Visit the Foundation for Hellenic Studies (FHS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-10-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου
  • [02] ΚΚΕ: "Κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων"
  • [03] «Κοινοί στόχοι ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων-Πρασίνων»
  • [04] Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στη Γερμανία

  • [01] Στην τελική ευθεία για την εκλογή προέδρου

    Απέκλεισε, με κατηγορηματικό τρόπο, το ενδεχόμενο διαγραφών σε περίπτωση επανεκλογής του, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου. Όπως δήλωσε σε συνέντευξή του στην τηλεόραση της ΝΕΤ, δεν είναι στις προθέσεις και δεν είναι κοντά στις αντιλήψεις του η λογική των διαγραφών. Δήλωσε, μάλιστα, ότι θα εξαντλήσει κάθε περιθώριο ώστε πριν κάποιος απομακρυνθεί από το Κίνημα, ενώ χαρακτήρισε «τελευταίο» και «ακραίο εργαλείο» τις διαγραφές.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε επίσης ότι οι διαγραφές που θα γίνουν θα αφορούν στις καθεστωτικές, όπως τις χαρακτήρισε, αντιλήψεις του κυβερνητισμού και των πελατειακών σχέσεων. Διότι, όπως εξήγησε, οι αντιλήψεις αυτές, οικοπεδοποιούν το ΠΑΣΟΚ, το τεμαχίζουν σε μικρά κομμάτια, με επικεφαλής «μικρούς αρχηγίσκους».

    Όπως τόνισε ο κ. Παπανδρέου, θα επιδιώξει μια νέα ενότητα στο Κίνημα, «επί των πολιτικών προγραμμάτων, επί των αριστερών και δημοκρατικών μας ιδεών και σκέψεων».

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι ζητεί μια καθαρή εντολή για μια νέα αρχή και πρόσθεσε ότι «προς την κατεύθυνση αυτή, θα γίνουν ενέργειες άμεσα». Ανέφερε επίσης ότι στο επικείμενο συνέδριο του Ιανουαρίου 2008, θα υπάρξουν και σημαντικές καταστατικές αλλαγές.

    Απαντώντας σε ερώτηση πως θα χειριστεί τον κ. Βενιζέλο τη 12η Νοεμβρίου, ο κ. Παπανδρέου τόνισε τη σημασία του σεβασμού της εντολής που θα δοθεί την 11η του μηνός. «Εγώ», τόνισε, «θα τη σεβαστώ», ενώ αμέσως μετά ζήτησε από τον κ. Βενιζέλο και τον κ. Σκανδαλίδη να κάνουν το ίδιο, όπως το ζήτησε και από ολα τα ηγετικά στελέχη του Κινήματος.

    Σχετικά με το ερώτημα «ποιός μπορεί να κερδίσει τον Κώστα Καραμανλή», ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε ότι δεν θεωρεί τον κ. Καραμανλή «ένα πρότυπο προς μίμηση». Και πρόσθεσε ότι «αν θέλαμε μια λογική αντι-Καραμανλή, θα μπορούσαμε να το συζητήσουμε αν ήμασταν στη ΝΔ». Αμέσως μετά τόνισε ότι «ο κόσμος θα επιλέξει κάτι διαφορετικό και όχι απλώς κάτι που μιμείται το σημερινό πρωθυπουργό».

    Αναφορικά με τις επιθέσεις του κατά των οικονομικών συμφερόντων και των ιδιοκτητών ΜΜΕ, ο κ. Παπανδρέου τόνισε ότι θέλει «καθαρές σχέσεις με τα διάφορα κέντρα εξουσίας, είτε είναι μέσα ενημέρωσης είτε είναι επιχειρηματίες», καθώς, όπως αναφέρει, «καθαρές σχέσεις σημαίνει να υπάρχουν κανόνες».

    Κατηγόρησε επίσης την κυβέρνηση ότι μέσω της διαφήμισης και τη χρήση και άλλων μέσων, προσπάθει να επηρεάσει τα τηλεοπτικά κανάλια και περισσότερο τα ιδιωτικά.

    «Εγώ», πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, «παλεύω για την ανεξαρτησία των μέσων ενημέρωσης» και χαρακτήρισε «μάχη αυτονομίας της πολιτικής» τη μάχη που δίνει σήμερα.

