Visit the Philhellenic Perspective Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-07

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Η ώρα της κάλπης πλησιάζει
  • [02] Αλ. Αλαβάνος: Δεν χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη
  • [03] Αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά

  • [01] ΠΑΣΟΚ-Η ώρα της κάλπης πλησιάζει

    Συνεχίζουν τις προεκλογικές τους περιοδείες οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, ενόψει των εσωκομματικών εκλογών της 11ης Νοεμβρίου. Ο Γ.Παπανδρέου επισκέπτεται την Κρήτη, ο Ευ.Βενιζέλος θα περιοδεύσει σε Λειβαδιά, Θήβα, Λαμία και Λάρισα. Ο Κ.Σκανδαλίδης θα μιλήσει το βράδυ σε συγκέντρωση σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, στην πλατεία Καραϊσκάκη.

    Περιοδεία Γ.Παπανδρέου στην Κρήτη

    "Αλλάζουμε το ΠΑΣΟΚ για να αλλάξουμε την Ελλάδα.Το διακύβευμα των ημερών είναι η εξουσία στο λαό, στον πολίτη και στους νέους συνεταιρισμούς", τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου σε συνάντηση που είχε με αγρότες στο Στόμιο Ιεράπετρας Λασιθίου, το μεγαλύτερο κέντρο παραγωγής κηπευτικών στην Ελλάδα.

    Ο Γ. Α. Παπανδρέου, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη, είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η περιοχή από έναν νέο αγρότη, το Στάθη Κορνάρο, ο οποίος έθεσε ως πρώτο ζήτημα την ερημοποίηση που, όπως είπε, βρίσκεται προ των πυλών. Ο αγρότης έκανε λόγο για περιορισμένη ποσότητα υδάτων με αυξημένο χλώριο, το οποίο, όπως είπε, επιβαρύνει την άρδευση και ζήτησε αλλαγή νομοθετικού πλαισίου ώστε να κατασκευαστεί εργοστάσιο αφαλάτωσης, το οποίο να ενταχθεί σε συγκεκριμένο αναπτυξιακό πρόγραμμα. Επίσης έκανε λόγο για την αναγκαιότητα συμπληρωματικών έργων στο φράγμα Πραμιανών, καθώς εξ αιτίας της έλλειψής τους το 50% των όμβριων υδάτων καταλήγουν στην θάλασσα. Ο κ. Κορνάρος μιλώντας εκ μέρους των αγροτών είπε ακόμη ότι ενώ η περιοχή αποδίδει στον ΕΛΓΑ περίπου τρία εκατομύρια ευρώ το χρόνο, η ανταπόδοση είναι σχεδόν μηδενική.

    Ανταπαντώντας ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, αφού αναφέρθηκε εκ νέου στη δύσκολη περιπέτεια που, όπως είπε, περνά η Κρήτη, την οποία απέδωσε στην οπισθοδρόμηση, τόνισε ότι μόνο αν επικρατήσουν οι αξίες και απελευθερωθούν οι λαϊκές δυνάμεις και οι δυνάμεις της αγροτιάς, θα μπορέσουμε να χτυπήσουμε τα κατεστημένα και την οσπισθοδρόμηση.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ πίστωσε στην πελατειακή λογική την μη ορθολογική αξιοποίηση των χρημάτων του ΕΛΓΑ και έκανε λόγο για μηχανισμούς εξουσίας που κινούνται ενάντια στο δημόσιο συμφέρον και τόνισε ότι τα χρήματα δεν είναι κανενός παράγοντα αλλά των αγροτών. "Θέλουμε αγρότες επιστήμονες", είπε ο κ. Παπανδρέου, υπενθυμίζοντας τις σχετικές προβλέψεις του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ για σοβαρή και αξιοπρεπή σύνταξη στην "παλιά γενιά αγροτών" και ταυτόχρονα άνοιγμα του δρόμου στους νέους αγρότες.

    Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου πρόσθεσε ότι ακριβώς λόγω των πελατειακών σχέσεων η Πολιτεία αντί να χρησιμοποιεί τα προγράμματα επιμόρφωσης, ουσιαστικά τα χρησιμοποιεί ρουσφετολογικά προσλαμβάνοντας ανθρώπους των οποίων αντικείμενο δεν είναι η εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να απαξιώνονται και τα προγράμματα και η δουλειά που πρέπει να γίνει με αυτά, αλλά και οι άνθρωποι που εμπλέκονται σε αυτά.

