Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-26

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εθνική επέτειος με μήνυμα Καραμανλή προς τα Σκόπια
  • [02] Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμανιών
  • [03] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

  • [01] Εθνική επέτειος με μήνυμα Καραμανλή προς τα Σκόπια

    Μήνυμα στις γειτονικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, να τηρήσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του μητροπολίτη κ.Ανθιμου, με την οποία ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

    «Σήμερα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της, γιορτάζει την απελευθέρωσή της», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Οπως δεσμευτήκαμε στους Μακεδονες η Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με τις νέες υποδομές, τα μεγάλα έργα που γίνονται, μπορεί πλέον να παίξει τον ρόλο της ως οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, επισήμανε, η Ελλάδα είναι χώρα υπόδειγμα για όλους τους γείτονες της και οδηγός τους στις ευρωατλαντικές δομές. Αν πράγματι ανταποκριθούν στα προαπαιτούμενα που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες χώρες, αν πράγματι επιδείξουν πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, της ειλικρινούς συνεργασίας, της αποφυγής προκλήσεων, τότε στο πρόσωπο της Ελλάδας θα έχουν έναν συνεπή σύμμαχο και εταίρο», κατέληξε ο Κ. Καραμανλής.

    Οι εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη για τον τριπλό εορτασμό, του Πολιούχου Αγίου Δημητρίου, της απελευθέρωσης της πόλης και της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου, θα κορυφωθούν με τη στρατιωτική παρέλαση την Κυριακή. Το πρωί ο κ. Παπούλιας παρέστη στη δοξολογία που εψάλη στον Ιερό Ναό του Αγ. Δημητρίου. Στη δοξολογία παρέστησαν εκτός του πρωθυπουργού, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ.Γιώργος Παπανδρέου, ο πρόεδρος του ΛΑ.ΟΣ. κ.Γιώργος Καρατζαφέρης, εκπρόσωποι των κομμάτων και άλλοι επίσημοι.

    Την ανάγκη να «απελευθερωθούμε» από ένα συγκεντρωτικό πελατειακό πολιτικό σύστημα, επισήμανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    «Είναι μια μέρα ιστορικής σημασίας, καθοριστικής σημασίας για την πατρίδα, για την Ελλάδα για τον Ελληνισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε: «Χρειάζεται σήμερα να αποκτήσει ένα νέο νόημα η λέξη απελευθέρωση και η λέξη πατριωτισμός. Απαιτείται μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις της εποχής να απελευθερώσουμε όλες μας τις δημιουργικές δυνάμεις, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που επενδύει στον άνθρωπο, στη γνώση, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό μας, στην παράδοση μας, στην ταυτότητα μας. Αυτό απαιτεί όμως να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα, έναν κρατισμό, μια πελατειακή λογική, έναν συγκεντρωτισμό που δυστυχώς συμβολίζεται και με τη σημερινή διακυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα που αδικεί, απογοητεύει, περιθωριοποιεί, εμποδίζει την πρόοδο. Γι' αυτό είναι ανάγκη να λυτρώσουμε τον πολίτη μας, να λυτρώσουμε την περιφέρεια, να λυτρώσουμε βέβαια και τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από αυτή την αντίληψη του πολιτικού συστήματος, του συγκεντρωτικού πελατειακού συστήματος. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που καλούμαστε να διαμορφώσουμε. Ανατροπή για να μπορούμε να έχουμε δημοκρατική εξέλιξη, αξιοποιώντας το καλύτερο που έχουμε στη χώρα μας. Τη νέα γενιά, τις δυνάμεις της περιφέρειας, τις δυνάμεις των πολιτών μας».

    Επίσης ευχήθηκε «καλή επιστροφή και καλή δύναμη» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    «Μεγάλη μέρα για την ιστορία μας. Τέτοιες στιγμές πρέπει να ανασύρουμε στη μνήμη μας το φρόνημα του 1912, του 1940. Μακάρι να το επιστρατεύαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα, αισιοδοξία, ελπίδα», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. « Η Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωση της, στέλνει σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας . Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούμε να απελευθερωνόμαστε κάθε μέρα. Γιατί η χώρα αυτό χρειάζεται. Οραμα, αισιοδοξία, ελπίδα», είπε.