    Σχετικά με την «αριστερή στροφή», ο κ. Παπανδρέου διευκρίνισε ότι δεν πρόκειται να υιοθετήσει όσα «λένε τα άλλα αριστερά κόμματα», θεωρώντας ότι αρκετά από αυτά είναι πιο συντηρητικά και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο ΚΚΕ. «Όταν μιλάω για αριστερή στροφή», πρόσθεσε, «μιλάω για στροφή σε αυτές τις αξίες που εμείς πιστεύουμε».

    Τις θέσεις του για την οικονομία παρουσίασε ο Ε.Βενιζέλος

    Παρά την βαθιά δυσπιστία των πολιτών σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για το αν μπορεί μια σοσιαλιστική κυβέρνηση να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό φιλολαϊκό πρόγραμμα, καθώς πολλοί πιστεύουν ότι υπάρχει μονόδρομος και ασφυκτικό ευρωπαϊκό πλαίσιο που δεν ξεπερνιέται,εντούτοις υπάρχει απάντηση,η οποία πρέπει να δοθεί,καθώς αυτή προϋποθέτει την προγραμματική νίκη του ΠΑΣΟΚ, τόνισε ο υποψήφιος πρόεδρος του κόμματος, Ευάγγελος Βενιζέλος, παρουσιάζοντας σήμερα τις θέσεις του για την οικονομία.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πρέπει να είναι σε θέση να εφαρμόσει μια στρατηγική αναδιανομής υπέρ των μη προνομιούχων του 2007, ταυτόχρονα με την διαμόρφωση ενός σταθερού πλαισίου στο οποίο θα κινείται η αγορά με κανόνες, θα αναπτύσσεται η επιχειρηματικότητα και θα δημιουργούνται θέσεις απασχόλησης.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι στόχοι στο πεδίο της οικονομίας είναι ισχυρή και ανταγωνιστική οικονομία, δίκαιη αναδιανομή εισοδήματος και ευκαιριών και αποτελεσματικό κοινωνικό κράτος,τονίζοντας ταυτόχρονα ότι το υπάρχον μοντέλο ανάπτυξης είναι τυχαίο,ξεπερασμένο και δεν οδηγεί πουθενά.

    "Η ύπαρξη ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης αφορά τον ρόλο του κράτους", τόνισε ο κ. Βενιζέλος, επισημαίνοντας ότι πρέπει να δούμε κατ' αρχήν τις στρεβλώσεις που ταλανίζουν την ελληνική οικονομία, στοχεύοντας, τελικά, στο να μετατρέψουμε τις διαρθρωτικές μειονεξίες σε δέσμη συγκριτικών πλεονεκτημάτων.

    Το νέο μοντέλο, όπως το ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος,πρέπει να στηρίζεται στην οικολογική ευαισθησία,στη γνώση,στο ανθρώπινο κεφάλαιο, στο επιστημονικό δυναμικό,στην εξειδικευμένη και καλά αμειβόμενη εργασία, στην πλήρη απασχόληση,σε επώνυμα προϊόντα ποιότητας, σε εξωστρεφείς επιχειρήσεις, στην υψηλή ποιότητα υπηρεσιών και τουρισμού και στην τριτογενοποίηση της αγροτικής οικονομίας που θα αναπτύσσει αγροτοβιομηχανικές δραστηριότητες.

    Ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό το μοντέλο ανάπτυξης απαιτείται να στηριχθεί σε μια εθνική αναπτυξιακή και κοινωνική συμφωνία, που δεν θα συναφθεί ανάμεσα στους "κλασσικούς" εταίρους των γενικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας, δηλαδή τους "επίσημους" εργοδότες και τους "επίσημους" συνδικαλιστικούς εκπροσώπους των εργαζομένων,αλλά πρέπει να συναφθεί ανάμεσα στους εκπροσώπους των νέων κλάδων της οικονομίας, τους επιστήμονες, τους αγρότες, τους ανέργους και τους συνταξιούχους.

    Αναπτύσσοντας τα "εργαλεία" της οικονομικής πολιτικής, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το κράτος πρέπει να θέσει τους κανόνες λειτουργίας του θεσμού της αγοράς.

