Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-16

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Θέματα του υπουργείου Εξωτερικών στην Κυβερνητική Επιτροπή
  • [02] Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ
  • [03] ΚΚΕ: Οχι στο Ευρωσύνταγμα
  • [04] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ
  • [05] Στα ύψη ο "Μαύρος χρυσός"

  • [01] Θέματα του υπουργείου Εξωτερικών στην Κυβερνητική Επιτροπή

    Υπό την προεδρία του πρωθυπουργού κ.Κώστα Καραμανλή συνεδριάζει στις 11 το πρωί, η Κυβερνητική Επιτροπή για θέματα του υπουργείου Εξωτερικών.

    Στις 20.00 το βράδυ ο πρωθυπουργός και η βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας θα εγκαινιάσουν την έκθεση "Ο Ελ Γκρέκο και το εργαστήριό του" στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης.

    Χθές συνεργασία με τους υπουργούς Οικονομίας και Ανάπτυξης Γ. Αλογοσκούφη και Χρήστο Φώλια είχε στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής.

    Ο κ. Αλογοσκούφης ερωτηθείς αν υπάρχει μυστική συμφωνία με τον κ. Αλμούνια με βάση πρόσφατα δημοσιεύματα για αύξηση του ΦΠΑ, ανέφερε ότι δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία και πρόσθεσε "δεν υπάρχει τίποτε νεότερο με τη φορολογική πολιτική".

    Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε ότι παραμένει στόχος της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης η δημοσιονομική εξυγίανση.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με τη ΔΕΗ, ανέφερε ότι δεν συζητήθηκε με τον πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι το θέμα του διαχωρισμού της επιχείρησης είναι θέμα που αφορά τη διοίκηση της εταιρίας με τους εργαζόμενους.

    Στη συνέχεια ο κ. Κ.Καραμανλής συναντήθηκε με τον γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Λευτέρη Ζαγορίτη.

    Ο κ. Ζαγορίτης, ερωτηθείς αν υπάρχει μυστική συμφωνία για αύξηση του ΦΠΑ, παρέπεμψε στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομίας και σημείωσε ότι δεν υπάρχουν μυστικές συμφωνίες, προσθέτοντας ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η μείωση των φόρων.

    Απαντώντας σε ερώτηση, αν υπάρχουν διαφοροποιήσεις βουλευτών της ΝΔ, ο κ. Ζαγορίτης τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα με τους βουλευτές της ΝΔ και υπενθύμισε ότι και οι 152 βουλευτές ψήφισαν πρόσφατα τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

    Τέλος, σε ερώτηση εάν ο πρωθυπουργός θα έχει κατ' ιδίαν συναντήσεις με βουλευτές, ο κ. Ζαγορίτης δήλωσε ότι υπήρχαν και υπάρχουν συναντήσεις και επαφές.

    Το απόγευμα ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον απερχόμενο πρεσβευτή της Τουρκίας στην Αθήνα κ. Ταχσίν Μπουρτσούογλου.

    Ο Τούρκος πρεσβευτής χαρακτήρισε σε δηλώσεις του εθιμοτυπική την επίσκεψη και πρόσθεσε "είμαι ευγνώμων στον πρωθυπουργό".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Μπουρτσούογλου είπε ότι συζήτησε με τον κ. Καραμανλή "γενικά" για την επίσκεψή του στην Άγκυρα, αλλά πρόσθεσε ότι "υπάρχει η βούληση από εμάς να επισκεφθεί πρώτα την Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών κ. Μπαμπατσάν και μετά να γίνει το ταξίδι του κ. Καραμανλή στην Άγκυρα".

    Ο Tούρκος πρέσβης δεν ανέφερε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ημερομηνίες.

    Συνάντηση Κ. Καραμανλή με Ζάκ Λάγκ

    Συνάντηση με τον επικεφαλής της Επιτροπής Θεσμικών Μεταρρυθμίσεων της Γαλλικής Κυβέρνησης κ. Ζακ Λάγκ είχε αργά το απόγευμα στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. Ο κ. Λάγκ χαρακτήρισε την επίσκεψή του "επίσκεψη φιλίας" σημειώνοντας ότι ο ίδιος είναι φίλος της Ελλάδας.

