Visit the Greek American Educational Public Information System (GAEPIS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 26 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-01

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διάλογος Αθηνών-Σκοπίων στη Νέα Υόρκη
  • [02] Αρχίζει θεραπεία ο Αρχιεπίσκοπος
  • [03] Νέο ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου

  • [01] Διάλογος Αθηνών-Σκοπίων στη Νέα Υόρκη

    Στη έδρα του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη αρχίζει σήμερα ο νέος γύρος των διαπραγματεύσεων των αντιπροσώπων Αθήνας και Σκοπίων, υπό τον κ.Μάθιου Νίμιτς, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Χθες το βράδυ ο πρέσβης Αδαμάντιος Βασιλάκης είχε σύντομη συνάντηση με το γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, και τον ενημέρωσε για τη θέση της Ελλάδας στο θέμα του ονόματος.

    Η σημερινή συνάντηση του κ. Νίμιτς με τους αντιπροσώπους της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ στις διαπραγματεύσεις για το ζήτημα της ονομασίας των Σκοπίων, Αδαμάντιο Βασιλάκη και Νικόλα Δημητρόφ, είναι προγραμματισμένη για τις 3:30 το απόγευμα (ώρα Ελλάδας), στο γραφείο του κ. Νίμιτς, στο Μανχάταν.

    Μήνυμα να σταματήσει την αδιαλλαξία και να προσέλθει στο διάλογο με καλή πίστη, απηύθυνε προς τα Σκόπια η υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.Την ερχόμενη εβδομάδα η κ. Μπακογιάννη θα ενημερώσει τα μέλη της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τις εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

    Την προσεχή Δευτέρα και Τρίτη η υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στο Λονδίνο,όπου θα συναντηθεί με τον βρετανό ομόλογό της Ντέιβιντ Μίλιμπαντ με τον οποίο θα συζητήσουν τις διμερείς πολιτικές και οικονομικές σχέσεις,τις εξελίξεις στην ΕΕ,το Κυπριακό,την Ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας και το Κόσοβο,ενώ η ίδια θα αναπτύξει τις ελληνικές θέσεις για το θέμα της ΠΓΔΜ.

    Στο Λονδίνο θα συναντηθεί επίσης με την Οργανωτική Επιτροπή επιστροφής των Μαρμάρων του Παρθενώνα.

    Την Τετάρτη,η επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας θα επισκεφθεί το Βερολίνο,όπου θα συναντηθεί με τον γερμανό ομόλογό της Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ,με αντικείμενο τις διμερείς σχέσεις,τις εξελίξεις στην ΕΕ, στα Δ. Βαλκάνια και την ΝΑ Μεσόγειο.

    Ρουσόπουλος για την ΠΓΔΜ

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θ. Ρουσόπουλος ερωτηθείς πως απαντά η κυβέρνηση στα όσα έχει δηλώσει ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης για το θέμα της ΠΓΔΜ, δήλωσε πως ξεκινά, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, ένας νέος γύρος διαλόγου για τη γνωστή διαφορά της χώρας μας με την ΠΓΔΜ για την εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα της ονομασίας.

    Μάλιστα ανέφερε πως αυτός ο γύρος είναι ο κρισιμότερος όσων έχουν προηγηθεί απβόταν ανέκυψε το θέμα και πρόσθεσε πως είμαστε, ως χώρα και ως λαός, σε θέση μάχης και θα δώσουμε το καλύτερο εαυτό μας για να πετύχουμε καλή λύση.

