηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο κ. Παυλόπουλος θα μεταβεί, την ερχόμενη εβδομάδα, στον Πύργο, την Τρίπολη και τη Χαλκίδα με στόχο να "δέσει" όσο το δυνατό καλύτερα τις υπηρεσίες της αστυνομίας με αυτές της πυροσβεστικής, για να μην υπάρξουν συμβάντα από ενδεχόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα στις περιοχές που επλήγησαν από τις πυρκαγιές του καλοκαιριού.

    [02] Συνεδριάζει η ΚΟ του ΠΑΣΟΚ

    Στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ που συνέρχεται στις 10.00 το πρωί, ενόψει της νέας βουλευτικής περιόδου θα μιλήσει ο κ.Γ.Παπανδρέου.

    Στο μεταξύ, από τη βάση ξεκινά το ΠΑΣΟΚ την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Ο Γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Νίκος Αθανασάκης έστειλε εγκύκλιο στις οργανώσεις του Κινήματος με την οποία ζητεί να ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες, εφιστώντας την προσοχή των μελών και στελεχών στο ότι οι διαδικασίες «δεν πρέπει να παραμείνουν εσωστρεφείς».

    Ο κ. Αθανασάκης ζητεί να ξεκινήσουν αμέσως οι διαδικασίες, σε τοπικό, νομαρχιακό και περιφερειακό επίπεδο, ώστε οι Περιφερειακές Επιτροπές να αποστείλουν την αποτίμησή τους στην Επιτροπή Αποτίμησης μέχρι τις 28 Σεπτεμβρίου, ενόψει της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου στις 6 και 7 Οκτωβρίου.

    Στην εγκύκλιό του ο κ. Αθανασάκης αναφέρει επίσης ότι στις εκλογές «παρά τις σημαντικές απώλειες της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ κατέγραψε, επίσης, μεγάλες απώλειες, αφού δεν κατορθώσαμε να ενσωματώσουμε τις κοινωνικές δυνάμεις που απέρριψαν τις κυβερνητικές πολιτικές». Και προσθέτει ότι «είχαμε μια οδυνηρή ήττα και πρέπει να συζητήσουμε σοβαρά και υπεύθυνα γι αυτήν».

    Δηλώσεις Γ. Ραγκούση

    "Η κυβέρνηση λειτουργεί με γνώμονα το πολιτικό κόστος και όχι τις ευθύνες της απέναντι στην νέα γενιά και το μέλλον του τόπου", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης με αφορμή την απόφαση της κυβέρνησης να αποσύρει το βιβλίο Ιστορίας της Στ΄Δημοτικού.

    Σχετικά με το ασφαλιστικό, ο κ. Ραγκούσης τόνισε ότι "η διαδικασία που ανοίγει με άτακτο τρόπο και με όχημα τον επικεφαλής της Επιτροπής Σοφών, την οποία συγκρότησε η ίδια η κυβέρνηση, έχει προαποφασισμένο αποτέλεσμα. Επιδίωξη, να ακυρωθεί ο κοινωνικός χαρακτήρας της Ασφάλισης και να συγκαλυφθεί η μέχρι σήμερα απαράδεκτη διαχείριση των Ταμείων, τόσο με το σκάνδαλο των δομημένων ομολόγων, όσο και με την εκτίναξη της εισφοροδιαφυγής".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 26 September 2007 - 4:30:26 UTC