Browse through our Interesting Nodes on the Eastern European States Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-29

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Η μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλων"
  • [02] Αλ. Αλαβάνος για την ανάπτυξη των Ζωνιανιών

  • [01] Κ.Καραμανλής: "Η μεταρρύθμιση είναι υπόθεση όλων"

    Η μεταρρύθμιση στο Ασφαλιστικό είναι αναγκαία και επιβεβλημένη, δήλωσε με κατηγορηματικό τρόπο ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, μιλώντας σήμερα στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας.

    Είναι ανεύθυνο να μεταθέτουμε το πρόβλημα στο μέλλον για κομματικά οφέλη, η απάθεια είναι πράξη εχθρική, ευθύνη μας είναι να παραδώσουμε ένα σύστημα απαλλαγμένο απο τις παθογένειες, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Καραμανλής έθεσε τα ερωτήματα: το ασφαλιστικό χαρακτηρίζεται ή όχι απο αδικίες και στρεβλώσεις σε βάρος των πολλών; Οδηγείται ή όχι σε πλήρες αδιέξοδο; Κινδυνεύουν ή όχι να πνιγούν οι ασθενέστεροι;

    Και συνέχισε λέγοντας ότι χρειάζονται αλλαγές. Και για να γίνει πιο δίκαιο απαιτείται μία μακροχρόνια διαδικασία.

    Ο κ. Καραμανλής επιτέθηκε σε εκείνους που αρνούνται τον διάλογο. Εμείς δεσμευτήκαμε για διάλογο, αναπτύξαμε τους άξονες της πολιτικής μας, κανείς δεν δικαιούται να υπερασπίζεται την ακινησία, τόνισε ο κ. Καραμανλής και υπογράμμισε: "Οι όροι και η απολυτότητα προδίδουν άρνηση διαλόγου, η άρνηση αντιμετώπισης των προβλημάτων είναι πράξη αντικοινωνική, δεν δικαιούμαστε να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στο πρόβλημα, η μεταρρύθμιση είναι πράξη ευθύνης, κρινόμαστε όλοι".

    Συνεχίζοντας ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι θέση και στόχος της κυβέρνησης είναι να εξασφαλίσει δίκαιη και βιώσιμη κοινωνική ασφάλιση.

    Ανέφερε ότι η κυβέρνηση προχωρά στην καθιέρωση απο το 2009 κατώτατης σύνταξης που θα υπερβαίνει τα όρια της φτώχειας.

    Επίσης, απο το 2008 προχωρεί η χρηματοδότηση του Εθνικού Ταμείου Κοινωνικής Συνοχής, ενώ η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της για την αύξηση του ΕΚΑΣ και του επιδόματος ανεργίας.

    Προτεραιότητά μας, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι η αύξηση της απασχόλησης και η μείωση της ανεργίας. Στα χρόνια που πέρασαν πετύχαμε πολλά, αλλά μένουν ακόμα πολλά να γίνουν,συνεχίζουμε την προσπάθεια στο τρίπτυχο Εκπαίδευση-Ανάπτυξη-Απασχόληση,ανέφερε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, καθώς επίσης και η μεταρρύθμιση του εθνικού συστήματος υγείας, με έμφαση στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και στο νέο σύστημα προμηθειών.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε γενικότερα στις μεταρρυθμίσεις, τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι "δέσμευση και αταλάντευτη απόφασή μας είναι να συνεχίσουμε τις μεταρρυθμίσεις σε όλους τους τομείς, στην διοίκηση και στην αυτοδιοίκηση, στην παιδεία, στην ασφάλεια του πολίτη και στο περιβάλλον". Αμεση προτεραιότητά μας, τόνισε, είναι η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης, μείζονος σημασίας είναι ότι προετοιμάζουμε την εφαρμογή του μεγαλύτερου προγράμματος δημοσίων έργων που έχει γνωρίσει ο τόπος, συνεχίζουμε τις πολιτικές για την ενίσχυση της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας.

    Εθνική προτεραιότητα, συνέχισε, είναι η προστασία του περιβάλλοντος και μίλησε ειδικότερα για την ολοκλήρωση του σχεδίου για τις χρήσεις γης, για την ενίσχυση της πολιτικής για τις ανανεώσιμες και ήπιες μορφές ενέργειας, για τον περιορισμό των ρύπων, για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος στις πυρόπληκτες περιοχές.

