Browse through our Interesting Nodes on the Cyprus Issue Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Το νομοθετικό έργο στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής
  • [02] Γ.Παπανδρέου:"Καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες"

  • [01] Το νομοθετικό έργο στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής

    Οι προτεραιότητες του νομοθετικού έργου της κυβέρνησης θα βρεθούν στο επίκεντρο της Κυβερνητικής Επιτροπής που θα συνεδριάσει, υπό τον πρωθυπουργό στις 11.00 το πρωί. Νωρίτερα, ο κ. Κ.Καραμανλής θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Γεωργίας Μιχαίλ Σαακασβίλι. Αύριο θα συνέλθει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ. Στη συνεδρίαση της ΚΟ θα γίνει η εκλογή νέου γενικού γραμματέα και των πέντε αναπληρωτών.

    "Είμαι αποφασισμένος να ανταποδώσω την εμπιστοσύνη των Ελλήνων" τόνισε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, ζητώντας ψήφο εμπιστοσύνης στην επανεκλεγείσα κυβέρνηση της ΝΔ «για τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη ο τόπος». Κλείνοντας με την ομιλία του, την τριήμερη συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας διακυβέρνησης, ο κ. Καραμανλής είπε ότι οι αλλαγές αυτές «δεν αποτελούν απλή επιλογή, αλλά ζωτική ανάγκη που εκφράζει όλη την κοινωνία».

    Όπως σημείωσε ο κ. Καραμανλής, «όλοι οι Έλληνες, ό,τι κι αν ψηφίζουμε, θέλουμε την Ελλάδα να τολμά, να αλλάζει, να προοδεύει. Να επιλέγει συνειδητά την πρόοδο, έναντι της συντήρησης. Θέλουμε την Ελλάδα με ισχυρή Οικονομία. Με σύγχρονο και αποτελεσματικό Κράτος».

    «Όλοι οι Έλληνες», πρόσθεσε, «θέλουμε μια κοινωνία συνοχής και αλληλεγγύης. Κοινωνία που γίνεται πιο δίκαιη. Αυτό είναι το κοινό όραμα των Ελλήνων. Αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής μας. Αυτός είναι ο δρόμος που έχω επιλέξει. Ο δρόμος για μια δυναμική και περήφανη Πατρίδα» σημείωσε ο κ. Καραμανλής.

    Απαντώντας στην κριτική της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός είπε ότι αντιλαμβάνεται «πολύ καλά τη σκοπιμότητα ορισμένων εξάρσεων. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι θέλουν να ξεχάσουν ότι είχαν κυβερνητικές ευθύνες. Αντιλαμβάνομαι την ανάγκη να διαφύγουν από το κυβερνητικό παρελθόν τους και εκείνο της παράταξής τους».

    Αναφερόμενος στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο είπε ότι γίνεται, τώρα, που ο νόμος δοκιμάστηκε στην πράξη: «Γίνεται στο ξεκίνημα της τετραετίας, ώστε, από την πρώτη στιγμή, να υπάρχει ένα ξεκάθαρο πολιτικό τοπίο. Χωρίς αιφνιδιασμούς. Γίνεται έτσι ώστε να εξασφαλίζεται και η απαιτούμενη αναλογικότητα στην εκπροσώπηση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και η αναγκαία κυβερνητική σταθερότητα. Μια σταθερότητα που υπηρετεί τις ανάγκες του Τόπου, που μας επιτρέπει, ως Έθνος, να αντιμετωπίζουμε δύσκολες προκλήσεις».

    Σχετικά με την Αναθεώρηση του Συντάγματος είπε ότι ακούστηκαν προφάσεις φυγής από την ευθύνη που αναλογεί σε όλους μας «και μάλιστα, από εκείνους που είχαν καταθέσει ταυτόσημες προτάσεις για μείζονος σημασίας ρυθμίσεις. Εμείς θα προχωρήσουμε και ο καθένας ας αναλάβει τις δικές του ευθύνες. Δεν στέκει, όμως, καμιά δικαιολογία όταν θυσιάζεται μια μείζονος σημασίας θεσμική διαδικασία στο βωμό κομματικών σκοπιμοτήτων. Και μάλιστα εσωκομματικών σκοπιμοτήτων. Οι πολίτες δεν είναι αφελείς. Οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Αντιλαμβάνονται και γιατί συμβαίνει» είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Καραμανλής επανέλαβε επίσης ότι δεν πρόκειται να συμπράξει σε απόπειρες, που στόχο έχουν την πόλωση και την οξύτητα: «Για μας ο διάλογος δεν είναι πρόφαση. Είναι συμμετοχή στην προώθηση λύσεων. Αυτή είναι, σήμερα, η πρόκληση για όλες τις πολιτικές δυνάμεις. Και στην πρόκληση αυτή είμαι αποφασισμένος να εξαντλήσω κάθε προσπάθεια. Είμαι αποφασισμένος να κάνω ό,τι χρειάζεται για να προχωρήσει η Πατρίδα μας μπροστά».

