Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Υλοποιούμε την στρατηγική που έχει θετικά αποτελέσματα"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Υλοποιούμε την στρατηγική που έχει θετικά αποτελέσματα"

    Συνεργασία διάρκειας μίας ώρας με τον υπουργό Πολιτισμού κ. Μιχάλη Λιάπη είχε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής στο Μέγαρο Μαξίμου. Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Λιάπης σε δηλώσεις του είπε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τη διαδικασία μεταφοράς αρχαιοτήτων στο Νέο Μουσείο Ακρόπολης -κάτι για το οποίο, όπως είπε, έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον ο κ.Καραμανλής- και συμπλήρωσε ότι ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Νέο Μουσείο στα μέσα Δεκεμβρίου.

    Τον ενημέρωσε επίσης για το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της αρχαιοκαπηλίας, το οποίο θα είναι έτοιμο στο αμέσως προσεχές διάστημα, καθώς επίσης και για το νομοσχέδιο για την καταπολέμηση της βίας στα γήπεδα, προκειμένου να ολοκληρωθεί το θεσμικό οπλοστάσιο της πολιτείας απέναντι στη βία των γηπέδων, όπως είπε ο κ. Λιάπης.

    Έθεσε επίσης και το θέμα των οικονομικών πόρων του υπουργείου Πολιτισμού. "Πολιτισμός χωρίς λεφτά δεν γίνεται", είπε ο κ. Λιάπης και τόνισε ότι ο πρωθυπουργός τον διαβεβαίωσε πως θεωρεί πρώτη προτεραιότητα τον πολιτισμό και την προσπάθεια περαιτέρω οικονομικής του ενίσχυσης.

    Τον διαβεβαίωσε ότι θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια για την εξεύρεση πόρων για τον πολιτισμό, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Λιάπης είναι εξαγώγιμο προϊόν, από το οποίο η Ελλάδα μπορεί να αποκομίσει πολλά οφέλη.

    Επισήμανε ,ακόμη, ότι είχε ενημερώσει και τον κ. Αλογοσκούφη στην πρόσφατη συνάντησή τους για την ανάγκη οικονομικής ενίσχυσης του υπουργείου Πολιτισμού, ενώ τόνισε ότι δεν κάνει κανένα παράπονο για τον υπουργό Οικονομίας , οι σχέσεις του με τον οποίο είναι άριστες, ενώ αναγνωρίζει,τις δυσκολίες που υπάρχουν στην οικονομία.

    Ο κ. Λιάπης αναφερόμενος στον εκλογικό νόμο είπε ότι ο ελληνικός λαός θέλει σταθερές κυβερνήσεις, με ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Ο λαός δεν θέλει περιπέτειες. Θέλει αποτελεσματικές κυβερνήσεις να παράγουν έργο, είπε ο κ. Λιάπης και ερωτώμενος αν προτιμά το γερμανικό εκλογικό σύστημα, είπε ότι προτιμά το ελληνικό.

    Συνεργασία του πρωθυπουργού με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης

    Για θέματα του αγροτικού τομέα και για την ολοκλήρωση της μελέτης για την ανασύσταση και αγροτική ανάπτυξη των πυρόπληκτων περιοχών, ενημέρωσε τον κ.Κ.Καραμανλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ.Αλ.Κοντός.

    Είναι μια μελέτη που έγινε, όπως είπε ο υπουργός, από 150 ειδικούς επιστήμονες υπό την εποπτεία του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και της Γεωργικής Σχολής Αθηνών, έχει κοστολογημένες δράσεις, καλύπτει όλους τους πυρόπληκτους νομούς και όλες τις αγροτικές δραστηριότητες.

    Πρόκειται για ένα εργαλείο που θα στηρίξει την αγροτική ανάπτυξη στους πυρόπληκτους νομούς, ανέφερε ο κ.Κοντός, τονίζοντας ότι ξεκινά αμέσως διαβουλεύσεις με τους εκπροσώπους των τοπικών φορέων για την εφαρμογή της.