    Επίσης ανέφερε ότι μιλάμε και για νέους συνεταιρισμούς οι οποίοι, μεταξύ άλλων, μπορεί και πρέπει να δημιουργήσουν Ανώτατη Σχολή, ένα πανεπιστήμιο των αγροτών που "θα είναι δικό σας".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η κυβέρνηση έχει μικρά πόδια και λίγο χρόνο μπροστά της, εκτίμησε ότι η κρίση στη ΝΔ θα βαθαίνει λόγω της αδιέξοδης πολιτικής της, ενώ αναφερόμενος στο ΠΑΣΟΚ είπε ότι η μακρόχρονη παραμονή μας στην εξουσία έβαλε και στο δικό μας κόμμα τον κυβερνητισμό και τον καθεστωτισμό.

    Γι΄αυτό σήμερα κάνουμε την επανάστασή μας, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας μαζική συμμετοχή στην εκλογή της 11ης Νοεμβρίου και προσθέτοντας ότι από τις 12 Νοεμβρίου και μετά, πρέπει ο λαός να εκφράζεται γνήσια μέσα από το κόμμα, μέσα από το Κίνημα, μέσα από τους νέους συνεταιρισμούς. Να ξαναφέρουμε τη γνήσια δημοκρατία. Η δεξιά αντίληψη της ΝΔ θα ανατραπεί με το αναγεννημένο ΠΑΣΟΚ",κατέληξε ο κ. Παπανδρέου.

    Επίσκεψη στη Νεάπολη Λασιθίου

    Η μάχη των αξιών που δίνουμε στο χώρο του ΠΑΣΟΚ θα κερδηθεί υπέρ του πολίτη και υπέρ της κοινωνίας, είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, επισκεπτόμενος το ΚΑΠΗ Νεάπολης Λασιθίου, στα πλαίσια της διήμερης περιοδείας του στην Κρήτη.

    Ο κ. Παπανδρέου είχε την ευκαιρία να ενημερωθεί από το δήμαρχο Νεάπολης για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος, με κυριότερο το έλλειμμα στα οικονομικά του που ανέρχεται σε 25%, ήτοι 220.000 ευρώ ετησίως, καθώς λόγω διοικητικών μεταβολών ο δήμος έχει χάσει το 1/4 της δύναμής του. Το αποτέλεσμα είναι, όπως είπε ο δήμαρχος να μην μπορούν οι εργαζόμενοι να πληρωθούν το δώρο του Χριστουγέννων και το μισθό τους.

    Από τη μεριά του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''θέλουμε να είμαστε κοντά στον αδύναμο πολίτη, πιστεύουμε στην ενεργή συμμετοχή των απομάχων της δουλειάς και όχι απομάχων της ζωής και στο δικό μας πρόγραμμα όλες οι δομές κοινωνικής πρόνοιας θα ανήκουν στην αυτοδιοίκηση.''

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι ''χρειαζόμαστε τη δύναμή σας, την κριτική σας και το αγωνιστικό πνεύμα, όπως το δείξατε και πέρσι στις κινητοποιήσεις για την παιδεία''. Και πρόσθεσε να ανοίξουμε το χώρο του ΠΑΣΟΚ, ώστε να βοηθήσετε και εσεις στην αλλαγή για να σπάσουμε τον κυβερνητισμό και τον καθεστωτισμό μέσα στο κόμμα.

    Να γίνει το ΠΑΣΟΚ χώρος ελπίδας και αλλαγής είπε ο κ. Παπανδρέου, καλώντας και πάλι σε μαζική συμμετοχή στις διαδικασίες ανάδειξης προέδρου του ΠΑΣΟΚ στις 11 Νοεμβρίου.

    Στη συνομιλία του με τους νέους ένας εξ αυτών τον ρώτησε "τί εννοείτε με τις ριζικές αλλαγές που θέλετε;" και στην αντερώτηση του κ. Παπανδρέου "εσύ τι θα ήθελες;" ο συνομιλητής του είπε ότι θα έπρεπε ορισμένα στελέχη να τεθούν στο περιθώριο με κριτήρια πολιτικά και ιδεολογικά. Επίσης, ένας άλλος φοιτητής ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, τη συμμετοχή της νεολαίας σε όλα τα όργανα του κόμματος έως και το Πολιτικό Συμβούλιο για να εισπράξει από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ την απάντηση "θα το δούμε".

