Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-19

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Εργο ιστορικής σημασίας ο αγωγός"

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Εργο ιστορικής σημασίας ο αγωγός"

    Με τον πρόεδρο της κυπριακής Βουλής κ.Δ.Χριστόφια θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός, στις 12.00 στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Με φράσεις όπως το ιστορικό αυτό έργο, για τις δυο πλευρές αλλά και για το ενεργειακό μέλλον της Ευρώπης, « προσθέτει ενέργεια όχι μόνο για την ανάπτυξη, αλλά και για την σύσφιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων (Κώστας Καραμανλής) ή «με την έναρξη λειτουργίας του αγωγού προστέθηκε ένας ακόμα κρίκος στις φιλικές σχέσεις των δύο χωρών» (Ταγίπ Ερντογάν), οι πρωθυπουργοί Ελλάδας και Τουρκίας υπογράμμισαν την ευεργετική επίδραση που εκτιμούν ότι θα έχει για τους δυο λαούς ο ελληνοτουρκικός αγωγός φυσικού αερίου τον οποίο εγκαινίασαν χθες σε εκδηλώσεις, στα Ιψαλα και το Πέπλο.

    «Ο αγωγός επενεργεί ευεργετικά στις μεταξύ μας σχέσεις. Από τον Έβρο στέλνουμε ένα σημαντικό μήνυμα συνεργασίας, μέσα από νέους διαύλους. Μήνυμα για καινούργιες ευκαιρίες και νέες δυνατότητες. Μήνυμα για την ανάπτυξη, την πρόοδο και την ευημερία των δυο λαών. Μήνυμα για ένα παραγωγικό και ελπιδοφόρο αύριο. Η νέα εποχή απαιτεί περισσότερο από ποτέ να βλέπουμε πιο μπροστά, πιο μακριά», είπε ο κ. Καραμανλής μιλώντας στις τελετές που έγιναν στα Ιψαλα και το Πέπλο και απευθυνόμενους προς τους Τούρκους γείτονες τόνισε :

    «Θέλω να τους βεβαιώσω για μια ακόμα φορά ότι η Ελλάδα ( η κυβέρνηση, όλες οι πολιτικές δυνάμεις, οι Ελληνίδες και όλοι οι Έλληνες) επιδιώκουμε σχέσεις καλής γειτονίας, σχέσεις συνεργασίας, σχέσεις διαρκούς προσέγγισης των δυο λαών. Υποστηρίζουμε σταθερά την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας σας. Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και ανυπόκριτη: Όπως ισχύει για κάθε άλλη περίπτωση έτσι και για την χώρα σας η πλήρης συμμόρφωση με τα ευρωπαϊκά προαπαιτούμενα θα σημάνει την πλήρη ένταξή σας στην ευρωπαϊκή οικογένεια».

    Από την πλευρά του ο κ.Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε «μεγάλη στιγμή» για τις δυο χώρες την έναρξη λειτουργίας του αγωγού ο οποίος, όπως είπε, θα αποτελέσει έναν ακόμα κρίκο στις φιλικές σχέσεις μεταξύ των δυο χωρών.

    «Οι μεταξύ μας συμφωνίες συνεργασίας αποκτούν από σήμερα μια νέα δυναμική. Το κάθε βήμα μας συμβάλει στην ανάπτυξη της φιλίας και της συνεργασίας των δυο χωρών. Εύχομαι και ελπίζω ότι η πρώτη μεγάλη και ουσιαστική συνεργασία που εγκαινιάζουμε σήμερα να επεκταθεί και στα πολιτικά και πολιτιστικά πράγματα» τόνισε ο Τούρκος πρωθυπουργός και ανάφερε ότι το επόμενο μεγάλο έργο θα αποτελέσει η διασύνδεση, τον Αύγουστο, των δικτύων ηλεκτροδότησης των δυο χωρών.

    Τα εγκαίνια έγιναν σε δυο εκδηλώσεις, στους μετρητικούς σταθμούς του αγωγού, στο τουρκικό έδαφος στα Ιψαλα, και στο ελληνικό, στο Πέπλο.

    Οι κ. Καραμανλής και Ερντογάν συναντήθηκαν στην γέφυρα των Κήπων και στη συνέχεια κατευθύνθηκαν στην ειδικά διαμορφωμένη τέντα στα Ιψαλα όπου πάτησαν το κουμπί για την ροή του φυσικού αερίου από το τουρκικό κομμάτι του αγωγού στο ελληνικό. Στην εκδήλωση, εκτός των δυο πρωθυπουργών παρέστησαν ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, που θα εφοδιάζει κυρίως τον αγωγό με αέριο, κ. Ιλχαμ Αλίγιεφ, ο υπουργός ενέργειας των ΗΠΑ κ.Ντανιέλ Μπόντμαν, ο υπουργός Ανάπτυξης κ.Χρήστος Φώλιας, ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας κ. Μεχμέτ Χιλμί Γκιουλέρ, ο πρόεδρος της Βουλής κ. Δημήτρης Σιούφας, ο ΥΜΑΘ κ. Μαργαρίτης Τζίμας, ο υφυπουργός Εξωτερικών κ. Π. Δούκας, ο υφυπουργός Ανάπτυξης κ.Στ.Καλαφάτης, ο κ. Άκης Τσοχατζόπουλος ως ένας εκ των συντελεστών της όλης διαδικασίας κατασκευής του αγωγού, κ.α.