    Τέλος, ο κ. Κοντός αναφέρθηκε στην απόφαση του κ. Κιλτίδη σχετικά με την επανέναρξη της θήρας, και είπε ότι το κυνήγι επιτρέπεται σε μη πυρόπληκτες περιοχές.

    Χαιρετισμός του πρωθυπουργού στην απονομή των βραβείων επιχειρηματικότητας "Κούρος 2007"

    Απονεμήθηκαν από τον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή, τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη και τον υπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Φώλια, τα Βραβεία Επιχειρηματικότητας "Κούρος 2007" σε ειδική εκδήλωση που διοργάνωσε για 13η συνεχή χρονιά η Λέσχη Επιχειρηματικότητας σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Τα φετινά Βραβεία Επιχειρηματικότητας "Κούρος 2007" απονεμήθηκαν στους παρακάτω:

    - Βραβείο Ανάπτυξης & Καινοτομίας: Ιωάννης Στρούτσης - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Ηλεκτρονική Αθηνών ΑΕΕ.

    - Βραβείο Επίδοσης στο Διεθνή Οικονομικό Στίβο: Χαρίλαος Καββαδίας - Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρίας Mega Plast ΑΕ.

    - Βραβείο Κοινωνικής Προσφοράς: Λάζαρος Εφραίμογλου - Πρόεδρος του Ιδρύματος Μείζονος Ελληνισμού.

    Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής επισήμανε ότι: "Μέσα σε ένα δύσκολο διεθνές επιχειρηματικό περιβάλλον, όπως αυτό διαμορφώνεται από τις ιδιαίτερα υψηλές τιμές του πετρελαίου, η ανάδειξη ελληνικών επιχειρήσεων που αριστεύουν στις επιδόσεις τους τόσο στην οικονομική ανάπτυξη όσο και στην κοινωνική προσφορά είναι ένας καλός λόγος να είμαστε αισιόδοξοι. Είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα έχει και παρόν και μέλλον. Το έδαφος είναι γόνιμο. Αυτό που χρειάζεται είναι συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, συντονισμός δράσεων, πολιτικές με το βλέμμα στραμμένο στο αύριο".

    Η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, συνεχίζει να υλοποιεί τη στρατηγική εκείνη που αποδεδειγμένα έχει θετικά, μετρήσιμα αποτελέσματα για την οικονομία, την ανάπτυξη, την κοινωνική συνοχή.

    -Το νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής που οδηγεί σταθερά στην εξυγίανση των δημοσιονομικών μεγεθών με ταυτόχρονη επίτευξη σταθερά υψηλών αριθμών ανάπτυξης, δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και μείωση της ανεργίας.

    - Τη νέα αναπτυξιακή πολιτική που δίνει κίνητρα εξωστρεφούς δράσης στην υγιή επιχειρηματικότητα.

    - Τη νέα δυναμική οικονομική διπλωματία που μεταμορφώνει την Ελλάδα σε διεθνές ενεργειακό και διαμετακομιστικό κέντρο.

    - Συνεχίζεται η βαθιά μεταρρύθμιση στην παιδεία με στόχο την απελευθέρωση όλων των δημιουργικών δυνάμεων των νέων. Τον εφοδιασμό τους με τα αναγκαία εργαλεία που θα τους επιτρέψουν να ανταγωνιστούν επί ίσοις όροις τους ευρωπαίους συναδέλφους τους.

    "Σταθερά ισχυρή και βιώσιμη ανάπτυξη - αξιοποίηση κάθε συγκριτικού πλεονεκτήματος που διαθέτουμε - δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας: αυτό είναι το τρίπτυχο πάνω στο οποίο κινούμαστε. Αυτός είναι ο στόχος, η πρόκληση που καλούμαστε να κερδίσουμε διαμορφώνοντας μια ευρεία κοινωνική συμμαχία ενάντια στο λίγο και στο μέτριο". επισήμανε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής.

