Visit the Cyprus Press & Information Office (CYPIO) Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομιλίες Γ.Παπανδρέου και Β.Βενιζέλου
  • [02] ΚΚΕ: Υποστήριξη σε μαθητές και φοιτητές

  • [01] Ομιλίες Γ.Παπανδρέου και Β.Βενιζέλου

    Συνεχίζονται οι προεκλογικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ για τις εκλογές της 11ης Νοεμβρίου. Η πρώτη μετεκλογική ανοιχτή εκδήλωση του προέδρου του Κινήματος Γιώργου Παπανδρέου έγινε απόψε στο γήπεδο του Σπόρτινγκ στην Αθήνα. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος παρουσίασε το πρωί τις προτάσεις του για το Ασφαλιστικό, ενώ το βράδυ μίλησε σε δύο εκδηλώσεις, στην Ελευσίνα και στο Κλειστό Γυμναστήριο της Νέας Ιωνίας. Την Παρασκευή θα επισκεφθεί την Αρκαδία και την Μεσσηνία. Ο Κώστας Σκανδαλίδης την Πέμπτη και την Παρασκευή θα περιοδεύσει σε νομούς της Πελοποννήσου.

    Γ. Παπανδρέου: «Ζητώ νέα εντολή για νέα πορεία»

    "Σήμερα ζητώ νέα εντολή, για νέα πορεία, νέα αρχή, δεσμευτική για μένα και για ολόκληρη την ηγεσία του κινήματός μας. Για να ξεκινήσουμε συλλογικά από τις 12 Νοεμβρίου μια νέα πορεία, προοδευτική, οραματική, μια πορεία αξιόπιστη και νικηφόρα" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε ανοιχτή συγκέντρωση υποστήριξής του στο Σπόρτινγκ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ζητά την εντολή για να "χτίσουμε μαζί το ΠΑΣΟΚ της ρήξης και της νίκης, το ΠΑΣΟΚ που θα νικήσει τη δεξιά, επειδή θα βρίσκεται σε ρήξη με τα πάσης φύσεως κατεστημένα, τις πελατειακές αντιλήψεις, τον καθεστωτισμό και τις προσωπικές πολιτικές που δυστυχώς επιβίωσαν στο κίνημά μας".

    "Προϋπόθεση για την νέα αλλαγή και τη νέα αρχή είναι η υπεύθυνη, ισχυρή και προγραμματική αντιπολίτευση" τόνισε ο κ. Παπανδρέου ο οποίος επέκρινε την κυβέρνηση για το σύνολο της πολιτικής της, λέγοντας πως αυτή "δεν κατάλαβε το μήνυμα των εκλογών και παραμένει σκληρή και ανάλγητη".

    "Τώρα έρχεται η ώρα να επιβεβαιωθούν όσα λέγαμε προεκλογικά" είπε ο κ. Παπανδρέου προσθέτοντας ότι "αυτούς και τις πολιτικές τους έχουμε χρέος να αντιπαλέψουμε και θα εκπληρώσουμε αυτό το χρέος".

    Ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ως δεύτερη προϋπόθεση της νικηφόρας πορείας του ΠΑΣΟΚ το "να τοποθετήσουμε την Ελλάδα στο διεθνές περιβάλλον" και αναφέρθηκε στο θέμα της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι "για την διολίσθηση της διαπραγματευτικής θέσης και ισχύος της Ελλάδας στο θέμα των Σκοπίων ευθύνεται αποκλειστικά η κυβέρνηση της ΝΔ".

    "Η αδιαλλαξία που επιδεικνύουν τα Σκόπια είναι προδιαγεγραμμένη συνέπεια των χειρισμών από την κυβέρνησή του κ. Καραμανλή. Υπενθυμίζουμε, υπογραμμίζουμε και διαμηνύουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι η "Ενδιάμεση Συμφωνία", την οποία πέτυχε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, και για την οποία είμαστε υπερήφανοι, προβλέπει μεταξύ άλλων ότι είναι υποχρεωτική η πολιτική καλής γειτονίας και ότι δεν νοούνται αλυτρωτικές βλέψεις", είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    "Η Ελλάδα ως μέλος του ΝΑΤΟ έχει ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις με όλους τους συμμάχους. Η διεύρυνση του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί αποκλειστικό προνόμιο και δικαίωμα κανενός. Είναι συλλογική και ομόφωνη η απόφαση που πρέπει να ληφθεί", πρόσθεσε ο κ. Παπανδρέου.