    "Στόχος μας είναι τα επόμενα πέντε χρόνια η Ελλάδα να έχει αναδειχθεί σε κέντρο παραγωγής και εξαγωγής υπηρεσιών υψηλής ποιότητας,ιδίως στους τομείς των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων,τουρισμού και αγροτουρισμού, περιβαλλοντικών μελετών,πληροφορικής, εκπαίδευσης με άξονα ένα αναβαθμισμένο δημόσιο πανεπιστήμιο, ναυτιλίας και εμπορίου. Ταυτόχρονα να είναι η Ελλάδα διεθνής κόμβος συνδυασμένων μεταφορών ως κέντρο "συνάντησης" τριών ηπείρων", είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Ως δεύτερο "εργαλείο" ο κ. Βενιζέλος ανέφερε το φορολογικό σύστημα, τονίζοντας ότι αυτό πρέπει να ξανασχεδιαστεί εκ του μηδενός ώστε να υπηρετεί το νέο μοντέλο ανάπτυξης.

    Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την σύναψη "εθνικής συμφωνίας φορολογικής εμπιστοσύνης" με την πλήρη κατάργηση υποβολής φορολογικών δηλώσεων από μισθωτούς και συνταξιούχους των οποίων το εισόδημα είναι αφορολόγητο.

    Ως τρίτο "εργαλείο" ο κ. Βενιζέλος ανέφερε την αναπτυξιακή πολιτική και πρότεινε ως μέτρα άμεσης εφαρμογής την πλήρη φορολογική απαλλαγή,εντός των πλαισίων του σύνθετου κοινωνικού δείκτη της ΕΕ για την καινοτομία, των φυσικών και νομικών προσώπων που προσανατολίζονται στην καινοτομία.

    Επίσης πρότεινε την εφαρμογή "πράσινης" οριζόντιας γραμμής στην φορολογική νομοθεσία για ενίσχυση της οικολογικής συνείδησης και ανέφερε ως παράδειγμα τα υβριδικά αυτοκίνητα και τα ενεργοβόρα κτίρια.

    Σε ό,τι αφορά το τέταρτο "εργαλείο" ανάπτυξης που είναι το νέο κοινωνικό κράτος, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι αυτό πρέπει να είναι "μεγαλύτερο στον κοινωνικό τομέα" και "μικρότερο στον τομέα της επιχειρηματικότητας".

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε ως μέτρα άμεσης εφαρμογής την ίδρυση Ταμείου Νέας Γενιάς με την επωνυμία "Ξεκίνημα", που θα συνεργάζεται με το τραπεζικό σύστημα και θα το προσανατολίζει στην ενίσχυση των νέων ανθρώπων, ξεπερνώντας τις "κλασσικές" προτάσεις για επιδόματα ανεργίας ή ενίσχυση των ασφαλιστικών εισφορών των νέων εργαζομένων.

    Ο κ. Βενιζέλος τάχθηκε υπέρ της εμπλοκής του τραπεζικού συστήματος με την εγγύηση του ταμείου αυτού,για σπουδαστικά δάνεια,δάνεια πρώτης κατοικίας για νέα ζευγάρια και δάνεια έναρξης επιτηδεύματος,χωρίς εμπράγματες εγγυήσεις και γραφειοκρατικές διαδικασίες.

    Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πρότεινε επίσης την δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Οικονομίας που θα στηρίζει τους ΟΤΑ,ιδίως Α' βαθμού, και τους φορείς της "Κοινωνίας των Πολιτών" ώστε να αναπτυχθεί στην χώρα ο λεγόμενος τρίτος τομέας της κοινωνικής οικονομίας, όπου υπάρχει κοίτασμα επενδύσεων και απασχόλησης.

    Επιπλέον ο κ. Βενιζέλος πρότεινε την στήριξη των χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων με την κατ' αρχήν καταγραφή του προβλήματος και έκανε λόγο για τον "πληθωρισμό του φτωχού" στο οποίο συμπεριέλαβε και το μικρό και μεσαίο νοικοκυριό. Όπως διευκρίνισε, ο πληθωρισμός αυτός είναι άλλης τάξεως και άλλου ρυθμού σε σχέση με τον "επίσημο" πληθωρισμό της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

    Σύμφωνα με την άποψη που ανέπτυξε ο κ. Βενιζέλος, η καταγραφή του "πληθωρισμού των φτωχών" θα επιτρέψει τον καθορισμό των μεταβαλλομένων ορίων φτώχειας και θα αποτελεί δείκτη προσανατολισμού της αναδιανεμητικής πολιτικής.