    Οι περιοχές που κάηκαν κηρύσσονται άμεσα αναδασωτέες, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και τόνισε ότι "οι δεσμεύσεις υλοποιούνται με γρήγορους ρυθμούς".

    Ο κ. Καραμανλής έκανε αναφορά στα επιτεύγματα της κυβέρνησής του τα προηγούμενα χρόνια, λέγοντας ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα και έχει εξασφαλιστεί η στέρεη βάση για την ανάπτυξη της χώρας.

    Σημείωσε την έξοδο απο την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος, την επίτευξη υψηλών ρυθμών ανάπτυξης, τη θωράκιση της οικονομίας και την εξασφάλιση της βιωσιμότητας της ανάπτυξης. Βάλαμε τη χώρα στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη και η ελληνική οικονομία απέκτησε αυξημένο δυναμισμό, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Καραμανλής.

    Η χώρα, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, καλείται να δώσει οριστική λύση στα προβλήματα που της κληροδότησε το παρελθόν, η Ελλάδα καλείται να διασφαλίσει την πορεία της και να δυναμώσει τον βηματισμό της, καμία διαχειριστική λογική δεν μπορεί να γίνει ανεκτή απέναντι στις προκλήσεις. Αντιλήψεις συντηρητισμού βολεύουν τους λίγους προνομιούχους και εμποδίζουν την ενίσχυση της απασχόλησης, της κοινωνικής συνοχής, τόνισε ο πρωθυπουργός.

    Τέλος, ο κ. Καραμανλής απευθύνθηκε στους βουλευτές του, λέγοντας ότι όλοι μαζί και ο καθένας χωριστά έχουν υποχρέωση να δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους, η κοινοβουλευτική ομάδα είναι ο σύνδεσμος κυβέρνησης και κοινωνίας, όλοι μαζί έχουμε υποχρέωση να αλλάξουμε τα πράγματα που ταλαιπωρούν και πικραίνουν τους πολίτες, έχουμε υποχρέωση να συνεχίσουμε τις αλλαγές και τις μεταρρυθμίσεις, όλες και όλοι μαζί συγκροτούμε μια δυνατή γροθιά απέναντι στα προβλήματα του τόπου.

  • ** Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και παρουσίασαν τις θέσεις τους οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, όπως της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΣΕΒ, ΕΣΕΕ. Εισηγήσεις έκαναν οι υπουργοί Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης και Ανάπτυξης Χρήστος Φώλιας.

  • ** Το βράδυ, ο κ. Κ.Καραμανλής θα αναχωρήσει με τη φρεγάτα «Ψαρά» για τον ΄Αη Στράτη, συνοδευόμενος από τους υπουργούς Εθνικής Άμυνας κ. Β.Μεϊμαράκη, Πολιτισμού κ.Μ.Λιάπη και Εμπορικής Ναυτιλίας κ.Γ.Βουλγαράκη, όπου αύριο το πρωί θα εγκαινιάσει το Μουσείο Δημοκρατίας.

    Γ.Αλογοσκούφης: Κεντρικός στόχος ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα

    Κεντρικός στόχος και ανάγκη της κοινωνίας είναι ένα δίκαιο, αποτελεσματικό και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα, είπε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Αλογοσκούφης, στην ομιλία στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ.

    Μιλώντας εκτός κειμένου ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι δεν είναι λύση η προσφυγή στη χρηματοδότηση από τον προϋπολογισμό και μόνο. Κατ'αυτόν τον τρόπο η ίδια η κοινωνία θα χρηματοδοτεί και τον προϋπολογισμό και το ασφαλιστικό. Είναι υπεκφυγή να λέμε ότι το ασφαλιστικό θα λυθεί με αυξημένη χρηματοδότηση, είπε ο υπουργός Οικονομίας.

    Απαντώντας στις επικρίσεις της ΓΣΕΕ για ασυνέπεια του κράτους στη χρηματοδότηση του ΙΚΑ, ο κ. Αλογοσκούφης είπε ότι η δέσμευση που ανέλαβε η κυβέρνηση με το νόμο 2290 για το ΙΚΑ, υλοποιείται πλήρως όπως προβλέπει ο νόμος. Το 2008 το 1% του αναθεωρημένου πλέον ΑΕΠ θα χρηματοδοτεί το ΙΚΑ, είπε ο υπουργός κατηγόρησε τη ΓΣΕΕ για το ότι δεν προσήλθε στο διάλογο μετά την πρώτη συζήτηση.

    Στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομίας είπε ότι η οικονομική πολιτική έχει αποδώσει καρπούς, αποκαταστάθηκε η δημοσιονομική διαφάνεια και περιορίστηκαν δραστικά τα δημοσιονομικά ελλείμματα.

    "Πετύχαμε την έξοδο από τη διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος στην οποία μας έβαλε ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός των κυβερνήσεων του χθες", είπε. Και αναφέρθηκε στη μείωση της φορολογίας για τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, τονίζοντας ότι δημιουργούνται ισχυρά κίνητρα για επενδύσεις, ενισχύονται οι εξαγωγές, υπερδιπλασιάζεται η απορρόφηση κοινοτικών κονδυλίων και μέσα σε τριάμιση χρόνια η ανεργία έχει μειωθεί κατά περίπου 3%.

    Ο κ. Αλογοσκούφης περιέγραψε τους βασικούς στόχους της οικονομικής πολιτικής. Πρώτος στόχος η επίτευξη ισοσκελισμένων προϋπολογισμών από το 2010 όπως απαιτούν οι ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις.

    Δεύτερος, η ολοκλήρωση της φορολογικής μεταρρύθμισης που περιλαμβάνει τη μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα φυσικά πρόσωπα ως το 2009, την περαιτέρω αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και τη μεταρρύθμιση της φορολογίας ακινήτων.

    Τρίτος, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής και του κοινωνικού κράτους με στοχευμένες δράσεις για τις ασθενέστερες οικονομικά ομάδες του κοινωνικού συνόλου μέσω του ταμείου για την κοινωνική συνοχή.

    Τέταρτον, η ενίσχυση της περιφέρειας με τη διάθεση του 80% των κοινοτικών πόρων,

    Πέμπτον, η αναμόρφωση του ασφαλιστικού,

    Εκτον, η ενίσχυση του νέου αναπτυξιακού προτύπου και

    Εβδομον, η περαιτέρω ενίσχυση της διαφάνειας.

    "Τη δημοσιονομική προσαρμογή που έχει επιτευχθεί τα τελευταία τριάμιση χρόνια είναι σημαντική και πρωτοφανής για το ευρωπαϊκά δεδομένα.

    Το έλλειμμα μειώθηκε από το 7,3% του ΑΕΠ το 2004 σε επίπεδα κάτω από το 3% το 2006 και το 2007, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Εκτίμησε οτι οι βασικοί στόχοι του προϋπολογισμού το 2007 επιτυγχάνονται, παρά τα πρόσθετα κονδύλια ύψους 1.103 εκατ. ευρώ που διατέθηκαν για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και την ανακούφιση των πληγέντων, καθώς και την τακτοποίηση των οφειλών του ελληνικού δημοσίου στην Ολυμπιακή, είπε ο κ. Αλογοσκούφης.

    Ανέφερε ότι οι αναπτυξιακές προοπτικές στηρίζονται σε στέρεες βάσεις, αλλά επεσήμανε πως εκτός από το δυναμισμό της πραγματικής οικονομίας, υπάρχει και ο δημόσιος τομέας, ο οποίος παρά τις πρωτοβουλίες των τελευταίων χρόνων παραμένει ο "μεγάλος ασθενής".

    Η μείωση του ελλείμματος δεν αρκεί είπε, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα χρόνια προβλήματα και ελλείμματα του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Αυτό κάνει πιο επιτακτική τη δεύτερη φάση της δημοσιονομικής εξυγίανσης για να αντιμετωπίσουμε τις γεννεσιουργές αιτίες του δημόσιου χρέους.

    Ο υπουργός ειπε ότι τα αίτια των δημοσιονομικών ανισορροπιών είναι βαθιά και οφείλονται στην οικονομική πολιτική που ακολουθήθηκε για πολλά χρόνια.

    Τέλος, τόνισε ότι εξακολουθούν και υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για τη μείωση της σπατάλης και την εξοικονόμηση πόρων, ώστε και τα ελλείμματα να μειωθούν και το κοινωνικό κράτος να ενισχυθεί. "Προτεραιότητά μας στην αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος είναι η πλήρης εφαρμογή του νόμου 3429/2005 για τις ΔΕΚΟ και η επέκταση ανάλογων ρυθμίσεων για διαφάνεια στο νοσοκομείο, τα ασφαλιστικά ταμεία και τους ΟΤΑ, ώστε να υπάρχουν αξιόπιστοι προϋπολογισμοί και αξιόπιστοι ισολογισμοί σε όλο τον ευρύτερο δημόσιο τομέα.''

