Read the Constitutions of Greece & Neighboring Nations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου
  • [02] ΣΥΝ: "Λήψη μέτρων για την ακρίβεια"
  • [03] Ο ελληνικός κινηματογράφος στη Νέα Υόρκη

  • [01] Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου

    Απέκλεισε, με κατηγορηματικό τρόπο, το ενδεχόμενο διαγραφών σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ, δεν είναι στις προθέσεις και δεν είναι κοντά στις αντιλήψεις του η λογική των διαγραφών. Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε πριν κάποιος απομακρυνθεί από το Κίνημα, ενώ χαρακτήρισε «τελευταίο» και «ακραίο εργαλείο» τις διαγραφές.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι οι διαγραφές που θα γίνουν θα αφορούν στις καθεστωτικές, όπως τις χαρακτήρισε, αντιλήψεις του κυβερνητισμού και των πελατειακών σχέσεων. Διότι, όπως εξήγησε, οι αντιλήψεις αυτές, οικοπεδοποιούν το ΠΑΣΟΚ, το τεμαχίζουν σε μικρά κομμάτια, με επικεφαλής «μικρούς αρχηγίσκους».

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα επιδιώξει μια νέα ενότητα στο Κίνημα, «επί των πολιτικών προγραμμάτων, επί των αριστερών και δημοκρατικών μας ιδεών και σκέψεων».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ζητεί μια καθαρή εντολή για μια νέα αρχή και πρόσθεσε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή, θα γίνουν ενέργειες άμεσα». Ανέφερε επίσης ότι στο επικείμενο συνέδριο του Ιανουαρίου 2008, θα υπάρξουν και σημαντικές καταστατικές αλλαγές.

    Απαντώντας σε ερώτηση πως θα χειριστεί τον κ. Βενιζέλο τη 12η Νοεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη σημασία του σεβασμού της εντολής που θα δοθεί την 11η του μηνός. «Εγώ», τόνισε, «θα τη σεβαστώ», ενώ αμέσως μετά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σκανδαλίδη να κάνουν το ίδιο, όπως το ζήτησε και από ολα τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος.

    Σχετικά με το ερώτημα «ποιός μπορεί να κερδίσει τον Κώστα Καραμανλή», ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν θεωρεί τον κ. Καραμανλή «ένα πρότυπο προς μίμηση». Και πρόσθεσε ότι «αν θέλαμε μια λογική αντι-Καραμανλή, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε αν ήμασταν στη ΝΔ». Αμέσως μετά τόνισε ότι «ο κόσμος θα επιλέξει κάτι διαφορετικό και όχι απλώς κάτι που μιμείται το σημερινό πρωθυπουργό».

    Αναφορικά με τις επιθέσεις του κατά των οικονομικών συμφερόντων και των ιδιοκτητών ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλει «καθαρές σχέσεις με τα διάφορα κέντρα εξουσίας, είτε είναι μέσα ενημέρωσης είτε είναι επιχειρηματίες», καθώς, όπως αναφέρει, «καθαρές σχέσεις σημαίνει να υπάρχουν κανόνες».

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μέσω της διαφήμισης και τη χρήση και άλλων μέσων, προσπάθει να επηρεάσει τα τηλεοπτικά κανάλια και περισσότερο τα ιδιωτικά.

    «Εγώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «παλεύω για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης» και χαρακτήρισε «μάχη αυτονομίας της πολιτικής» τη μάχη που δίνει σήμερα.

    Σχετικά με την «αριστερή στροφή», ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει όσα «λένε τα άλλα αριστερά κόμματα», θεωρώντας ότι αρκετά από αυτά είναι πιο συντηρητικά και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ΚΚΕ. «Όταν μιλάω για αριστερή στροφή», πρόσθεσε, «μιλάω για στροφή σε αυτές τις αξίες που εμείς πιστεύουμε».

    Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

    Η πρώτη ημέρα της συνάντησης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να προσεγγίζουν η μία την άλλη ολοένα και περισσότερο, σε μία περίοδο όπου οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα εντείνονται στο πλαίσιο της δημιουργίας κατ `αρχήν κλίματος εμπιστοσύνης και κατ' επέκταση δημιουργίας ενός κειμένου θέσεων και αρχών το οποίο θα οδηγήσει ένα βήμα πιό κοντά στην αναμενόμενη για το Νοέμβριο σύνοδο κορυφής στην Ανάπολη των ΗΠΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι η Ανάπολη αποτελεί ένα παράθυρο αισιοδοξίας το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