    Στις δηλώσεις του τόνισε ότι συζήτησαν για το γαλλικό σχέδιο σχετικά με την Μεσογειακή Ενωση. Απαντώντας σε ερώτηση για το Μουσείο της Ακρόπολης και την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο ο κ. Λάγκ υπενθύμισε τη στενή του σχέση με τη Μελίνα Μερκούρη σημειώνοντας ότι πρόκειται για "δίκαιη υπόθεση" ενώ τόνισε ότι "οι Βρετανοί θα πρέπει να αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα".

    Ο κ. Λαγκ ανέφερε ακόμη ότι θα πρέπει να διατηρηθούν και τα κτίρια της παλιάς Αθήνας (σ.σ. διατηρητέα) που βρίσκονται στο χώρο. Απαντώντας σε άλλη ερώτηση σχετικά με την διαδικασία ανάδειξης νέου αρχηγού στο ΠΑΣΟΚ ο κ. Λαγκ είπε ότι ο ίδιος δεν μπορεί να ψηφίσει και πως όλοι οι υποψήφιοι είναι φίλοι του. Επίσης πρόσθεσε ότι τα μέλη και οι φίλοι του ΠΑΣΟΚ θα ψηφίσουν ελεύθερα για τον πρόεδρό τους, ενώ σημείωσε χαρακτηριστικά ότι "η πολιτική ζωή είναι ζωηρή".

    [02] Εντείνονται οι προεκλογικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ

    Συνέντευξη τύπου θα δώσουν σήμερα το μεσημέρι τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

    «Θέλουμε το κοινωνικό ΠΑΣΟΚ, το μεγάλο ΠΑΣΟΚ των πολιτών, να ξανασυναντηθεί με το οργανωμένο ΠΑΣΟΚ», είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας χθές την πρότασή του για το οργανωτικό πλαίσιο του Κινήματος.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η 12η Νοεμβρίου θα βρεί το ΠΑΣΟΚ ενωμένο, ωστόσο τόνισε ότι αυτό δεν αρκεί, καθώς η «επόμενη μέρα» πρέπει να το βρει μεγάλο, δυναμικό, ισχυρό, διευρυνόμενο και πλειοψηφικό.

    «Ολοι μιλούν πολύ συχνά και με μεγάλη ευκολία για το συλλογικό ΠΑΣΟΚ», είπε και επισήμανε ότι «δεν αρκούν οι καλές δηλώσεις και οι καλές προθέσεις του εκάστοτε προέδρου του Κινήματος, αλλά χρειάζονται θεσμικές, οργανωτικές και καταστατικές εγγυήσεις».

    Παρουσιάζοντας την πρότασή του είπε ότι αυτή είναι ανοιχτή σε διάλογο μέσα από τον οποίο θα οριστικοποιηθεί και θα κατατεθεί στην Εθνική Συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ.

    Μεταξύ των προτάσεων που κατέθεσε ο κ. Βενιζέλος περιλαμβάνεται η εκλογή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ από το σύνολο των μελών και φίλων του Κινήματος που περιλαμβάνονται σε εκκαθαρισμένο και πιστοποιημένο από την ΕΚΑΠ ψηφιακό μητρώο, ενώ η πρόταση συμπληρώνεται με την εκλογή του γραμματέα και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ από τακτικό συνέδριο που συνέρχεται κάθε τρία χρόνια.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε τη θεσμοθέτηση μεγίστου αριθμού δύο συνεχόμενων και τριών συνολικά θητειών στα όργανα του ΠΑΣΟΚ σε όλα τα επίπεδα. Πρότεινε επίσης η θητεία του προέδρου να είναι τετραετής.

    Ο κ. Βενιζέλος προτείνει επίσης τη συγκρότηση "σκιώδους κυβέρνησης" ενώ τάχθηκε και υπέρ της κατοχύρωσης ρευμάτων και τάσεων μέσα στο ΠΑΣΟΚ με δυνατότητα παρέμβασης, ενώ στα όργανα του κόμματος θα εκλέγονται φυσικά πρόσωπα.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν σε περίπτωση εκλογής του θα ζητήσει πρόωρες εκλογές, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι ήδη ο πρωθυπουργός με την ομιλία του στις προγραμματικές δηλώσεις και την πρόθεση αλλαγής εκλογικού νόμου "στένεψε τους ορίζοντες της κυβέρνησης" και τόνισε ότι με την οριακή αυτοδυναμία της κυβέρνησης, το προεκλογικό δίλημμα Καραμανλή «αυτοδυναμία ή εκ νέου εκλογές», την αλλαγή του εκλογικού νόμου και τις ευρωεκλογές σε 18 μήνες, το ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σε ετοιμότητα.

