Browse through our Interesting Nodes of International Mass Media Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-09

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εντείνονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [02] ΚΚΕ: "Δημόσιος ενιαίος φορέας αερομεταφών"

  • [01] Εντείνονται οι διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Στα πρόθυρα αλλαγής αρχηγού της Κ.Ο. του βρέθηκε το ΠΑΣΟΚ, όταν ο κ. Παπανδρέου έθεσε το θέμα της εκδήλωσης εμπιστοσύνης των βουλευτών του Κινήματος προς το πρόσωπό του, λίγο πριν τη συζήτηση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης.

    Η εξέλιξη αυτή, όπως ανέφερε ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Alter, θα συνέβαινε στην περίπτωση κατά την οποία η Κ.Ο. δεν θα του έδινε ψήφο εμπιστοσύνης. Σε αυτή την περίπτωση, όπως είπε, θα είχε παραιτηθεί και θα εκλεγόταν νέος αρχηγός, ο οποίος θα αναλάμβανε το βάρος της απάντησης στην κυβέρνηση.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν διευκρίνισε αν θα υπέβαλε την παραίτησή του και από Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αν και όπως ορίζει ο Κανονισμός της Βουλής, αρχηγός της Κ.Ο. είναι ο αρχηγός του κόμματος. Από αυτό συνάγεται ότι το πιθανότερο ήταν να παραιτηθεί και από την ηγεσία του Κινήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου δεν θέλησε να μιλήσει για τη συζήτησή του με τον κ. Βενιζέλο στο αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, την ημέρα των εκλογών. Αποκάλυψε, όμως, ότι το βράδυ των εκλογών, ο κ. Βενιζέλος ήταν μεταξύ όσων άκουσαν τη δήλωση που επρόκειτο να κάνει για το εκλογικό αποτέλεσμα, χωρίς να προβάλει καμία διαφωνία. Είπε επίσης ότι ο κ. Βενιζέλος δεν είπε σε κανέναν ότι θα θέσει υποψηφιότητα, ούτε ότι θα προέβαινε σε δήλωση. Όλα τα έμαθε από τα τηλεοπτικά κανάλια που κάλυψαν τη δήλωση Βενιζέλου στο Ζάππειο.

    Αναφορικά με τη διαδοχή του 2004, δήλωσε ότι δεν πήρε κανένα δαχτυλίδι, αλλά σταυρό του μαρτυρίου και ότι το έκανε για να μην υπάρξει η συντριβή που απειλούσε το Κίνημα και από την οποία θα χρειαζόταν πολύς χρόνος για να ανακάμψει.

    Έκανε και πάλι αυτοκριτική για τα λάθη του στη διάρκεια των 3,5 χρόνων της θητείας του και πρόσθεσε ότι, σε περίπτωση επανεκλογής του, οι δημόσιες διαφοροποιήσεις από ομόφωνες αποφάσεις οργάνων θα επισύρουν συνέπειες, κάτι που δεν έγινε το προηγούμενο διάστημα. Τόνισε επίσης ότι αυτές οι διαφοροποιήσεις, υπονόμευσαν το Κίνημα, ανεξάρτητα από προθέσεις.

    Ο κ. Παπανδρέου επέμεινε στον ρόλο των συμφερόντων, τα οποία, όπως ανέφερε δεν ήθελαν ποτέ το ΠΑΣΟΚ να εκφράζει αυθεντικά τη δημοκρατική παράταξη. Δεν μιλώ, είπε, για συνομωσία, αλλά για την ύπαρξη πολύ μεγάλων συμφερόντων. Και δήλωσε έτοιμος να δώσει, μέχρι τέλους, τη μάχη της δημοκρατίας, για να μη χειραγωγείται η πολιτική από τα συμφέροντα και τα ΜΜΕ.

    Υπαινισσόμενος την ύπαρξη αντιπαράθεσής του, σε εξέλιξη, με αυτά τα συμφέροντα, δήλωσε ότι όλοι αυτοί "ξέρουν ότι δεν θα υποκύψω και θα δώσω τη μάχη μέχρι τέλους", ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Αναφέρθηκε, μάλιστα, και σε πρωτοσέλιδο εφημερίδας, η οποία τον καλούσε να παραιτηθεί.

    Απαντώντας στο ερώτημα αν θα παραμείνει στο ΠΑΣΟΚ και σε περίπτωση ήττας του, ανέφερε ότι θα παραμείνει δίπλα στο όποιον αρχηγό και θα αγωνίζεται πάντα για το ΠΑΣΟΚ.

    Ο ίδιος, είπε, δεν ζητά λευκή επιταγή, αλλά εντολή με περιεχόμενο, ενώ επέμεινε στο ζήτημα της επίπλαστης ενότητας, τονίζοντας ότι αν είμαστε μαζί μόνο για την εξουσία, αυτό δεν θα βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας. Αν δεν αλλάξουμε την καθεστωτική νοοτροπία μας, τόνισε, όποιος κι αν είναι αρχηγός, θα έχουμε πρόβλημα.