    Απαντώντας, αργότερα σε ερωτήσεις, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ στην πλήρη ανάπτυξή του φτάνει τα 10 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή το 4,5% του ΑΕΠ και επισήμανε ότι τα μέτρα που πρότεινε ο ίδιος έχουν δημοσιονομικό κόστος που δεν υπερβαίνει το 0,5% έως 0,7% του ΑΕΠ.

    Ο Ευ. Βενιζέλος απαντώντας σε άλλη ερώτηση είπε ότι υπάρχουν περιθώρια εφαρμογής μια άλλης πολιτικής στα πλαίσια της ΟΝΕ.

    Αναφερόμενος στο πως έχουν προκύψει οι μακροικονομικοί δείκτες του Συμφώνου Σταθερότητας είπε ότι έχουν προκύψει τυχαία καθώς είναι οι μέσοι όροι των επιδόσεων των ευρωπαϊκών οικονομιών την περίοδο ΄90-'92, λίγο πριν την Συμφωνία του Μάαστριχτ.

    "Πρέπει να μετέχουμε σοβαρά στην σκληρή ενδοευρωπαϊκή διαπραγμάτευση και πρέπει μέσα στο όριο του Συμφώνου Σταθερότητας να κάνουμε ανακατανομές και επιλογές οι οποίες είναι φιλολαϊκές και προοδευτικές,αρκεί να πιστέψουμε ότι δεν είμαστε δεμένοι σε αυτόματο πιλότο",είπε ο κ. Βενιζέλος.

    Περιοδεία Κ. Σκανδαλίδη σε Πέλλα, Ημαθία, Πιερία

    Την ανάγκη να αποκατασταθεί κλίμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους υποψήφιους για την προεδρία του ΠΑΣΟΚ, στα στελέχη και τη βάση του Κινήματος, επισήμανε ο υποψήφιος πρόεδρος, Κώστας Σκανδαλίδης, ο οποίος έχει εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για «συγκρούσεις παραλογισμού» που παρακολουθεί και την αντίθεσή του στη χρήση «κομματικών στρατών».

    Κατά την περιοδεία του στους Νομούς Πέλλας και Ημαθίας είπε ότι «η λέξη εμπιστοσύνη πρέπει να κυριαρχήσει τις τελευταίες μέρες. Να αφήσουμε αυτές τις μικρότερες των περιστάσεων αντιπαραθέσεις. Να αποκαταστήσουμε την επικοινωνία μεταξύ μας που χάθηκε. Η εμπιστοσύνη μετά να γίνει συμβόλαιο εμπιστοσύνης με την κοινωνία και τον λαό. Αυτό νομίζω ότι είναι το πιο σημαντικό. Είναι, ας πούμε, το καμπανάκι της εμπιστοσύνης. Παιδιά, βοήθεια γιατί χανόμαστε».

    Στις 8 το βράδυ, ο Κ. Σκανδαλίδης θα μιλήσει σε συγκέντρωση στην Κατερίνη.

    Επίσκεψη Γ.Παπανδρέου στη Μέση Ανατολή

    Η πρώτη ημέρα της συνάντησης Παλαιστίνιων και Ισραηλινών στη σύνοδο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς ολοκληρώθηκε χθες με τις δύο πλευρές να προσεγγίζουν η μία την άλλη ολοένα και περισσότερο, σε μία περίοδο όπου οι πιέσεις από τη διεθνή κοινότητα εντείνονται στο πλαίσιο της δημιουργίας κατ `αρχήν κλίματος εμπιστοσύνης και κατ' επέκταση δημιουργίας ενός κειμένου θέσεων και αρχών το οποίο θα οδηγήσει ένα βήμα πιό κοντά στην αναμενόμενη για το Νοέμβριο σύνοδο κορυφής στην Ανάπολη των ΗΠΑ.

    Ο κ. Παπανδρέου με την ιδιότητα του προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς τόνισε ότι η Ανάπολη αποτελεί ένα παράθυρο αισιοδοξίας το οποίο θα πρέπει να εκμεταλλευτούν και οι δύο εμπλεκόμενες πλευρές.