    Στη νέα εποχή, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, κερδισμένοι είναι όσοι τολμούν να βγαίνουν μπροστά: «Κανένας δεν μπορεί να βαφτίζει «πρόοδο» τη στείρα άρνηση, σε κάθε αλλαγή, σε κάθε μεταρρύθμιση. Το «όχι» σε κάθε αλλαγή που προωθείται, δεν αποτελεί «προοδευτική» επιλογή, αλλά έκφραση βαρύτατου συντηρητισμού» υποστήριξε ο κ. Καραμανλής.

    Εξάλλου, μιλώντας για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ είπε βασίζεται στις πανίσχυρες έννοιες της ειρήνης, της σταθερότητας, της διεθνούς συνεργασίας και ότι οι θέσεις μας στα εθνικά θέματα είναι σε όλους γνωστές: «Και οι θέσεις αυτές είναι αταλάντευτες. Δεν εγκαταλείπονται και δεν παραβιάζονται».

    Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης στη Βουλή, η κυβέρνηση έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από το Σώμα, με 152 υπέρ και 148 κατά.

    [02] Γ.Παπανδρέου:"Καλούνται να πληρώσουν οι πολίτες"

    Η Νέα Δημοκρατία επιταχύνει την ακραία νεοσυντηρητική της στροφή, δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σχολιάζοντας το σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η κυβέρνηση στην Βουλή.

    Δεν είναι νεοσυντηρητική η πολιτική που ψήφισε ο Έλληνας πολίτης στις εκλογές, τόνισε ο κ. Παπανδρέου και πρόσθεσε ότι η φωνή του πολίτη θα μετουσιώσει το ΠΑΣΟΚ σε δράση, αλληλεγγύη και νικηφόρα μάχη.

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε, επίσης, ότι στην Βουλή είχαμε "τις ωραιοποιημένες υποσχέσεις του πρωθυπουργού, αλλά σήμερα υπάρχει η σκληρή πραγματικότητα, καθώς το βάρος της δημοσιονομικής πολιτικής πέφτει στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα".

    Ο πολίτης, πρόσθεσε, καλείται να πληρώσει φόρους 6 δισ. ευρώ, να πληρώσει νέους φόρους για καύσιμα, ιδιοκτησία ακινήτων αλλά και νέους έμμεσους φόρους που επιδεινώνουν την άδικη σχέση μεταξύ αμέσων και εμμέσων φόρων.

    Το τρίπτυχο της οικονομικής πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας είναι νέοι φόροι, νέοι φόροι, νέοι φόροι. Διότι, όπως τόνισε, βιάζεται να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα που τη στηρίζουν.

    Οι δαπάνες για την υγεία και την παιδεία, πρόσθεσε, κινούνται σε χαμηλά επίπεδα, η χρηματοδότηση του ασφαλιστικού υπολείπεται σημαντικά των υποχρεώσεων, και οι δαπάνες για την περιφέρεια είναι μικρότερες από τα προηγούμενα έτη.

    Αν νομίζουν, τόνισε ο κ. Παπανδρέου, η κυβέρνηση και τα συμφέροντα που εξυπηρετεί ότι μπορούν να επωφεληθούν από την προσωρινή κρίση στο ΠΑΣΟΚ πλανώνται πλάνη οικτρά.

    Οι θέσεις Βενιζέλου

    Κείμενο "είκοσι θέσεων για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα",ως βάση διαλόγου για συμφωνία μεταξύ των στελεχών του Κινήματος,έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στόχος του κειμένου είναι να ειπωθεί το πως τα στελέχη φαντάζονται το ΠΑΣΟΚ, τους άξονες μιας κυβερνητικής πολιτικής που θα οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία και το πως το Κίνημα θα αντιδράσει στην παρούσα συγκυρία.

