Browse through our Interesting Nodes of Greek Associations & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Ραγκούσης: Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό

  • [01] Γ. Ραγκούσης: Η θέση του ΠΑΣΟΚ για το ασφαλιστικό

    "Το ΠΑΣΟΚ έχει καταθέσει τις απόψεις του για το Ασφαλιστικό Σύστημα από το καλοκαίρι του 2005 και στην συνέχεια με το Κυβερνητικό του Πρόγραμμα. Είναι αυτονόητο ότι, με αυτές τις θέσεις και τις προτάσεις θα προσέλθει και στις συνεδριάσεις των Διαρκών Κοινοβουλευτικών Επιτροπών, στο πλαίσιο των κοινοβουλευτικών του υποχρεώσεων, όπως εξάλλου πράττει παγίως".

    Αυτά τονίζει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Ραγκούσης σε δήλωσή του επί της επιστολής του Υπουργού Απασχόλησης Βασίλη Μαγγίνα προς τους πολιτικούς αρχηγούς για διάλογο σχετικά με το Ασφαλιστικό.

    Ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σημείωνει ότι "ωστόσο, είναι, επίσης, αυτονόητο ότι ένας αξιόπιστος διάλογος προϋποθέτει καθαρές θέσεις εκ μέρους όλων των συντελεστών του. Μέχρι σήμερα, η κυβέρνηση είναι αυτή που έχει αποφύγει να τοποθετηθεί επισήμως και εγκύρως επί του θέματος. Για αυτό καλούμε τον υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, να εγκαταλείψει τις επικοινωνιακού χαρακτήρα κινήσεις του, όπως η σημερινή άνευ ουσίας επιστολή του και να τοποθετηθεί επί του προβλήματος".

    Ακόμη στη δήλωσή του ο Γιάννης Ραγκούσης αναφέρει:

    " Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει το Ασφαλιστικό Σύστημα της χώρας είναι και πολλά και γνωστά. Και έγιναν ακόμα περισσότερα και μεγαλύτερα με ευθύνη της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, τόσο γιατί απέφυγε να τα αντιμετωπίσει όσο και γιατί ήταν ασυνεπής στις υποχρεώσεις της, όπως αυτές προβλέπονται από την υφιστάμενη νομοθεσία, με άμεσο αποτέλεσμα τον τετραπλασιασμό του χρέους του Δημοσίου προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία. Αυτά, πρώτοι από όλους, τα γνωρίζουν - γιατί τα βιώνουν - οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι, καθώς για αυτούς το Ασφαλιστικό Σύστημα αποτελεί μια από τις σταθερές αναφορές του κοινωνικού κράτους που οικοδομήθηκε με μακρούς αγώνες στην Ελλάδα. Το ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι, ανεξαρτήτως των προβλημάτων που καταγράφονται σήμερα,το Ασφαλιστικό Σύστημα θα πρέπει να βρίσκεται διαρκώς κάτω από το μικροσκόπιο των πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων του τόπου, με μοναδικό γνώμονα την βιωσιμότητά του και την αποτελεσματικότητά του προς όφελος των εργαζομένων".

    Δήλωση Α. Λιβάνη

    Παρέμβαση στις εσωκομματικές εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ έκανε σήμερα ο Αντώνης Λιβάνης, από τα ιδρυτικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ και από τους πολύ στενούς συνεργάτες του Ανδρέα Παπανδρέου.

    Μιλώντας στην τηλεόραση της ΝΕΤ, ο Αντώνης Λιβάνης τάχθηκε στο πλευρό του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος, όπως τονίζει, «διασφαλίζει και εγγυάται την ενότητα» του ΠΑΣΟΚ και γι' αυτό στηρίζει «την υποψηφιότητα του Γιώργου Παπανδρέου ως Προέδρου».

    Ο Αντώνης Λιβάνης τονίζει επίσης ότι «άκομψα και βιαστικά δημιουργήθηκε κρίση στο ΠΑΣΟΚ",αλλά θεωρεί ότι «ό γέγονε, γέγονε» και καλεί όλους συμπαθούντες, φίλους, μέλη και στελέχη, να προστατεύσουν «την ενότητα της μεγάλης δημοκρατικής και προοδευτικής παράταξης που εκφράζεται από το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα που ίδρυσε και οδήγησε σε μεγαλειώδη πορεία ο Ανδρέας Παπανδρέου».