    Νωρίτερα, ο κ.Παπανδρέου, φτάνοντας στο Ηράκλειο απ΄όπου ξεκίνησε η περιοδεία του, έκανε λόγο για "φαινόμενα οπισθοδρόμησης" που αντιμετωπίζει η Κρήτη, αλλά και όλη η Ελλάδα.

    "Βρισκόμαστε στην Κρήτη , το μεγάλο νησί της Δημοκρατίας που περνά μια δύσκολη στιγμή καθώς αντιμετωπίζει φαινόμενα οπισθοδρόμησης, παραγοντισμού, παρασιτισμού, προστασίας και πελατειακών συμφερόντων. Με αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τελειώνουμε και εδώ και σε όλη την Ελλάδα", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και συμπλήρωσε:

    "Δίνουμε και εμείς τη μάχη μας απέναντι στα φαινόμενα οπισθοδρόμησης, τη μάχη για ένα κόμμα αυτόνομο, ελεύθερο από εξαρτήσεις και μακριά από πελατειακά συμφέροντα , που γνήσια εκφράζει τον δημοκρατικό λαό", είπε ο κ. Παπανδρέου εκφράζοντας την βεβαιότητά του ότι "σ' αυτό τον αγώνα ο λαός της Κρήτης είναι όχι απλώς συμπαραστάτης αλλά αγωνίζεται και μάχεται δυνατά και για τις 11 Νοεμβρίου αλλά και για τις 12, για μια νέα αρχή για το ΠΑΣΟΚ και νέα ελπίδα για την Ελλάδα".

    Ο κ. Παπανδρέου επισκέφθηκε το νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου νοσηλεύεται ο 28χρονος ειδικός φρουρός, που δέχθηκε σφαίρα στο κεφάλι κατά την επιχείρηση της ΕΛΑΣ στην περιοχή των Ζωνιανών. "Ενημερώθηκα για τον άτυχο αστυνομικό και βρέθηκα εδώ για να συμπαρασταθώ στην περιπέτειά του και βεβαίως, στην περιπέτεια που περνά η οικογένειά του. Έχει ένα παιδί είκοσι ημερών. Είναι μια ανθρώπινη, δύσκολη στιγμή. Ελπίζω ότι, όλα θα πάνε καλά", δήλωσε.

    Ομιλία Ευ.Βενιζέλου στη Λιβαδειά

    "Το στοίχημα των εκλογών είναι αυτό που δημιουργεί το κλίμα έντασης. Ποτέ μέχρι σήμερα δεν καταφέρθηκα κατά εκείνων των στελεχών που από την πρώτη στιγμή είχαν άλλες επιλογές", υπογράμμισε Ευάγγελος Βενιζέλος σε δηλώσεις του στη Λιβαδειά.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος επανέλαβε ότι "το πραγματικό μήνυμα των εκλογών είναι αν το ΠΑΣΟΚ θα δημιουργήσει τις συνθήκες για ένα νικηφόρο αποτέλεσμα ή αν θα υποστεί μια στρατηγική ήττα", ενώ έκανε έκκληση προς τα μέλη και τους φίλους του Κινήματος να μετέχουν μαζικά στις εκλογές της Κυριακής.

    "Το θέμα των Ζωνιανών δεν αντιμετωπίζεται με εφ' άπαξ παρέμβαση και μάλιστα σε ζωντανή σύνδεση με την τηλεόραση", τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, χαρακτηρίζοντας τις συγκεκριμένες εξελίξεις "γνωστές και χρονίζουσες".

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος συνεχίζοντας τις περιοδείες του ενόψει των εκλογών της Κυριακής, βρέθηκε στις 11 το πρωί στο κέντρο απεξάρτησης τοξικομανών στον Ελαιώνα Θηβών.

    Σε συνάντηση που είχε στη συνέχεια με τον δήμαρχο της πόλης των Θηβών αλλά και τους εργαζόμενους στο δήμο και τις δημοτικές επιχειρήσεις συζήτησαν κυρίως τα θεσμικά και οικονομικά θέματα των ΟΤΑ ενώ λίγο αργότερα συναντήθηκε με το νομάρχη Βοιωτίας. Το θέμα της ρύπανσης του Ασωπού και τα περιβαλλοντικά προβλήματα της περιοχής όπως επίσης η έλλειψη στελεχιακού δυναμικού στην νομαρχιακή αυτοδιοίκηση μαζί με τους περιορισμένους πόρους από το 4ο ΚΠΣ ήταν τα κεντρικά θέματα της συζήτησης μεταξύ του νομάρχη Βοιωτίας και του Ευάγγελου Βενιζέλου.