    «Γιορτάζει η Θεσσαλονίκη, γιορτάζει η Μακεδονία, γιορτάζει όλη η Ελλάδα», δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος και πρόσθεσε ότι τον διακατέχει ρίγος συγκίνησης για το γεγονός ότι ύψωσε για πρώτη φορά την ιστορική σημαία της απελευθέρωσης της πόλης, το 1912.

    Στη δοξολογία παρέστησαν επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Έπαρση της ιστορικής σημαίας της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης στο Λευκό Πύργο

    Σε μια συγκινητική τελετή -με τις δέουσες τιμές- πραγματοποιήθηκε το πρωί η έπαρση της ιστορικής σημαίας της Απελευθέρωσης της Θεσσαλονίκης του 1912, στον Λευκό Πύργο.

    Παρουσία του υπουργού Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτη Τζίμα, βουλευτών της Θεσσαλονίκης, του νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, εκπροσώπων των Ενόπλων Δυνάμεων και Τοπικών Αρχών, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ύψωσε το ιστορικό κειμήλιο για πρώτη φορά στο Λευκό Πύργο, με την ευκαιρία της επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης από τον τουρκικό ζυγό. Στρατιωτικό άγημα απέδωσε τιμές, ενώ η Φιλαρμονική του Δήμου Θεσσαλονίκης ανέκρουσε τον Εθνικό Ύμνο.

    Νωρίτερα, ο κ. Παπαγεωργόπουλος παρέλαβε την σημαία από τον Μιχαήλ Καλό, εγγονό του Μακεδονομάχου συνονόματού του, ο οποίος στις 26 Οκτωβρίου 1912 την είχε υψωμένη στο σπίτι του, λίγο έξω από τα τείχη της πόλης και ήταν η πρώτη που αντίκρισαν τα ελληνικά στρατεύματα κατά την είσοδο τους στη Θεσσαλονίκη. Συγκινημένος και χαρούμενος δήλωσε ο εγγονός Μιχαήλ Καλός, διότι «μπόρεσε να προσφέρει κάτι στην πόλη της Θεσσαλονίκης».

    Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, αφού ευχήθηκε χρόνια πολλά σβ όλους τους Θεσσαλονικείς, αναφέρθηκε στο συμβολισμό της γαλανόλευκης, λέγοντας ότι εκφράζει την ενότητα του ελληνικού λαού και τα οράματά του.

    Ο βουλευτής Αβ Θεσσαλονίκης της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Γκιουλέκας, στον οποίο παραδόθηκε αρχικά η σημαία από την οικογένεια Καλού, τόνισε: «Τη σημαία αυτή αντίκρισαν οι Έλληνες στρατιώτες ως ελευθερωτές, όταν έφταναν στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Φυλάχθηκε περίπου έναν αιώνα ως κειμήλιο και βρέθηκε στη συλλογή μου. Αποφάσισα να την παραδώσω στην πόλη σε μια σημαδιακή ημέρα, την ημέρα της απελευθέρωσης της πόλης».

    Ο νομάρχης Θεσσαλονίκης χαρακτήρισε ως ιστορική τη σημερινή μέρα. Ερωτηθείς για δημοσιεύματα του Τύπου που έκαναν λόγο για παρεξήγηση του ιδίου με το δήμαρχο Θεσσαλονίκης, σχετικά με το ποιος θα κάνει την έπαρση της σημαίας, ο κ. Ψωμιάδης παρατήρησε: «Είναι τιμή για τον πρώτο πολίτη του δήμου της Θεσσαλονίκης να κάνει την έπαρση της ιστορικής σημαίας. Δεν υπάρχει καμία παρεξήγηση. Γιορτάζει η πόλη της Θεσσαλονίκης, όχι ο νομός. Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος είναι κομμάτι της ψυχής μου».

    Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας το απόγευμα θα επισκεφθεί το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Το βράδυ ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης θα παραθέσει δεξίωση προς τιμήν του προέδρου σε γνωστό ξενοδοχείο της πόλης.

    [02] Αξιοποίηση των δυνατοτήτων των λιμανιών

    Συνάντηση διάρκειας δύο ωρών είχε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιώργο Βουλγαράκη.

    Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Βουλγαράκης σε δηλώσεις του είπε ότι συζητήθηκαν τρία μείζονα θέματα, που αφορούν το ενοποιημένο υπουργείο του. Πρώτο θέμα η ενοποίηση των δύο διαφορετικών υπουργείων και η επίλυση μιας σειράς ζητημάτων που πρέπει να ρυθμιστούν, ενώ θα υπάρξει και νέο οργανόγραμμα, ώστε το υπουργείο να γίνει ένα, ως πιλοτικό πρόγραμμα όπως έγινε ήδη με το ενοποιημένο υπουργείο Εσωτερικών. Αυτό, είπε, είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα, γιατί «θα δείξει το δρόμο και σε μια σειρά άλλες ενοποιήσεις, οι οποίες ενδεχομένως να ακολουθήσουν κάποια στιγμή στο μέλλον».

    Δεύτερο θέμα που συζητήθηκε ήταν το σύνολο της λιμενικής πολιτικής της κυβέρνησης. Ο κ. Βουλγαράκης είπε ότι συζήτησε με τον πρωθυπουργό την αξιοποίηση των δυνατοτήτων που έχουν τα λιμάνια και την ανάδειξη της χώρας μας σε καθοριστικό παίκτη στο διεθνές εμπόριο, αφού η έκρηξη της ναυτιλίας φαίνεται να συνεχίζεται.

    Τρίτο θέμα η ακτοπλοΐα, η οποία, όπως είπε, μετά την ενοποίηση των δύο υπουργείων χρειάζεται συνολική προσέγγιση, για την επίλυση μιας σειράς δύσκολων θεμάτων που απασχολούν τον κόσμο.

    Επίσης, είπε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν την διαδικασία ανάπτυξης των νησιών, περιβαλλοντικά θέματα, χωροταξικά κά.

    Η συνάντηση, όπως είπε ο κ. Βουλγαράκης, έγινε στο πλαίσιο των συναντήσεων του πρωθυπουργού για τον έλεγχο του κυβερνητικού έργου και πρόσθεσε ότι «τα πράγματα μπήκαν σε μία σειρά».

    Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον πρώην πρόεδρο της ΝΔ Μιλτιάδη Εβερτ.

    [03] Η μάχη για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ

    "Εσείς που σήμερα ήρθατε εδώ αποφασισμένοι να κάνουμε μαζί μια νέα αρχή, εσείς είστε το μεγάλο και ενωμένο ΠΑΣΟΚ του ελληνικού λαού και του μέλλοντος" είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου απευθυνόμενος προς τους πολίτες της Ξάνθης.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ καλείται να αναλάβει νέες και ιστορικές ευθύνες, να σπάσει τα αδιέξοδα των συμβιβασμών και των συναλλαγών και να συγκρουσθεί με τη στασιμότητα του καθεστωτισμού και του κυβερνητισμού, καθώς πληγώθηκε από τις τακτικές διανομής της εξουσίας, διανομής αξιωμάτων και αναβολής πρωτοβουλιών και ρήξεων.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι μας πλήγωσαν οι αντιλήψεις ότι το μέλλον μας είναι αναπότρεπτα εγκλωβισμένο σε ένα μονόδρομο χωρίς έξοδο, αυτόν της Παγκοσμιοποίησης που εμφανίζεται σαν απειλή και τόνισε ότι αν έχουμε αυτόνομη βούληση, μπορεί να κυριαρχήσει η πολιτική πάνω στην οικονομία.