    "Σε αυτό τον πονεμένο τόπο της Παλαιστίνης και της πολύπαθης Μέσης Ανατολής, είπε ο κ. Γ.Παπανδρέου, ανοίγεται ένα νέο παράθυρο της ιστορίας με την προγραμματισμένη συνάντηση για το Νοέμβριο στην Αμερική. Γι αυτό και πήρα πρωτοβουλία να συναντηθούν οι δύο πλευρές, των Παλαιστινίων και των Ισραηλινών, στο ίδιο τραπέζι μαζί με τη Σοσιαλιστική Διεθνή για να συζητήσουμε το μέλλον αυτής της διαδικασίας. Να δούμε τις δικές μας προτάσεις, τις δικές μας σκέψεις για να αναδείξουμε και να υποστηρίξουμε αυτή τη διαδικασία. Οι δυνάμεις αυτές οι προοδευτικές και οι σοσιαλιστικές και των Ισραηλινών και των Παλαιστίνιων είναι ο κορμός των δυνάμεων που στηρίζουν μια ειρηνική λύση στο Παλαιστινιακό: ένα ανεξάρτητο κράτος της Παλαιστίνης το οποίο θα βρίσκεται δίπλα σε ένα ασφαλές Ισραήλ. Η Ελλάδα έχει παίξει παλαιότερα σημαντικό ρόλο στη Μέση Ανατολή με τις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες του ΠΑΣΟΚ. Πιστεύω ότι και σήμερα συνεχίζουμε αυτή την παράδοση, μια παράδοση φιλίας με τους λαούς της περιοχής, μια παράδοση αγώνων υπέρ της ειρήνης. Η Ελλάδα αποδεικνύει ότι όταν θέλει, μπορεί".

    Στο περιθώριο των εργασιών της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο τον Γ', τον οποίο και συνεχάρη για τη χθεσινή εξέλιξη η οποία ανοίγει το δρόμο για την αναγνώρισή του και από το Ισραήλ. Απαντώντας ο επικεφαλής της Σιωνίτιδας Εκκλησίας τού ευχήθηκε καλή τύχη στις επερχόμενες εσωκομματικές εκλογές. Αμέσως μετά συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις και εξέτασαν την πιθανότητα επιτυχίας της συνόδου στην Ανάπολη, ενώ συζήτησαν και για όλες τις εξελίξεις που αφορούν την ισραηλο-παλαιστινιακή διένεξη.

    Τέλος, επισκεπτόμενος το μαυσωλείο του Γιάσερ Αραφάτ στη Ραμάλα, κατέθεσε στεφάνι, ενώ συναντήθηκε και με αξιωματούχους της Φάταχ στο αρχηγείο της Παλαιστινιακής Αρχής. Οι Παλαιστίνιοι τον οδήγησαν στο προσωπικό γραφείο του Γιάσερ Αραφάτ για τη συνάντηση, αναφέροντάς του μάλιστα ότι μόνο οι στενοί φίλοι του εκλιπόντος προέδρου και του παλαιστινιακού λαού έχουν την ευκαιρία να μπαίνουν σε αυτό το χώρο.

    Οι εργασίες της συνόδου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς συνεχίζονται σήμερα στη Ραμάλα. Το μεσημέρι ο κ.Παπανδρέου είχε γεύμα εργασίας με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς.

    [02] ΚΚΕ: "Κριτήριο τα συμφέροντα των εργαζομένων"

    «Η κυβέρνηση, χρησιμοποιώντας ως μέσο τον προσχηματικό "κοινωνικό διάλογο" οργανώνει νέα σφοδρή, αντιλαϊκή επίθεση» αναφέρεται σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΚΕ για τα κοινωνικά και ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων που κατέθεσε προς τον πρωθυπουργό ο βουλευτής Ββ Αθηνών Σπύρος Χαλβατζής.

    Σύμφωνα με την ερώτηση στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι:

    - η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, η μείωση των συντάξεων, και η οικοδόμηση ενός ασφαλιστικού συστήματος που θα φορτώνει συνεχώς περισσότερα βάρη στις εργατικές - λαϊκές οικογένειες, απαλλάσσοντας το κράτος και τους επιχειρηματίες από τις υποχρεώσεις τους.

    - ο αποχαρακτηρισμός Βαρέων-Ανθυγιεινών και Επικίνδυνων Επαγγελμάτων (ΒΑΕ).

    -η επέκταση της αύξησης του ορίου ηλικίας για ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται πριν το 65Β° έτος της ηλικίας.