    Αναφερόμενος στο Κόσοβο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "οι πιέσεις που ασκούνται από ορισμένες χώρες για άμεση και μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του μπορεί να οδηγήσουν σε ανάφλεξη της περιοχής" και τάχθηκε υπέρ της συμφωνημένης και αποδεκτής από όλους τους ενδιαφερομένους λύσης.

    "Ο μόνος δρόμος που θα οδηγήσει την Τουρκία στην ΕΕ, την ασφάλεια και την πρόοδο, είναι ο δρόμος των μεταρρυθμίσεων και του σεβασμού όλων των υποχρεώσεων που ανέλαβε απέναντι στην ΕΕ και τα κράτη-μέλη" είπε, αναφερόμενος στην γείτονα ο κ. Παπανδρέου, εκφράζοντας ταυτόχρονα την ανησυχία του για την πορεία των εθνικών θεμάτων και προειδοποιώντας την κυβέρνηση να "αφυπνιστεί και να πράξει το καθήκον της".

    Σε ότι αφορά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Μεταρρυθμιστική Συνθήκη της ΕΕ, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι η κυβέρνηση δεν έκανε καμία κίνηση και καμία παρέμβαση της Ελλάδας δεν έγινε γνωστή, ενώ επέκρινε τον πρωθυπουργό για αδράνεια.

    "Η χώρα μας όμως έχει αποδείξει ότι μπορεί να κερδίζει αυτές τις μάχες. Το βλέπουμε κάθε φορά που έχουμε δίπλα μας στην ΕΕ τους εκπροσώπους της Κύπρου" ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την πρόταση του Κινήματος για μια Νέα Εθνική Στρατηγική που θα βασίζεται σε ένα νέο πατριωτισμό στην εξωτερική πολιτική και στον τρόπο ανάπτυξης της χώρας, θέτοντας ως προϋποθέσεις για την επιτυχία αυτής της στρατηγικής την αναγέννηση της δημοκρατίας στον τόπο και την πολιτική αυτονομία ως προϋπόθεση του νέου κράτους.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε ιδιαίτερο βάρος στην αυτονομία της πολιτικής τονίζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι θέμα "πολιτικής βούλησης να μην έχουν το δικαίωμα οι ισχυροί να παραβιάζουν τους νόμους και την δεοντολογία και να μην έχουν την δυνατότητα τα λεφτά να εξαγοράζουν προνόμια, να παρέχουν ασυλία, να κατευθύνουν τα ΜΜΕ, να εξαγοράζουν πολιτικούς".

    "Η αυτονομία της πολιτικής είναι προϋπόθεση για την υπέρβαση της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Εχθρός της αυτονομίας της πολιτικής δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα. Είναι και εκείνοι που τα υπηρετούν. Ο τρόπος που ενεπλάκησαν τα μεγάλα συμφέροντα και τα εκδοτικά συγκροτήματα στις εσωτερικές μας διαδικασίες, επιβεβαιώνει την ανάγκη κοινωνικού ελέγχου των ΜΜΕ", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Παπανδρέου. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε πως όπως σεβόμαστε την αυτονομία των ΜΜΕ, θέλουμε ο κάθε επιχειρηματίας και το κάθε ΜΜΕ να σέβεται και τη δική μας πολιτική αυτονομία , υπογραμμίζοντας ότι "δεν δέχομαι και δεν δεχόμαστε αφέντες στο κεφάλι μας".

    "Εμείς θα θέσουμε τέρμα στο καθεστώς της ανομίας. Οι συχνότητες είναι δημόσια αγαθά και ως τέτοια πρέπει να προστατεύονται και αντιμετωπίζονται", είπε ο κ. Παπανδρέου.

    Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να προχωρήσει σε ριζικές αλλαγές είπε ο κ. Παπανδρέου και διευκρίνισε ότι "όσοι υποστηρίζουν ότι η καθαρή εντολή που ζητώ θα συνοδευτεί με διαγραφές και μάλιστα "σταλινικού" τύπου, δεν έχουν καταλάβει τις πραγματικές αλλαγές που χρειάζεται το ΠΑΣΟΚ και ο τόπος".

    "Κάποιοι επιχειρούν να διαγράψουν τους στοιχειώδεις κανόνες συντροφικότητας και αλληλεγγύης ανάμεσα σε υποψήφιους για την προεδρία στο ΠΑΣΟΚ, ανάμεσα στα στελέχη και τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ποτέ του δεν υπήρξε οπαδός των αποκλεισμών, των διαχωρισμών και των διαγραφών, αλλά και "ουδέποτε θα με εμποδίσουν κάποιοι, επισείοντας ανύπαρκτους κινδύνους, να προωθήσω την αναγκαία ανανέωση του ΠΑΣΟΚ".

