Read the Bulletin of New Terminology for the Greek Language (by the Academy of Athens) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-28

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εορτάζεται σήμερα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

  • [01] Εορτάζεται σήμερα η εθνική επέτειος της 28ης Οκτωβρίου

    Με την καθιερωμένη στρατιωτική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας και τις μαθητικές παρελάσεις στις υπόλοιπες πόλεις της χώρας, εορτάστηκε σήμερα η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

    Την αισιοδοξία ότι η Ελλάδα μπορεί να πετύχει οποιουσδήποτε στόχους θέσει όσο φιλόδοξοι κι αν είναι, επειδή διαθέτει ατελείωτες δυνατότητες, αρκεί να αφήσει πίσω φίλαυτες πρακτικές και μίζερες συμπεριφορές, εξέφρασε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας ενώ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Μεϊμαράκης έστειλε μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει να ζήσει ειρηνικά σ΄αυτό το διεθνές περιβάλλον και στην αδιαλλαξία αντιπαραθέτει τον διάλογο, με δηλώσεις τους, αμέσως μετά τη μεγαλειώδη στρατιωτική παρέλαση στην λεωφ. Μεγάλου Αλεξάνδρου, στη Θεσσαλονίκη.

    Στην παρέλαση πήραν μέρος μηχανοκίνητα και πεζοπόρα στρατιωτικά και πολιτικά τμήματα και την παρακολούθησαν εκπρόσωποι των κομμάτων, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, βουλευτές, πρόξενοι ξένων χωρών και άλλοι.

    Στη δήλωσή του ο πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε:

    "Μέρες σαν τη σημερινή αφιερώνουμε περισσότερο χρόνο στο να σκεφτούμε τι κατάφερε ο αγωνιζόμενος ελληνικός λαός. Αυτό μας εμπνέει, μας διαπερνάει μια αύρα αισιοδοξίας ότι αυτός ο τόπος, αυτή η χώρα, αυτός ο λαός, έχει ατέλειωτες δυνατότητες, αρκεί να αφήσουμε πίσω φίλαυτες πρακτικές, μίζερες συμπεριφορές, να αντλήσουμε παραδείγματα από αυτόν τον αγώνα, αυτών των ανθρώπων που αγωνίστηκαν για την λευτεριά και την ανεξαρτησία μας. Η σημερινή μεγαλειώδης στρατιωτική παρέλαση έδειξε ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι εγγυητής της εθνικής μας ανεξαρτησίας. Είναι εγγυητές της ασφάλειας των συνόρων και της ηρεμίας, της εσωτερικής, του λαού μας. Δεν μας μένει παρά, εμπνεόμενοι από τους αγώνες αυτών που έδωσαν και τη ζωή τους για να ζούμε εμείς καλύτερα, να αποδυθούμε σε μια δημιουργική νέα εποχή. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε να πετύχουμε όλους τους στόχους όσο φιλόδοξοι κι αν είναι και είμαι αισιόδοξος ότι όλοι μαζί μπορούμε να τους πετύχουμε".

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας επισήμανε :

    "Με τη σημερινή μεγαλειώδη παρέλαση ολοκληρώνονται οι εορτασμοί που είχαμε για την πιο ένδοξη σελίδα της ιστορίας μας. Στέλνουμε ένα μήνυμα σήμερα προς όλους, ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα θέλει να ζήσει ειρηνικά μέσα σ' αυτό το διεθνές περιβάλλον, με σχέσεις καλής γειτονίας και να υπηρετήσει τις αρχές και τις πανανθρώπινες αξίες. Στέλνουμε ένα μήνυμα ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι δυνάμεις ειρήνης. Είναι δυνάμεις που εγγυώνται την ελευθερία και την ανεξαρτησία του ελληνικού λαού. Οι Έλληνες πολίτες μπορούν να αισθάνονται ασφαλείς και οι επισκέπτες της χώρας μας. Πρέπει να τονισθεί ότι οι επενδύσεις στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι επενδύσεις στην ειρήνη, γιατί ακριβώς αυτές οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτρέπουν κάθε σκέψη για οποιαδήποτε επιβουλή και δείχνουν ότι μπορούν να κάνουν το καθήκον τους, όποτε και αν χρειασθεί.Απεναντι λοιπόν στην ποσότητα που κάποιοι άλλοι παραθέτουν, εμείς αντιπαραθέτουμε την ποιότητα,τον επαγγελματισμό, την άρτια εκπαίδευση, το φρόνημα, το σθένος αλλά πάνω από όλα την πίστη ότι αγωνιζόμαστε για το δίκαιο. Την πίστη ότι ο αγώνας μας είναι πάντα δίκαιος. Και αυτό το φρόνημα, όπως καταλαβαίνετε, μπορεί να υπερνικήσει την όποια ποσότητα. Απέναντι στην αδιαλλαξία αντιπαραθέτουμε τον διάλογο με επιχειρήματα. Την πειθώ και μη νομίζει κανείς ότι αυτό είναι αδυναμία. Εμείς επιμένουμε στις αρχές του διάλογου, επιμένουμε στο να ζούμε ειρηνικά. Πιστεύω ότι το μήνυμα λαμβάνεται από όλους".