    "Σε αυτό τον πονεμένο τόπο της Παλαιστίνης και της πολύπαθης Μέσης Ανατολής, είπε ο κ. Γ.Παπανδρέου, ανοίγεται ένα νέο παράθυρο της ιστορίας με την προγραμματισμένη συνάντηση για το Νοέμβριο στην Αμερική. Γι αυτό και πήρα πρωτοβουλία να συναντηθούν οι δύο πλευρές, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, στο ίδιο τραπέζι μαζί με τη Σοσιαλιστική Διεθνή για να συζητήσουμε το μέλλον αυτής της διαδικασίας. Να δούμε τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας σκέψεις για να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία. Οι δυνάμεις αυτές οι προοδευτικές και οι σοσιαλιστικές και των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων είναι ο κορμός των δυνάμεων που στηρίζουν μια ειρηνική λύση στο Παλαιστινιακό: ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης το οποίο θα βρίσκεται δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει παίξει παλαιότερα σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι και σήμερα συνεχίζουμε αυτή την παράδοση, μια παράδοση φιλίας με τους λαούς της περιοχής, μια παράδοση αγώνων υπέρ της ειρήνης. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι όταν θέλει, μπορεί".

    Στο περιθώριο των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ', τον οποίο και συνεχάρη για τη χθεσινή εξέλιξη η οποία ανοίγει το δρόμο για την αναγνώρισή του και από το Ισραήλ. Απαντώντας ο επικεφαλής της Σιωνίτιδας Εκκλησίας τού ευχήθηκε καλή τύχη στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και εξέτασαν την πιθανότητα επιτυχίας της συνόδου στην Ανάπολη, ενώ συζήτησαν και για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη.

    Τέλος, επισκεπτόμενος το μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, κατέθεσε στεφάνι, ενώ συναντήθηκε και με αξιωματούχους της Φάταχ στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι Παλαιστίνιοι τον οδήγησαν στο προσωπικό γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ για τη συνάντηση, αναφέροντάς του μάλιστα ότι μόνο οι στενοί φίλοι του εκλιπόντος προέδρου και του παλαιστινιακού λαού έχουν την ευκαιρία να μπαίνουν σε αυτό το χώρο.

    Ομιλία Βενιζέλου στο Σπόρτινγκ

    "Το μήνυμα όλης της περιφέρειας ενώνεται με το ισχυρό μήνυμα της Αττικής: η κοινωνία είναι μαζί μας, θέλει το ΠΑΣΟΚ του αύριο, θέλει ενότητα, αλλαγή και νίκη", είπε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε ομιλία χθες το βράδυ στο Σπόρτινγκ, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει νέο πρόεδρο γιατί χρειάζεται νέα πορεία.

    "Η ενότητα δεν κινδυνεύει" ανέφερε ο κ. Βενιζέλος και επισήμανε ότι όσοι δοκίμασαν τη διάσπαση ενόσω ζούσε ο Ανδρέας Παπανδρέου: "επέστρεψαν στην αγκαλιά της παράταξης και ευτυχώς δεν στηρίζουν τη δική μου υποψηφιότητα".

    Ο κ. Βενιζέλος, τόνισε, ότι είναι, όπως και οι δύο άλλοι υποψήφιοι, εγγυητής της ενότητας. Πρόσθεσε ότι πρότεινε τη διοργάνωση κοινής συνέντευξης Τύπου με τους κυρίους Παπανδρέου και Σκανδαλίδη και πρότεινε τη δέσμευση και των τριών με υπογραφή, για σεβασμό των αποφάσεων του εθνικού συμβουλίου, των διαδικασιών εκλογής και της αποδοχής του αποτελέσματος.

    "Απαντώντας" σε σύνθημα για το τέλος της δεξιάς, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να φέρει το τέλος της δεξιάς, υπό την προϋπόθεση: "να με εκλέξετε πρόεδρο". Υπεραμύνθηκε των δημοκρατικών διαδικασιών και επισήμανε ότι κρίση ήταν το ταπεινωτικό αποτέλεσμα των τελευταίων εκλογών. "Τώρα βαδίζουμε στην έξοδο από την κρίση" είπε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι δεν αρκεί η ενότητα με ηττοπάθεια, αλλά χρειάζεται ενότητα με προοπτική.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι όσοι θέλουν να φέρουν το ΠΑΣΟΚ στα δικά τους μέτρα το δηλητηριάζουν με την ηττοπάθεια και τόνισε ότι "δεν γίνεται να μας φταίνε συνεχώς οι άλλοι. Μπορεί να φταίει και το δικό μας το κεφάλι".