    Χρ.Φώλιας: Προτεραιότητα η πολιτική για την ενέργεια

    Το μεγάλο εθνικό στοίχημα είναι η δυναμική αυτοτροφοδοτούμενη ανάπτυξη που δημιουργεί οι νέες θέσεις εργασίας, ανέφερε στην ομιλία του ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Χρήστος Φώλιας.

    Η κυβέρνηση έχει χαράξει τη στρατηγική πορεία για να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις και τις παθογένειες, είπε ακόμη ο υπουργός και πρόσθεσε ότι πρώτα πρέπει να μεγαλώσει η πίτα και να ακολουθήσει η δίκαιη μοιρασιά.

    Αναφέρθηκε στους τομείς ευθύνης και στις προτεραιότητες του δικού του υπουργείου, λέγοντας ότι στην κορυφή των προτεραιοτήτων της κυβέρνησης είναι η πολιτική για την ενέργεια. Η πολιτική της κυβέρνησης, συνέχισε, άλλαξε τα δεδομένα στην ενεργειακή διασύνδεση και μεταφορά του ηλεκτρισμού, του πετρελαίου και του φυσικού αερίου. Προωθούμε, ανέφερε, τις διακρατικές συμφωνίες για τη δημιουργία των μεγάλων αγωγών, ολοκληρώνουμε την ολοκλήρωση της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας, οι τηλεπικοινωνίες και ο τραπεζικός τομέας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε.

    Για τη συζήτηση σχετικά με την αύξηση των τιμολογίων, ο κ. Φώλιας είπε ότι η ηγεσία του υπουργείου θα μελετήσει τις προτάσεις της ΔΕΗ και θα πάρει τις αποφάσεις της. Στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης είναι η μείωση της εξάρτησης από το πετρέλαιο και η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών ενέργειας.

    Β.Μαγγίνας: Ηπιες παρεμβάσεις

    Απαντήσεις σε αυτά που ακούγονται τις τελευταίες ημέρες γύρω απο την πολιτική της κυβέρνησης στο ασφαλιστικό, έδωσε στην ομιλία τους ΚΟ ο υπουργός Απασχόλησης Βασίλης Μαγγίνας.

    Ο Β.Μαγγίνας αποσαφήνισε ότι δεν μειώνεται καμία σύνταξη, δεν αυξάνεται καμία εισφορά, δεν αυξάνονται τα γενικά όρια ηλικίας, οι δε παρεμβάσεις θα είναι ήπιες και χωρίς ανατροπές.

    Η κυβέρνηση, ανέφερε ο υπουργός, προκάλεσε έναν ευρύ, απροσχηματιστο, χωρίς όρους και προϋποθέσεις διάλογο. Ολοι μαζί, πολιτικές δυνάμεις και κοινωνικοί εταίροι, αποφασίσαμε τρείς κύκλους διαλόγου και το περιεχόμενό τους.

    Το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός δεν θέλησαν απο την αρχή να συμμετάσχουν, η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ απο την αρχή έθεσαν όρους. Εμείς ούτε θέτουμε ούτε δεχόμαστε όρους, είπε ο κ. Μαγγίνας και κάλεσε για συμμετοχή στο διάλογο.

    Αναφέρθηκε στις ενοποιήσεις Ταμείων, λέγοντας ότι όλοι συμφωνούμε ότι η σημερινή κατάσταση με τους 155 φορείς και κλάδους είναι απαράδεκτη και αποτελεί το μεγαλύτερο δομικό και οξύτερο διαρθρωτικό πρόβλημα. Η πολυδιάσπαση προκαλεί κατασπατάληση πόρων και δημιουργεί συνθήκες αδιαφάνειας. Για τα ταμεία που θα ενοποιηθούν, ο κ. Μαγγίνας ανέφερε ότι όλα τα κινητά και ακίνητα στοιχεία του κάθε ταμείου θα ενταχθούν σε αυτόνομο και διακριτό λογαριασμό, τα αποθεματικά του κάθε ταμείου δεν θα αναμιχθούν, θα υπάρξει, όμως, ένας ειδικός λογαριασμός όπου θα κατατίθεται το 10% των κοινωνικών πόρων και των πόρων υπέρ τρίτων, που χρησιμοποιείται για το σύνολο του συστήματος.