    «Οι θέσεις του ΚΚΕ έχουν κριτήριο τα συμφέροντα και διεύρυνση των δικαιωμάτων των εργαζόμενων: με αύξηση των συντάξεων, μείωση των ορίων ηλικίας και άλλα και άλλα αιτήματα που επανειλημμένα έχει προβάλει το κόμμα μας» καταλήγει η ερώτηση που κατάθεσε ο βουλευτής του ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ για τις αλλαγές στην ΕΥΠ

    "Η κυβέρνηση με το σχέδιο νόμου για την ΕΥΠ στοχεύει στον εκσυγχρονισμό και την προσαρμογή της δράσης των μυστικών κρατικών υπηρεσιών στα νέα δεδομένα που έχουν διαμορφώσει οι διακρατικές αποφάσεις (ΗΠΑ και ΕΕ) και οι διμερείς συμφωνίες των κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ σε βάρος των στοιχειωδών ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών", αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

    Το ΚΚΕ σημειώνει ότι "κύριος στόχος είναι η αναβάθμιση του ρόλου των μυστικών υπηρεσιών για την αποτελεσματική καταστολή του λαϊκού κινήματος, την παρακολούθηση των λαϊκών κινητοποιήσεων, τη δημιουργία προβοκατόρικων γεγονότων κ.ά".

    Στη σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ προστίθεται ότι "τα παραπάνω ομολογούνται ευθαρσώς, καθώς η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι η επιδίωξή της είναι «να προσανατολισθούν και να προσαρμοσθούν η αποστολή και οι δράσεις της ΕΥΠ προς τις σύγχρονες απαιτήσεις, ώστε να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τα μεγάλα ζητήματα που απασχολούν την κοινωνία μας, αλλά και τη διεθνή κοινότητα από πλευράς εγκληματικών απειλών»".

    Καταλήγοντας το ΚΚΕ αναφέρει:

    "Για μια ακόμα φορά αποδεικνύεται ότι η αντιλαϊκή πολιτική συνοδεύεται υποχρεωτικά με ενίσχυση των αστικών κατασταλτικών μηχανισμών και επίθεση στα λαϊκά δικαιώματα. Το λαϊκό εργατικό κίνημα επιβάλλεται να απαντήσει δυναμώνοντας την πάλη του, απαιτώντας την κατάργηση των προσχηματικών «τρομονόμων» και των συμφωνιών που νομιμοποιούν την παρακολούθηση και αναγορεύουν τη λαϊκή πάλη σε εγκληματική δράση".

    [03] «Κοινοί στόχοι ΣΥΡΙΖΑ και Οικολόγων-Πρασίνων»

    Σε αρκετά ζητήματα διαπιστώθηκαν κοινοί στόχοι, δήλωσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος μετά τη σημερινή συνάντησή του με αντιπροσωπεία του κόμματος Οικολόγων-Πρασίνων, ενόψει της προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης στη Βουλή για τα θέματα του περιβάλλοντος.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος ανέφερε ότι η Ελλάδα πρέπει να μπει επιτέλους σε πολιτικές που να ανταποκρίνονται στην εποχή της κλιματικής αλλαγής και του φαινομένου του θερμοκηπίου, στην ανάγκη να αποκτήσει Υπουργείο Περιβάλλοντος, στα ζητήματα εξοικονόμησης ενέργειας, υδάτινων πόρων, διαχείρισης των απορριμμάτων, σε μια σειρά ζητήματα στα οποία σε μεγάλο βαθμό μπορούμε να προχωρήσουμε σε κοινούς στόχους, ανεξάρτητα από επιμέρους διαφορές που μπορεί να έχουμε σε ορισμένα από αυτά.

    Εκτός από τα θέματα περιβάλλοντος έγινε συζήτηση και για τον εκλογικό νόμο και ο κ. Αλαβάνος είπε για το θέμα αυτό ότι είναι γνωστή η αντίθεση του κόμματός του στην τροποποίηση που θέλει να κάνει η ΝΔ, αλλά και η ανάγκη να προχωρήσουμε σε ένα σύστημα απλής αναλογικής,το οποίο δεν έχει όρια εισόδου και έτσι δεν εμποδίζει σε δυνάμεις οι οποίες έχουν μια αξιόλογη παρουσία, όπως οι Οικολόγοι-Πράσινοι, να βρίσκονται στη Βουλή.

    Ο Κ. Διάκος μέλος της Διοικούσας Επιτροπής των Οικολόγων Πρασίνων δήλωσε ότι το κόμμα του έχει αναλάβει μια πρωτοβουλία να συζητήσει με όλα τα κόμματα ενόψει της συζήτησης στη Βουλή.