    Απαντώντας στα περί "καθαρού ΠΑΣΟΚ" είπε ότι αυτό είναι το μικρό ΠΑΣΟΚ που αφήνει τους εκλογικούς γύρους να περνούν και πρόσθεσε ότι "το μικρό, καθαρό, αριστερό ΠΑΣΟΚ ήταν αυτό που φλέρταρε με το νεοφιλελευθερισμό του Μητσοτάκη και έφερε στα ψηφοδέλτια τον Μάνο και τον Ανδριανόπουλο, ψήφισε την αναθεώρηση του άρθρου 16, τάχθηκε κατά της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων και πρότεινε ανασφάλιστη εργασία των νέων χωρίς εισφορές".

    Ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι "το δικό μας ΠΑΣΟΚ είναι της μεγάλης κεντροαριστεράς με καθαρό λόγο για τους συμβασιούχους, την υγεία, το ασφαλιστικό και το εγγυημένο εισόδημα".

    Επισήμανε ότι τις τελευταίες έξι εβδομάδες "ξεχάσαμε τα αίτια της ήττας", ενώ υπογράμμισε ότι η πολιτική δεν είναι λάιφ στάιλ και ότι η κυβέρνηση στήνει σκηνικό σίγουρων εκλογών, στις οποίες αν δεν πάρει την πλειοψηφία θα προσφύγει ξανά σε εκλογές. Παράλληλα τόνισε, ότι το σενάριο αυτό βασίζεται στο ότι το ΠΑΣΟΚ θα έχει την ίδια ηγεσία και θα είναι δεύτερο κόμμα.

    "Ε, όχι. Το ΠΑΣΟΚ θα έχει άλλη ηγεσία και θα είναι πρώτο κόμμα" υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι η δεξιά ενδιαφέρεται για το αποτέλεσμα της 11ης Νοεμβρίου "και σίγουρα δεν είμαι η προτίμησή της".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε, επίσης, ότι στις 11 Νοεμβρίου πέραν όλων των άλλων κρίνεται και το αποτέλεσμα των επόμενων βουλευτικών εκλογών. Και θεώρησε ως υπονόμευση την εκτόξευση λάσπης "σε ένα στέλεχος που μπορεί να κερδίσει τη δεξιά".

    Ο κ. Βενιζέλος κατέκρινε τον κ. Καραμανλή για το σύνολο της πολιτικής του και είπε ότι το ΠΑΣΟΚ απέναντι σε αυτή την πολιτική αντιτάσσει σχέδιο, ενώ, πρόσθεσε ότι το ΠΑΣΟΚ θα ξαναβρεθεί με την κοινωνία και θα νικήσει τη δεξιά με θέσεις, στο όνομα της ευρωπαϊκής σοσιαλιστικής αριστεράς.

    Στη συνέχεια της ομιλίας του είπε ότι το βράδυ της ήττας ένιωσε την ταπείνωση της παράταξης, προσθέτοντας ότι όποιος θέλει να ηγηθεί αυτής, χρειάζεται ειλικρίνεια, διαφάνεια, πάθος και θάρρος.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε ότι σε όλες τις περιοδείες του εισπράττει αγάπη και ελπίδα, ενώ πρόσθεσε ότι ακούει "και σκληρές κριτικές, τις οποίες λαμβάνει υπόψη του: η μία είναι ότι είναι πολύ έξυπνος, που αποδεικνύεται τελικά επικίνδυνη ιδιότητα και η άλλη ότι είναι εύσωμος" και έθεσε το ερώτημα μήπως υπάρχει ένας υπολανθάνων ρατσισμός. Στο ίδιο σημείο ανέφερε ακόμα ότι: "Ο Ιούλιος Καίσαρας ήθελε συνεργάτες του εύσωμους γιατί ήταν καλόκαρδοι, αλλά του ξέφυγε ένας, ο Βρούτος, ο οποίος και τον σκότωσε".

    Ο κ. Βενιζέλος "ρώτησε" τους συγκεντρωμένους αν έχουν ακούσει από τους δικούς τους συνεργάτες λόγια για "λυτρωτικές διασπάσεις" και διαγραφές και τόνισε ότι ήρθα να ενώσω και όχι να διχάσω, ενώ μίλησε και για "πραγματική ενότητα".

    Ο κ. Βενιζέλος επέκρινε το "μεταμοντέρνο" ΠΑΣΟΚ του χθες, που έχασε και φλέρταρε με το νεοφιλελευθερισμό, τόνισε ότι το ΠΑΣΟΚ του αύριο και της προοπτικής θα νικήσει, πρόσθεσε ότι δεν μιλάνε τα κείμενα, αλλά οι ψυχές και οι καρδιές των ανθρώπων, κάλεσε τους υποστηρικτές του να μεταφέρουν το μήνυμα της ελπίδας και της προοπτικής και όλο το δημοκρατικό κόσμο να πάρει την υπόθεση της 11ης Νοεμβρίου στα χέρια του.