    Ο κ. Παπανδρέου τόνισε επίσης ότι το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί να γίνει ένα κόμμα παραγόντων ομαδαρχών, όπως είχε γίνει με τη Ένωση Κέντρου, εξυπηρετώντας τις προσωπικές στρατηγικές των στελεχών της, κάτι που οδήγησε στην αποστασία και, μετά τη μεταπολίτευση, στη διάλυσή της.

    Ομιλία Βενιζέλου σε εκδήλωση πολιτικών στελεχών

    Σε εκδήλωση κοινωνικών και πολιτικών στελεχών της Α και Β Αθήνας μίλησε χθες το βράδυ ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος απευθυνόμενος στους συγκεντρωθέντες είπε ότι η παρουσία τους, δίνει τη βεβαιότητα νίκης.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι "το ΠΑΣΟΚ διψά, γιατί διψά η κοινωνία" και τόνισε ότι "μπορούμε να κάνουμε πράξη το άλλαξέ τα όλα" και ότι "μπορούμε να κάνουμε όσα δεν έγιναν". Ακόμα ανέφερε ότι η οργανωτική του προσπάθεια ξεκινά τώρα, καθώς τίποτα δεν ήταν προσχεδιασμένο μιας και "ήμασταν απροετοίμαστοι για την ήττα, γιατί παλεύαμε για τη νίκη".

    "Οι σημερινοί μη προνομιούχοι θέλουν κάπου να ελπίζουν", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, ο οποίος συμπεριέλαβε στην κατηγορία αυτή εκτός των φτωχών, των ανέργων, των αγροτών κλπ. και τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τους νέους επιστήμονες. "Αυτή την μεγάλη κοινωνική συμμαχία να την κάνουμε πλειοψηφία", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο κ. Βενιζέλος ανέφερε ότι για να γίνει αυτό πρέπει να κλείσει ο κύκλος της εσωστρέφειας στο ΠΑΣΟΚ και να παρουσιάσει το κόμμα ένα άλλο πρόσωπο, ενώ επισήμανε ότι ο ίδιος δικαιούται να μιλά για το νέο ΠΑΣΟΚ, καθώς δεν συνδέεται με τα "βαρίδια που κρατούν το ΠΑΣΟΚ καθηλωμένο".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι δεν τον ενδιαφέρει ο μοναχικός στόχος της προεδρίας του Κινήματος, αλλά πρέπει να είναι όλοι μαζί, ενώ πρόσθεσε ότι "είναι εύκολα τα μεγάλα λόγια για πολιτικό πολιτισμό". Παράλληλα εξέφρασε την θλίψη του όταν ακούει για "επίπλαστη ενότητα" και όταν "σκεφτόμαστε με τρόπο που ακρωτηριάζει το ΠΑΣΟΚ".

    Επίσης ο κ. Βενιζέλος τόνισε ότι "δεν πρέπει να απωθούμε την κοινωνία και να νιώθει ο πολίτης τις οργανώσεις του ΠΑΣΟΚ γκρίζες". Προέτρεψε να διπλασιαστεί το ένα εκατομμύριο ψήφων (της εκλογής του Γ. Παπανδρέου το 2004) και κάλεσε τους πολίτες "να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους", καθώς η όλη διαδικασία δεν αφορά μόνο όσους ανήκουν στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και όσους "μας κοιτούν από αριστερά και από δεξιά".

    [02] ΚΚΕ: "Δημόσιος ενιαίος φορέας αερομεταφών"

    "Το καθεστώς της απελευθέρωσης των αερομεταφορών και της στήριξης των ιδιωτικών εταιρειών, που διαμόρφωσε η ΕΕ το ψήφισαν και το στήριξαν και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ", τονίζει με ανακοίνωσή του το ΚΚΕ και κάνει λόγο για "δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου, ενιαίου φορέα αερομεταφορών που με φτηνό εισιτήριο θα εξασφαλίζει με ασφάλεια τις σύγχρονες ανάγκες".

    Είναι ψεύτικο το δίλημμα της κυβέρνησης της ΝΔ: ή κλείσιμο ή ιδιωτικοποίηση της «Ολυμπιακής», συνεχίζει η ανακοίνωση. Το καθεστώς της απελευθέρωσης των αερομεταφορών και της στήριξης των ιδιωτικών εταιρειών, που διαμόρφωσε η ΕΕ το ψήφισαν και το στήριξαν οι κυβερνήσεις και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Είναι μια επιλογή που προωθεί και εξασφαλίζει τα συμφέροντα του κεφαλαίου, δεν αποτελεί μονόδρομο και για τους εργαζόμενους στην Ολυμπιακή και γενικότερα.

    Στην ανακοίνωση το ΚΚΕ καλεί σε "πανεργατική παλλαϊκή συσπείρωση και δράση στη γραμμή της ανυπακοής συνολικά στον «ευρωμονόδρομο», για να μην περάσουν τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 9 October 2007 - 4:30:26 UTC