    Για τη χρηματοδότηση, ο κ. Μαγγίνας διευκρίνισε ότι απο 1/1/2008 θα καταβάλλεται το σύνολο του 1% του προϋπολογισμού στο ΙΚΑ, όπως είναι ευθύνη του κράτους. Η ελληνική πολιτεία, ανέφερε, εγγυάται τις συντάξεις και τις παροχές όλων των ασφαλισμένων, για δε το 2008 οι δαπάνες για την κοινωνική ασφάλιση θα είναι 11 δισ. ευρώ.

    Ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΕ

    ''Η ΓΣΕΕ πιστεύει στο διάλογο και δεν είναι εύστοχο να καταγγέλλονται τα συνδικάτα ότι δεν θέλουν τον διάλογο'', είπε ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ υποστήριξε ότι το ασφαλιστικό επιχειρήθηκε να λυθεί σε τρίωρες συνεδριάσεις που εμφανίστηκαν ως διάλογος, όπως είπε, και εκτίμησε ότι η κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει τελικά στις επιλογές της.

    Ο κ. Παναγόπουλος ζήτησε να δημιουργηθεί ''κουμπαράς'' με κοινωνικούς πόρους για τις επόμενες γενιές και μεταξύ άλλων πρότεινε να μεταφερθούν σ' αυτόν τον'' κουμπαρά'', τμήμα των κερδών των δημοσίων επιχειρήσεων, τμήμα του ποσού απο τις αποκρατικοποιήσεις δημοσίων οργανισμών, καθώς και να επιβληθεί έκτακτη ειδική επιβάρυνση στα υψηλά εισοδήματα και έκτακτη φορολόγηση των διανεμομένων κερδών των επιχειρήσεων.

    Πρότεινε επίσης να μεταφερθεί στον ''κουμπαρά'' ένα ποσοστό των ειδικών λογαριασμών, ποσοστό απο τις ποινές και τα πρόστιμα που επιβάλλονται, ποσοστό απο τον ΟΠΑΠ, την πώληση λαχείων, καθώς επίσης και ένα ποσοστό απο την ευνοϊκή, όπως τη χαρακτήρισε, φορολογική μεταχείριση της εκκλησίας.

    Ο κ. Παναγόπουλος εξέφρασε την αντίρρησή του στην ενοποίηση των πλεονασματικών ταμείων, για την οποία είπε ότι δεν έχει νόημα απο τη στιγμή που αυτά μπορούν να λειτουργήσουν χωρίς πρόβλημα τα επόμενα πενήντα χρόνια και τόνισε ότι για να επιτευχθεί η ενοποίηση των ταμείων πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα επάρκειας της χρηματοδότησής τους.

    Άσκησε κριτική στις κυβερνήσεις, τόσο τη σημερινή όσο και αυτές του παρελθόντος, για την ασυνέπεια, όπως είπε, στην καταβολή των νομοθετημένων εισφορών προς το ΙΚΑ, λέγοντας ότι το κράτος στέλνει λάθος μήνυμα στους ιδιώτες, οι οποίοι χρωστούν στο ΙΚΑ 4 δισ. ευρώ.

    Ομιλία του προέδρου της ΑΔΕΔΥ

    Βρισκόμαστε σε μια πολύ δύσκολη συγκυρία για τους εργαζόμενους, είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σπύρος Παπασπύρου, στην ομιλία του. Είναι μια πραγματικότητα, που όπως φαίνεται από τον προϋπολογισμό, ο οποίος δεν διαρθρώνει αναπτυξιακή δυναμική, θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο για τους εργαζόμενους.

    Από τα στοιχεία του προϋπολογισμού, ανέφερε ο κ. Παπασπύρου, προκύπτει μείωση των μισθών και των συντάξεων και καθήλωση των κοινωνικών δαπανών, που θα έχει συνέπεια την ένταση των κοινωνικών ανισοτήτων.

    Ως παράδειγμα ανέφερε ότι η ονομαστική αύξηση στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων ήταν το 2007, 22 ευρώ όταν οι κρατήσεις αυξήθηκαν κατά 24,7 ευρώ. Προκύπτει, δηλαδή, μείωση ονομαστική κατά περίπου τρία ευρώ, είπε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ.

    Αν η κυβέρνηση υποτιμήσει τις επιπτώσεις των επιλογών της και τα αίτια της αντίδρασης των εργαζομένων, τότε θα προσθέσει προβλήματα, τόνισε ο κ.Παπασπύρου.