    Ως εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, ο Χάρης Καστανίδης δήλωσε:

    "Οι πόλεμοι κερδίζονται από αυτούς που υπερασπίζονται αρχές και αξίες και χάνονται από όσους ενεργούν ως άρπαγες στο όνομα της βίας και της δύναμής".

    Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε:

    "Όσοι δεν ακούν την φωνή της Ελλάδος μπορούν να δουν τη δύναμη των Ενόπλων της Δυνάμεων. Β¨Όσο καλύτερα δουν τόσο καλύτερα για όλους".

    Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ.Άνθιμος δήλωσε:

    " Σε όλους τους Έλληνες εντός και εκτός της Ελλάδος χρόνια πολλά, ειρηνικά, ελληνικά, μακεδονικά, χριστιανικά, και ορθόδοξα. Η σημερινή μεγαλειώδης παρέλαση είναι ένα μήνυμα προς τον Ελληνισμό να είναι πάντα αισιόδοξος και δυνατός, γιατί οι δυνάμεις του έθνους που εγγυώνται την αξιοπρέπεια, την ακεραιότητα και την ενότητα του ελληνικού λαού είναι πάντοτε στις επάλξεις για την εκπλήρωση των καθηκόντων τους. Όλοι μας να έχουμε πνεύμα ενότητας, συνεργασίας, δημιουργίας και εφαρμογής των νόμων. Να επαναφέρουμε τα παιδιά στα σχολεία, να κάνουνε μάθημα. Αυτή είναι η βάση και να είναι και όλα στην παρέλαση".

    Τέλος, ο Νομάρχης Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτης Ψωμιάδης είπε:

    "Η φετινή εκπληκτική παρέλαση είναι η καλύτερη απάντηση σ' αυτά τα σκουριασμένα μυαλά που δεν θέλουν τη συνέχεια του Ελληνισμού. Σ΄αυτούς τους ανόητους που θεωρούν ότι ο πατριωτισμός είναι και εθνικισμός".

    Μαθητική παρέλαση στην ΑΘήνα

    Με την παρέλαση της μαθητιώσας νεολαίας ενώπιον του υπουργού Παιδείας Ευρυπίδη Στυλιανίδη, στην πλατεία Συντάγματος, αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών και την κατάθεση στεφάνων στον Αγνωστο Στρατιώτη, κορυφώθηκαν στην ΑΘήνα, οι εορταστικές εκδηλώσεις, με την ευκαιρία της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου 1940.

    Παρουσία πλήθους κόσμου, η παρέλαση άνοιξε με μαθητές σχολείων με παραδοσιακές φορεσιές, ακολούθησαν τα σχολεία της ΑΘήνας, οι αθλητές των Special Olympics και οι πρόσκοποι και έκλεισε με την Αθηναϊκή Φιλαρμονική.

    Στη δήλωση του ο κ. Στυλιανίδης υπογράμμισε ότι "η μαζική εθελοντική και ενθουσιώδη συμμετοχή της ελληνικής νεολαίας στη σημερινή παρέλαση αποδεικνύει ότι η νέα γενιά του τόπου διδάσκεται και εμπνέεται απο τη γενιά των πατέρων τους. Αυτό ενισχύει την ελπίδα και την αυτοπεποίθηση της σύγχρονης Ελλάδας".

