Read about International Treaties, Human & Minority Rights in Turkey Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

  • [01] Επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

    Ξεκίνησαν στη Θεσσαλονίκη οι εκδηλώσεις για τον τριπλό εορτασμό, του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, οι οποίες θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση την Κυριακή. Το πρωί ο κ. Παπούλιας παρέστη στη δοξολογία που εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου. Στη δοξολογία παρέστησαν επίσης ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. κ.Γιώργος Καρατζαφέρης, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

    Ο κ. Καραμανλής σε δηλώσεις του τόνισε ότι η Ελλάδα είναι χώρα υπόδειγμα για όλους τους γείτονές της και οδηγός τους στις ευρωατλαντικές δομές. Τόνισε ότι αν πράγματι ανταποκριθούν στα προαπαιτούμενα που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες χώρες και επιδείξουν πλήρη σεβασμό στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, της καλής γειτονίας, της ειλικρινούς συνεργασίας και της αποφυγής προκλήσεων, τότε, όπως είπε, στο πρόσωπο της χώρας μας θα βρουν έναν συνεπή σύμμαχο και εταίρο.

    Απο την πλευρά του ο κ. Παπανδρέου ανέφερε ότι σήμερα απαιτείται να απελευθερωθούν όλες οι δημιουργικές δυνάμεις του ελληνισμού, με στόχο ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης. Σημειώνεται ότι το πρωί σε μια συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε στο Λευκό Πύργο η έπαρση της ιστορικής σημαίας της απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης το 1912.

    Έπαρση της ιστορικής σημαίας της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στο Λευκό Πύργο

    Σε μια συγκινητική τελετή -με τις δέουσες τιμές- πραγματοποιήθηκε το πρωί η έπαρση της ιστορικής σημαίας της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης του 1912, στον Λευκό Πύργο.

    Παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, βουλευτών της Θεσσαλονίκης, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και Τοπικών Αρχών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ύψωσε το ιστορικό κειμήλιο για πρώτη φορά στο Λευκό Πύργο, με με την ευκαιρία της σημερινής επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος παρέλαβε την σημαία από τον Μιχαήλ Καλό, εγγονό του Μακεδονομάχου συνονόματού του, ο οποίος στις 26 Οκτωβρίου 1912 την είχε υψωμένη στο σπίτι του, λίγο έξω από τα τείχη της πόλης και ήταν η πρώτη που αντίκρισαν τα ελληνικά στρατεύματα κατά την είσοδο τους στη Θεσσαλονίκη. Συγκινημένος και χαρούμενος δήλωσε ο εγγονός Μιχαήλ Καλός, διότι «μπόρεσε να προσφέρει κάτι στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σβ όλους τους Θεσσαλονικείς, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της γαλανόλευκης, λέγοντας ότι εκφράζει την ενότητα του ελληνικού λαού και τα οράματά του.

    Ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, στον οποίο παραδόθηκε αρχικά η σημαία από την οικογένεια Καλού, τόνισε: «Τη σημαία αυτή αντίκρισαν οι Έλληνες στρατιώτες ως ελευθερωτές, όταν έφταναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φυλάχθηκε περίπου έναν αιώνα ως κειμήλιο και βρέθηκε στη συλλογή μου. Αποφάσισα να την παραδώσω στην πόλη σε μια σημαδιακή ημέρα, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε ως ιστορική τη σημερινή μέρα. Ερωτηθείς για δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για παρεξήγηση του ιδίου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σχετικά με το ποιος θα κάνει την έπαρση της σημαίας, ο κ. Ψωμιάδης παρατήρησε: «Είναι τιμή για τον πρώτο πολίτη του δήμου της Θεσσαλονίκης να κάνει την έπαρση της ιστορικής σημαίας. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Γιορτάζει η πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι ο νομός. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι κομμάτι της ψυχής μου».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το απόγευμα θα επισκεφθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το βράδυ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του προέδρου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 October 2007 - 10:30:22 UTC