Read the European Union Resolutions on The Cyprus Problem Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-23

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Περιβάλλοντος
  • [02] Προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων

  • [01] Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Περιβάλλοντος

    Συνεργασία με τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ Γιώργο Σουφλιά, είχε το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής. Ο κ. Σουφλιάς συζήτησε με τον κ. Καραμανλή για διάφορα θέματα και απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε ότι παγίως δεν αναφέρει τα θέματα που συζητά με τον πρωθυπουργό.

    "Επίκειται η κατάθεση του νομοσχεδίου για την πρωτοβάθμια φροντίδα" δήλωσε ο υπουργός Υγείας μετά τη χθεσινή συνάντηση με τον κ.Κ.Καραμανλή, κατά την οποία θα εκπορευτούν, όπως είπε, οι βασικές στρατηγικές κατευθύνσεις για την υγεία στη χώρα μας.

    «Προχωρούμε με γρήγορους ρυθμούς στη δημιουργία των προϋποθέσεων για την επανίδρυση του ΕΣΥ, για την εμπέδωση της διαφάνειας και της χρηστής διαχείρισης στον ευαίσθητο τομέα των οικονομικών της υγείας που αποβλέπει και στην εξοικονόμηση πόρων.

    Είμαστε σε καλό δρόμο και αποφασισμένοι να προχωρήσουμε με γρήγορους ρυθμούς στις τομές που απαιτούνται», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

    Ο υπουργός Υγείας υπογράμμισε, ότι «πάντα στην κυβέρνηση πιστεύαμε ότι αυτό που κρίνει την επιτυχία μιας κυβερνητικής πολιτικής είναι η κοινωνική της διάσταση».

    Σημείωσε ακόμη, ότι τα δεδομένα πλέον έχουν αλλάξει και το εθνικό Σύστημα Υγείας χρειάζεται βαθιές τομές εκσυγχρονισμού, καθώς δεν μπορεί να λειτουργεί με τους όρους της δεκαετίας του '80.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση για "τρωκτικά στο χώρο της Υγείας" ο κ. Αβραμόπουλος σημείωσε, ότι ο όρος αυτός πρωτοεισήχθη από τον πρώην υπουργό Υγείας Αλέκο Παπαδόπουλο, ο οποίος έδωσε τη μάχη του για να καταπολεμήσει τα τρωκτικά.

    Πρόσθεσε, ακόμη, ότι η εισαγωγή ενός νέου συστήματος διαχείρισης των οικονομικών της Υγείας, με το νομοσχέδιο για τις προμήθειες και την κεντρική επιτροπή προμηθειών θα δώσει τέλος σε αυτή την κατάσταση. «Τα τρωκτικά και τα πιράνχας για τα οποία μίλησαν στο παρελθόν, γυρνάνε στο παρελθόν. Εμείς κοιτάμε μπροστά. Διαμορφώνουμε ένα περιβάλλον πολύ πιο διάφανο, πολύ πιο καθαρό, πολύ πιο αποτελεσματικό που θα δώσει και οικονομία κλίμακας και κυρίως θα χτυπήσει στη ρίζα του το κακό για το οποίο τόση πολλή κουβέντα έχει γίνει στο παρελθόν. Είμαστε αποφασισμένοι, η διαφάνεια εμπεδώνεται, η οικονομία εξασφαλίζεται και ανοίγει μια νέα αισιόδοξη προοπτική για την Υγεία, πάντοτε επ'ωφελεία των πολιτών της χώρας».

    Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ακόμη ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον κ. Χριστόδουλο και του ευχήθηκε να του δίνει ο Θεός δύναμη, να σταθεί η επιστήμη κοντά του και να είναι σύντομα δίπλα μας στην πρώτη γραμμή των υψηλών πνευματικών του καθηκόντων.

    [02] Προεκλογικός αγώνας των υποψηφίων

    Οι υποψήφιοι του ΠΑΣΟΚ για την προεδρία του Κινήματος συνεχίζουν τον προεκλογικό τους αγώνα. Mε τους εισηγητές και αναπληρωτές εισηγητές των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας του ΠΑΣΟΚ, συναντήθηκε το μεσημέρι ο Γ.Παπανδρέου.

    Νέα καθαρή εντολή ρήξης και νίκης, για να κτίσει ένα ΠΑΣΟΚ λαϊκό, κοινωνικό, ριζοσπαστικό, πατριωτικό και προοδευτικό, ζήτησε από τη Λάρισα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.Επισήμανε ότι χρειάζεται ένα ΠΑΣΟΚ αλλαγής και ανατροπής, ένα ΠΑΣΟΚ της δημοκρατίας και της σοσιαλιστικής κεντροαριστεράς.