    Το ΠΑΣΟΚ του μέλλοντος πρέπει να αναστατώσει το σύνολο του πολιτικού συστήματος, είπε χαρακτηριστικά ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, σε συνάντηση με ανθρώπους από τους χώρους των γραμμάτων των τεχνών και του αθλητισμού.

    Στη Θεσσαλονίκη ο Κ.Σκανδαλίδης

    Τις θέσεις του για την "κυβερνώσα αριστερά" παρουσίασε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Κώστας Σκανδαλίδης σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στη Θεσσαλονίκη.

    Ο κύκλος της μεταπολίτευσης κλείνει οριστικά, δήλωσε και πρόσθεσε ότι η δημοκρατία μας είναι ολιγαρχική και μελαγχολική και ο πολίτης νιώθει ολοένα και περισσότερο ένας μοναχικός ιδιώτης. Χρειάζεται, είπε,μια νέα μεταπολίτευση,που θα φέρει ξανά στο προσκήνιο τον πολίτη,ένα νέο συμβόλαιο εμπιστοσύνης για το δικαίωμα στην ευημερία.

    Φορέας αυτού του εγχειρήματος, τόνισε, είναι μια "κυβερνώσα Αριστερά", στην οποία το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ θα είναι ο βασικός κορμός και όχι ο αποκλειστικός ή ηγεμονικός φορέας, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο προγραμματικών και κοινωνικών συγκλίσεων.

    Ο δρόμος είναι αυτός της δημοκρατικής ανατροπής του σημερινού ολιγαρχικού στάτους, που αρνείται και ακυρώνει το δικαίωμα των πολιτών στην ευημερία, ιδίως των πιο νέων και αδύναμων.

    Στο πλαίσιο αυτό, πρότεινε ένα νέο εκλογικό σύστημα με μονοεδρικές ή ολιγοεδρικές περιφέρειες, με διπλή κάλπη και σταυρό,με βουλευτές στις ευρύτερες αναπτυξιακές περιφέρειες που εκλέγονται με λίστα,ένα σύστημα που διασφαλίζει την ευρύτερη δυνατή αναλογικότητα με την κυβερνητική σταθερότητα.

    Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δήλωσε ότι δεν πρόκειται σε καμιά περίπτωση να εγκαταλείψει την κούρσα των εκλογών για την ανάδειξη προέδρου του ΠΑΣΟΚ και απέδωσε τα περί του αντιθέτου σε «διαρροές». «Η κινητικότητα των επιτελείων και των διαρροών δίνουν το βηματισμό σε μια σύγκρουση παραλογισμού»,σχολίασε. «Οι θέσεις μου είναι πλειοψηφικές, οι προτάσεις και η στάση μου συναντούν την ομόθυμη αποδοχή της οργανωμένης βάσης και των φίλων. Και αυτό για μένα είναι ήδη ηθική δικαίωση. Πιστεύω βαθιά ότι στις εκλογές της 11ης Νομεβρίου θα υπάρξει και η πολιτική δικαίωση». Εμφανίστηκε, μάλιστα, αισιόδοξος ότι θα μπει στον δεύτερο γύρο.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει κίνδυνος διάσπασης του ΠΑΣΟΚ απάντησε αρνητικά και σημείωσε:

    «Κανένας δεν έχει τα κότσια να διασπάσει το ΠΑΣΟΚ. Αν φύγει οποιοσδήποτε θα φύγει μόνος του». Είπε, ακόμα, ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να βγει αναγεννημένο από αυτή τη διαδικασία.

    Σε ό,τι αφορά στα εθνικά θέματα τόνισε ότι απαιτείται μια νέα στρατηγική, με βάση ένα νέο Ελσίνκι, με ακρογωνιαίο λίθο τη βαλκανική πολιτική.

    Ως προς το Κυπριακό, είπε πως το Σχέδιο Ανάν δεν έχει πια μεγάλη χρησιμότητα, ωστόσο θα μπορούσε να δείξει κάποιο δρόμο στα νέα δεδομένα που πρέπει να δημιουργηθούν.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα σενάρια περί προσφυγής στις κάλπες την ερχόμενη άνοιξη λόγω των εξελίξεων γύρω από το όνομα της ΠΓΔΜ, απάντησε ότι ένα τέτοιο σενάριο είναι «τυχοδιωκτικό», ξεπερνά τους κανόνες της δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι προσωπικά δεν πιστεύει ότι θα φτάσει σε αυτό το επίπεδο ο πρωθυπουργός.