    Για το ασφαλιστικό ανέφερε ότι δεν υπάρχει ανοχή και αντοχή των εργαζομένων στις λύσεις που φαίνεται να προτείνει η κυβέρνηση. Εθεσε δε το ερώτημα γιατί δεν προχωρά η δημιουργία ενιαίου φορέα υγείας. Κατέληξε, λέγοντας ότι λύσεις υπάρχουν αρκεί να υπάρξει διάθεση για διάλογο και συνεννόηση.

    Ομιλία του προέδρου της ΓΣΕΒΕΕ

    Μεγαλύτερο ενδιαφέρον απο την κυβέρνηση στα προβλήματα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στο ασφαλιστικό τους ταμείο, ζήτησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ κ. Δημήτρης Ασημακόπουλος, μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας.

    Ο κ. Ασημακόπουλος επισήμανε ότι οι επαγγελματοβιοτέχνες και οι μικρομεσαίοι είναι ο κοινωνικός ιστός του μεσαίου χώρου και τόνισε ότι αυτή τη στιγμή καλύπτονται απο πλευράς ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης 1.211.000 μέλη. Το ταμείο των μικρομεσαίων βουλιάζει, είπε ο κ. Ασημακόπουλος και πρόσθεσε "όταν μας έριξαν στη θάλασσα της ενοποίησης, μας υποσχέθηκαν σωστικά μέτρα, αλλά οι υποσχέσεις δεν τηρήθηκαν".

    Ο κ. Ασημακόπουλος ζήτησε "να εισβάλει το κράτος στο άβατο των Ζωνιανών του ασφαλιστικού συστήματος, χωρίς προσυνεννόηση" και επίσης κάλεσε την κυβέρνηση να πατάξει τις αιτίες των κακώς κειμένων στα ασφαλιστικά ταμεία.

    Τέλος ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ υποστήριξε ότι αν υπήρχε κεντρικός σχεδιασμός για τις μικρές επιχειρήσεις, θα σταματούσε ο κατήφορος της ανταγωνιστικότητας της χώρας μας και πρότεινε να ενσωματωθεί στην κυβέρνηση η αρχή που επιβάλλει "να σκεπτόμαστε τους μικρούς πριν νομοθετήσουμε".

    Ομιλία του προέδρου του ΣΕΒ

    Την ανάγκη να επιταχυνθούν οι μεταρρυθμίσεις και να βρεθεί διέξοδος από τη μεταρρυθμιστική φοβία μέρους της κοινωνίας, επεσήμανε στην ομιλία του ο πρόεδρος του ΣΕΒ Δημήτρης Δασκαλόπουλος.

    Υποστήριξε ότι τα επιτεύγματα της οικονομίας τα τελευταία χρόνια είναι δεδομένα, ωστόσο είναι μεγάλες οι προκλήσεις και οι δυσκολίες που επιφέρει η παγκοσμιοποίηση.

    Η περίοδος που ανοίγεται μπροστά μας δεν είναι εύκολη, ανέφερε ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι το αντίδοτο είναι η συντονισμένη αντεπίθεση με την επιτάχυνση των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα. Τόνισε ότι δεν θα πάμε μπροστά εάν δεν κόψουμε το γόρδιο δεσμό του ασφαλιστικού με μια συνολική αντιμετώπιση και συνεχίσουμε να κινούμαστε με εμβαλωματικές προτάσεις. Ο κόσμος της εργασίας και των επιχειρήσεων μπορεί να συνεισφέρει ώστε το ασφαλιστικό να πάψει να είναι πρόβλημα και να γίνει λύση για το αίσθημα ασφάλειας των εργαζομένων.

    Είμαστε σε περίοδο σκληρής ανταγωνιστικής αναμέτρησης μέσα στο διεθνές περιβάλλον, ανέφερε ακόμη ο κ. Δασκαλόπουλος και πρόσθεσε ότι η επιβίωση της χώρας σε αυτό το καινούργιο περιβάλλον απαιτεί προσαρμογή της οικονομίας με εξωστρεφή ανταγωνιστικότητα.

    Ομιλία του προέδρου της ΕΣΕΕ

    Ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας των Εμπόρων Δημήτρης Αρμενάκης ανέφερε ότι η πρόκληση και η ευκαιρία που δίνεται στη χώρα μας είναι να μεταβληθεί σε μια οικονομικη περιφερειακή δύναμη.