    «Δεν υπάρχει μέση λύση, ούτε μπορούμε να κάνουμε σημειωτόν», είπε, τονίζοντας ότι αυτά που λέμε για νικηφόρο, μεγάλο, πατριωτικό, ριζοσπαστικό, λαϊκό, προοδευτικό κίνημα πρέπει να εκφραστούν και στο αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου.

    Ομιλία Γ.Παπανδρέου στο Χαϊδάρι

    Στην πρώτη δημόσια κομματική εκδήλωση μετά τις εκλογές παραβρέθηκε χθες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου προσκεκλημένος σε κέντρο στο Χαϊδάρι.

    Επρόκειτο για πρωτοβουλία δημάρχων και νομαρχών που πρόσκεινται στον κ. Παπανδρέου και συντάσσονται μαζί του στη διεκδίκηση της αρχηγείας ενόψει της διαδικασίας που θα διεξαχθεί στις 11 Νοεμβρίου.

    Στο γεύμα παραβρέθηκαν 30 περίπου εν ενεργεία δήμαρχοι και 140 παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης από όλο το λεκανοπέδιο.

    Ο κ. Παπανδρέου ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους διότι συμπαρατάσσονται στην " νέα αρχή για το κίνημά μας που θέλει και η ελληνική κοινωνία". Οπως σημείωσε "έχουμε μπροστά μας πολλά να αλλάξουμε και κατ' αρχήν ένα πολιτικό σύστημα που χειραγωγεί τις πολιτικές δυνάμεις και την αυτοδιοίκηση". Υπεραμυνόμενος της νέας φυσιογνωμίας που προτείνει δήλωσε ότι κατακτώντας την, το ΠΑΣΟΚ, θα έχει " τις δυνάμεις για να πορευθούμε νικηφόρα". Ασκώντας κριτική στην πρότερη πορεία του κόμματός του μίλησε για τις " μεγάλες σοβαρές τομές που δεν τολμήσαμε και πρέπει να τολμήσουμε, ενώ αναφερόμενος στο πολιτικό σύστημα είπε ότι έτσι όπως λειτουργεί χειραγωγείται η αυτοδιοίκηση".

    " Ξέρω ότι υπάρχουν συμφέροντα που δεν θέλουν να κάνουμε τομές. Ξέρω ότι οι πελατειακές σχέσεις είναι σαράκι που δεν επέτρεψε ούτε σε μας να κάνουμε τομές. Αυτές τις αντιλήψεις πολεμάμε και θέλουμε να σπάσουμε", κατέληξε ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ την Τετάρτη θα μιλήσει εφ όλης της ύλης, με έμφαση στην κοινωνική πολιτική, σε συγκέντρωση στο Σπόρτινγκ.

    Κ. Σκανδαλίδης: "Από το ΠΑΣΟΚ λείπουν η συλλογικότητα και η εσωκομματική Δημοκρατία"

    Για συλλογικότητα και εσωκομμματική Δημοκρατία που είναι αναγκαία και λείπουν από το ΠΑΣΟΚ έκανε λόγο, χθες, ο Κώστας Σκανδαλίδης τόσο στην Πρέβεζα όσο και στα Γιάννινα, όπου ολοκλήρωσε την διήμερη προεκλογική του περιοδεία στην Ήπειρο και μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση στελεχών και υποστηρικτών του σε κεντρικό ξενοδοχείο. «?Και τα δύο -τόνισε-, δεν έλειπαν μόνο στην θητεία του κ. Παπνδρέου, αλλά από το 1992-93. Τότε που τα βήματα του ΠΑΣΟΚ έπρεπε να ακολουθήσουν όλα αυτά που έλεγε ο Ανδρέας Παπανδρέου για τη νέα αριστερά?».

    Ο κ Σκανδαλίδης επεσήμανε ότι ο ίδιος, δεν φοβάται διάσπαση, γιατί κανένας δεν μπορεί να διασπάσει ένα ΠΑΣΟΚ που η βάση του είναι ενωμένη σε μια αδιάσπαστη ενότητα όλα αυτά τα χρόνια. Μπορεί όμως να συνεχιστεί η συρρίκνωση και όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «?αυτό δεν το χρωστάμε στον ελληνικό Λαό».