    Όπως χαρακτηριστικά είπε, μέρες που είναι είμαστε εδώ για να βροντοφωνάξουμε το μεγάλο μας όχι στους συμβιβασμένους με τις πολιτικές των ολίγων και των ημετέρων και αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν την πολιτική σε πασαρέλα προσωπικοτήτων, να πούμε το μεγάλο μας όχι στην προσωποποίηση των αντιθέσεων και στον κανιβαλισμό των μέσων που κάνουν ψυχαγωγικό πάρτι για αφελείς και προσπαθούν να παρουσιάσουν τις πρωτόγνωρες και δημοκρατικές εσωκομματικές μας διαδικασίες, σαν αφορμές απαξίωσης των μεγάλων μας τομών.

    Ο κ. Παπανδρέου συνέχισε λέγοντας ότι λέμε όχι στην αντίληψη των κομματικών μικροϊδιοκτησιών και στην οικοπεδοποίηση του κόμματός μας που οδηγεί νομοτελειακά σε εξαρτήσεις και αναφορές σε ισχυρότερα εξωθεσμικά κέντρα.

    "Είμαστε όμως εδώ για να πούμε και το μεγάλο ναι σε όσα οφείλουμε να κάνουμε καθώς και το ναι στην απόφαση να μην κάνουμε το χατίρι σε όσους απέτυχαν να χειραγωγήσουν το ΠΑΣΟΚ και τώρα έχουν βαλθεί να το διαλύσουν" τόνισε και συμπλήρωσε λέγοντας ότι μικρό και κατακερματισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ που φοβάται να συγκρουσθεί με τα μεγάλα συμφέροντα, που μιλάει για τα πάντα και δεν λέει τίποτα, ονομάζει τις μεγάλες πολιτικές αποφάσεις για νέο ξεκίνημα προσωπικούς συναισθηματισμούς και επεσήμανε ότι μικρό και κατακερματισμένο είναι το ΠΑΣΟΚ όσων θέλουν να το κάνουν να γυρίσει στις εποχές των παραγόντων και των πρακτικών της Ένωσης Κέντρου.

    "Ζητώ εντολή για ένα κίνημα ανατροπής, για ένα πλειοψηφικό ΠΑΣΟΚ που εκπροσωπεί την πλατειά κοινωνική συμμαχία των δημιουργικών δυνάμεων και των αδυνάτων και με ξεκάθαρο πολιτικό στίγμα διαχωρίζει την πολιτική του, τις θέσεις του και την ιδεολογία του από την νεοσυντηρητική δεξιά " τόνισε ο κ. Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέπτυξε και το όραμά του για τη δίκαιη κοινωνία υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων ότι αυτή είναι μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων, ενώ παράλληλα άσκησε κριτική στη ΝΔ με αιχμές την οικονομία και την "συνέχιση της λογικής του κράτους λάφυρο".

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι προϋπόθεση της νέας πορείας του ΠΑΣΟΚ είναι πρώτα πρώτα η υπεύθυνη προγραμματική του αντιπολίτευση που θα ασκήσει και μέσα στη βουλή και με το λαό, ενώ μίλησε και για το νέο μοντέλο ανάπτυξης, τη νέα εθνική στρατηγική και το νέο πατριωτισμό.

    Επανέλαβε την πάγια θέση του για την αυτονομία της πολιτικής τονίζοντας παράλληλα ότι αυτό που χρειάζεται είναι να υπάρχει από την εκάστοτε κυβέρνηση η πολιτική βούληση να υπηρετούνται τα συμφέροντα του λαού και το κράτος να διαμορφώνει σιγουριά και ασφάλεια για την κάθε οικογένεια.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι το κίνημα χρειάζεται να σφυρηλατήσει ξανά τις σχέσεις του με τα μεγάλα λαϊκά κινήματα, να συνομιλήσει με ειλικρίνεια και να στήσει γέφυρες συνεργασίας "και με την άλλη αριστερά" καλώντας τους πολίτες να τολμήσουν το καινούργιο και κατέληξε λέγοντας να κάνουμε την 11 Νοέμβρη αφετηρία μιας νέας πορείας, μιας νέας αρχής για το ΠΑΣΟΚ και μιας νέας ελπίδας για την Ελλάδα και το Ελληνισμό.