    Ο κ.Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι «είναι στρατηγικής σημασίας η εδραίωση μιας ζωντανής σχέσης του κόμματος με το λαϊκό κίνημα». Επέμεινε, δε, ιδιαίτερα στην αυτονομία της πολιτικής, την οποία χαρακτήρισε και ως προϋπόθεση για να ξεπεραστεί η κρίση που σήμερα ζει το πολιτικό σύστημα. Εχθρός της αυτονομίας, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν είναι μόνο τα διαπλεκόμενα αλλά και εκείνοι που τα υπηρετούν. Ο τρόπος που ενεπλάκησαν τα μεγάλα εκδοτικά συμφέροντα στις εσωτερικές μας διαδικασίες επιβεβαιώνει την ανάγκη δημοκρατικού και κοινωνικού ελέγχου των μέσων, υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι ο δημοκρατικός διάλογος αποτελεί οξυγόνο ζωής και δεν έχουν θέση διχαστικές αντιλήψεις, φιλοσοφίες και προσεγγίσεις. Ποτέ, τόνισε χαρακτηριστικά, δεν υπήρξα οπαδός αποκλεισμών, διαχωρισμών ή διαγραφών και δεν θα επιτρέψω την άδικη διαγραφή συντρόφων αλλά δεν θα επιτρέψω και τη διαγραφή ιδεών, υπογράμμισε ο κ. Παπανδρέου.

    Άσκησε επίσης οξεία κριτική στη ΝΔ υποστηρίζοντας ότι όσα έλεγε προεκλογικά το ΠΑΣΟΚ επιβεβαιώνονται ήδη από τα πρώτα δείγματα γραφής της κυβέρνησης. Ειδικότερα για το Ασφαλιστικό, υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ανοίγει το θέμα με συνταγή που οδηγεί στην ανατροπή των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων. Τόνισε μάλιστα ότι την ώρα που η κυβέρνηση ετοιμάζει την αύξηση του ΦΠΑ αλλά και νέα καταιγίδα έμμεσων φόρων, την ίδια στιγμή, δίνει φοροαπαλλαγή σε υψηλά εισοδήματα.

    Προπύργιο της δημοκρατικής παράταξης χαρακτήρισε την Κρήτη ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος επισκέφθηκε το πρωί το Ρέθυμνο.

    «Είμαι βέβαιος -είπε- ότι η Κρήτη θα στείλει στις 11 Νοεμβρίου το μήνυμα που θέλουμε υπέρ του ΠΑΣΟΚ του αύριο, υπέρ του μέλλοντος της χώρας, μέσα από ένα ΠΑΣΟΚ που μπορεί να συσπειρώνει, να πλειοψηφεί, να κυβερνά και να υπηρετεί το λαϊκό συμφέρον».

    Εξάλλου, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, στάθηκε ιδιαίτερα στα δυσαρεστημένα μέλη της βάσης, λέγοντας ότι το ζητούμενο είναι να πειστούν και να ψηφίσουν στις 11 Νοεμβρίου, μιας και, όπως είπε, «από αυτό το αποτέλεσμα θα κριθεί και το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών».

    Παράλληλα, επανέλαβε τη θέση του για το θέμα του «πόθεν έσχες» του συνυποψηφίου του, Γιώργου Παπανδρέου. «Ήρθα -είπε- αντιμέτωπος με μια παράδοξη και προσβλητική, δήθεν ερώτηση. Πόσο πλούσιος είμαι και ποια είναι η οικονομική μου κατάσταση. Λες και προέκυψα χθες στο δημόσιο βίο, λες και δεν παροικούμε την Ιερουσαλήμ, λες και δεν γνωριζόμαστε μεταξύ μας και δεν ξέρει η αγορά τι είναι και ποιος είναι ο καθένας. Και είπα ότι αφού έχετε τέτοιο ενδιαφέρον να μάθετε για μένα, φαντάζομαι ότι θα έχετε το ίδιο ενδιαφέρον να μάθετε για τον κ. Παπανδρέου και για τον κ. Σκανδαλίδη για να είμαστε στη δημόσια συμπεριφορά μας δίκαιοι, ίσοι και έντιμοι, γιατί αλλιώς όταν είμαστε ετεροβαρείς είμαστε και άδικοι και άνισοι. Αλλά δεν είναι το μόνο που άκουσα. Σε μια άλλη Νομαρχιακή Επιτροπή άκουσα την ερώτηση αν είμαι ανιψιός του κ. Μητσοτάκη και η απάντηση που έδωσα είναι ότι δεν είναι ακριβής η πληροφορία που διαδίδεται. Είμαι γιος του κ. Μητσοτάκη».