    Ως προς τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών στις 11 Νοεμβρίου επισήμανε ότι αυτές έχουν οργανωθεί και λύνονται τα τεχνικά προβλήματα.

    Για τον τρόπο εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ πρότεινε να τροποποιηθεί το συγκεκριμένο άρθρο του Καταστατικού το οποίο ψηφίστηκε για να καλύψει μια έκτακτη ανάγκη,όπως η εκλογή προέδρου το 2004. Ο δε ίδιος είπε ότι τάσσεται υπέρ της εκλογής του προέδρου από τη βάση του κόμματος.

    Συνέντευξη Μ. Χρυσοχοίδη

    Αμεση συνάντηση των τριών υποψηφίων προέδρων του ΠΑΣΟΚ και των αρμοδίων οργάνων προκειμένου να αποφασιστούν διαδικασίες και αδιάβλητος τρόπος διεξαγωγής ψηφοφορίας, ζητά ο πρώην υπουργός και βουλευτής του Κινήματος Μιχάλης Χρυσοχοΐδης.

    "Παρακολουθώ με πολύ μεγάλη ανησυχία την πολιτική αντιπαράθεση" - αναφέρει σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Χρυσοχοΐδης. "Πιστεύω ότι δεν έχουμε κατορθώσει αυτό για το οποίο γίνεται η ψηφοφορία, δηλαδή να προσελκύσουμε το ενδιαφέρον της κοινωνίας. Εχω προσωπικά πολύ μεγάλες επιφυλάξεις κατά πόσο τελικά όλη αυτή η διαδικασία μπορεί να μας οδηγήσει σε ένα νικηφόρο αποτέλεσμα, στις εκλογές. Γι'αυτό εκείνο που προέχει σήμερα είναι να πέσουν οι τόνοι και να δείξουμε ο καθένας τον καλύτερό του εαυτό, ώστε να σταματήσει αυτή η αντιπαράθεση που δεν τιμά ούτε τη διαδρομή μας, ούτε την προσφορά μας στη χώρα".

    Σχολιάζοντας την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού και προέδρου του ΠΑΣΟΚ Κ. Σημίτη, ο οποίος σε δηλώσεις του από το Λονδίνο αμφισβήτησε τη διαδικασία εκλογής, ο κ. Χρυσοχοΐδης τόνισε ότι "ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας είναι σωστός γιατί δίνει τη δυνατότητα σε κάθε πολίτη που βρίσκεται σε όμορο με το ΠΑΣΟΚ χώρο να συμμετάσχει στην ψηφοφορία".

    Ερώτηση: Ορισμένοι θεώρησαν αυτή την παρέμβαση του πρώην πρωθυπουργού σαν προοίμιο για να αμφισβητηθεί αργότερα το αδιάβλητο της διαδικασίας.

    Απάντηση: Για να αποκλειστεί κάτι τέτοιο πρέπει να υπάρξει άμεσα μια συνάντηση των τριών υποψηφίων και των αρμοδίων οργάνων, ώστε να κλειδώσουν οι διαδικασίες και ο τρόπος διεξαγωγής της ψηφοφορίας για να μην υπάρξει καμιά αμφιβολία για το τι πρέπει να γίνει στις 11 του μήνα. Δεν υπάρχει λόγος να κάνουμε δίκη προθέσεων, αλλά ούτε να αφήσουμε τα πράγματα έτσι που να μπορεί ο καθένας να αμφισβητεί το αποτέλεσμα.

    "Το ΠΑΣΟΚ -τονίζει- δεν έχει ανάγκη από προσωπικές αντιπαραθέσεις. Εχει ανάγκη από αυτογνωσία, βαθιά ανάλυση του εαυτού του και της κοινωνίας και εν συνεχεία καινοτόμες προτάσεις που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες των πολιτών".

    Δεν θεωρεί επίσης "σοβαρά" όσα ακούγονται περί διαγραφών. Πιστεύει ότι "όποιος εκλεγεί θα προσπαθήσει να συσπειρώσει όλους, διαφωνούντες και μη, για να δημιουργήσουν ένα μεγάλο νικηφόρο ΠΑΣΟΚ".

    Το ερώτημα κατά τον κ. Χρυσοχοΐδη είναι "αν έχει αντιληφθεί το ΠΑΣΟΚ τους λόγους της ήττας και κυρίως τη βασική αιτία που ήταν ότι δεν απάντησε με θετικό τρόπο στις αναζητήσεις της μεσαίας τάξης της χώρας και τις ανάγκες των νέων μη προνομιούχων βαυκαλιζόμενο με τα περί αριστερής στροφής χωρίς νόημα και περιεχόμενο". Αν συνεχίσει έτσι, είναι βέβαιο ότι θα οδηγεί σε συρρίκνωση.

