Visit the Greek-American Folklore Society (GAFS) Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: "Είμαστε παρόντες"
  • [02] "Εφικτή" η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

  • [01] Αλ. Αλαβάνος: "Είμαστε παρόντες"

    Να σπάσει η απομόνωση για τα Ζωνιανά ζήτησε χθες το βράδυ από την ορεινή κοινότητα του Μυλοποτάμου ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος που επισκέφθηκε την περιοχή. "Είμαστε εδώ, για να δώσουμε το σήμα, ότι πρέπει να σπάσει η απομόνωση και ότι πρέπει σήμερα, πέρα από τα αστυνομικά ρεπορτάζ που γίνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να γίνει μια συζήτηση σε βάθος για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα" τόνισε ο κύριος Αλαβάνος που παράλληλα επεσήμανε: "Δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε ότι τα Ζωνιανά και ο ορεινός Μυλοπόταμος είναι ένας τόπος χωρίς μέλλον".

    "Δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε ότι τα παιδιά των 15 των 20 οι νέοι των 30 ετών είναι χαμένες γενιές, γιατί βρεθήκανε σε ένα κλειστό χώρο, με αξίες οι οποίες δεν ήταν θετικές και δεν πρέπει να γίνει κάθε προσπάθεια να κερδιθούν" συνέχισε ο κ. Αλαβάνος και συμπλήρωσε: "Δεν μπορούμε εμείς να δεχθούμε ότι το κράτος σταματάει έξω από τα σύνορα των Ζωνιανών.

    Και δεν μιλάμε μονάχα για το κράτος με την έννοια των δυνάμεων της δημόσιας τάξης που είναι παρούσες, μιλάμε για το κοινωνικό για το αναπτυξιακό κράτος για τις εκπαιδευτικές του τις πολιτιστικές του τις αναπτυξιακές του λειτουργίες".

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε πώς για την κατάσταση στα Ζωνιανά υπήρξε ανοχή και χαρακτήρισε την εικόνα στην περιοχή ως την κορυφή του παγόβουνου. Παράλληλα επέρριψε ευθύνες στις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

    "Αυτό που βλέπω εγώ τους λίγους μήνες ως βουλευτής στην Κρήτη, στο Ηράκλειο, είναι μια γενική ανομία και μάλιστα σε μεγάλες διαστάσεις και πιστεύω πώς έχουν τεράστιες ευθύνες και το κράτος του ΠΑΣΟΚ και το κράτος της ΝΔ.

    Και πιστεύω ότι σε μεγάλο βαθμό έχουν ανεχθεί, ή έχουν σιωπήσει, ή έχουν καλλιεργήσει και αυτοί την ανομία όπως για παράδειγμα ο τρόπος που χρησιμοποίησαν τις επιδοτήσεις της ΕΕ, διαφθείροντας συνειδήσεις ανθρώπων που αγαπούσαν να δουλεύουν τίμια και που ήθελαν καλύτερες δυνατότητες αλλά όχι με αυτό τον τρόπο."

    Από τα Ζωνιανά ο κ. Αλαβάνος τόνισε πώς εξ αιτίας των ολίγων δεν μπορεί να καταδικάζεται μια κοινωνία στο σύνολο της και τα Ζωνιανά να είναι τα "μαύρο πρόβατο" στην Ελλάδα, ενώ επεσήμανε την ανάγκη να ληφθούν άμεσα μέτρα στήριξης των κατοίκων της περιοχής.

    Τα μέτρα αυτά, όπως τα περιέγραψε ο κ. Αλαβάνος, είναι η λειτουργία ενός πρότυπου δημοτικού σχολείου, ενός σχολείου δεύτερης ευκαιρίας, ενός κέντρου δημιουργικής απασχόλησης των κατοίκων, μέτρα στήριξης των κτηνοτρόφων και διαφήμισης του πολιτιστικού και αρχαιολογικού θησαυρού που έχουν τα Ζωνιανά.

    Ο κ. Αλαβάνος επανέλαβε πώς το θέμα των Ζωνιανών και τα αναπτυξιακά ζητήματα της περιοχής θα θέσει ο ίδιος την ερχόμενη εβδομάδα στην βουλή με ερώτηση του προς τον πρωθυπουργό.

    Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε με τον πρόεδρο τα μέλη του κοινοτικού συμβουλίου Ζωνιανών καθώς και με κατοίκους της περιοχής που του ζήτησαν να συμβάλει και αυτός ώστε να αναπτυχθεί η περιοχή.

    Αλαβάνος για την απόφασή του να μη θέσει υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ

    «Όπως βλέπετε, είμαστε και θα είμαστε παρόντες σήμερα εδώ στο σχολείο, το βράδυ στα Ζωνιανά, την Παρασκευή στη Βουλή στην ερώτηση προς τον Πρωθυπουργό για το ασφαλιστικό» τόνισε, από την Κρήτη όπου περιοδεύει, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέκος Αλαβάνος, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με την απόφασή του να μην θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του κόμματος.

    «Έχουμε αναλάβει όλοι μας -κι εγώ προσωπικά- να κατακτήσουμε ένα δημιουργικό, κριτικό και πρωτοποριακό ρόλο στο χώρο της αντιπολίτευσης και να γίνει ο ΣΥΝ μια δύναμη που θα εμπιστεύεται η νέα γενιά. Αυτή την πορεία που ξεκινήσαμε και την αναγνωρίζει ο ελληνικός λαός θα την συνεχίσουμε», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ.