    «Όσοι οραματίζονται, -συνέχισε-, ένα ΠΑΣΟΚ που ψαρεύει σε θόλα νερά χωρίς να πείθει, δεν ανταποκρίνονται στην προσδοκία του Λαού. Πρέπει να παλαίψουμε για ένα μεγάλο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ. Και να παλαίψουμε μόνο αν συνειδητοποιήσουμε τα βήματα της Ιστορίας, την πορεία μας, τις ανάγκες μιας νέας εποχής και δώσουμε επιτέλους πειστικές απαντήσεις?».

    Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του στο "Βήμα της Κυριακής", ο Κώστας Σκανδαλίδης εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα είναι στο δεύτερο γύρο των εκλογών για την ανάδειξη Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. "Δεν έχει καμία σημασία τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις" αναφέρει και προσθέτει: "Η κάλπη θα δείξει και πιστεύω ότι θα πάω πάρα πολύ καλά".

    Ο κ. Σκανδαλίδης χαρακτηρίζει την ψήφο στον ίδιο ως "ψήφο απαλευθέρωσης από κάθε καταναγκασμό" και "μια πραγματική στάση της βάσης".

    Σχετικά με την επόμενη μέρα της αναμέτρησης ο κ. Σκανδαλίδης τονίζει ότι "όλοι μας οφείλουμε να σεβαστούμε το αποτέλεσμα της αναμέτρησης και να περιβάλουμε με εμπιστοσύνη το νέο Πρόεδρο, όπως κι αν λέγεται".

    Υποστηρίζει πως μετά την ήττα θα έπρεπε να είχε παραιτηθεί το Πολιτικό Συμβούλιο του Κινήματος, αν και στις συνθήκες που διαμορφώθηκαν, κάτι τέτοιο θα ήταν μια "πράξη δημαγωγίας".

    Σχετικά με όσα λέγονται περί υπονόμευσης, ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι για τον ίδιο είναι αδιανόητο να πιστέψει ότι υπάρχουν στελέχη του Κινήματος που υπονομεύουν συνειδητά την ηγεσία του για να το οδηγήσουν στην ήττα.

    Εκπλήσει για το γεγονός ότι παρόλο που είναι ο συντάκτης του εκλογικού νόμου, ο οποίος δοκιμάστηκε μια μόνο φορά, τάσσεται υπέρ της αλλαγής του. Δεν υποστηρίζει, όμως, "την αλλαγή που θέλει ο κ. Καραμανλής". Αυτό που υποστηρίζει είναι "να προχωρήσουμε σε ριζικές τομές, όπως ο βουλευτής της περιφέρειας, οι μονοεδρικές, το μικτό σύστημα σταυρού-λίστας και η διπλή κάλπη".

    Προβάδισμα Γ.Παπανδρέου σε νέες δημοσκοπήσεις

    Σημαντικό προβάδισμα στον Γιώργο Παπανδρέου, έναντι του Ευάγγελου Βενιζέλου, δίνουν δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύονται στον Τύπο.

    Δημοσκόπηση της εταιρίας RASS για την εφημερίδα "ΤΟ ΠΑΡΟΝ" δίνει προβάδισμα 34 μονάδων στον κ. Παπανδρέου, στην πρόθεση ψήφου, μεταξύ των μελών και των φίλων του ΠΑΣΟΚ που θα ψηφίσουν για την ανάδειξη Προέδρου, διαφορά που μειώνεται στις 12 μονάδες στο σύνολο του εκλογικού σώματος.

    Επίσης ο κ. Παπανδρέου προηγείται με μεγάλη διαφορά και σε ερωτήσεις όπως "ποιόν εμπιστέυεστε περισσότερο για Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ", ή "ποιός μπορεί να βάλει το ΠΑΣΟΚ σε τροχιά εξουσίας", για την αυτονιμία απέναντι σε οικονομικά συμφέροντα, για το ποιός μπορεί να αλλάξει το ΠΑΣΟΚ, αλλά και στην παράσταση νίκης.