    Ερ: Και το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί στη βάση του κόμματος νομίζετε ότι μπορεί να ξεπεραστεί;

    Απ: Πράγματι έχουν δημιουργηθεί κάποια προβλήματα στη βάση αλλά πιστεύω ότι σιγά-σιγά θα κλείσουν. Θα υπάρξουν και ανοιχτές πληγές αλλά είναι στο χέρι του αυριανού προέδρου να προσπαθήσει μαζί με την ηγετική ομάδα και όλους εμάς να τις κλείσει όσο γίνεται γρηγορότερα.

    Ερ: Ακούγεστε αισιόδοξος σε σχέση με άλλους συναδέλφους σας όπως ο Απόστολος Κακλαμάνης που προέβλεψε στη Βουλή διάσπαση και των δυο μεγάλων κομμάτων.

    Απ: Οχι, εγώ δεν βλέπω καμιά διάσπαση. Βλέπω μια αναδιάταξη στο χώρο της κεντροαριστεράς, όπως και της κεντροδεξιάς με το ΛΑΟΣ, αν συνεχίσει και η ΝΔ να υποχωρεί σε μια σειρά ζητήματα για τα οποία πρέπει να πάρει αποφάσεις. Το ίδιο θα ισχύσει και για μας αν συνεχίσουμε τα λεγόμενα περί αριστερής στροφής η οποία θα είναι αυτοκαταστροφική με κατεύθυνση στο γκρεμό. Αν "αριστερή στροφή" εννοούμε να γίνουμε πιο "κοινωνιστές" θα έλεγα ότι υποσχεθήκαμε ήδη πολλά κοινωνικά μέτρα αλλά κανείς δεν μας άκουσε. Και μερικές φορές ήταν πιο κοινωνιστής ο κ. Καραμανλής και η ΝΔ. Αυτό δεν οδηγεί πουθενά. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι για πρώτη φορά μια ολόκληρη γενιά αντιμετωπίζει το φάσμα της κοινωνικής υποβάθμισης σε σχέση με την προηγούμενη.

    Ερ: Πόσο σαφής ήταν ο πολιτικός λόγος του ΠΑΣΟΚ τα προηγούμενα τρεισήμισι χρόνια;

    Απ: Ηταν τόσο ασαφής που δεν τον καταλαβαίναμε ούτε εμείς οι ίδιοι, με αποτέλεσμα να παλινωδούμε από τη μια θέση στην άλλη δημιουργώντας σύγχυση στον κόσμο.

    Ερ: Με ποιά κριτήρια πιστεύετε ότι πρέπει να ψηφίσουν οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου;

    Απ: Με δυο κριτήρια.Το ένα είναι ποιός μπορεί να ανατάξει το ΠΑΣΟΚ πολιτικά και οργανωτικά μέσα από την ενότητα και το δεύτερο ποιός μπορεί να ρυμουλκήσει ξανά την κοινωνία πίσω από το ΠΑΣΟΚ, με καθαρά μηνύματα και ανατρεπτικές πολιτικές.

    Συνέντευξη Γ. Παπαντωνίου

    Την ανάγκη επιστροφής στην πολιτική και στην ποιότητα του διαλόγου, όπως αρμόζει σε ένα μεγάλο σοσιαλιστικό κόμμα, επισημαίνει ο πρώην υπουργός Γιάννος Παπαντωνίου, ο οποίος εκφράζει και την ανησυχία του για την επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ.

    Ο κ. Παπαντωνίου σε συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ αποφεύγει να σχολιάσει τις προσωπικές επιθέσεις, θεωρεί ότι "δεν αξίζει τον κόπο" γιατί είναι ενδεικτικές του πολύ κακού κλίματος που έχει επικρατήσει στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας. Ελπίζει όμως, ότι θα έχουν ημερομηνία λήξης.

    "Η επόμενη μέρα -σημειώνει- είναι πηγή ανησυχίας γιατί οι τόνοι ξέφυγαν με ευθύνη φοβάμαι της πλευράς Παπανδρέου και των στελεχών που τον υποστηρίζουν, αλλά ελπίζω ότι μετά θα μπορέσουμε να βρούμε έναν τρόπο συνεννόησης μεταξύ μας που να εξασφαλίζει μια συνεκτική λειτουργία και μια αποτελεσματική αντιπολίτευση απέναντι στη ΝΔ χωρίς να διαταραχθεί η ενότητα. Αυτό όμως είναι μια ευχή".