    Ο Ευ. Βενιζέλος εκτίμησε ότι πρέπει να υπάρξει ενίσχυση με εθνικούς οικονομικούς πόρους στις περιοχές εκείνες που πλήττονται λόγω της μετάβασης τους στο στόχο 2, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για διοικητική και οικονομική αυτοδυναμία της αυτοδιοίκησης.

    Ο υποψήφιος Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ εκτός από τη συνάντηση που είχε με τον δήμαρχο Λειβαδιάς συναντήθηκε και με τον μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας με τον οποίο είχε ολιγόλεπτη συνομιλία.

    Ο Ευάγγελος Βενιζέλος το απόγευμα θα έχει συνάντηση με τη νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στη Λαμία και λίγο αργότερα θα μιλήσει σε ανοιχτή συγκέντρωση στελεχών του Κινήματος στο Εργατικό Κέντρο της Λαμίας.

    [02] Αλ. Αλαβάνος: Δεν χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη

    Σε καλό και φιλικό κλίμα ολοκληρώθηκαν οι συναντήσεις του Προέδρου του ΣΥΝ Αλέκου Αλαβάνου με την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της ΠΓΔΜ.

    Ο Αλέκος Αλαβάνος συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρουέφσκι -παρουσία και του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Μιλόσοσκι - τον Πρόεδρο της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, τον αντιπρόεδρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης "Σοσιαλδημοκρατική Ένωση" Ίγκορ Ιβάνοφσκι, την πρώην υπουργό των Εξωτερικών Ίλινκα Μίτρεβα και τον πρόεδρο του συγκυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Λιούμπισα Ιβάνοφ-Τζίνκο.

    Στις συναντήσεις εξετάστηκαν η προώθηση των διμερών σχέσεων, τα θέματα της περιοχής και το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.

    Μετά το πέρας των συναντήσεών του, ο Πρόεδρος του ΣΥΝ ανέφερε ότι σκοπός αυτών των επαφών ήταν να υπογραμμισθεί η ανάγκη ενός ευρύτερου διαλόγου για να οδηγηθούμε στην επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας.

    Επίσης τόνισε ότι οι διαφωνίες και οι διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν δεν πρέπει να αποτελούν εμπόδιο για να συζητούν οι δύο πλευρές.

    «Νομίζουμε ότι όλες οι επαφές μεταξύ κομμάτων, κοινωνικών οργανισμών και τοπικών κοινωνιών βοηθούν στη δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης ώστε να βρίσκονται λύσεις. Δεν χρειάζεται να ορθώνουμε τείχη που μας χωρίζουν, αλλά να στήνονται γέφυρες στο μέσο των οποίων μπορούν να συναντηθούν οι δύο πλευρές», δήλωσε.

    Από την πλευρά του ο Υπουργός των Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι σημείωσε ότι πρέπει να καταλαγιάσουν τα συναισθήματα και να υπάρξει περισσότερος ρεαλισμός έτσι ώστε οι δύο χώρες να εργαστούν φιλικά και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που υπάρχουν.

    Υπογράμμισε ότι η Ελλάδα είναι ο πρώτος και άμεσος γείτονας της χώρας του, η οποία περιμένει βοήθεια από αυτήν για να επιτύχει αυτό που πέτυχε η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες, δηλαδή την ένταξή της στους ευρωατλαντικούς θεσμούς.

    Στο πλαίσιο αυτό ο Αντόνιο Μιλόσοσκι απευθύνθηκε στα ελληνικά, λέγοντας «κάνε καλό για να δεις καλό» και πρόσθεσε ότι συναντήσεις, όπως οι σημερινές, βοηθούν στην ανάπτυξη κλίματος αλληλοκατανόησης.

    Ο Πρόεδρος του ΣΥΝ συνεχάρη τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ για το γεγονός ότι η σύζυγός του έφερε χθες στον κόσμο ένα υγιέστατο κοριτσάκι.

    Και από την πλευρά του ο Νίκολα Γκρουέφσκι ευχαρίστησε και ανταπέδωσε προσφέροντας στον Αλέκο Αλαβάνο παραδοσιακό έδεσμα της χώρας.