    Σε περίπτωση που δεν αναδειχθεί Πρόεδρος από τον πρώτο γύρο, οι ερωτώμενοι απαντούν ότι στο δεύτερο θα ψηφίσουν τον Γ. Παπανδρέου κατά 65,6%, με αντίπαλο τον Ε.Βενιζέλο τον οποίο θα ψηφίσει το 30,4%. Με αντίπαλο, στο β΄γύρο, τον Κ. Σκανδαλίδη, τον Γ. Παπανδρέου δηλώνει ότι θα ψηφίσει το 80,5% και τον αντίπαλό του το 17,6%.

    Οι ψηφοφόροι, μέλη και φίλοι του ΠΑΣΟΚ, αλλά στο σύνολο του εκλογικού σώματος πιστεύουν ότι το Κίνημα θα παραμείνει ενωμένο, ενώ η πρώτη κατηγορία, σε ποσοστό 63%, εκτιμά ότι το ΠΑΣΟΚ χρειάζεται "αριστερή στροφή", κάτι που πιστεύει και το 46,4%.

    Προβάδισμα στον κ. Παπανδρέου, το οποίο φθάνει τις 18 μονάδες μεταξύ των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ, δίνει δημοσκόπηση της εταιρίας Public Issue η οποία δημοσιεύεται στην "Καθημερινή". Ο κ. Παπανδρέου παίρνει το 50% των θετικών απαντήσεων, έναντι του 32% που παίρνει ο κ. Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος θεωρείται καταλληλότερος του κ. Παπανδρέου για να αντιμετωπίσει τον κ. Καραμανλή, στις απαντήσεις είτε των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ είτε σε εκείνες του συνόλου των εκλογέων. Ωστόσο και στα δύο σώματα, ο κ. Παπανδρέου θεωρείται ότι θα είναι ο νικητής και θα επανεκλεγεί στη θέση του Προέδρου.

    [03] ΚΚΕ: Οχι στο Ευρωσύνταγμα

    Το ΚΚΕ απορρίπτει κατηγορηματικά τη μεταρρυθμιστική συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ενωσης (γνωστότερη ως Ευρωσύνταγμα) επικρίνοντας ταυτόχρονα τα άλλα κόμματα για τη στάση τους.

    Τη θέση του ΚΚΕ παρουσίασε η γγ του κόμματος Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου ενόψει της άτυπης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ στις 18 Οκτωβρίου.

    Η κ. Παπαρήγα αναφερόμενη στα δυο μεγάλα κόμματα είπε ότι η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν ταχθεί υπέρ της συνθήκης και μάλιστα συμμετέχουν στην προπαγάνδα ότι η μη υιοθέτηση της συνθήκης θα είναι ζημιά για την ενότητα και την παραπέρα ενοποίηση της Ευρώπης, θέση που χαρακτήρισε ταξική και απολύτως αντιλαϊκή.

    Για τον ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι ακολουθεί αυστηρή αλλά πάντα επιφανειακή κριτική στη συνθήκη και ταυτόχρονα υποστηρίζει τις θέσεις για "περισσότερη" Ευρώπη που σημαίνει περισσότερη ιμπεριαλιστική Ευρώπη.

    Το ΚΚΕ, όπως είπε η κ. Παπαρήγα, απορρίπτει τη νέα συνθήκη γιατί υιοθετεί τη στρατηγική του αμερικανικού ιμπεριαλισμού για τον προληπτικό πόλεμο, εντείνει τη στρατιωτικοποίηση της ΕΕ, εκχωρεί ακόμη περισσότερα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών - μελών στα διακρατικά όργανα της ΕΕ και καταργεί το βέτο και καθιερώνει ειδική πλειοψηφία προς όφελος των πιο ισχυρών κρατών - μελών για όλα τα ζητήματα θίγοντας την εθνική ανεξαρτησία και ανεξαρτησία των χωρών της ΕΕ.

    Επίσης, είπε η κ. Παπαρήγα, και στη νέα συνθήκη ισχύει η υπεροχή του δικαίου της ΕΕ.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ είπε ότι το κόμμα της λέει ένα διπλό όχι και στην ΕΕ και στο Ευρωσύνταγμα και σε κάθε μορφή Ευρωσυντάγματος.