    Συνέντευξη υπουργού Μεταφορών Κ.Χατζηδάκη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Στόχος της κυβέρνησης είναι να παραμείνει ζωντανή η Ολυμπιακή και μετά την επίλυση των προβλημάτων με την ΕΕ να μπορεί να πωληθεί, τονίζει σε αποκλειστική συνέντευξή του στο ΑΠΕ ο υπουργός Μεταφορών και Επικοινωνιών κ. Κωστής Χατζηδάκης. Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις ο υπουργός σημειώνει ότι δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον περαιτέρω μετοχοποίηση του ΟΤΕ, προαναγγέλλει ότι θα υπάρξει ανταγωνισμός στους σιδηροδρόμους, μετά το διαχωρισμό υποδομής-λειτουργίας, που επιτάσσει η ΕΕ, ενώ μα αφορμή τα κρούσματα πυρκαγιών σε λεωφορεία της ΕΘΕΛ διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα μέτρα για ενίσχυση της ασφάλεια στα ΜΜΜ.

    Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

    ΕΡ:Κύριε υπουργέ η πρώτη ερώτηση αφορά την Ολυμπιακή, μια εταιρία, η οποία για περισσότερο από μια δεκαετία σέρνει μαζί της αμαρτίες πολλών. Είχατε πρόσφατα κάποιες επαφές στους κόλπους της ΕΕ. Τα αποτελέσματα, μάλλον δεν ήταν και τόσο αισιόδοξα. Τι σκέπτεται να κάνει η κυβέρνηση και σε τι βάθος χρόνου.

    ΑΠ:Θέλουμε η Ολυμπιακή να παραμείνει ζωντανή και να μπορέσει να αποκρατικοποιηθεί. Από εκεί και πέρα, είναι προφανές, ότι για να γίνει η εταιρεία ελκυστική πρέπει να ελευθερωθεί από τα οικονομικά βάρη που την ακολουθούν εδώ και πολλά χρόνια. Βρισκόμαστε σε διάλογο με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να εξαλειφθούν ορισμένα ερωτηματικά που έχει η Επιτροπή σχετικά με τις πρόσφατες αποφάσεις του Διαιτητικού Δικαστηρίου, οι οποίες επιδικάζουν στο Ελληνικό Δημόσιο ένα μεγάλο ποσό ως οφειλές του προς την Ολυμπιακή. Αν το πετύχουμε αυτό, τότε η πώληση της Ολυμπιακής θα είναι πιο εύκολη. Είναι μια δύσκολη διαπραγμάτευση αλλά δεν το βάζουμε κάτω.

    ΕΡ:Τις τελευταίες εβδομάδες κυκλοφορούν κάποια σενάρια για εφαρμογή μιας επιθετικής πολιτικής περαιτέρω αποκρατικοποίησης του ΟΤΕ. Σκέπτεται η κυβέρνηση να παραχωρήσει και άλλο ποσοστό σε ιδιώτες, ή να συνάψει συμφωνία με κάποιο μεγάλο στρατηγικό επενδυτή.

    ΑΠ:Ο ΟΤΕ έχει κάνει πραγματικά πολύ σημαντικά βήματα τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω πως σε μια απελευθερωμένη και ιδιαίτερα δυναμική αγορά τηλεπικοινωνιών, όπως αυτή που αναπτύσσεται στη χώρα μας, υπάρχει χώρος τόσο για τον ΟΤΕ όσο και για άλλους ποιοτικούς εναλλακτικούς παρόχους. Εκείνο που χρειάζεται είναι να συνεχίσει την αναπτυξιακή του πορεία ο οργανισμός και μάλιστα να εντείνει το βηματισμό του, σύμφωνα πάντοτε με τους κανόνες του εθνικού και κοινοτικού δικαίου. Θέλω εδώ να επαναλάβω αυτό που έχει ήδη σημειώσει ο κ. Αλογοσκούφης, ότι δηλαδή δεν προβλέπεται στο ορατό μέλλον μια νέα μετοχοποίηση του οργανισμού.

