Browse through our Interesting Nodes on Telecommunications in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-11-30

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Να στηρίξουμε τα κεκτημένα"
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

  • [01] "Να στηρίξουμε τα κεκτημένα"

    Με το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ θα συναντηθεί το μεσημέρι ο κ. Αλέκος Αλαβάνος.

    Σε παλλαϊκή εκδήλωση για να "εκδηλώσουμε την απόφασή μας να στηρίξουμε τα κεκτημένα και να τα βελτιώσουμε" κάλεσε τους εργαζόμενους ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ομιλία του στο συνέδριο της ΑΔΕΔΥ.

    Όπως η αντίσταση όλων των πολιτών γονάτισε τον Νόμο Γιαννίτση, όπως η αντίσταση της εκπαιδευτικής κοινότητας γονάτισε την αναθεώρηση του άρθρου 16, έτσι η συστράτευση δημοσίων υπαλλήλων, ιδιωτικών υπαλλήλων, εργατών, ανέργων, φοιτητών, μαθητών θα γονατίσει τα αντιασφαλιστικά σχέδια της κυβέρνησης, τόνισε ο κ. Αλ.Αλαβάνος.

    Αλέκος Αλαβάνος για τα Ζωνιανά

    Το λόγο της επίσκεψής του στα Ζωνιανά, καθώς και τις προτάσεις του για ανάπτυξη της περιοχής, παρουσίασε σε συνέντευξη Τύπου στο Ηράκλειο, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος.

    Ο κ. Αλαβάνος πρότεινε τα χρήματα που θα κατασχεθούν από παράνομες δραστηριότητες να κατατεθούν, όπως είπε, για ανάπτυξη των Ζωνιανών και του Ανω Μυλοποτάμου.

    Πήγαμε, είπε ο κ. Αλαβάνος, στα Ζωνιανά για να δώσουμε ένα μήνυμα προς τα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, τα οποία παρακολουθούν ή συμβάλλουν στην εξέλιξη της κατάστασης, αλλά κρύβονται μέσα στο ντουλάπι. Εμείς, πρόσθεσε ο κ. Αλαβάνος, πιστεύουμε ότι πρέπει να προσεγγίσουμε τις αιτίες και τους παράγοντες που μια κλειστή κοινωνία, που έχει περάσει από συνθήκες φτώχειας έγινε ένα θερμοκήπιο για να αναπτυχθούν σοβαρές εγκληματικές δραστηριότητες από ορισμένους κύκλους μέσα σε αυτήν.

    Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι κανείς δεν μπορεί να καταδικάσει μια ολόκληρη κοινωνία και δεν μπορεί να τη χρησιμοποιεί ως εξιλαστήριο θύμα και ως "μαύρα πρόβατα", προσθέτοντας ότι πρέπει να ανοίξει την επικοινωνία της με όλο τον ιστό της Πολιτείας αλλά και ολόκληρης της ελληνικής κοινωνίας, όπως είπε χαρακτηριστικά.

    "Πήγαμε επομένως -τόνισε- να σπάσουμε αυτή την απομόνωση και να πούμε ότι υπάρχουν δυνάμεις που μπορούμε να αναδείξουμε σε μια άλλη πορεία".

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτήρισε εξαιρετική τη συζήτηση που είχαν χθες βράδυ στο κοινοτικό συμβούλιο, όπου αναπτύχθηκαν οι δυνατότητες που υπάρχουν στο χώρο της ευρύτερης περιοχής του Μυλοποτάμου.

    Εξάλλου, ο κ. Αλαβάνος ζήτησε άμεσα μέτρα για τα Ζωνιανά, όπως να δημιουργηθεί σχολείο δεύτερης ευκαιρίας, κέντρο δημιουργικής δραστηριότητας, βιβλιοθήκη, συνεδριακό κέντρο και ο,τιδήποτε άλλο, όπως είπε.

    Ζήτησε να γίνει μια ειδική προσπάθεια ώστε τα Ζωνιανά να μην ξεχαστούν όχι ως τόπος αυτών των εγκληματικών δραστηριοτήτων, όπως είπε, αλλά πια ως ένας χώρος μεγάλης εναλλακτικής τουριστικής δραστηριότητας.