    Εφερε ως παράδειγμα τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης για τα οποία είπε ότι αντιμετωπίζονται σαν πολύφερνες νύφες από τα διεθνή κεφάλαια κυρίως της Ασίας. Εάν όμως δεν προχωρήσουμε τότε κινδυνεύουμε να μας μείνουν σαν γεροντοκόρες στο ράφι.

    Ακολούθως ανέφερε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας κυρίως σε νομοθετικό επίπεδο που όμως ακόμη δεν έχουν φτάσει μέχρι τον πολίτη και τον μικρομεσαίο, δεν έχει θιγεί το βαθύ γραφειοκρατικό κράτος.

    Για το ασφαλιστικό τόνισε ότι απαιτεί μεγάλη μεταρρύθμιση και θέλει συνεχή φροντίδα. Ασφαλιστική μεταρρύθμιση όμως που να εξασφαλίζει μακροχρόνια επιβίωση και να επιφέρει βελτίωση της ζωής των πολλών δεν μπορεί να γίνει χωρίς να θιγούν τα συντεχνιακά συμφέροντα των λίγων.

    [02] Αλ. Αλαβάνος για την ανάπτυξη των Ζωνιανιών

    Το λόγο της επίσκεψής του στα Ζωνιανά, καθώς και τις προτάσεις του για ανάπτυξη της περιοχής, παρουσίασε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε τα χρήματα που θα κατασχεθούν από παράνομες δραστηριότητες να κατατεθούν, όπως είπε, για ανάπτυξη των Ζωνιανών και του Ανω Μυλοποτάμου.

    Πήγαμε, είπε ο κ. Αλαβάνος, στα Ζωνιανά για να δώσουμε ένα μήνυμα προς τα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία παρακολουθούν ή συμβάλλουν στην εξέλιξη της κατάστασης, αλλά κρύβονται μέσα στο ντουλάπι. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, πιστεύουμε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε τις αιτίες και τους παράγοντες που μια κλειστή κοινωνία, που έχει περάσει από συνθήκες φτώχειας έγινε ένα θερμοκήπιο για να αναπτυχθούν σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες από ορισμένους κύκλους μέσα σε αυτήν.

    Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει μια ολόκληρη κοινωνία και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως εξιλαστήριο θύμα και ως "μαύρα πρόβατα", προσθέτοντας ότι πρέπει να ανοίξει την επικοινωνία της με όλο τον ιστό της Πολιτείας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    "Πήγαμε επομένως -τόνισε- να σπάσουμε αυτή την απομόνωση και να πούμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούμε να αναδείξουμε σε μια άλλη πορεία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συζήτηση που είχαν χθες βράδυ στο κοινοτικό συμβούλιο, όπου αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν στο χώρο της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου.

    Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε άμεσα μέτρα για τα Ζωνιανά, όπως να δημιουργηθεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, κέντρο δημιουργικής δραστηριότητας, βιβλιοθήκη, συνεδριακό κέντρο και ο,τιδήποτε άλλο, όπως είπε.

    Ζήτησε να γίνει μια ειδική προσπάθεια ώστε τα Ζωνιανά να μην ξεχαστούν όχι ως τόπος αυτών των εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως είπε, αλλά πια ως ένας χώρος μεγάλης εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας.

    Ακόμη, ζήτησε αναπτυξιακές παρεμβάσεις και εναλλακτικές υποδομές και είπε ότι θα φέρει στη Βουλή το θέμα του ορεινού Μυλοποτάμου με ερώτησή του την επόμενη Παρασκευή, την "Ωρα του πρωθυπουργού".

    Αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτήσεων ο κ. Αλαβάνος το χαρακτήρισε ως το μεγάλο εργαλείο διαφθοράς, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, το χρησιμοποίησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ και δεύτερη η ΝΔ, προκειμένου να διαμορφώσει ισχυρές πελατειακές σχέσεις και να στερεώσει την εξουσία του.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στις διαδικασίες που έχουν ανοίξει στο ΣΥΝ είπε ότι οποιαδήποτε διαδικασία που θα γίνει για τον νέο πρόεδρο θα είναι στο πλαίσιο μιας πορείας που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεν υπάρχει, είπε, παραίτηση, απλώς δεν θα υπάρξει διεκδίκηση δεύτερης θητείας.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 29 November 2007 - 13:30:33 UTC