    [03] Αστυνομική επιχείρηση στα Ζωνιανά

    Πάνω από 25 προσαγωγές υπόπτων για έκνομες ενέργειες και κατοχή όπλων, πυρομαχικών και μικροποσοτήτων ναρκωτικών ουσιών έχουν πραγματοποιήσει από το πρωί οι άνδρες της ΕΛΑΣ, των ΤΑΕ και της ΕΙΔΑΣΥΔΕ, οι οποίοι διενεργούν προγραμματισμένες έρευνες στο χωριό Ζωνιανά του Ορεινού Μυλοποτάμου.

    Με τη συμμετοχή αστυνομικών σκύλων, δύο ελικοπτέρων της Ελληνικής Αστυνομίας και την περιφρούρηση ανδρών των ειδικών σωμάτων της ΕΛΑΣ που βρίσκονται ακροβολισμένοι στις γύρω από τα Ζωνιανά πλαγιές και παρυφές του Ψηλορείτη, οι έλεγχοι ξεκίνησαν στις 7.10 το πρωί με συντονισμό του Αρχηγού της ΕΛΑΣ στρατηγού Δημοσχάκη και του Επιθεωρητή Νοτίου Ελλάδος υποστράτηγου Δρακόπουλου.

    Με επίσημη ανακοίνωση της αστυνομίας ζητήθηκε η απομάκρυνση των δημοσιογράφων και των τηλεοπτικών συνεργείων ώστε, όπως τονίστηκε, να μην εμποδίζεται το έργο των εκεί δυνάμεων και των ελέγχων, οι οποίοι γίνονται σε κλίμα ηρεμίας. "Παρακαλούμε και προσδοκούμε στη συνεργασία και κατανόηση των ΜΜΕ και των εκπροσώπων τους κατά τη διάρκεια της επιχείρησης" αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Ελάχιστοι άνδρες βρίσκονται στα καφενεία του χωριού, ενώ οι περισσότεροι προτίμησαν να παραμείνουν στα σπίτια τους. Οι είσοδοι του χωριού ελέγχονται απόλυτα και τίποτα δεν περνάει - όχημα, γεωργικά μηχανήματα, πολίτες - που να μην ελεγχθεί.

    Το πρωί μικρή ένταση δημιουργήθηκε όταν έγινε έλεγχος στο αυτοκίνητο ενός κατοίκου που πήγαινε το παιδί του στο σχολείο, όμως μετά και τις απαραίτητες εξηγήσεις τα πνεύματα ηρέμησαν. Αρχικά οι έρευνες επικεντρώθηκαν σε τρία σπίτια που είχαν σχέση με το νεαρό που συνελήφθη για υπόθεση ναρκωτικών στο Ηράκλειο την προηγούμενη Παρασκευή. Ακολούθησαν έρευνες σε κτηνοτροφικές μονάδες, αποθήκες, σπίτια και καταστήματα όπου βρέθηκαν μικροποσότητες ναρκωτικών. Τα όπλα και πυρομαχικά - ποσότητα μέχρι στιγμής άγνωστη - που βρέθηκαν έχουν κατασχεθεί, ενώ οι έρευνες συνεχίζονται και για φυτείες στην ευρύτερη περιοχή του ορεινού Μυλοποτάμου από τους 130 και πλέον άνδρες της ΕΛΑΣ και των ειδικών σωμάτων.

    Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Θόδωρος Ρουσόπουλος αναφερόμενος στην επιχείρηση, δήλωσε πως έχουμε να κάνουμε με μια πραγματικότητα που η Πολιτεία αντιμετωπίζει με τα συγκροτημένα όργανά της, δηλαδή της Ελληνική Αστυνομία.

    Σε ό,τι αφορά την παρουσία των δημοσιογράφων και των τηλεοράσεων ο εκπρόσωπος σημείωσε πως έχουμε Δημοκρατία και κανείς δεν μπορεί να τους αναγκάσει να προσέλθουν ή όχι για να καλύψουν ή όχι ένα γεγονός σε μία περιοχή.

    «Σας επέβαλε κανείς να έρθετε εδώ πλην της δουλειάς σας; Γιατί τα παρουσιάζετε ωσάν να έχει επιβάλει η Πολιτεία στα κανάλια να πάνε; Δεν πήγαν ελεύθερα οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι; Περιγράφετε μία υπόθεση με λανθασμένο τρόπο»,συμπλήρωσε απαντώντας στον ερωτήσαντα δημοσιογράφο.