    "Δεν θα επιτρέψω την άδικη διαγραφή συντρόφων αλλά δεν θα επιτρέψω και την διαγραφή των ιδεών, της πολιτικής αναζήτησης, του νέου και νεωτερικού στο ΠΑΣΟΚ", πρόσθεσε χαρακτηριστικά, ενώ απέρριψε αυτούς που "ταυτίζουν το ισχυρό με το μικρό" και τόνισε ότι "η σαφήνεια και η καθαρότητα της πολιτικής μας ταυτότητας είναι αυτά που θα κάνουν πραγματικότητα την πολυσυλλεκτικότητα του Κινήματός μας".

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι "όπως θα νικήσει το δημιουργικό ΠΑΣΟΚ στις εσωτερικές του διαδικασίες, έτσι θα νικήσει και την ΝΔ προκειμένου να παράγει έργο για την χώρα" και τόνισε ότι "κάνουν λάθος όσοι επενδύουν και ονειρεύονται μελλοντικές ήττες για το ΠΑΣΟΚ"

    Ο κ. Παπανδρέου ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια σύντομη αναφορά στην προσωπική του πολιτική διαδρομή, τονίζοντας ότι "ήμουν, είμαι και θα είμαι εδώ, για να υπηρετήσω τα κοινά μας οράματα, για να εγγυηθώ ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν και θα παραμείνει κίνημα λαού".

    Ανέφερε επίσης ότι δεν συμβιβάστηκε ποτέ με λογαριασμούς πολιτικού και προσωπικού κόστους "ακόμα κι όταν έπρεπε να διαφωνήσω με εκείνους που αγαπούσα, τιμούσα και σεβόμουν".

    Επίσης δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου και Κώστα Σημίτη, ενώ κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στις κάλπες της 11ης Νοεμβρίου.

    Συνέντευξη Τύπου Β.Βενιζέλου για Ασφαλιστικό

    Το ΠΑΣΟΚ δεν μπορεί ούτε να σιωπά, ούτε να υπεκφεύγει με γενικολογίες στο θέμα του Ασφαλιστικού, καθώς αυτό το θέμα συνδέεται με το μέλλον της κοινωνίας και παράλληλα αφορά την κυβερνητική πολιτική και το ιδεολογικό και κοινωνικό πρόσωπο του ΠΑΣΟΚ, επισήμανε σε συνέντευξη Τύπου ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος, Ευάγγελος Βενιζέλος.

    Ο κ. Βενιζέλος κατηγόρησε την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό για "επιχείρηση τρομοκράτησης της κοινωνίας με συστηματική κινδυνολογία για άμεση κατάρρευση του συστήματος και με συνεχείς απειλές για μείωση των συντάξεων και αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας".

    "Όλα αυτά οδηγούν κατά βάθος στην εγκατάλειψη του δημόσιου ασφαλιστικού συστήματος και στην άνθιση μιας ιδιωτικής ασφάλισης. Αυτός είναι ο στρατηγικός στόχος της συντηρητικής πολιτικής", επισήμανε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι "αυτό για μας είναι απαράδεκτο, δεν θα περάσει".

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ πρέπει να αναλάβει την πρωτοβουλία του διαλόγου με τους κοινωνικούς εταίρους "στις 12 Νοεμβρίου", υπογραμμίζοντας ότι "πρέπει να δείξουμε ότι υπάρχει λύση, χωρίς μείωση των συντάξεων και χωρίς αύξηση των νομοθετημένων ορίων ηλικίας, επιστημονικά και αναλογιστικά τεκμηριωμένη και κοινωνικά δίκαιη".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε ως προϋποθέσεις του διαλόγου για το Ασφαλιστικό:

    α) Να τηρούνται οι υφιστάμενες και νομοθετημένες (ιδίως με τους νόμους 3029/2002 και 3232/2004) υποχρεώσεις του κράτους έναντι του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων με την εγγραφή των σχετικών κονδυλίων στον Κρατικό Προϋπολογισμό και την έγκαιρη καταβολή τους (1% του ΑΕΠ το χρόνο στο ΙΚΑ κ.ο.κ.).

    β) Να εφαρμόζεται με συνέπεια, η ισχύουσα ασφαλιστική νομοθεσία.

