Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο επίκεντρο οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής

  • [01] Στο επίκεντρο οι προτεραιότητες της κυβερνητικής πολιτικής

    Τις προτεραιότητες του κυβερνητικού έργου συζήτησε η Κυβερνητική Επιτροπή, που συνεδρίασε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

    Ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σουφλιάς δήλωσε μετά τη συνεδρίαση, ότι συζητήθηκε η εφαρμογή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης και έγινε αρκετή συζήτηση, όπου κάθε υπουργός μίλησε για τα θέματα του υπουργείου του.

    Η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη, απαντώντας σε ερώτηση, εάν οι εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ επηρεάζουν το κυβερνητικό έργο, είπε: "Οχι" και ευχήθηκε να ξεπεράσει το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης την κρίση που αντιμετωπίζει.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος ανακοίνωσε ότι στη σημερινή συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής συζητήθηκαν οι βασικές προτεραιότητες εκείνων των υπουργείων, των οποίων οι υπουργοί μετέχουν στο όργανο.

    Συζητήθηκε, είπε, ο συντονισμός και η εφαρμογή όσων ακούστηκαν ως προτεραιότητες της κυβέρνησης στις προγραμματικές δηλώσεις.

    Σε ερώτηση αν ο σχεδιασμός της κυβέρνησης είναι τέτοιος ώστε να προχωρήσουν τα μεγάλα θέματα μέχρι το Πάσχα, ο Θ.Ρουσόπουλος απάντησε λέγοντας ότι στόχος είναι να προχωρήσουν όσα δεσμεύτηκε η κυβέρνηση κατά την προεκλογική περίοδο. Και σημείωσε πως ο ίδιος έχει ανακοινώσει ποια είναι τα νομοσχέδια εκείνα που έχουν προτεραιότητα και θα προχωρήσουν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.

    Ειδικότερα δε για το ασφαλιστικό επεσήμανε ότι ισχύει η απάντηση που έχει ήδη δώσει.

    "Έχει ξεκινήσει η διαδικασία διαλόγου. Δεν προτιθέμεθα να πιέσουμε το χρόνο για τέτοια μεγάλα θέματα", τόνισε.

    Με αφορμή άλλη σχετική ερώτηση διευκρίνισε ότι στην κυβερνητική επιτροπή δεν έγινε συζήτηση για τον εκλογικό νόμο, αφού, όπως είπε, πρόκειται για θέμα που θα έρθει στον επόμενο μήνα ή δίμηνο, σημειώνοντας ότι "έχουν προτεραιότητα άλλα νομοσχέδια".

    Τέλος σε ερώτηση αν έγινε συζήτηση στη σημερινή συνεδρίαση για τις εξελίξεις στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά.

  • ** Αύριο, ο πρωθυπουργός Κ.Καραμανλής θα έχει συνεργασία με τους υπουργούς Εξωτερικών Ν.Μπακογιάννη (10:00 πμ) και Οικονομίας και Οικονομικών Γ.Αλογοσκούφη (12:00).

    Συνέντευξη Τύπου Γ.Αλογοσκούφη

    Δεν υπάρχει θέμα ηγεσίας της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος (ΕΣΥΕ), είπε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με την αναθεώρηση του ΑΕΠ, προσθέτοντας ότι "προφανώς κάποια στιγμή υπήρξε κάποιο έλλειμμα επικοινωνίας μεταξύ ΕΣΥΕ και Eurostat".

    Ο κ. Αλογοσκούφης, που πραγματοποίησε σήμερα την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου μετά το συμβούλιο Ecofin, τόνισε επίσης ότι τελικά υπήρξε συμφωνία μεταξύ της ΕΣΥΕ και της Eurostat για το ύψος της αναθεώρησης του ΑΕΠ στο 9,6% και πρόσθεσε ότι δεν πρέπει να καθυστερείται η εκάστοτε αναθεώρηση πλέον της πενταετίας, διότι προκύπτουν υψηλά ποσοστά αναθεώρησης.

    Ο υπουργός Οικονομίας επανέλαβε ότι ζήτησε από την ΕΣΥΕ στο μέλλον να είναι σε στενή συνεργασία, από την πρώτη στιγμή, με την Εurostat, για να αποφεύγονται αυτές οι διαφοροποιήσεις.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις, είπε ότι το πότε θα λογισθούν και πότε θα καταβληθούν οι πόροι από την Ελλάδα στην ΕΕ, θα ξεκαθαριστεί μετά την 26η Οκτωβρίου, ημερομηνία που θα συνεδριάσει η αρμόδια επιτροπή και, απο εκεί και πέρα, θα ξεκινήσουν οι σχετικές διαδικασίες. Πάντως, τα αναδρομικά στην ΕΕ θα λογισθούν στον προϋπολογισμό του 2007.

    Ο υπουργός Οικονομίας χαρακτήρισε τεχνικό το ζήτημα που προέκυψε με την αναθεώρηση του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι η ΕΣΥΕ "έτσι εκτίμησε και έτσι έκανε" και κατέληξε ότι η μέτρηση για την αναθεώρηση του ΑΕΠ δεν γίνεται απο το υπουργείο Οικονομίας.

    Ο κ. Αλογοσκούφης αναφέρθηκε επίσης στα Συμβούλια Eurogroup και Ecofin, που συνεδρίασαν, στις 8 και 9 Οκτωβρίου αντιστοίχως, στο Λουξεμβούργο. Στο Eurogroup συζητήθηκε, μεταξύ άλλων, η οικονομική κατάσταση της ευρωπαϊκής και της παγκόσμιας οικονομίας, ενώ στο Ecofin συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης, την ποιότητα των δημοσιονομικών, τη μείωση του διοικητικού βάρους, ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, και την επιτάχυνση των δράσεων που οδηγούν στην περαιτέρω μείωση του ελλείμματος και του χρέους.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ενημέρωσε επίσης τους ομολόγους του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, όπως συνηθίζεται κάθε φορά μετά από εκλογές σε μία χώρα-μέλος. Στο πλαίσιο αυτό, ανέφερε ότι καταγράφεται υψηλός ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας, ο οποίος προέρχεται κυρίως απο επενδύσεις και εξαγωγές, ότι αντιμετωπίζονται σημαντικά οι δημοσιονομικές ανισορροπίες, μειώνεται η ανεργία και αυξάνεται η απασχόληση.

    Ταυτόχρονα, είπε ότι υπάρχουν βέβαια προκλήσεις για την ελληνική οικονομία και ότι η κυβέρνηση έχει θέσει ως σημαντικές προτεραιότητες τη β' φάση της δημοσιονομικής προσαρμογής, ώστε ως το 2010 να έχουμε ισοσκελισμένους ή ελαφρά πλεονασματικούς προϋπολογισμούς, αλλά θα προωθηθεί και το δεύτερο "κύμα" των μεταρρυθμίσεων, οι αποκρατικοποιήσεις και οι Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ).


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 10 October 2007 - 14:30:25 UTC