    Η γραμματέας του ΚΚΕ τάχθηκε υπέρ της διεξαγωγής δημοψηφίσματος παρά το γεγονός, όπως είπε, ότι οι ηγεσίες των κρατών - μελών της ΕΕ αποφάσισαν να μην τεθεί στην κρίση των λαών με δημοψηφίσματα η νέα συνθήκη αλλά και γιατί, όπως είπε, "το αίτημα για δημοψήφισμα έχει αξία όταν επιδιώκεται να στηριχθούν οι λαοί για να διεκδικήσουν το δίκαιό τους με τη γραμμή αντίστασης και απειθαρχίας. Και το δημοψήφισμα να μην χρησιμοποιείται για επικύρωση της αντιλαϊκής πολιτικής, όπως στη γειτονική Ιταλία για την κοινωνική ασφάλιση".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με την κρίση στο ΠΑΣΟΚ, η κ. Παπαρήγα είπε ότι δεν είναι πρόβλημα ηγεσίας αλλά ότι σε όλη την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία υπάρχει κρίση στρατηγικής, καθώς τα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα έχουν εξελιχθεί σε πόλο που στηρίζει το καπιταλιστικό σύστημα.

    [04] Συνεδριάζει η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ

    Συνεδριάζει σήμερα η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΝ.Ο πρόεδρος του κόμματος Αλέκος Αλαβάνος θα κάνει δηλώσεις για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

    Στο μεταξύ ο Παν. Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΝ και βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Β΄ Πειραιά, σχολιάζοντας τις δηλώσεις του κ. Γ. Αλογοσκούφη για τον ΦΠΑ,δήλωσε ότι "Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης, μπορεί να διέψευσε τα περί μυστικής συμφωνίας με τον κ. Χ. Αλμούνια για αύξηση του ΦΠΑ, απέφυγε επιμελώς, όμως, να δεσμευτεί ότι -είτε με μυστική είτε χωρίς μυστική συμφωνία- δεν θα προχωρήσει σε αύξηση του ΦΠΑ εντός του 2008".

    [05] Στα ύψη ο "Μαύρος χρυσός"

    Νέα ρεκόρ ανόδου καταγράφουν σήμερα οι τιμές του πετρελαίου στις ηλεκτρονικές συναλλαγές στην Ασία καθώς η αγορά ανησυχεί για την συνεχιζόμενη ένταση στην τουρκοιρακινή μεθόριο και τις απειλές της Αγκυρας για εισβολή στο βόρειο Ιράκ. Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου παρουσίαζε το πρωί στην αγορά της Σιγκαπούρης αύξηση κατά 16 σεντς φτάνοντας την τιμή ρεκόρ των 86,29 δολαρίων το βαρέλι από τα 86,13 δολάρια που έκλεισε χθες στη Νέα Υόρκη.

    Η τιμή του Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας αυξήθηκε χθες κατά 2,20 δολάρια και έκλεισε στο Λονδίνο στα 82,75 δολάρια το βαρέλι.

    "Οι εντάσεις στην τουρκο-ιρακινή μεθόριο πιέζουν τις τιμές του πετρελαίου προς τα πάνω"τόνισε ο αναλυτής Αντριαν Μπίνγκαμ -Γουόκερ της εταιρίας CMC Markets.

    Η κυβέρνηση του τούρκου πρωυθπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε χθες και αναμένεται να λάβει αύριο το πράσινο φως για στρατιωτική επέμβαση στο βόρειο Ιράκ προκειμένου να καταδιώξει τους κούρδους αντάρτες του ΡΚΚ.

    Η ενδεχόμενη επέμβαση ανησυχεί ιδιαίτερα τους επενδυτές καθώς τα πετρέλαια του Κιρκούκ,στο βόρειο Ιράκ ,μεταφέρονται στο τουρκικό λιμάνι του Τσειχάν ,στη Μεσόγειο,μέσω ενός αγωγού που διασχίζει την περιοχή των πιθανών συγκρούσεων.

    Ο ΟΠΕΚ ταυτόχρονα εκτιμά ότι ενόψει του χειμώνα θα υπάρξει αύξηση στη ζήτηση πετρελαίου γεγονός που επιτείνει την ανησυχία για τον εφοδιασμό της αγοράς. "Η ζήτηση σε πετρέλαιο το 2007 αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,28 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα φθάνοντας στα 85,75 εκατομμύρια βαρέλια" αναφέρεται σε έκθεση του ΟΠΕΚ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 16 October 2007 - 6:30:37 UTC