    γ) Να ενεργοποιηθεί με εγγυήσεις ανεξαρτησίας και διαφάνειας η Εθνική Αναλογιστική Αρχή και να εκπονηθούν, με βάση επικαιροποιημένα και αξιόπιστα στοιχεία, οι αναγκαίες κυλιόμενες αναλογιστικές μελέτες.

    δ) Να παύσουν οι συστηματικές ενέργειες σκόπιμης επιβάρυνσης του ΙΚΑ ή άλλων ταμείων όπως το ΤΑΠ-ΟΤΕ, προκειμένου να διευκολυνθεί η εξυγίανση και η κερδοφορία επιχειρήσεων σε πολλές από τις οποίες το κράτος δεν μετέχει ούτε καν ως μέτοχος της μειοψηφίας.

    ε) Να καταστεί η αρμόδια Διαρκής Επιτροπή της Βουλής το επίκεντρο του υπεύθυνου πολιτικού και κοινοβουλευτικού διαλόγου για το Ασφαλιστικό.

    στ) Να αναγνωριστεί από το κράτος που έχει την ευθύνη για την κοινωνική ασφάλιση, ο κρίσιμος ρόλος των κοινωνικών εταίρων, ο διάλογος των οποίων πρέπει να ενθαρρύνεται και να υποστηρίζεται.

    ζ) Να σταματήσει αμέσως η ακατάσχετη και σκόπιμη κινδυνολογία γύρω από τα ασφαλιστικά δικαιώματα που δημιουργεί κύματα φυγής και πρόωρης συνταξιοδότησης, επιβαρύνοντας το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Ο κ. Βενιζέλος τόνισε επίσης ότι "θεμελιώδης δέσμευσή μας είναι ένα δημόσιο, καθολικό και διανεμητικό σύστημα κοινωνικής ασφάλισης που βασίζεται σε τριμερή χρηματοδότηση για τους μισθωτούς (και διμερή για τους αυτοαπασχολούμενους) και παρέχει κύρια και επικουρική ασφάλιση και σύνταξη. Το κράτος εγγυάται όλες τις συντάξεις".

    Απαντώντας σε ερώτηση, αναφέρθηκε στα μέτρα για το πετρέλαιο θέρμανσης, την "αδυναμία να ολοκληρωθεί ο προϋπολογισμός, την απόρριψη της αναπροσαρμογής του ΑΕΠ και τις συνεχείς συζητήσεις για το καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο και συγκρούσεις μεταξύ υπουργών", και είπε ότι "όλα αυτά φέρνουν πολύ κοντά το ενδεχόμενο εκλογών, δεν έχουμε άνεση χρόνου".

    [02] ΚΚΕ: Υποστήριξη σε μαθητές και φοιτητές

    Το ΚΚΕ με ανακοίνωσή του εκφράζει την υποστήριξή του "στους μαθητές, που με πολύμορφες κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα, απαιτούν αγωνιστικά τη λύση των οξυμένων προβλημάτων και των ελλείψεων που αντιμετωπίζουν τα σχολεία τους".

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι το ΚΚΕ χαιρετίζει τους φοιτητές και σπουδαστές που συντονισμένα ξαναβγαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας το δικαίωμά τους στη μόρφωση και στην εργασία, για να μην περάσουν οι αντιδραστικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση εφαρμόζοντας κατευθύνσεις της ΕΕ, με στόχο να προσαρμοστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση και συνολικά η Παιδεία στις απαιτήσεις της πλουτοκρατίας. Για να μην εφαρμοστεί η κοινοτική οδηγία 36/05, που εξισώνει τα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων των διάφορων ιδιωτικών κολεγίων και ΚΕΣ με εκείνα των πτυχιούχων των πανεπιστημίων και ΤΕΙ και στην πράξη αναγνωρίζει την λειτουργία των ιδιωτικών ψευτοπανεπιστημίων. Για να μην εφαρμοστεί ο νόμος - πλαίσιο και ο νόμος για την έρευνα που ψήφισε η κυβέρνηση.

    Το ΚΚΕ καλεί τη νεολαία και τα μαθητικά συμβούλια να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να τιμήσουν αγωνιστικά την επέτειο του ΟΧΙ και της αντίστασης του ελληνικού λαού στο φασισμό, να διεκδικήσουν να μάθουν την ιστορική αλήθεια και να συνδέσουν τους εορτασμούς με τις δικές τους διεκδικήσεις και αιτήματα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 17 October 2007 - 18:30:36 UTC