    «Αυτή την ώρα ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Όλοι κρινόμαστε από τους πολίτες και την ιστορία. Οι Έλληνες αξιώνουν από όλα τα κόμματα σοβαρότητα και υπευθυνότητα και απαιτούν να βάζουμε στα εθνικά θέματα πάνω απβόλα το εθνικό συμφέρον. Η κυβέρνηση προσέρχεται στο διάλογο με σεβασμό στην ιστορία, με ρεαλισμό και ξεκάθαρες θέσεις. Η πολιτική είναι μία και ενιαία και έχει ανακοινωθεί από τις προγραμματικές δηλώσεις. Η προσπάθεια του συγκεκριμένου αρχηγού κόμματος έχει εμφανείς και αναγνωρίσιμους μικροκομματικούς στόχους και θα πέσει στο κενό. Οι χαρακτηρισμοί και οι ύβρεις που εκτοξεύει, καθώς και η αμετροεπής αλαζονεία που εκπέμπει χαρακτηρίζουν τον ίδιο», τόνισε.

    Σε ερώτηση για το ποια θεωρείται καλή λύση, ο κ. Ρουσόπουλος είπε πως η κυβέρνηση έχει μιλήσει δημόσια για το θέμα όσο πρέπει και δεν θα πει τίποτα περισσότερο.

    [02] Αρχίζει θεραπεία ο Αρχιεπίσκοπος

    Ο αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος αρχίζει σήμερα την θεραπεία, στην οποία είχε αποφασισθεί να υποβληθεί μετά την επιστροφή του στην Αθήνα αλλά είχε τελικά καθυστερήσει.

    Οπως ανακοινώθηκε από την αρχιεπισκοπή, η καθυστέρηση της θεραπείας οφείλεται σε λόγους μετεγχειρητικής αποκατάστασης.

    Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι: ?Η θεραπευτική αγωγή ως γνωστόν, συνίσταται κατ΄ αρχήν σε φάρμακα από του στόματος. Η θεραπεία αυτή θα γίνεται στην οικία του Μακαριωτάτου με την επίβλεψη των θεραπόντων ιατρών κ.κ. Σεραφείμ Ναννά, Ιωάννη Ναννά, Εμανουήλ Μάνεση, Κωνσταντίνου Γιαννατά, Αναστασίου Δημόπουλου, Χρήστου Ζούπα και Διονυσίου Βώρου?.

    [03] Νέο ρεκόρ στην τιμή του πετρελαίου

    Ξεπέρασε κάθε προηγούμενο η τιμή του αργού πετρελαίου στην αγορά της Νέας Υόρκης, όπου έκλεισε με άνοδο άνω των τεσσάρων δολαρίων ανά βαρέλι, μετά τη δημοσίευση εκτιμήσεων για μείωση των αποθεμάτων πετρελαίου στις ΗΠΑ.

    Στην αγορά Nymex το αμερικανικό αργό για παράδοση Δεκεμβρίου κέρδισε 4,15 δολάρια το βαρέλι και έκλεισε στα 94,53 δολάρια.

    Για πρώτη φορά η τιμή του αμερικανικού αργού ξεπέρασε τα 94 δολάρια το βαρέλι στη Νέα Υόρκη, όπου στη διάρκεια των συναλλαγών έφτασε μέχρι τα 94,74 δολάρια.

    Στο Λονδίνο, το πετρέλαιο τύπου Μπρεντ, για παράδοση Δεκεμβρίου έκλεισε επίσης στο υψηλότερο επίπεδο, φτάνοντας στα 90,94 δολάρια το βαρέλι.

    Η τιμή του ελαφρού αργού για συμβόλαια παράδοσης Δεκεμβρίου κατέγραφε το πρωί αύξηση κατά 1,49 δολάρια στα 96,02 δολάρια, στις αγορές της Ασίας.

    Αναλυτές αποδίδουν την εκτόξευση των τιμών στη χθεσινή ανακοίνωση του αμερικανικού υπουργείου Ενεργείας ,σύμφωνα με την οποία τα αμερικανικά αποθέματα αργού μειώθηκαν κατά 3,9 εκατομμύρια βαρέλια στα εκτιμούν 312,7 εκατομμύρια ,ενώ οι επενδυτές ανέμεναν αύξηση κατά 400.000 βαρέλια.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 1 November 2007 - 7:30:24 UTC