Browse through our Interesting Nodes of Diplomatic Missions in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-14

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ
  • [02] Ξεκίνησε η μεταφορά του "αιώνα"

  • [01] Προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ

    Συνεχίζεται η προεκλογική εκστρατεία των υποψηφίων του ΠΑΣΟΚ για την προεδρεία του κόμματος. Ο Γιώργος Παπανδρέου θα συναντηθεί σήμερα στο Χαϊδάρι με δημάρχους και νομάρχες του λεκανοπεδίου, ενώ την Τετάρτη θα μιλήσει εφόλης της ύλης, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, σε συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος την Παρασκευή πραγματοποίησε περιοδεία στην Εύβοια, ενώ το βράδυ μίλησε στη Χαλκίδα. Νωρίτερα, επισκέφθηκε το χωριό Τραχήλι, όπου είναι ο τόπος καταγωγής του. Τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ δεν κινδυνεύει από διάσπαση αλλά δεν πρέπει να κινδυνεύσει ούτε από συρρίκνωση. Χθες ο κ.Βενιζέλος μίλησε σε στελέχη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Αθήνας, ενώ σήμερα, θα περιοδεύσει σε Αργολίδα και Κορινθία.

    Τέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ολοκληρώνει το Σαββατοκύριακο την περιοδεία του στην δυτική Ελλάδα και σήμερα θα επισκεφθεί την Αιτωλοακαρνανία και την Άρτα.

    Προβάδισμα Γ.Παπανδρέου σε νέες δημοσκοπήσεις

    Σημαντικό προβάδισμα στον Γιώργο Παπανδρέου, έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στο σημερινό τύπο.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" δίνει προβάδισμα 34 μονάδων στον κ. Παπανδρέου, στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη Προέδρου, διαφορά που μειώνεται στις 12 μονάδες στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου προηγείται με μεγάλη διαφορά και σε ερωτήσεις όπως "ποιόν εμπιστέυεστε περισσότερο για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ", ή "ποιός μπορεί να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας", για την αυτονιμία απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα, για το ποιός μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παράσταση νίκης.

    Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, οι ερωτώμενοι απαντούν ότι στο δεύτερο θα ψηφίσουν τον Γ. Παπανδρέου κατά 65,6%, με αντίπαλο τον Ε.Βενιζέλο τον οποίο θα ψηφίσει το 30,4%. Με αντίπαλο, στο β΄γύρο, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 80,5% και τον αντίπαλό του το 17,6%.

    Οι ψηφιοφόροι, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο σύνολο του εκλογικού σώματος πιστεύουν ότι το Κίνημα θα παραμείνει ενωμένο, ενώ η πρώτη κατηγορία, σε ποσοστό 63%, εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται "αριστερή στροφή", κάτι που πιστεύει και το 46,4%.

    Προβάδισμα στον κ. Παπανδρέου, το οποίο φθάνει τις 18 μονάδες μεταξύ των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue η οποία δημοσιεύεται στην "Καθημερινή". Ο κ. Παπανδρέου παίρνει το 50% των θετικών απαντήσεων, έναντι του 32% που παίρνει ο κ. Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος θεωρείται καταλληλότερος του κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τον κ. Καραμανλή, στις απαντήσεις είτε των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είτε σε εκείνες του συνόλου των εκλογέων. Ωστόσο και στα δύο σώματα, ο κ. Παπανδρέου θεωρείται ότι θα είναι ο νικητής και θα επανεκλεγεί στη θέση του Προέδρου.

    Ε.Βενιζέλος:"Νέο τύπο ηγέτη χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ"

    Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από έναν άλλο τύπο πολιτικού ηγέτη, τόνισε ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στο Άργος, σταθμό της περιοδείας που πραγματοποιεί στην Αργολίδα.