    Ερώτηση: Πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξουν διαγραφές, αποκλεισμοί ή εξαναγκασμοί σε παραιτήσεις των στελεχών που βρέθηκαν στην άλλη όχθη αν επικρατήσει ο κ. Παπανδρέου;

    Απάντηση: Ετσι δείχνει το κλίμα και έτσι προκύπτει και από τις δηλώσεις του ίδιου για "δίκαιες διαγραφές". Εζησα και εγώ τι σημαίνει "δίκαιες διαγραφές" τον Αύγουστο του 2006 και εν συνεχεία με τις κινήσεις αποκλεισμού. Αλλωστε, πρόσωπα που είναι κοντά του, μιλάνε ακόμη πιο ωμά για τέτοια ενδεχόμενα και έχω την αίσθηση ότι η πλευρά Παπανδρέου βλέπει ένα μικρότερο ΠΑΣΟΚ από το μεγάλο και ευρύτερο δημοκρατικό ΠΑΣΟΚ που δημιούργησε και μας κληροδότησε ο Ανδρέας Παπανδρέου.

    Ερ: Εκτιμάτε ότι πίσω από τις αντιθέσεις υπάρχουν σημαντικές ιδεολογοπολιτικές διαφορές ή διαφορετικές οργανωτικές αντιλήψεις;

    Απ: Δεν νομίζω ότι υπάρχουν τόσο σημαντικές διαφορές αν και διαπιστώνω ότι η πλειοψηφία των προσώπων και στελεχών που στηρίζουν τον Γ. Παπανδρέου, προέρχονται από το ΠΑΣΟΚ του 1974 και του 1981 και εκφράζουν αντιλήψεις εκείνης της εποχής, που τότε μεν είχαν πολιτικό νόημα, σήμερα όμως είναι τελείως αναντίστοιχες με τις σύγχρονες προκλήσεις. Αρα το ΠΑΣΟΚ με τον Γιώργο Παπανδρέου θα πάει αναγκαστικά μερικά βήματα πίσω όσον αφορά την αναγκαία προσαρμογή στις προκλήσεις του σύγχρονου κόσμου. Αλλωστε, αριστερός δεν σημαίνει οπισθοδρόμηση. Δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην παγκοσμιοποίηση και τις πιέσεις του διεθνούς ανταγωνισμού, γιατί δεν μπορεί να ασκηθεί κοινωνική πολιτική χωρίς να προϋπάρχει ισχυρή οικονομία. Και σηκώνει πολύ συζήτηση ποιός είναι αριστερός και δεξιός, σήμερα.

    Ερ: Δεν υπάρχει όμως συλλογική αυτοκριτική για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, παρότι όλοι οι πρωταγωνιστές διετέλεσαν κυβερνητικά στελέχη;

    Απ: Το βέβαιο είναι ότι η οκταετία των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ 1996-2004 αλλά και τα προηγούμενα τρία χρόνια του Ανδρέα Παπανδρέου ήταν από τις πιο δημιουργικές περιόδους της μεταπολεμικής ιστορίας. Ασφαλώς έγιναν λάθη και παραλείψεις. Εκείνο όμως που πράγματι με εκπλήσσει είναι η διαπίστωση ότι πολλοί από τους κεντρικούς υποστηρικτές του Κώστα Σημίτη, που τον βοήθησαν να πάρει την αρχηγία το 1996 είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, η Βάσω Παπανδρέου και ο Θόδωρος Πάγκαλος οι οποίοι σήμερα έχουν σταθεί εναντίον του και μιλούν μάλλον απαξιωτικά για το έργο των κυβερνήσεων που και οι ίδιοι συμμετείχαν σε σημαντικές θέσεις.

    Ερ: Ποιά κριτήρια πρέπει να πρυτανεύσουν στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου για τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ;

    Απ: Σαφήνεια πολιτικών θέσεων για να αντιληφθεί η κοινή γνώμη τι θέλει να κάνει το ΠΑΣΟΚ όταν γίνει κυβέρνηση και εσωκομματική δημοκρατία για ελεύθερη έκφραση απόψεων και ανοιχτές κεραίες ώστε να προσλαμβάνουμε τα μηνύματα της κοινωνίας. Το ΠΑΣΟΚ των τελευταίων τρεισήμισι χρόνων είχε ιδεολογοπολιτική σύγχυση. Παράδειγμα το άρθρο 16 όπου υπήρξαν τόσες και τόσες μεταλλάξεις των θέσεών μας. Σε κάθε περίπτωση το θέμα της 11ης Νοεμβρίου δεν είναι τι έγινε πριν από πέντε ή δέκα χρόνια, αλλά τι ΠΑΣΟΚ θέλουμε και πώς θα το κάνουμε πλειοψηφικό ρεύμα.