    Επεσήμανε, επιπλέον, ότι η αστυνομία έχει δώσει οδηγίες και συστάσεις στους δημοσιογράφους και πως ο ίδιος δεν κατακρίνει κανέναν δημοσιογράφο που τυχόν ξεφεύγει από τον κανόνα, αναφέροντας ως παράδειγμα ότι και τον ίδιο κανείς δεν τον πίεσε ως δημοσιογράφο να πάει στην Βοσνία όπου πήγε δύο φορές.

    Ο Θ. Ρουσόπουλος ανέφερε πως για τα της επιχείρησης θα κάνει ανακοινώσεις η Αστυνομία όταν πρέπει, ενώ σε ερώτηση για τους λόγους που έγινε η επιχείρηση μετά από δύο 24ώρα κι έτσι οι τυχόν παράνομοι θα μπορούσαν να ξεφύγουν, απάντησε λέγοντας πως έχουν ήδη γίνει αρκετές προσαγωγές και πως από την περασμένη εβδομάδα συνελήφθη κάποιος, που φέρεται ως επικεφαλής ομάδας εκνόμων.

    Αναφερόμενος, μετά από σχετική ερώτηση, στην πρώτη επιχείρηση της Αστυνομίας, δήλωσε πως συνελήφθη ο φερόμενος ως επικεφαλής ομάδας έκνομων και πως οι επιχειρήσεις που ξεκίνησαν χθες θα συνεχιστούν και έχουν ήδη αποτελέσματα, καθώς έχουν γίνει πάνω από 10 προσαγωγές.

    Κληθείς να κρίνει αν ήταν επιτυχημένη ή αποτυχημένη η επιχείρηση της αστυνομίας με τα τρία θύματα, απάντησε πως δεν θα κάνει χαρακτηρισμούς για επιχειρήσεις της ΕΛΑΣ και σημείωσε πως το σημαντικό είναι ότι βρίσκεται εκεί η Αστυνομία και προσπαθεί να δώσει λύση σε ένα χρόνιο πρόβλημα.

    Όσο για τη μεθοδολογία που ακολουθήθηκε δήλωσε πως αν υπάρχει δημοσιογράφος που γνωρίζει για μεθοδολογία αστυνομικών επιχειρήσεων, ο ίδιος την αγνοεί και δεν θέλει να τη γνωρίσει.

    Σε ερώτηση αν μετάνιωσε η κυβέρνηση για την εξαίρεση των Ζωνιανών από τον "Καποδίστρια 1", αλλά και για τις σχετικές δηλώσεις του κ. Ν. Κακλάμανη, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι ο Δήμαρχος Αθηναίων έκανε γενική αναφορά και ο ίδιος δεν διερμηνεύει της δηλώσεις του. Ακολούθως δε αναφέρθηκε στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Π. Παυλόπουλου για το τι συνέβαινε επί χρόνια στα Ζωνιανά που ήταν περιοχή εκτός Καποδίστρια.

    «Επί σειρά ετών δεν υπήρχε συγκροτημένη διοίκηση στην περιοχή εκ των προβλημάτων που είχαν προκύψει από τον "Καποδίστρια 1". Οι κάτοικοι δεν πήγαιναν να ψηφίσουν. Ήταν προβλήματα που έβγαζαν εκτός Πολιτείας - καλώς ή κακώς, ο καθένας έχει την άποψή του - ένα συγκεκριμένο χωριό. Δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει ένα ολόκληρο χωριό για έκνομες πράξεις ορισμένων», τόνισε.

    Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση ενέδωσε σε εκβιασμούς ή πιέσεις τον κατοίκων για το νόμο Καποδίστρια, απάντησε πως η λέξη «εκβιασμός» είναι βαριά και συμπλήρωσε πως «θα μπορούσε κανείς από αριστερή λογική να κατηγορήσει κάποιον που διεκδικεί ως εκβιαστή».

    Επιπρόσθετα δήλωσε πως γνωρίζουμε πολύ καλά το πως έγινε ο "Καποδίστριας 1" και ότι υπήρξαν περιπτώσεις όπου οι αντιδράσεις κάποιων κοινοτήτων εδράζονταν μάλλον σε λογικά αιτήματα και τότε η ΝΔ, ως αντιπολίτευση, είχε πει ότι θα φροντίσει να το λύσει και αυτό έπραξε.