    Την Καβάλα, δεύτερο σταθμό της περιοδείας του στην Ανατολική Μακεδονία επισκέφθηκε το βράδυ της Πέμπτης ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, μετά τη Δράμα όπου μίλησε νωρίτερα το απόγευμα.

    Ο κ. Βενιζέλος κατά την ομιλία του άσκησε οξύτατη κριτική στον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, λέγοντας: «ο κ. Καραμανλής έχει την ψευδαίσθηση ότι το γήπεδο είναι άδειο και παίζει μόνος τους επειδή το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται μπροστά σε αυτή την ύψιστη δημοκρατική στιγμή της επιλογής νέου προέδρου».

    Ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως η οριακή πλειοψηφία του Κώστα Καραμανλή είναι επίπλαστη και συμπλήρωσε: «Μέχρι σήμερα απέδειξε πως είναι ένας κλασσικός, συντηρητικός, δεξιός πολιτικός που αδυνατεί να διαχειριστεί τα σοβαρά ζητήματα του τόπου. Δε διαθέτει καμία στρατηγική, δεν έχει άποψη για την Ευρώπη, δεν ανέλαβε καμία ουσιαστική πρωτοβουλία για το Σκοπιανό. Και όλα αυτά έχουν κόστος για τη χώρα και τους πολίτες».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην ήττα του κόμματός τους στις πρόσφατες εκλογές, έθεσε το ερώτημα: «Πως είναι δυνατόν να χάσαμε τις εκλογές έχοντας απέναντί μας τη χειρότερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης; Μια κυβέρνηση ανίκανη, με πλήθος σκανδάλων, που έστρεψε την κοινωνία στις πιο σκοτεινές της όψεις. Και όμως χάσαμε. Δεν είναι όμως δυνατόν οι μνήμες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ να βάραιναν περισσότερο στην κρίση του κόσμου από τη σημερινή ανίκανη κυβέρνηση. Είναι δυνατόν οι πολίτες δικαίως να επέλεξαν και να ξαναεπέλεξαν τον κ. Καραμανλή; Και όμως το έπραξαν».

    Αναφερόμενος στην εκλογική διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου ο πρώην υπουργός σημείωσε πως αποτελεί την έξοδο από την κρίση του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε πως το ζητούμενο δεν είναι ποιος θα καταλάβει την εξουσία ως πρώτος μεταξύ ίσως, «το ζητούμενο είναι να επιλέξουμε τον καλύτερο και τον αποτελεσματικότερο. Που θα διασφαλίσει τη συλλογική λειτουργία του κινήματος, θβ αξιοποιήσει όλα τα στελέχη, που θα σέβεται τα μέλη και τις περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος».

    «Το ΠΑΣΟΚ», τόνισε ο κ. Βενιζέλος, «είναι ένα κίνημα του λαού. Αν θέλουμε να μιλάμε για αξιοκρατία στην κοινωνία, πρέπει πρώτα να την επιβάλουμε μέσα στο ΠΑΣΟΚ».

    Σε άλλο σημείο της ομιλίας του αρνήθηκε τα σενάρια περί διάσπασης του κόμματος μετά τη 12 Νοεμβρίου λέγοντας χαρακτηριστικά: «Δεν υπάρχει θέμα εγγύησης της ενότητας, είναι δεδομένη», για να συμπληρώσει ότι ο Ανδρέας Παπανδρέου παρέδωσε ένα ΠΑΣΟΚ διαφορετικό από αυτό που είναι σήμερα, «ένα ΠΑΣΟΚ πλειοψηφικό, ισχυρό, που διαδραμάτιζε σημαντικό ρόλο στην αναπτυξιακή πορεία της χώρας».

    Επίσης, αναφερόμενος στην οριακή πλειοψηφία της κυβέρνησης, είπε πως ο κ. Καραμανλής στήνει προεκλογικό σκηνικό και σημείωσε ότι «την 11η Νοεμβρίου κρίνεται το αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών, κρίνεται ο συσχετισμός δυνάμεων».

    Ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην υποψηφιότητά του λέγοντας: «Δε γεννήθηκα μέσα στην εξουσία, είμαι ένας από εσάς. Δεν διεκδικώ ένα αξίωμα αλλά μια αποστολή που δεν μπορώ να τη φέρω πέρας μόνος μου χωρίς τη συμμετοχή της κοινωνίας, της βάσης του κινήματος. Δεν ανήκω στους επαγγελματίες της πολιτικής, ανήκω στην κοινωνία των πολιτών».

    «Επετειακό κάλεσμα» απηύθυνε ο Κώστας Σκανδαλίδης από τη Ξάνθη , όπου βρέθηκε το πρωί της Παρασκευής, ζητώντας από τη βάση του ΠΑΣΟΚ «να πει ?όχι? την 11η Νοεμβρίου στην πόλωση, στην αντιπαράθεση, στην προσωπική διαμάχη και στη συρρίκνωση».

    Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε το μεσημέρι, μετά τη συνάντηση που είχε με τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής, ο κ. Σκανδαλίδης εξέφρασε την θέση «ότι το ΠΑΣΟΚ μετά τη 12η Νοεμβρίου θα πρέπει να βγει μπροστά και να κινητοποιήσει το λαό».

    «Πρέπει η βάση του κόμματος», σημείωσε ο πρώην υπουργός, «στην εκλογική διαδικασία της 11ης Νοεμβρίου να δώσει τη μάχη της ενότητας και της πολιτικής απόφασης. Αυτό είναι το καθήκον όλων των μελών και των φίλων του Κινήματος. Η 11η Νοεμβρίου δεν είναι αυτοσκοπός, δεν είναι ο θάνατός μου η ζωή σου. Είναι ένα κρίσιμο σταυροδρόμι για την πορεία του κόμματος».

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε ότι η εκλογή του νέου προέδρου θα γίνει σύμφωνα με τα όσα ορίζει το καταστατικό, δηλαδή, από τα μέλη και τους φίλους του κινήματος. Επανέλαβε όμως την προσωπική θέση που είχε διατυπώσει το 1999 ως γραμματέας του κόμματος ότι η εκλογή του προέδρου θα πρέπει να γίνεται μόνο από τα μέλη.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Ευάγγελου Βενιζέλου περί έλλειψης αξιοκρατίας στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Σκανδαλίδης σημείωσε ότι στο πέρασμα των χρόνων το κίνημα «έχασε ένα μέρος της πραγματικής εσωκομματικής του δημοκρατίας. Γιβ αυτό λοιπόν είναι επιβεβλημένη η επιστροφή στη βάση του κινήματος».

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, χαρακτήρισε καλές τις προσωπικές σχέσεις μεταξύ Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου, είπε ότι δεν έχουν διαταραχθεί και ότι τη 12η Νοεμβρίου θα μπορέσουν να καθίσουν σβ ένα τραπέζι διαλόγου. Αναρωτήθηκε ωστόσο αν το ίδιο θα μπορέσουν να πράξουν και οι «παραστάτες» τους που όλο αυτό το διάστημα βγαίνουν στα τηλεοπτικά παράθυρα.

    Επίσης ο κ. Σκανδαλίδης ζήτησε απ΄ όλους εκείνους που κάνουν λόγο για ανίκανους υπονομευτές και καταστροφείς να αναλογιστούν την εικόνα που σχηματίζει η βάση της παράταξης, ο απλός κόσμος, για το ίδιο το κόμμα.

    Ολοκληρώνοντας, ο πρώην γραμματέας του ΠΑΣΟΚ τόνισε με έμφαση: «Οι ιδέες και οι προτάσεις μου είναι πλειοψηφικές, ενωτικές και η βάση του ΠΑΣΟΚ είμαι σίγουρος ότι στηρίζεται στις θέσεις και στις προτάσεις».


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 26 October 2007 - 18:30:23 UTC