    Ο κ.Αλαβάνος, ανακοίνωσε, την πρόθεσή του να μη θέσει εκ νέου υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ, για προσωπικούς λόγους, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος για την προετοιμασία του 5ου τακτικού συνεδρίου. Επισήμανε ότι παραμένει ενεργός πολιτικά στο κόμμα και κοινοβουλευτικά στο πλαίσιο της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. .

    Ο κ.Αλαβάνος, ο οποίος πραγματοποιεί διήμερη περιοδεία στην Κρήτη, επισκέφθηκε το Σχολικό Συγκρότημα 2ου Γυμνασίου & Λυκείου στο Ρέθυμνο και είχε συνάντηση με το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ, τον Σύλλογο Γονέων & Κηδεμόνων και το Σύλλογο Δασκάλων. Αμέσως έκανε την ακόλουθη δήλωση:

    «Εκ μέρους των εκατοντάδων μαθητών, με τους οποίους συναντήθηκα, έχω να μεταφέρω μια πρόσκληση στον Πρωθυπουργό και τον Υπουργό Παιδείας: Να επισκεφθεί το 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο στο Ρέθυμνο για να δουν ένα χώρο που οι εκπαιδευτικοί μοχθούν, που οι μαθητές μοχθούν, αλλά που ως υποδομή είναι τσίρκο. Αίθουσες που είναι σε πρώην τουαλέτες, αίθουσες που λειτουργούν κάτω από βροχή, έλλειψη οδών διαφυγής, μια κατάσταση απαράδεκτη.

    Πιστεύουμε ότι πρέπει να δοθούν άμεσα λύσεις και να μπει ένα χρονοδιάγραμμα για νέες αίθουσες σε μια σεισμική περιοχή, όπως το Ρέθυμνο.

    Και να μεταφέρω στον Πρωθυπουργό, τον κ. Καραμανλή, και τον Υπουργό Παιδείας, τον κ. Στυλιανίδη, το δεύτερο λόγο που πρέπει να έρθουν εδώ -και πιστεύω σύντομα- γιατί, όταν έρθουν εδώ, θα καταλάβουν πολύ καλά γιατί οι μαθητές είναι σε απόγνωση και γιατί γίνονται καταλήψεις».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ επισκέφθηκε επίσης τη Φοιτητική Εστία και στη συνέχεια τα Ζωνιανά. "Είμαστε εδώ, για να δώσουμε το σήμα, ότι πρέπει να σπάσει η απομόνωση και ότι πρέπει σήμερα, πέρα από τα αστυνομικά ρεπορτάζ που γίνονται από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, να γίνει μια συζήτηση σε βάθος για το ποια θα είναι η επόμενη μέρα" τόνισε μεταξύ άλλων ο κ.Αλαβάνος.

    [02] "Εφικτή" η επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας

    "Εφικτή" δήλωσε ότι θεωρεί ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων και διαβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν σθεναρά τη νέα προσπάθεια για ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

    Πάντως ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, Στίβεν Χάντλεϊ, δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος, δεν θα υποχρεώσει τους Ισραηλινούς και τους Παλαιστίνιους να αποδεχτούν μία λύση, ούτε θα επιβάλλει ένα αμερικανικό ειρηνευτικό σχέδιο, στη διάρκεια των συνομιλιών των δύο πλευρών για την επίτευξη συμφωνίας ειρήνης.

    "Ο πρόεδρος δεν θα επιβάλλει μία λύση στις διαφορές, ούτε ένα ειρηνευτικό σχέδιο που θα φέρει το δικό του όνομα", δήλωσε ο Χάντλεϊ. "Αυτό που θα κάνει ο πρόεδρος είναι να χρησιμοποιήσει τις σχέσεις του με τις δύο πλευρές για να τις βοηθήσει να οικοδομήσουν την απαραίτητη εμπιστοσύνη ώστε να λάβουν σκληρές αποφάσεις για την ειρήνη. Έχει καταστήσει σαφές ότι βρίσκεται ανά πάσα στιγμή στο τηλέφωνο", πρόσθεσε ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου.

    Ο γενικός γραμματέας του Αραβικού συνδέσμου, Αμρ Μούσα, με δηλώσεις του επισήμανε ότι "(οι κυβερνήσεις) των αραβικών κρατών είναι σύμφωνες" (...) ώστε "να δοθεί" στο νέο κύκλο των διαπραγματεύσεων Ισραηλινών και Παλαιστινίων "μία ευκαιρία", εποπτεύοντας πάντως, ταυτοχρόνως, τις εξελίξεις, που θα καταγραφούν μέσα στο ερχόμενο δίμηνο.

    Στο μεταξύ, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Κοντολίζα Ράις ανέθεσε στον απόστρατο αξιωματικό του σώματος των πεζοναυτών, Τζέιμς Τζόουνς, το ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, ο οποίος θα εστιάσει την προσοχή του σε θέματα ασφαλείας μεταξύ Παλαιστινίων και Ισραηλινών.

    Ο Τζόουνς έχει το βαθμό του στρατηγού και έχει εκπαιδευθεί ειδικά σε θέματα διπλωματίας. Διετέλεσε επικεφαλής της Ανώτατης Διοικησης του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, μέχρι το 2006. Η τοποθέτησή του στο ρόλο του ειδικού απεσταλμένου για θέματα ασφάλειας στη Μέση Ανατολή ανακοινώθηκε μετά τη διάσκεψη στην Αννάπολη, όπου αναζωπυρώθηκαν οι ελπίδες για μία ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 November 2007 - 7:30:16 UTC