    Ερ: Ποιές είναι οι προβλέψεις σας για την έκβαση της ψηφοφορίας;

    Απ: Νομίζω ότι θα είναι ντέρμπι. Θα κριθεί τις επόμενες μέρες που δεν είναι πολλές αλλά ούτε και λίγες και είναι ικανές να οδηγήσουν τα πράγματα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση. Αυτό που έχει σημασία είναι πού θα κινηθεί η ευρύτερη κοινωνία. Και έχω τη γνώμη ότι ο κ. Βενιζέλος θα καταφέρει να εξασφαλίσει μια καλή πρόσβαση προβάλλοντας την εικόνα ενός ευρύτερου ΠΑΣΟΚ που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί τη ΝΔ και να τη νικήσει στις προσεχείς βουλευτικές εκλογές οι οποίες μάλιστα μπορεί να γίνουν και πολύ σύντομα.

    [02] ΣΥΝ: "Λήψη μέτρων για την ακρίβεια"

    Με τους Οικολόγους-Πράσινους θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ.Αλ.Αλαβάνος.

    Για την "ανάγκη λήψης έκτακτων μέτρων για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και την προστασία των λαϊκών εισοδημάτων", έκανε λόγο με ανακοίνωσή του ο Π.Λαφαζάνης, υπεύθυνος Οικονομικής και Κοινωνικής πολιτικής του ΣΥΝ, σχολιάζοντας το κύμα ακρίβειας που σαρώνει τις αγορές και το ανοδικό «ράλι» στις τιμές πετρελαίου.

    «Το πρωτοφανές κύμα ακρίβειας που σαρώνει αυτή την περίοδο τις αγορές, ιδιαίτερα στα πιο βασικά προϊόντα ευρείας κατανάλωσης, λεηλατεί κυριολεκτικά τα λαϊκά εισοδήματα. Βρισκόμαστε ενώπιον ανατιμήσεων σε προϊόντα λαϊκής κατανάλωσης που ξεκινούν από 6% και φτάνουν έως 40% (ψωμί, γάλατα, ζυμαρικά, αβγά, ρύζι, τυριά, κρέατα, κλπ)., τόνισε.

    Ο κ.Π.Λαφαζάνης κατηγόρησε την κυβέρνηση, πως αντί να λάβει ουσιαστικά μέτρα, παρακολουθεί ως θεατής τα αλλεπάλληλα κύματα ακρίβειας στην αγορά, ενώ, με τις παραπλανητικές και καθησυχαστικές διαβεβαιώσεις της, εξ αντικειμένου καλύπτει, αν δεν ενθαρρύνει, το όργιο της κερδοσκοπίας και της αισχροκέρδειας, που υπερβαίνει κάθε όριο.

    Η κυβέρνηση, υπογράμμισε, σχεδιάζει να προχωρήσει σε νέες αυξήσεις των εισιτηρίων στις μεταφορές και στα τιμολόγια των ΔΕΚΟ, με πιο χαρακτηριστικό τη «ρήτρα καυσίμου» στη ΔΕΗ, πράγμα που θα εξωθήσει στο απροχώρητο την κατάσταση.

    Η άμεση θεσμοθέτηση επιδόματος θέρμανσης για τα φτωχότερα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας και η συγκράτηση των τιμολογίων των ΔΕΚΟ μαζί με μια νέα πολιτική ουσιαστικής ενίσχυσης των μισθών και των συντάξεων αντί της αποφασισμένης νέας λιτότητας, αποκτούν άμεση προτεραιότητα », κατέληξε ο κ.Π.Λαφαζάνης.

    [03] Ο ελληνικός κινηματογράφος στη Νέα Υόρκη

    Μετά από αρκετά χρόνια, πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου, από τις 2 έως τις 8 Νοεμβρίου και από τις 9 ως τις 15 Νοεμβρίου.

    Το Φεστιβάλ διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου και τα έσοδα θα διατεθούν για την ανακούφιση των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές στην Ελλάδα.

    Συντονιστής του Φεστιβάλ είναι ο πανεπιστημιακός, συγγραφέας και κριτικός κινηματογράφου, Νταν Γεωργακάς. Συνολικά, θα προβληθούν δώδεκα σύγχρονες ελληνικές ταινίες νέων δημιουργών με αγγλικούς υπότιτλους.

    Οι προβολές θα γίνονται από τις 2 έως τις 8 Νοεμβρίου στο Cinema Village,στο Μανχάταν και από τις 9 έως τις 15 Νοεμβρίου στο Cine Mart Cinema, στο Forest Hills, της περιοχής Κουίνς.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 October 2007 - 7:30:27 UTC