    Ο κ. Παπουτσής, εκπροσωπώντας το ΠΑΣΟΚ, αναφερόμενος στην σημερινή ημέρα είπε ότι είναι μια μεγάλη εθνική επέτειος που μας υπενθυμίζει στην πατρίδα, το έθνος και το λαό που εμφορούνται απο τις αξίες της ανεξαρτησίας και της ελευθερίας, ότι σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περιορίζεται η ελευθερία στην πράξη, στη σκέψη και στη ζωή μας.

    Την μαθητική παρέλαση παρακολούθησαν, μεταξύ άλλων, ο Δήμαρχος ΑΘηναίων Νικήτας Κακλαμάνης, η υπερνομάρχης Αθηνών Ντίνα Μπέη, ο νομαρχής Αθηνών Γ. Σγουρός, εκ μέρους της ΝΔ, ο βουλευτής Πάνος Παναγιωτόπουλος, εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ, ο βουλευτής Χρήστος Παπουτσής, εκ μέρους του Συνασπισμού η βουλευτής Αννα Φιλίνη, απο το ΛΑΟΣ ο Γ. Γεωργίου, και αντιπροσωπείες των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Στην πανηγυρική δοξολογία παρέστησαν επίσης, μεταξύ άλλων, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωστής Στεφανόπουλος, ο πρώην πρωθυπουργός Ιωάννης Δρίβας και η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Αννα Διαμαντοπούλου.

    Προειδοποίηση Κ.Καραμανλή στις γειτονικές χώρες

    Μήνυμα στις γειτονικές χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν στις ευρωατλαντικές δομές, να τηρήσουν τις προϋποθέσεις που έχουν τεθεί, έστειλε ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, σε δηλώσεις του, αμέσως μετά την πανηγυρική δοξολογία που τελέστηκε στον ιερό ναό Αγίου Δημητρίου ενώπιον του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια και χοροστατούντος του μητροπολίτη κ.Ανθιμου, με την οποία ξεκίνησαν οι επετειακές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη.

    «Σήμερα η Θεσσαλονίκη γιορτάζει τον Πολιούχο της, γιορτάζει την απελευθέρωσή της», ανέφερε ο πρωθυπουργός και σημείωσε: «Οπως δεσμευτήκαμε στους Μακεδονες η Θεσσαλονίκη, ολόκληρη η Βόρεια Ελλάδα, με τις νέες υποδομές, τα μεγάλα έργα που γίνονται, μπορεί πλέον να παίξει τον ρόλο της ως οικονομικό, εμπορικό, εκπαιδευτικό, πολιτιστικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής. Σήμερα, επισήμανε, η Ελλάδα είναι χώρα υπόδειγμα για όλους τους γείτονες της και οδηγός τους στις ευρωατλαντικές δομές. Αν πράγματι ανταποκριθούν στα προαπαιτούμενα που τίθενται σε όλες τις υποψήφιες χώρες, αν πράγματι επιδείξουν πλήρη σεβασμό στις αρχές του διεθνούς δικαίου, της καλής γειτονίας, της ειλικρινούς συνεργασίας, της αποφυγής προκλήσεων, τότε στο πρόσωπο της Ελλάδας θα έχουν έναν συνεπή σύμμαχο και εταίρο», κατέληξε ο Κ. Καραμανλής.

    Την ανάγκη να «απελευθερωθούμε» από ένα συγκεντρωτικό πελατειακό πολιτικό σύστημα, επισήμανε ο κ. Γιώργος Παπανδρέου.