    Ο κ. Βενιζέλος σχολίασε και δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ: «Χρειάζεται πολύ μεγάλη αντοχή και πολύ μεγάλη υπομονή να ακούς συνεχώς υπαινιγμούς, ύβρεις, συκοφαντίες, δήθεν ερωτήσεις που είναι ωμές προσβολές, και να μην αντιδράς. Δυστυχώς, κάποιοι δηλητηριάζουν ένα μικρό αριθμό μικρών και μεσαίων στελεχών. Εγώ θα πω ``Ου γαρ οίδασι τι ποιούσι``. Όλα αυτά ξεχνιούνται τη στιγμή που λέγονται. Εμείς τους θέλουμε όλους, θα είμαστε όλοι μαζί, ακόμη κι αυτοί που λένε βαριά πράγματα είτε έχουν το ακαταλόγιστο είτε έχουν καταλογισμό πολιτικό και κοινωνικό, θα είναι μαζί μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Με γεμίζει ευθύνη αλλά και χαρά η διαπίστωση ότι μπορούμε να αλλάξουμε το συσχετισμό, ότι το ΠΑΣΟΚ προηγείται της Νέας Δημοκρατίας και του κ. Καραμανλή και αυτό μπορεί να δημιουργήσει ένα κλίμα αισιοδοξίας, μπορεί να δημιουργήσει συσπείρωση, μπορεί να κάνει πραγματικά το ΠΑΣΟΚ το φορέα της εντολής του μέλλοντος για τη χώρα μας».

    Την βεβαιότητά του ότι "το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αναγεννηθεί" εξέφρασε ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας χθες σε συγκέντρωση στον Πειραιά, στην οποία μεταξύ άλλων παραβρέθηκαν ο δήμαρχος της πόλης Παναγιώτης Φασούλας, ο βουλευτής Δημήτρης Λιντζέρης και ο υποψήφιος βουλευτής στις πρόσφατες εκλογές Δημήτρης Καρύδης.

    Ο κ. Σκανδαλίδης έκανε λόγο για "δραματικές στιγμές τις οποίες ζει το ΠΑΣΟΚ" και εξέφρασε το φόβο του ότι "μπορεί να γίνει περίγελος των αντιπάλων του", ενώ κάλεσε "να σταματήσει το θέατρο του παραλόγου με τις προσωπικές αντιπαραθέσεις".

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η Νέα Δημοκρατία κτίζει καθεστώς, που ο πολίτης αφήνεται έρμαιο να πληρώσει τα σπασμένα της πολιτικής της και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει ούτε την πολυτέλεια, ούτε το χρόνο να τρώει τα σωθικά του. Τόνισε δε, ότι "όσοι ψαρεύουν στα θολά νερά για ένα μεγάλο ΠΑΣΟΚ αλλά χωρίς ταυτότητα ή για ένα μικρό και καθαρό ΠΑΣΟΚ δεν έχουν καμία σχέση με την ιστορική διαδρομή του Κινήματος και την κληρονομιά του Ανδρέα Παπανδρέου, την οποία κανείς δεν μπορεί να διαχειριστεί όπως θέλει".

    Ο κ. Σκανδαλίδης είπε ότι η εκλογή της 11ης Νοεμβρίου πρέπει να θεωρείται σταθμός στην πορεία του ΠΑΣΟΚ και όχι αυτοσκοπός και κάλεσε στη δημιουργία δεσμευτικού πλαισίου στη συνδιάσκεψη, ώστε να διασφαλίζεται η πορεία του Κινήματος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι πρέπει να αναζητηθούν τα αίτια της εκλογικής ήττας και τόνισε ότι αυτά δεν ταυτίζονται με πρόσωπα εξ' ολοκλήρου, αλλά έχουν τις ρίζες τους και στη συνολική πορεία του ΠΑΣΟΚ. Επίσης, τόνισε, ότι μετά την ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ το ΠΑΣΟΚ έχασε την μεταρρυθμιστική του πνοή, ενώ ο κατήφορος ξεκίνησε από το ασφαλιστικό και μετά.

    Tο ΠΑΣΟΚ δεν έχει ανάγκη από διοικητικά μέτρα,τόνισε, αλλά από δομές που θα εξασφαλίσουν ότι δεν θα αναπαραχθούν φαινόμενα του παρελθόντος και τόνισε, τέλος, ότι τώρα πρέπει να απαντήσουμε "μετά την ΟΝΕ τί;" και τώρα πρέπει να μιλήσουμε για ανασύνταξη της πολιτείας και θέσπιση επιτέλους μιας κοινωνίας με κανόνες για όλους.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 23 October 2007 - 14:30:34 UTC