    Ακόμη, ζήτησε αναπτυξιακές παρεμβάσεις και εναλλακτικές υποδομές και είπε ότι θα φέρει στη Βουλή το θέμα του ορεινού Μυλοποτάμου με ερώτησή του την επόμενη Παρασκευή, την "Ωρα του πρωθυπουργού".

    Αναφερόμενος στο θέμα των επιδοτήσεων ο κ. Αλαβάνος το χαρακτήρισε ως το μεγάλο εργαλείο διαφθοράς, το οποίο, όπως ισχυρίστηκε, το χρησιμοποίησε πρώτο το ΠΑΣΟΚ και δεύτερη η ΝΔ, προκειμένου να διαμορφώσει ισχυρές πελατειακές σχέσεις και να στερεώσει την εξουσία του.

    Τέλος, ο κ. Αλαβάνος αναφερόμενος στις διαδικασίες που έχουν ανοίξει στο ΣΥΝ είπε ότι οποιαδήποτε διαδικασία που θα γίνει για τον νέο πρόεδρο θα είναι στο πλαίσιο μιας πορείας που ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

    Δεν υπάρχει, είπε, παραίτηση, απλώς δεν θα υπάρξει διεκδίκηση δεύτερης θητείας.

    [02] Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS

    Με τη στήριξη του Υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα συγκέντρωση στο Καλλιμάρμαρο Στάδιο και εν συνεχεία σιωπηρή πορεία, η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Συντάγματος.

    Η πορεία διοργανώνεται από την «Κοινωνία των Πολιτών», τις Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις, είναι αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων του AIDS και στην καταπολέμηση του κοινωνικού στιγματισμού. Με την λήξη της πορείας οι συμμετέχοντες, ως συμβολική κίνηση, θα αφήσουν αναμμένα φανάρια στα σκαλιά της πλατείας Συντάγματος.

    Επισημαίνεται, ότι η πρώτη δημόσια παρέμβαση στη χώρα μας μαζικού χαρακτήρα έχει στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, προκειμένου να δοθεί τέλος στην προκατάληψη γύρω από το μεγάλο αυτό κοινωνικό ζήτημα.

    Ανεξέλεγκτη στις περισσότερες χώρες του κόσμου η επιδημία του HIV/AIDS

    Ανεξέλεγκτη παραμένει στις περισσότερες χώρες του κόσμου η επιδημία του HIV/AIDS από το 1981, που εντοπίστηκαν τα πρώτα περιστατικά και παρά την παγκόσμια προσπάθεια ελέγχου της νόσου. Στη χώρα μας 30 άτομα πέθαναν από AIDS το 2007, ενώ δηλώθηκαν 420 νέα περιστατικά οροθετικών εκ των οποίων 60 έπασχαν από AIDS. Υπό το φως της παγκόσμιας κατάστασης της επιδημίας ο κίνδυνος του HIV/AIDS στην Ελλάδα μοιάζει αμελητέος, επισημαίνει ο πρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ), κ. Ιωάννης Πιερρουτσάκος, προλογίζοντας το δελτίο επιδημιολογικής επιτήρησης της νόσου με στοιχεία μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2007. «Τα στοιχεία της Ελλάδας αναδεικνύουν μία επιδημία μικρή, αν συγκριθούν όχι μόνο με την παγκόσμια κατάσταση, αλλά και με την υπόλοιπη Ευρώπη. Ωστόσο αν θεωρήσουμε ότι το πρόβλημα δεν υπάρχει ή έχει επιλυθεί, διαπράττουμε ένα επικίνδυνο λάθος. Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζεται αυξητική πορεία της λοίμωξης, που πρέπει να ληφθεί σοβαρά υπόψη στο σχεδιασμό των προγραμμάτων» υπογραμμίζει ο κ Πιερρουτσάκος.

