Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-15

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: Όχι στην ενοποίηση των Ταμείων

  • [01] Αλ. Παπαρήγα: Όχι στην ενοποίηση των Ταμείων

    «Με την ενοποίηση των Ταμείων θέλουν να γκρεμίσουν τις όποιες κατακτήσεις είχαν οι εργαζόμενοι και είχαν διατηρηθεί τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για μια εξίσωση των εργαζομένων προς τα κάτω και όχι μια εξίσωση των κατακτήσεων και των δικαιωμάτων των εργαζομένων προς τα πάνω», δήλωσε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, κατά τη δεύτερη μέρα της περιοδείας της στο νομό Κοζάνης.

    Σε ότι αφορά το ζήτημα του εκλογικού νόμου, επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ υπέρ της απλής αναλογικής, αλλά σημείωσε πως δεν αρκεί μόνο η απλή αναλογική. «Χρειάζεται και οι εργαζόμενοι να εγκαταλείψουν τα δύο μεγάλα κόμματα», είπε χαρακτηριστικά.

    Σε ομιλίες της στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα, η γγ του ΚΚΕ τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για την προστασία του περιβάλλοντος και των κατοίκων των οικισμών που βρίσκονται υπό μετεγκατάσταση, χωρίς να χαθούν θέσεις εργασίας από τη ΔΕΗ. Χαρακτήρισε «κοροϊδία» τις μετεγκαταστάσεις οικισμών, έτσι όπως γίνονται σήμερα.

    Η κ. Παπαρήγα είπε ότι το ΚΚΕ θα «πολεμήσει» τον «Καποδίστρια 2», διότι, όπως παρατήρησε, έρχεται να φέρει ένα μεγάλο χτύπημα στις διεκδικήσεις για κοινωνική πολιτική.

    Συνέντευξη Σπύρου Χαλβατζή στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

    Την πάγια θέση του ΚΚΕ για την απλή αναλογική επαναφέρει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Σπύρος Χαλβατζής, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση για τον εκλογικό νόμο και δηλώνει κατηγορηματικά ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει κάθε άλλη πρόταση.

    Η συνέντευξη του Σπύρου Χαλβατζή στο ΑΠΕ - ΜΠΕ έχει ως εξής:

    ΕΡ: Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις η κυβέρνηση ετοιμάζεται να παρουσιάσει τις προτάσεις της για την αλλαγή του εκλογικού νόμου που θα έχει ως κύριο χαρακτηριστικό την πριμοδότηση του πρώτου κόμματος. Ποια είναι η δική σας αντίδραση;

    ΑΠ: Υποστηρίζουμε, επιμένουμε στην ψήφιση της απλής αναλογικής. Όχι, βέβαια,ότι είναι πανάκεια για τη λύση όλων των εργατικών, λαϊκών προβλημάτων. Η απλή αναλογική αποτυπώνει την πραγματικότητα της ψήφου. Είναι το μόνο δίκαιο σύστημα. Καθιερώνει την ισοτιμία της ψήφου, ανταποκρίνεται στις αρχές της αντιπροσωπευτικότητας.Ανατρέπει τη φιλολογία της χαμένης ψήφου. Ωστόσο όλες οι αστικές κυβερνήσεις ψηφίζουν τέτοιους εκλογικούς νόμους ώστε να λεηλατούν την ψήφο των εργαζομένων. Αμέσως μετά τις εκλογές, της 16ης Σεπτεμβρίου, η κυβέρνηση της ΝΔ προετοιμάζεται να καταθέσει σχέδιο νόμου, για την αλλαγή του αντιλαϊκού υπάρχοντος, προς το χειρότερο για μια νέα ληστεία της ψήφου των μικρότερων κομμάτων. Όχι μόνο θα καταψηφίσουμε, αλλά θα ζητήσουμε από το μαζικό κίνημα να καταδικάσει αυτή την επιλογή της κυβέρνησης και κυρίως οι εργαζόμενοι θα βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα από τη στάση της ΝΔ και γενικότερα των αστικών κομμάτων, για τη στάση τους στους εκλογικούς νόμους.

    ΕΡ: Ο Γ. Παπανδρέου έχει δεσμευθεί ότι θα συγκρουστεί με συμφέροντα. Μετά την επανεκλογή του πιστεύετε ότι το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αλλάξει το πολιτικό σκηνικό;

    ΑΠ: Δεν ξεκαθάρισε με ποια συμφέροντα θα συγκρουστεί. Σίγουρα πάντως θα συνεχίσει να συγκρούεται με αυτά των εργαζομένων, αφού η πολιτική του ΠΑΣΟΚ είναι υποταγμένη στα συμφέροντα του κεφαλαίου. Άλλωστε στο διάστημα που πέρασε από τις εκλογές μέχρι την επανεκλογή του κ. Παπανδρέου στην προεδρεία του ΠΑΣΟΚ δεν ακούσαμε καμιά θέση, καμιά πρόταση για αλλαγή πολιτικής από κανέναν, από τους διεκδικητές της ηγεσίας. Το μόνο που υποστήριζαν ήταν οι διαφορετικές τακτικές για το ποιος μπορεί καλύτερα να κερδίσει εκλογικά τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ, όπως και η ΝΔ είναι κόμματα που εκπροσωπούν τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Έχουν την ίδια στρατηγική απέναντι στην ΕΕ, στο ΝΑΤΟ, στη νέα ιμπεριαλιστική τάξη πραγμάτων. Δεν αλλάζουν.

    ΕΡ: Εγινε μεγάλη συζήτηση για τον τρόπο εκλογής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, την ανάδειξή του δηλαδή από τα μέλη και τους φίλους του κόμματος. Η διαδικασία αυτή θα μπορούσε να βρει εφαρμογή και στο κόμμα σας;

    ΑΠ:Το μοντέλο του κόμματος, "Πολιτιστικός Σύλλογος", δεν ταιριάζει σε μας. Και στον Πολιτιστικό Σύλλογο ψηφίζουν τα γραμμένα μέλη που έχουν πληρώσει τις συνδρομές τους. Το να καλείς καθέναν, ακόμα και ανθρώπους που δεν ανήκουν στο κόμμα σου, να ψηφίσει για την εκλογή προέδρου δεν συνιστά κομματική διαδικασία. Όσοι συμμετέχουν σε κόμματα το γνωρίζουν. Δημιουργείται ένας "υπεραρχηγός" ουσιαστικά ανεξέλεγκτος και από το ίδιο το κόμμα.

    ΕΡ: Ο πρόεδρος του ΣΥΝ μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματός του δήλωσε ότι θα αναλάβει πρωτοβουλίες για κοινή δράση στη Βουλή, τόσο με το ΠΑΣΟΚ, όσο και με το ΚΚΕ. Θα ανταποκριθείτε;

    ΑΠ: Δεν υπάρχει περιθώριο για κοινή δράση με το ΣΥΝ. Είναι ριζικά διαφορετικές οι πολιτικές μας. Ο ΣΥΝ υπηρετεί τη λογική της συνδιαχείρισης της κρίσης του καπιταλισμού, αμφισβητώντας, ουσιαστικά την ταξική φύση της σύγκρουσης. Η πολιτική του ΣΥΝ δεν βγαίνει από τα όρια της ΕΕ. Η θέση του ο "ρυπαίνων πληρώνει" είναι ότι πιο αντιδραστικό μέτρο υπάρχει. Και στα εργασιακά θέματα, με τους εκπροσώπους του σε όργανα, όπως στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, προωθεί την αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 15 November 2007 - 19:30:28 UTC