    ΕΡ:Στις επαφές που ξεκινήσατε μόλις αναλάβατε τα καθήκοντά σας, με τους εποπτευόμενους από το ΥΜΕ Οργανισμούς, αφήσατε τελευταίο τον ΟΣΕ. Είναι στις προθέσεις σας να δώσετε ένα τμήμα του Οργανισμού στην ιδιωτική πρωτοβουλία, στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των σιδηροδρόμων, όπως επιτάσσει η ΕΕ. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε ώστε να προετοιμάσετε τον ΟΣΕ για το νέο αυτό Ευρωπαϊκό τοπίο που θα δημιουργηθεί σε λίγα χρόνια.

    ΑΠ:Έχουν γίνει χωρίς αμφιβολία προσπάθειες για τον εκσυγχρονισμό του ΟΣΕ. Ωστόσο, ο ΟΣΕ διαχρονικά ήταν και παραμένει ένας όμιλος εταιριών με πολλά και μεγάλα προβλήματα. Με τα προβλήματα αυτά θέλω να ασχοληθώ με προσοχή. Με βάση, ασφαλώς, τους κανόνες του Κοινοτικού Δικαίου, οι οποίοι επιτάσσουν το διαχωρισμό της λειτουργίας από την υποδομή. Με άλλα λόγια, το δημόσιο θα είναι υπεύθυνο για την υποδομή αλλά στο τμήμα της λειτουργίας, της παροχής δηλαδή υπηρεσιών, θα υπάρχει ανταγωνισμός. Ήδη έχουν ληφθεί μέτρα για τη συμμόρφωση προς το Κοινοτικό Δίκαιο. Την εφαρμογή αυτών των μέτρων παρακολουθούμε και θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό, έτσι ώστε να έχουμε σύγχρονες και ασφαλείς υποδομές, να εκσυγχρονιστεί ακόμα παραπέρα το δίκτυο του ΟΣΕ για πιο γρήγορες μετακινήσεις, αλλά και να παρέχονται ποιοτικές υπηρεσίες στους πελάτες της ΤΡΑΙΝΟΣΕ. Όπως ξεκαθάρισα και στο συνέδριο των σιδηροδρομικών όλα αυτά θέλω να γίνουν με σεβασμό στα χρήματα των φορολογουμένων και στους κανόνες της διαφάνειας.

    ΕΡ:Με αφορμή την πρόσφατη πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σε λεωφορείο της ΕΘΕΛ, δώσατε εντολή να γίνει έλεγχος σε όλη την «παρτίδα» των οχημάτων που παρελήφθησαν το 2000-2001. Ο έλεγχος αυτός θα επεκταθεί σε όλο το στόλο της ΕΘΕΛ; Επίσης οι συνδικαλιστές καταγγέλλουν ότι οι πυρκαγιές οφείλονται και σε ανταλλακτικά «μαϊμού». Θα κάνετε έρευνα για το θέμα;

    ΑΠ:Μετά το ατυχές συμβάν έδωσα εντολή να προχωρήσουμε άμεσα σε τρείς βασικές ενέργειες. Μια πρώτη διεξαγωγή έρευνας από την ΕΘΕΛ για τις συνθήκες του ατυχήματος. Ενδελεχή έλεγχο των συνθηκών του ατυχήματος από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες και έκτακτο έλεγχο όλων των λεωφορείων της ΕΘΕΛ. Ήδη, λοιπόν, από τις 4/11 έως σήμερα πραγματοποιείται ένας εστιασμένος έλεγχος σε όλο το στόλο. Όσον αφορά τα ανταλλακτικά, η ΕΘΕΛ, εδώ και χρόνια, έχει κωδικοποιήσει τα ανταλλακτικά της, τηρώντας τις προδιαγραφές τόσο του εθνικού όσο και του κοινοτικού δικαίου. Δεν θέλω και δεν πρέπει το περιστατικό αυτό να σταθεί αφορμή να πάψουμε να εμπιστευόμαστε τα ΜΜΜ. Προβαίνουμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να ενισχύσουμε την ασφάλειά μας. Γιατί καλά ΜΜΜ σημαίνει ασφαλή ΜΜΜ.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 November 2007 - 11:30:25 UTC