    «Είναι μια μέρα ιστορικής σημασίας, καθοριστικής σημασίας για την πατρίδα, για την Ελλάδα για τον Ελληνισμό», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και παρατήρησε: «Χρειάζεται σήμερα να αποκτήσει ένα νέο νόημα η λέξη απελευθέρωση και η λέξη πατριωτισμός. Απαιτείται μπροστά στις μεγάλες εξελίξεις της εποχής να απελευθερώσουμε όλες μας τις δημιουργικές δυνάμεις, όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του Ελληνισμού, σε ένα νέο μοντέλο ανάπτυξης που επενδύει στον άνθρωπο, στη γνώση, στο περιβάλλον, στον πολιτισμό μας, στην παράδοση μας, στην ταυτότητα μας. Αυτό απαιτεί όμως να απελευθερωθούμε από ένα πολιτικό σύστημα, έναν κρατισμό, μια πελατειακή λογική, έναν συγκεντρωτισμό που δυστυχώς συμβολίζεται και με τη σημερινή διακυβέρνηση, ένα πολιτικό σύστημα που αδικεί, απογοητεύει, περιθωριοποιεί, εμποδίζει την πρόοδο. Γι' αυτό είναι ανάγκη να λυτρώσουμε τον πολίτη μας, να λυτρώσουμε την περιφέρεια, να λυτρώσουμε βέβαια και τη Μακεδονία και τη Θεσσαλονίκη από αυτή την αντίληψη του πολιτικού συστήματος, του συγκεντρωτικού πελατειακού συστήματος. Αυτός είναι ο νέος πατριωτισμός που καλούμαστε να διαμορφώσουμε. Ανατροπή για να μπορούμε να έχουμε δημοκρατική εξέλιξη, αξιοποιώντας το καλύτερο που έχουμε στη χώρα μας. Τη νέα γενιά, τις δυνάμεις της περιφέρειας, τις δυνάμεις των πολιτών μας».

    Επίσης ευχήθηκε «καλή επιστροφή και καλή δύναμη» στον Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο.

    «Μεγάλη μέρα για την ιστορία μας. Τέτοιες στιγμές πρέπει να ανασύρουμε στη μνήμη μας το φρόνημα του 1912, του 1940. Μακάρι να το επιστρατεύαμε σε αυτή τη χρονική στιγμή», δήλωσε ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, Γιώργος Καρατζαφέρης.

    Η Ελλάδα χρειάζεται όραμα, αισιοδοξία, ελπίδα», τόνισε ο βουλευτής και υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος. « Η Θεσσαλονίκη, που γιορτάζει σήμερα την απελευθέρωση της, στέλνει σε όλη την Ελλάδα ένα μήνυμα ελπίδας και αισιοδοξίας . Τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα, μπορούμε να απελευθερωνόμαστε κάθε μέρα. Γιατί η χώρα αυτό χρειάζεται. Οραμα, αισιοδοξία, ελπίδα», είπε.

    Στη δοξολογία παρέστησαν επίσης, ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης, ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Μαργαρίτης Τζίμας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης Σταύρος Καλαφάτης, ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αναγέννησης Στέλιος Παπαθεμελής, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Γιώργος Τσιότρας, ο νομάρχης Θεσσαλονίκης Παναγιώτης Ψωμιάδης και η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

    Εγκαίνια της έκθεσης "Οι πρωτοπόροι Έλληνες δημοσιογράφοι Μαρκίδες Πούλιου"

    Η άγνωστη - στο ευρύ κοινό- ιστορία του ελληνικού Τύπου και των ιδρυτών της πρώτης σωζόμενης ελληνικής εφημερίδας αναδύεται μέσα από τη σειρά ντοκουμέντων που εκτίθενται στο Μορφωτικό Ίδρυμα της Ένωσης Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Μακεδονίας - Θράκης στη Θεσσαλονίκη.

    Την έκθεση που φέρει τον τίτλο "Οι πρωτοπόροι Έλληνες δημοσιογράφοι Μαρκίδες Πούλιου - Εκδότες της πρώτης ελληνικής εφημερίδας" εγκαινίασε το απόγευμα του Σαββάτου στους χώρους του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΜ-Θ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ.Κάρολος Παπούλιας.

    "Μια από τις πρώτες προσπάθειες για τη δημιουργία ελληνόφωνης εφημερίδας εκτός των συνόρων της τουρκοκρατούμενης Ελλάδος ξεκίνησε μέσω του φύλλου "Εφημερίς" και αποτέλεσε ένα πολύ σημαντικό βήμα για την αναγκαία αφύπνιση του γένους και την έναρξη του αγώνα για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού" τόνισε ο κ.Παπούλιας, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως με την παρουσία του στο χώρο της έκθεσης θέλει να τιμήσει τη βορειοελλαδική δημοσιογραφία η οποία "με τους αγώνες της έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κατάκτηση της ελευθερίας, στην αντίσταση και στην ελεύθερη ενημέρωση".


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 28 October 2007 - 13:30:22 UTC