    Σε ερώτηση αν υπάρχει το ενδεχόμενο συνεργασίας των Οικολόγων Πράσινων με τον ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Διάκος είπε ότι το θέμα αυτό δεν τέθηκε από καμία πλευρά.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος είπε από την πλευρά του ότι «δεν μας ενδιαφέρει το θέμα της εκλογικής συνεργασίας, τώρα τέλειωσαν εξ άλλου οι εκλογές. Μας ενδιαφέρει η κουλτούρα της συνεργασίας σε μια σειρά από οικολογικούς αλλά και άλλους δημοκρατικούς στόχους».

    Για ΠΓΔΜ

    «Νομίζω ότι το θέμα της ονομασίας βρίσκεται στα χέρια των διαπραγματευτών και χρειάζεται με ηρεμία να το αντιμετωπίσουν", τόνισε σε σημερινή δήλωσή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Α. Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος πρόσθεσε ότι "με άλλα ζητήματα θα έπρεπε να ασχολείται η χώρα και η κυβέρνηση, όχι με τα Σκόπια και το όνομα της γειτονικής δημοκρατίας, αλλά με τις τιμές του πετρελαίου που φτάνουν περίπου τα 100 δολάρια το βαρέλι, με την τεράστια ακρίβεια και με την αδυναμία μεγάλων τμημάτων της κοινωνίας μας να αντέξουν έναν δύσκολο χειμώνα».

    [04] Ο σύγχρονος ελληνικός πολιτισμός στη Γερμανία

    Μουσικές εκδηλώσεις, όπως συναυλίες αλλά και θεατρικά έργα, προβολές κινηματογραφικών ταινιών, παραστάσεις χορού, εκθέσεις φωτογραφίας, λογοτεχνικές βραδιές και διαλέξεις κορυφαίων εκπροσώπων της καλλιτεχνικής και πολιτιστικής ζωής, περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα των «Ημερών Πολιτισμού», που διοργανώνει, κάθε χρόνο, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), στη Φρανκφούρτη και οι οποίες, φέτος, είναι αφιερωμένες στην Ελλάδα.

    Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα της ιστοσελίδας της Ντόιτσε Βέλε («ΝΒ»), με το «πολύπλευρο και ενδιαφέρον πολιτιστικό πρόγραμμα» των εκδηλώσεων αυτών, που ξεκίνησαν στις 24 Οκτωβρίου με το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη «¶ξιον Εστί», η ΕΚΤ παρουσιάζει στο γερμανικό κοινό «τον εν πολλοίς άγνωστο, σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό». Οι «Ημέρες Πολιτισμού» θα διαρκέσουν μέχρι τις 13 Νοεμβρίου και διοργανώθηκαν σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος.

    Σύμφωνα με τη «ΝΒ», εκτός από την εναρκτήρια συναυλία του «¶ξιον Εστί», στις κορυφαίες εκδηλώσεις των φετινών «Ημερών Πολιτισμού» περιλαμβάνονται:

    Η συναυλία του γερμανικού μουσικού συνόλου Ensemble Modern (έγινε στις 26/10) με έργα Σκαλκώτα, Απέργη, Χρήστου, Ξενάκη, Μπορμπουδάκη, Λιακάκη και Βλητάκη,

    Η παράσταση της χορογράφου Αγγελικής Στελλάτου (γίνεται σήμερα 30/10),

    Η συναυλία του Σταμάτη Κραουνάκη και της ομάδας Σπείρα-Σπείρα (31/10),

    Η λογοτεχνική βραδιά με το συγγραφέα Πέτρο Μάρκαρη να διαβάζει σε γερμανική γλώσσα το τελευταίο του βιβλίο «Βασικός Μέτοχος» (02/11),

    Η παράσταση του Εθνικού Θεάτρου με την τραγωδία του Αισχύλου «Προμηθέας Δεσμώτης» (8/11),

    Η παράσταση της χορογράφου Τούλας Λημναίου σε μουσική Ραλφ Όλλερτς (9,10,11/11), καθώς και η συναυλία της Ορχήστρας των Χρωμάτων με σολίστ την Μαρία Φαραντούρη και τον τενόρο Τάση Χριστογιάννη (13/11), με την οποία κλείνουν οι εκδηλώσεις της φετινής διοργάνωσης.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Tuesday, 30 October 2007 - 17:30:44 UTC