    Ερωτηθείς για τις καταγγελίες περί πολιτικής προστασίας, ο εκπρόσωπος είπε πως απορρίπτει τυχόν τέτοιες υπόνοιες.

    «Δεν θεωρώ ότι υπάρχει βουλευτής του ελληνικού κοινοβουλίου που κάνει αυτά που είπατε αναφερόμενος σε καταγγελίες», τόνισε, προσθέτοντας πως δεν θεωρεί σοβαρή αυτή την προσέγγιση, ενώ στη συνέχεια ρωτήθηκε αν θα γίνει έρευνα και προς αυτή την κατεύθυνση. Και απάντησε πως έκανε πολιτική δήλωση, απορρίπτοντας οποιαδήποτε πολιτική διασύνδεση και πιστεύοντας ότι δεν υπάρχει καμία διασύνδεση με κανέναν ο οποίος είναι πολιτικά δρων σε οποιοδήποτε κόμμα του κοινοβουλίου. Πρόσθεσε δε ότι η αστυνομία κάνει έρευνα και θα περιμένω τα αποτελέσματά της.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του πρώην υπουργού Χρ. Μαρκογιαννάκη σε ραδιοσταθμό περί μελών της Αστυνομίας που γνωρίζουν ποιοι κινούν τα νήματα στα Ζωνιανά, απάντησε πως δεν ξέρει επακριβώς την καταγγελία και πρόσθεσε πως «αν είναι έτσι, έχει μεγάλο ενδιαφέρον, γιατί ήταν υφυπουργός Δημόσιας Τάξης και θα δώσει στοιχεία στον υπουργό κ. Παυλόπουλο».

    Σε ερώτηση ποιο θα είναι το επόμενο βήμα και αν θα εγκατασταθεί μόνιμα αστυνομική δύναμη στα Ζωνιανά είπε ότι δεν το ξέρει.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Γιώργου Α. Παπανδρέου για αυτή την περιοχή, είπε πως δεν τις γνωρίζει και πως θα ήταν αδόκιμο να σχολιάσει κάτι που δεν έχει διαβάσει επακριβώς, για να μην δημιουργηθούν εντυπώσεις, «γιατί αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει επίθεση σε μια ολόκληρη περιοχή».

    Τόνισε ότι δεν νομίζει πως έχει γίνει από πολιτικό αρχηγό επίθεση σε ολόκληρη περιοχή και αναρωτήθηκε αν ο κ. Γ. Παπανδρέου εννοεί ότι γίνονται αυτά μόνο τα τελευταία 3,5 χρόνια, ενώ πριν δεν υπήρχε τίποτα.

    Σε ερώτηση αν οι κ.κ.Δημοσχάκης και Βιττοράκης απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του υπουργού απάντησε: «Για να είναι στις θέσεις τους...».-

    Χθες, ο υπουργός Εσωτερικών Προκόπης Παυλόπουλος τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει την πολιτική βούληση να λάβει τα όποια μέτρα δεν ελήφθησαν όλα αυτά τα χρόνια, προκειμένου να επιβληθούν ο νόμος και η τάξη.

    Για "φαινόμενα οπισθοδρόμησης, παραγοντισμού, παρασιτισμού, προστασίας και πελατειακών συμφερόντων", έκανε λόγο ο Γιώργος Παπανδρέου σχετικά με τα επεισόδια στα Ζωνιανά. "Με αυτά τα φαινόμενα πρέπει να τελειώνουμε και εδώ και σε όλη την Ελλάδα", τόνισε. Στο μεταξύ, εικοσιπέντε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατέθεσαν ερώτηση στη Βουλή για τα γεγονότα.

    Η γγ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα είπε ότι πρόκειται για φαινόμενο που υπάρχει εδώ και πολλά χρόνια, που είχε τη στήριξη, την κάλυψη και τη συγκάλυψη από τοπικές, πολιτικές και αστυνομικές αρχές, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι τα Ζωνιανά είναι μια μικρή κοινωνία, δεν είναι Μανχάταν.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος κατήγγειλε ότι η πολιτική επιλογή των κυβερνήσεων μέχρι σήμερα ήταν είτε η ανοχή είτε η κάλυψη και προστασία τέτοιων φαινομένων ανομίας για λόγους μικροπολιτικής σκοπιμότητας και ψηφοθηρίας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 7 November 2007 - 15:30:49 UTC