    Οι θέσεις Βενιζέλου

    Κείμενο "είκοσι θέσεων για το ΠΑΣΟΚ και τη χώρα", ως βάση διαλόγου για συμφωνία μεταξύ των στελεχών του Κινήματος, έδωσε στη δημοσιότητα ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Στο κείμενο των είκοσι σημείων αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ το οποίο θέλει ο κ. Βενιζέλος είναι ένα ΠΑΣΟΚ που πιστεύει στις αξίες της Σοσιαλιστικής Αριστεράς, που συγκροτεί ένα πλειοψηφικό ρεύμα και αποτελεί αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση.

    Το ΠΑΣΟΚ αυτό θα εκφράζει τη μεγάλη δημοκρατική παράταξη, τη μεγάλη κεντροαριστερά, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά.

    Αναφορά γίνεται στο έργο των κυβερνήσεων Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, έργο για το οποίο, όπως αναφέρεται, το Κίνημα είναι υπερήφανο, ενώ ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην ειλικρινή αυτοκριτική στάση για τα λάθη, τις καθυστερήσεις και τις αντιφάσεις της κυβερνητικής του θητείας.

    Για την Ευρωπαϊκή Ένωση αναφέρεται ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και αγωνίζεται με σταθερότητα και συνέπεια γι'αυτήν, για μιά ΕΕ με διεθνή οντότητα,πολιτικά ολοκληρωμένη και χειραφετημένη με αυτόνομο ρόλο στη διεθνή σκηνή.

    Για τα ζητήματα της κοινωνικής πολιτικής αναφέρεται στο κείμενο ότι το ΠΑΣΟΚ πιστεύει σε ένα νέο κοινωνικό κράτος,το οποίο, μεταξύ άλλων, θα διασφαλίζει την πλήρη απασχόληση, θα προστατεύει τα συμφέροντα των εργαζομένων, των ανέργων, των συνταξιούχων, των χαμηλών αλλά και των μεσαίων οικονομικών στρωμάτων.

    Για την οικονομία, το μοντέλο που υιοθετείται στο κείμενο του Ευ. Βενιζέλου, θα στηρίζει και θα προωθεί μια εξωστρεφή και ανταγωνιστική οικονομία, ένα σύγχρονο μοντέλο ανάπτυξης, πράσινο, βασισμένο στην καινοτομία και τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου.

    Το ΠΑΣΟΚ θα έχει οικολογική συνείδηση και σε όλες τις πολιτικές θα υπάρχει η περιβαλλοντική παράμετρος. Το ΠΑΣΟΚ θα σέβεται το ιδιωτικό και θα υπερασπίζεται το δημόσιο,επίσης θα λειτουργεί ως ένα Κίνημα Παιδείας και Πολιτισμού,καθώς και ως Κίνημα Νέων. Έμμεση μνεία γίνεται στο άρθρο 16 καθώς αναφέρεται ότι η πολιτική του ΠΑΣΟΚ δεν θα παίζει με το δημόσιο πανεπιστήμιο, αλλά θα διασφαλίζει την αναβάθμισή του.

    Ως κόμμα το ΠΑΣΟΚ θα συγκροτείται και θα λειτουργεί ως θεσμός και όχι ως προσωπικό ή αρχηγικό κόμμα. Αρνούμαστε,τονίζεται, τα φοβικά και εσωστρεφή αντανακλαστικά,τα εσωκομματικά πελατειακά δίκτυα, τις προσωπολατρικές πρακτικές,τις λευκές επιταγές. Θα αξιοποιεί την ικανότητα όλων των στελεχών του δίκαια και αξιοκρατικά, χωρίς αποκλεισμούς, παραγοντισμούς και νεποτισμούς.

    Στο κείμενο επίσης γίνεται άνοιγμα προς την Αριστερά, καθώς γίνεται λόγος για διαμόρφωση στρατηγικής σχέσης διαλόγου και συνεργασίας με την ευρύτερη Αριστερά, ενός διαλόγου που θα αποκαταστήσει τις στρεβλώσεις που έχουν δημιουργηθεί στην ελληνική πολιτική και κομματική γεωγραφία.

    Το ΠΑΣΟΚ θα συμβάλει, προστίθεται, στην αλλαγή του κλίματος καχυποψίας με την Αριστερά.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 2 October 2007 - 16:30:23 UTC