    Χρειάζεται, πρόσθεσε, να κάνουμε αξιοποίηση όλων των στελεχών που να μπορούν να εκφράσουν το λόγο του παντού στη Βουλή, τα μμε και το λαό. Χρειάζεται είπε ένα νέο άφθαρτο ΠΑΣΟΚ, ανανεωμένο στην πράξη, γνήσια δημοκρατικό. Η παράταξη θα διαλέξει τι θέλει για τον τόπο. Το δίλημμα είναι ιστορικό. Για να δούμε ποιός εκφράζει το ΠΑΣΟΚ πρέπει να διαφυλάξουμε το κλίμα συναίνεσης και πολιτικού πολιτισμού. Η διαδικασία δεν είναι εσωστρεφής είναι ανάγκη να μπει στην κοινωνία το Κίνημα . Το ΠΑΣΟΚ υπάρχει χάριν του κόσμου στον οποίο πρέπει να δώσουμε ουσιαστικό περιεχόμενο ελπίδας και προοπτικής σε όλον τον ελληνικό λαό.

    Τέλος ο κ. Βενιζέλος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου αλλά και στην Μελίνα Μερκούρη και τον Γιώργο Γεννηματά, λέγοντας ότι λίγες φορές ηγέτες και πολιτικά στελέχη αναπτύσουν τόσο ιδιαίτερες σχέσεις με το λαό.

    Κ. Σκανδαλίδης:"Θα είμαι στο δεύτερο γύρο"

    Την αισιοδοξία του ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ, δηλώνει ο Κώστας Σκανδαλίδης, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής". "Δεν έχει καμία σημασία τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις" αναφέρει και προσθέτει: "Η κάλπη θα δείξει και πιστεύω ότι θα πάω πάρα πολύ καλά".

    Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει την ψήφο στον ίδιο ως "ψήφο απαλευθέρωσης από κάθε καταναγκασμό" και "μια πραγματική στάση της βάσης".

    Σχετικά με την επόμενη μέρα της αναμέτρησης ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι "όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη το νέο Πρόεδρο, όπως κι αν λέγεται".

    Ο κ. Σκανδαλίδης υποστηρίζει πως μετά την ήττα θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, αν και στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, κάτι τέτοιο θα ήταν μια "πράξη δημαγωγίας".

    Σχετικά με όσα λέγονται περί υπονόμευσης, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι για τον ίδιο είναι αδιανόητο να πιστέψει ότι υπάρχουν στελέχη του Κινήματος που υπονομεύουν συνειδητά την ηγεσία του για να το οδηγήσουν στην ήττα.

    Εκπλήσει για το γεγονός ότι παρόλο που είναι ο συντάκτης του εκλογικού νόμου, ο οποίος δοκιμάστηκε μια μόνο φορά, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του. Δεν υποστηρίζει, όμως, "την αλλαγή που θέλει ο κ. Καραμανλής". Αυτό που υποστηρίζει είναι "να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές, όπως ο βουλευτής της περιφέρειας, οι μονοεδρικές, το μικτό σύστημα σταυρού-λίστας και η διπλή κάλπη".

    [02] Ξεκίνησε η μεταφορά του "αιώνα"

    Ολοκληρώθηκε με επιτυχία στις 10:45 η πρώτη μεταφορά αρχαιοτήτων από τον βράχο της Ακρόπολης στο Νέο Μουσείο , στην αίθουσα του Παρθενώνα.

    Παρόντες ήταν ο υπουργός πολιτισμού Μ. Λιάππης,ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε το Νέο Μουσείο, Μπερνάρ Τσουμί, ο πρόεδρος του ΟΑΝΜΑ Δ.Παντερμαλής, ο γ.γραμματέας του ΥΠΠΟ Χρ. Ζαχόπουλος, ο έφορος Ακροπόλεως Αλ. Μάντης, ο μηχανικός Κ. Ζάμπας, που έχει το γενικό πρόσταγμα της μεταφοράς και τα μέλη της Επιτροπής Διεκδίκησης της Επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα Άγγελος Δεληβοριάς και Μανουέλα Παυλίδου. Τη μεταφορά παρακολούθησαν και οι 25 πρεσβευτές των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ανάμεσά τους και ο πρεσβευτής της Βρετανίας Σάιμον Γκας. Οι προσκεκλημένοι παραβρέθηκαν, στη συνέχεια, σε δεξίωση που έδωσαν στο εστιατόριο του Νέου Μουσείου, ο υπουργός Πολιτισμού και ο Πρόεδρος του Νέου Μουσείου.

    Στην επιχείρηση της μεταφοράς, που την κάλυψαν τα ελληνικά και τα διεθνή μέσα, οι τρεις γερανοί μετέφεραν τον δεύτερο λίθο της βόρειας ζωφόρου του Παρθενώνα, που το ανάγλυφό της παριστά την πομπή της θυσίας των ζώων .

