Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-02

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Μίνσκ της Λευκορωσίας η Αλ.Παπαρήγα
  • [02] Μιλούσε τη γλώσσα των ανθρώπων

  • [01] Στο Μίνσκ της Λευκορωσίας η Αλ.Παπαρήγα

    Στο Μίνσκ της Λευκορωσίας βρίσκεται η κ.Αλέκα Παπαρήγα, η οποία, επικεφαλής αντιπροσωπείας του κόμματος, θα εκπροσωπήσει το ΚΚΕ στην 9η Διεθνή Συνάντηση Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων, που πραγματοποιείται από σήμερα εως και τις 8 Νοεμβρίου.

    Η συνάντηση την οποία φιλοξενεί το ΚΚ Λευκορωσίας, έχει ως θέμα: «90η επέτειος της Οχτωβριανής Επανάστασης. Η επικαιρότητα και η διαχρονική αξία των ιδεών της. Οι κομμουνιστές στην πάλη κατά του ιμπεριαλισμού, για το σοσιαλισμό».

    Ήδη στη Διεθνή Συνάντηση έχουν δηλώσει συμμετοχή πάνω από 80 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα.

    Η αντιπροσωπεία σήμερα το πρωί θα μετάσχει στην θεωρητικοπρακτική Συνδιάσκεψη που διοργανώνουν η Εθνική Ακαδημία Επιστημών της Λευκορωσίας και το ΚΚ Λευκορωσίας. Το θέμα της παρέμβασης του ΚΚΕ είναι: «Οι ιστορικές προϋποθέσεις και ο χαρακτήρας της Οχτωβριανής Επανάστασης».

    Από το Σάββατο 3 Νοέμβρη έως και τη Δευτέρα το μεσημέρι η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ θα πάρει μέρος στις εργασίες της Διεθνούς Συνάντησης, όπου θα μιλήσει και η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα με θέμα τα 90χρονα της Οκτωβριανής Επανάστασης.

    Εκτός από τις συζητήσεις και την ψήφιση των ντοκουμέντων της Συνάντησης το πρόγραμμα περιλαμβάνει και απόδοση τιμής στο μνημείο του Β. Ι. Λένιν, στο Μνημείο της Μεγάλης Αντιφασιστικής Νίκης καθώς και επισκέψεις σε επιχειρήσεις.

    Οι αντιπροσωπείες των ΚΚ τη Δευτέρα το βράδυ 5 Νοέμβρη θα αναχωρήσουν για τη Μόσχα για να πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις που διοργανώνει το ΚΚ Ρωσικής Ομοσπονδίας (ΚΚΡΟ) την Τρίτη και Τετάρτη 6 και 7 Νοέμβρη.

    Εκ μέρους του ΚΚΕ θα παρευρεθεί στις εκδηλώσεις στη Μόσχα 3μελής αντιπροσωπεία της ΚΕ αποτελούμενη από τους Δημήτρη Κουτσούμπα, μέλος του ΠΓ, Μπάμπη Αγγουράκη και Ελισαίο Βαγενά, μέλη της ΚΕ.

    Η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει στις διαδηλώσεις και εκδηλώσεις που θα γίνουν στην Κόκκινη Πλατεία της Μόσχας προς τιμήν των 90 χρόνων της Οχτωβριανής Επανάστασης.

    Τέλος, το ΚΚΕ θα εκπροσωπηθεί και σε ένα ακόμα διεθνές επιστημονικό συμπόσιο που θα γίνει στη Μόσχα στις 7 και 8 Νοέμβρη με πρωτοβουλία μαρξιστών ερευνητών, το οποίο είναι αφιερωμένο στην πάλη των λαών των πρώην Σοβιετικών Δημοκρατιών ενάντια στον καπιταλισμό, για το σοσιαλισμό στις σημερινές συνθήκες.

    [02] Μιλούσε τη γλώσσα των ανθρώπων

    Η Ουάσου, ο θηλυκός χιμπατζής που είχε μάθει να χρησιμοποιεί τη νοηματική γλώσσα των ανθρώπων, πέθανε σε ηλικία 42 χρόνων, ανακοίνωσαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου Central Washington, όπου έζησε ένα μεγάλο μέρος της ζωής της.

    "Η Ουάσου υπήρξε το πρώτο ζώο που έμαθε μία ανθρώπινη γλώσσα", αναφέρεται στη βιογραφία της στην ιστοσελίδα των Φίλων της Ουάσου ((www.friendsofwashoe.org).

    Είχε διδάξει μάλιστα ό,τι είχε μάθει η ίδια και στον θετό γιό της Λούλις.

    Είναι η πρώτη φορά που ένας χιμπατζής διδάσκει μία ανθρώπνη γλώσσα σε έναν άλλο χιμπατζή, τονίζουν ακόμα οι επιστήμονες.

    Ο θάνατος της Ουάσου, το βράδυ της Τρίτης, ανακοινώθηκε από τους επιστήμονες του "Ινστιτούτου Χιμπατζής και Ανθρώπινη Επικοινωνία" ("Chimpanzee and Human Communication Institute") του πανεπιστημίου Central Washington.

    Η πλειοψηφία των θηλυκών χιμπατζήδων που βρίσκονται σε αιχμαλωσία ζουν κατά μέσον όρο 33,5 χρόνια.

    Η Ουάσου, γεννημένη στην Αφρική το 1965, υιοθετήθηκε από τους ερευνητές Αλεν και Μπεατρίς Γκάρντνερ, ερευνητές ειδικευμένους στα πρωτεύοντα θηλαστικά, οι οποίοι είχαν αρχίσει να μαθαίνουν σε χιμπατζήδες την αμερικανική νοηματική γλώσσα στο κέντρο ερευνών του πανεπιστημίου Ρίνο της Νεβάδας.

    Αρχικά η Ουάσου περνούσε τον περισσότερο καιρό της παίζοντας στον κήπο της μικρής μονοκατοικίας του ζεύγους στο Ρίνο. Στη συνέχεια όμως μεταφέρθηκε στο πανεπιστήμιο της Οκλαχόμας και τέλος στο Ινστιτούτο Χιμπατζής και Ανθρώπινη Επικοινωνία.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 2 November 2007 - 5:30:26 UTC