    Αμέσως μετά οι αντιπροσωπείες μετέβησαν στο Πέπλο του Έβρου όπου οι κ.Καραμανλής και ρντογάν πάτησαν το κουμπί του αγωγού για την προώθηση του φυσικού αερίου στον κόμβο της Κομοτηνής όπου θα ενωθεί με τον αγωγό που φέρνει φυσικό αέριο από την Ρωσία μέσω Βουλγαρίας στην Ελλάδα. Στους χαιρετισμούς τους οι δυο πρωθυπουργοί επανέλαβαν την σημασία της λειτουργίας του αγωγού ο οποίος δένει γεωστρατηγικά τις δυο χώρες και βοηθάει στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής.

    Συναντήσεις Κ.Καραμανλή με Τ.Ερντογάν και Ι.Αλίγιεφ

    Στις αρχές του νέου έτους αναμένεται η επίσκεψη του πρωθυπουργού κ. Κώστα Καραμανλή στην Τουρκία, όπως συμφώνησαν οι κύριοι Καραμανλής και Ερντογάν κατά την εικοσάλεπτη συνάντηση που είχαν στα Ιψαλα στο περιθώριο των εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου.

    Όπως έγινε γνωστό η ακριβής ημερομηνία και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης θα καθοριστούν δια της διπλωματικής οδού.

    Στο μεταξύ στις 3 Δεκεμβρίου πρόκειται να πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν.

    Ημερήσια διάταξη δεν υπήρξε στη συνάντηση. Ωστόσο οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για διμερή θέματα, την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενώ επισήμαναν τη σημασία της λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου για τις σχέσεις των δύο χωρών.

    Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε επίσης και ολιγόλεπτη κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν κ. Ιλχμέτ Αλίγιεφ στη διάρκεια της οποίας συζήτησαν θέματα που αφορούν τη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στον ενεργειακό, οικονομικό και εμπορικό τομέα.

    Δηλώσεις Δ.Σιούφα και Χρ.Φώλια

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Σιούφας στον Έβρο, μετά τη λήξη της εκδήλωσης των εγκαινίων λειτουργίας του ελληνοτουρκικού αγωγού φυσικού αερίου από τους Πρωθυπουργούς Κώστα Καραμανλή και Ταγίπ Ερντογάν, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Η ημέρα είναι ιστορική για την Ελλάδα, την Τουρκία, τις γειτονικές χώρες και την Ευρώπη με τα εγκαίνια λειτουργίας του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας- Ελλάδας, που έκαναν οι Πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Ταγίπ Ερντογάν.

    Ο αγωγός αυτός και η συνέχειά του προς την Ιταλία, μαζί με τους άλλους αγωγούς που έχουν ήδη συμφωνηθεί, και την Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης που οικοδομήθηκε το 2005, είναι αποτέλεσμα της καλά μελετημένης, εξωστρεφούς και επιθετικής ενεργειακής στρατηγικής που ακολουθήσαμε ως Κυβέρνηση και ως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης.

    Η τριμερής συμφωνία μεταξύ Ελλάδας, Ιταλίας και Τουρκίας για αυτόν τον αγωγό που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2007, καθώς και η σχεδιασθείσα τετραμερής συμφωνία Ελλάδας, Ιταλίας, Τουρκίας και Αζερμπαϊτζάν την ίδια περίοδο, ολοκληρώνουν το μεγάλο έργο που εγκαινιάσθηκε σήμερα.

    Η υπογραφείσα διακρατική συμφωνία με το Αζερμπαϊτζάν τον Αύγουστο του 2007 για τα ενεργειακά θέματα και ιδία για το φυσικό αέριο δείχνουν το επιτυχές του όλου εγχειρήματος.

    Με αυτά τα έργα η Ελλάδα μπήκε στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη. Αυτά, μαζί και με άλλα ενεργειακά έργα, που έγιναν και γίνονται στην Ελλάδα, θεμελίωσαν την πιο προωθημένη αναπτυξιακή και ενεργειακή προοπτική της χώρας για όλες τις επόμενες δεκαετίες και αποτελούν ισχυρή παρακαταθήκη για την τρέχουσα περίοδο και το μέλλον. Η Ελλάδα έγινε γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης, Ασίας και Ευρώπης.

    Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια λειτουργίας του Μετρητικού Σταθμού αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι ο "Ελληνοτουρκικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ο οποίος από σήμερα ξεκινά τη λειτουργία του, σφραγίζει μια νέα εποχή συνεργασίας ανάμεσα στην Ελλάδα και Τουρκία.

    Συνδεόμενος ο Ελληνοτουρκικός Αγωγός με έναν δεύτερο αγωγό, θα μεταφέρει φυσικό αέριο από την Ελλάδα προς την Ιταλία. Με τη σημερινή ευκαιρία, αξίζει να αναφερθεί ότι η διασύνδεση των δικτύων φυσικού αερίου Ελλάδας και Ιταλίας θα περιλαμβάνει 600 χιλιόμετρα χερσαίου χαλύβδινου αγωγού, από την Κομοτηνή μέχρι την περιοχή της Ηγουμενίτσας και 212 χιλιόμετρα υποθαλάσσιου χαλύβδινου αγωγού από την περιοχή της Ηγουμενίτσας μέχρι την περιοχή του Οτράντο της Νότιας Ιταλίας.

    Θα δημιουργηθεί έτσι ένα σύστημα, ο Νότιος Ευρωπαϊκός Δακτύλιος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου, ικανός να τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Eυρωπαϊκή αγορά. Με την εξέλιξη αυτή, αναβαθμίζεται ο γεωστρατηγικός ρόλος των χωρών μας, ενισχύεται η ενεργειακή τους ασφάλεια και δημιουργούνται σημαντικά αναπτυξιακά και οικονομικά οφέλη για τους δύο λαούς μας.

    Οι χώρες μας μέσα σβ ένα κλίμα συνεργασίας αποδεικνύουν έμπρακτα ότι μπορούν και να προοδεύουν και να διασφαλίζουν νέες κατακτήσεις, επιτυγχάνοντας τους υψηλούς στόχους και τις προσδοκίες που ιστορικά δικαιούνται.

    Δηλώσεις υπουργού Ενέργειας των ΗΠΑ

    «Εξέλιξη που χτίζει μια κρίσιμη νέα ενεργειακή γέφυρα μεταξύ Ανατολής και Δύσης», χαρακτήρισε την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού ο υπουργός Ενέργειας των ΗΠΑ. Ο κ.Μπόντμαν αφού συνεχάρη τους πρωθυπουργούς αλλά και τους λαούς των δυο χωρών για την συνεργασία στην υλοποίηση του έργου τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη ασφάλεια είναι η μέσω της εδραίωσης της ανταγωνιστικότητας των αγορών και στο πλαίσιο αυτό κάλεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να ανοίξει τις αγορές φυσικού αερίου στον ανταγωνισμό.

    Κάλεσε δε τους παριστάμενους να προχωρήσουν στην δημιουργία ενός ισχυρού συνασπισμού εταίρων για την καθιέρωση της Κεντρικής Ασίας ως την μεγάλη προμηθεύτρια ενέργειας.

    Στον σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν αφού εξέφρασε τις ευχαριστίες τους στην ελληνική και τουρκική πλευρά για την συνεργασία διαβεβαίωσε ότι η χώρα του μπορεί να καλύψει σε φυσικό αέριο τις ανάγκες για την λειτουργία του αγωγού καθώς, όπως είπε, έχει αποδεδειγμένα δυο τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    «Για ένα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα το Αζερμπαϊτζάν έχει εξασφαλίσει την δική του ενεργειακή επάρκεια και θα συμβάλει και στην ενεργειακή ασφάλεια άλλων χωρών», διαβεβαίωσε.

    Ο ελληνοτουρκικός αγωγός συνολικού μήκους, 285 χιλιομέτρων αρχίζει από το Καρατσάμπεϊ της Τουρκίας και φτάνει έως την Κομοτηνή- 200 χιλιόμετρα στο τουρκικό έδαφος και 85 στο ελληνικό- μεταφέροντας από σήμερα φυσικό αέριο από την Κασπία Θάλασσα. Προβλέπεται η επέκτασή του στο ελληνικό έδαφος έως την περιοχή της Ηγουμενίτσας και από εκεί, υποθαλάσσια πλέον, θα καταλήξει έως το Οτράντο της Ιταλίας για να αποτελέσει τον νευραλγικό νότιο δακτύλιο τροφοδοσίας των ευρωπαϊκών αγορών με φυσικό αέριο από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας. Για το 2007 και 2008 προβλέπεται ο εφοδιασμός της ελληνικής αγοράς με 750.000.000 κυβικά μέτρα αερίου ενώ με την ολοκλήρωσή του, το 2012 θα φτάνουν στην Ιταλία και από εκεί στην Ευρώπη 11 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 19 November 2007 - 5:30:32 UTC