    Το γλυπτό, βάρους 2,3 τόννων, είναι ένα από τα πιο βαριά φορτία που θα μεταφέρουν τα ειδικά μεταλλικά κιβώτια, κατά την εκτέλεση της επιχείρησης, που θα διαρκέσει τρεις μήνες.

    Σημειώνεται ότι μεταφορές δεν θα πραγματοποιούνται όταν οι άνεμοι θα ξεπερνούν τα 5 μποφόρ, ενώ τα πώρινα αγάλματα δεν θα μεταφέρονται όταν υπάρχουν υψηλοί δείκτες υγρασίας .

    Σήμερα, επάνω στην Ακρόπολη, όταν ξεκίνησε η διαδικασία, ο υπουργός πολιτισμού Μ. Λιάππης, σε μια συμβολική χειρονομία, υπέγραψε το πρώτο δελτίο μεταφοράς και το πρωτόκολο παράδοσης και παραλαβής του φορτίου από το Μουσείο του Βράχου, στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης.

    ``Ιστορικό γεγονός με οικουμενική ακτινοβολία προκαλεί η σημερινή μεταφορά`` δήλωσε ο υπουργός πολιτισμού τονίζοντας ότι `` το νέο υπερσύγχρονο μουσείο , προστατεύει , εξασφαλίζει και συντηρεί τις αρχαιότητες με συνέπεια. Εύλογα, συνέχισε ο κ. Λιάππης, αναφύεται το αίτημα για την αποκατάσταση των γλυπτών του Παρθενώνα. Αίτημα οικουμενικό ανάλογο με αυτό της ειρήνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων``.

    Την επιχείρηση της μεταφοράς κινηματογραφεί για λογαριασμό του Οργανισμού Ανέγερης του Νέου Μουσείου Ακροπόλεως, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, με το συνεργείο του.

    Στο μεταξύ, μπροστά στο νεοκλασικό κτίριο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου, που έχει αποχαρακτηριστεί από το ΚΑΣ, με σκοπό να κατεδαφιστεί, γιατί πολλοί είναι αυτοί που θεωρούν ότι εμποδίζει την θέα προς την Ακρόπολη, είχε από το πρωί αναρτηθεί πανώ διαμαρτυρίας της "Ανοιχτής Πόλης", με σύνθημα ``Μην τα γκρεμίσετε δεν έχουμε πολλα``.

    Παρόντες στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας ήταν οι Γ. Μπανιάς, και Α. Τσίπρας, μαζί με κατοίκους της περιοχής και άλλους υποστηρικτές της διατήρησης των δύο κτιρίων της Διονυσίου Αρεοπαγίτου 17-19 .

    H μεταφορά ξεκίνησε στις 9.28 το πρωί η υπαίθρια μεταφορά των αρχαιοτήτων από το παλαιό Μουσείο της Ακρόπολης στο νέο Μουσείο.

    Τα κιβώτια μεταφοράς είναι μεταλλικά με ξύλινους σκελετούς στο εσωτερικό και αφρώδες υλικό, προκειμένου να μην υπάρξουν ζημιές. Συνολικά θα χρησιμοποιηθούν έξι ειδών κιβώτια για τα 154 γλυπτά που θα μεταφερθούν με τους γερανούς.

    Ανάμεσα στα πολύτιμα έργα που θα μεταφερθούν σταδιακά είναι οι Καρυάτιδες, Κούροι και Κόρες που βρέθηκαν πάνω στην Ακρόπολη και άλλα μικρότερα αντικείμενα.

    Το συνολικό βάρος των 246 γλυπτών που θα μεταφερθούν στο νέο Μουσείο φτάνει τους 113 τόνους.

    Ειδική έρευνα έγινε επίσης και για τους γερανούς που θα μεταφέρουν τα αντικείμενα. Ο μεγαλύτερος έχει ύψος 54 μέτρων με βραχίονα 60 μέτρων. Οι γερανοί θα παραδίδουν ο ένας στον άλλο τα κιβώτια μέχρι την ασφαλή εναπόθεσή τους στο νέο Μουσείο.

    Το κόστος της μεταφοράς φτάνει τα 1,6 εκατομμύρια ευρώ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 14 October 2007 - 12:30:25 UTC