    Σε δήλωσή του ο κ. Ευ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει τον εκλογικό νόμο,θεωρώντας ότι, έτσι, στενεύει ο χρονικός της ορίζοντας. Επίσης,αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι το ελάχιστο όριο συμμετοχής στη διαδικασία εκλογής Προέδρου,προκειμένου το Κίνημα να πετύχει τη φυγή προς τα μπρος,είναι το ένα εκατομμύριο των πολιτών που μετείχαν στη διαδικασία του 2004.

    Σχετικά με τη διαδικασία εκλογής Προέδρου τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ μπήκε σε περίοδο κρίσης,όχι επειδή τέθηκε ζήτημα Προέδρου, αλλά γιατί έχασε τις εκλογές με μειωμένα ποσοστά.

    Ο Ευ.Βενιζέλος τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει θεμελιώδη υποχρέωση να ξεπεράσει ταχύτατα την κρίση του και να λειτουργήσει ως αξιόπιστο αντίβαρο και ως εναλλακτική πρόταση εξουσίας.

    Σχετικά με το αποτέλεσμα των εκλογών,ανέφερε ότι το ΠΑΣΟΚ έχασε προς τα αριστερά διότι δεν έπεισε ως αντιπολίτευση και προς τα δεξιά γιατί δεν έπεισε ως κυβερνητική πρόταση.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ούτε σε λευκές επιταγές, ούτε σε πριγκηπικές και αρχηγικές πρακτικές και πιστεύει στον πολιτικό διάλογο, στις δημοκρατικές διαδικασίες και τη συλλογική λειτουργία.

    Πρέπει, πρόσθεσε, να αντισταθούμε σε όσους θέλουν "γαντζωμένοι στην κομματική τους εξουσία, ένα συρρικνωμένο κόμμα, μικρό κόμμα, εσωστρεφές και φοβικό ΠΑΣΟΚ".

    Στο κείμενο των είκοσι σημείων αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλει ο κ. Βενιζέλος είναι ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της Σοσιαλιστικής Αριστεράς,που συγκροτεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

    Το ΠΑΣΟΚ αυτό θα εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τη μεγάλη κεντροαριστερά,όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Θα έχει σύγχρονο πολιτικό λόγο, θα διαφοροποιείται ουσιαστικά από το συντηρητισμό,χωρίς παρωχημένες παλαιοκομματικές ρητορείες και θα ξαναφέρνει την πολιτική στο προσκήνιο,ενώ θα διασφαλίζει την αυτονομία της πολιτικής από κάθε εξωθεσμικό κέντρο.Τη δύναμή του θα την αντλεί από το λαό.

    Το κόμμα θα πρέπει να είναι ικανό να εφαρμόσει ένα πρόγραμμα προοδευτικών αλλαγών,που έχει ανάγκη ο τόπος. Θέλουμε, αναφέρεται στο κείμενο, ένα ΠΑΣΟΚ πατριωτικό,που ξέρει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του ελληνισμού στον 21ο αιώνα,με αίσθημα εθνικής ευθύνης και αποτελεσματικότητα.

    Αναφορά γίνεται στο έργο των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, έργο για το οποίο, όπως αναφέραται, το Κίνημα είναι υπερήφανο, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ειλικρινή αυτοκριτική στάση για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής του θητείας.

    Το ΠΑΣΟΚ,αναφέρεται επίσης,πρέπει να λειτουργεί ως εγγυητής και φορέας της ανανέωσης των δημοκρατικών θεσμών και του συστήματος διακυβέρνησης.

    Για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια γι'αυτήν, για μιά ΕΕ με διεθνή οντότητα,πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

    Για τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής αναφέρεται στο κείμενο ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ένα νέο κοινωνικό κράτος,το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση, θα προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλών αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων.

    Για την οικονομία, το μοντέλο που υιοθετείται στο κείμενο του Ευ. Βενιζέλου, θα στηρίζει και θα προωθεί μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, πράσινο, βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

    Το ΠΑΣΟΚ θα έχει οικολογική συνείδηση και σε όλες τις πολιτικές θα υπάρχει η περιβαλλοντική παράμετρος. Το ΠΑΣΟΚ θα σέβεται το ιδιωτικό και θα υπερασπίζεται το δημόσιο,επίσης θα λειτουργεί ως ένα Κίνημα Παιδείας και Πολιτισμού,καθώς και ως Κίνημα Νέων. Έμμεση μνεία γίνεται στο άρθρο 16 καθώς αναφέρεται ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν θα παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά θα διασφαλίζει την αναβάθμισή του.

    Ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ θα συγκροτείται και θα λειτουργεί ως θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνούμαστε,τονίζεται, τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά,τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές,τις λευκές επιταγές. Θα αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.

    Θεμέλιο του ΠΑΣΟΚ, τονίζεται στο κείμενο,θα είναι η αξιακή,πολιτική και προγραμματική ενότητα. Πρώτιστο καθήκον,αναφέρεται,είναι η διαφύλαξη της ενότητας, η οποία είναι μεγάλη παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Το επιθυμητό ΠΑΣΟΚ είναι ένα κόμμα ικανό να αλλάξει το εαυτό του για να αλλάξει την κοινωνία, τονίζεται στο κείμενο.

    Στο κείμενο επίσης γίνεται άνοιγμα προς την Αριστερά, καθώς γίνεται λόγος για διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά, ενός διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία.

    Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει, προστίθεται, στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά.

    Τέλος, τονίζεται ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι αξιόπιστο και νικηφόρο, ικανό να πείσει και να συσπειρώσει ξανά τις ευρύτερες προοδευτικές δυνάμεις σε μία κυβερνητική πολιτική.

    Α. Διαμαντοπούλου: «Δεν θα είμαι υποψήφια»

    Την πρόθεσή της να μην είναι υποψήφια για το αξίωμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, ανακοίνωσε η βουλευτής Α΄Αθηνών του κόμματος και πρώην Επίτροπος της ΕΕ κα Άννα Διαμαντοπούλου.

    Η κα Διαμαντοπούλου στη δήλωσή της επισήμανε ότι είναι η πρώτη φορά που στα 33 χρόνια ύπαρξης του ΠΑΣΟΚ πλανάται το φάντασμα της διάσπασης πάνω από την παράταξη, αιτιολογώντας δε την απόφασή της να μην είναι υποψήφια ανέφερε ότι η εσωκομματική πόλωση που δημιουργήθηκε δεν επιτρέπει πραγματική αντιπαραβολή ιδεών και θέσεων πάνω στις τομές και αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας και δεν επιτρέπει περιθώρια για την υπέρβαση του αυτονόητου και του γενικού.

    «Αυτό δεν με εκφράζει. Θέλω να συμβάλω στην πολιτική με τη λύση και όχι με το πρόβλημα», είπε η κα Διαμαντοπούλου και τόνισε ότι θα εργαστεί για την ενότητα του ΠΑΣΟΚ γιατί αυτό είναι το κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή.

    Τέλος,η κα Διαμαντοπούλου έκανε λόγο για κλίμα εσωστρέφειας και απαισιοδοξίας στο ΠΑΣΟΚ,που βασίστηκε σε συμπεριφορές «που δεν αρμόζουν σε ένα ιστορικό κόμμα εξουσίας».

    Η δήλωση της κας Διαμαντοπούλου έχει ως εξής:

    «Από την επομένη των εκλογών μίλησα για αυτογνωσία και αυτοσυγκράτηση. Ακολούθησε πόλωση και άγονη αντιπαράθεση. Είναι η πρώτη φορά στα 33 χρόνια του ΠΑΣΟΚ που ακόμη και το φάντασμα της διάσπασης πλανάται πάνω από την παράταξη. Οι εξελίξεις δημιούργησαν ένα κλίμα εσωστρέφειας και απαισιοδοξίας. Βασισμένο σε συμπεριφορές που δεν αρμόζουν σε ένα ιστορικό κόμμα, σε ένα κόμμα εξουσίας. Η πόλωση δεν επιτρέπει πραγματική αντιπαραβολή ιδεών και θέσεων πάνω στις μεγάλες τομές και αλλαγές της ελληνικής κοινωνίας. Δεν επιτρέπει περιθώρια για την υπέρβαση του αυτονόητου και του γενικού. Αυτό δεν με εκφράζει. Θέλω να συμβάλλω στην πολιτική με την λύση και όχι με το πρόβλημα. Θέλω να δουλέψω για την ενότητα μαζί με όλους γιατί αυτό είναι το κρίσιμο σημείο αυτή τη στιγμή. Θέλω την επόμενη μέρα να αγωνιστώ για την αναγέννηση του ΠΑΣΟΚ. Για ένα ριζοσπαστικό ΠΑΣΟΚ, ένα ΠΑΣΟΚ νίκης. Γιαυτό και δεν θα είμαι υποψήφια».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 October 2007 - 4:30:26 UTC