    Νεότερα στοιχεία περιστατικά οροθετικών και πασχόντων από AIDS στην Ελλάδα

    Σύμφωνα με το δελτίο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ, από τα 420 περιστατικά οροθετικών που δηλώθηκαν στη χώρα μας από την αρχή του έτους έως την 31η Οκτωβρίου, το 83,1% ήταν άνδρες και το 16,9% γυναίκες. Το 42,9% των περιστατικών είχαν δηλωθεί «ακαθόριστα» όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, το 36% ήταν άντρες που είχαν ομοφυλοφιλικές σεξουαλικές σχέσεις (ή 62,9% αν δεν περιληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης) και το 19,3% ήταν ετεροφυλόφιλοι άντρες και γυναίκες (ή 33,8% αν δεν περιληφθούν οι περιπτώσεις με «ακαθόριστο» τρόπο μετάδοσης). Η πλειονότητα των περιστατικών ήταν άτομα ηλικίας 25-44 ετών, το μεγαλύτερο ποσοστό (18,9%) των ανδρών ήταν ηλικίας 30-34 ετών, ενώ στις γυναίκες η προεξάρχουσα ηλικιακή ομάδα ήταν αυτή των 25-29 ετών (23,9%).

    Από τις 60 νέες περιπτώσεις στις οποίες διαγνώστηκε AIDS οι 48 είχαν ήδη εμφανίσει κλινικά την νόσο όταν δηλώθηκαν. Το 73,3% των νέων περιπτώσεων AIDS ήταν άντρες και το 26,7% γυναίκες. Το 40% των νέων περιπτώσεων ήταν άντρες που είχαν ομοφυλοφιλικές σχέσεις ενώ στο 38,3% η μετάδοση είχε γίνει μέσω ετεροφυλοφιλικής σεξουαλικής επαφής. Η πλειονότητα των νέων περιπτώσεων αφορά ηλικίες μεγαλύτερες των 40 ετών κατά τη διάγνωση.

    Ο συνολικός αριθμός των οροθετικών που δηλώθηκαν στη χώρα μας από το 1984 μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται στα 8.584 άτομα από τα οποία το 80,1% ήταν άντρες και το 19,3% γυναίκες, ενώ για ένα μικρό ποσοστό δεν δηλώθηκε το φύλο. Ο αριθμός των οροθετικών παιδιών (ηλικίας κάτω των 13 ετών κατά τη δήλωση) στη χώρα μας παραμένει χαμηλός και ανέρχεται σε 77 περιπτώσεις, εκ των οποίων το 62,3% αγόρια και το 36,4% κορίτσια. Το 70,1% μολύνθηκαν από τη μητέρα, ενώ το 15,6% ήταν πολυμεταγγιζόμενα παιδιά. Να σημειωθεί ότι το 2007 δηλώθηκε μία μόνο μετάδοση κάθετης μετάδοσης του HIV (από τη μητέρα στο παιδί).

    Ο συνολικός αριθμών περιπτώσεων AIDS που δηλώθηκαν στη χώρα μας από το 1984 μέχρι τη 31η Οκτωβρίου 2007 ανέρχεται σε 2.829 άτομα εκ των οποίων το 84,6% άντρες και το 15,4% γυναίκες. Ο συνολικός αριθμών των περιπτώσεων AIDS σε παιδιά ανέρχεται σε 36, εκ των οποίων το 63,9% μολύνθηκαν από τη μητέρα.

    O αριθμός των θανάτων σε ασθενείς με AIDS που δηλώθηκαν το 2007 ανέρχεται σε 30 άτομα, ενώ ο συνολικός αριθμός θανάτων από το 1983 μέχρι σήμερα φτάνει τα 1.552 άτομα εκ των οποίων το 87,4% άντρες και το 12,6% γυναίκες.

    Διαχρονική η τάση της επιδημίας

    Όπως επισημαίνεται στο δελτίο του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ στη χώρα μας η διαχρονική τάση της επιδημίας ήταν αυξητική και στους άντρες και στις γυναίκες . Η υψηλότερη συχνότητα περιστατικών μόλυνσης που παρουσιάστηκε το 1999 αποδίδεται στη αναδρομική δήλωση μεγάλου αριθμού περιπτώσεων, που είχαν μολυνθεί κατά το παρελθόν. Από το έτος 2000 ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώνονται παρουσίασε μείωση και αυτή η τάση συνεχίστηκε μέχρι το 2002. Το 2003 και το 2004 παρουσιάστηκε μία μικρή αύξηση σε σχέση με το 2002, ενώ ο αριθμός των νέων μολύνσεων που δηλώθηκαν ανά εκατομμύριο πληθυσμού το 2006 κυμαίνεται στα επίπεδα του 2005, έτος κατά το οποίο παρατηρήθηκε σημαντική αύξηση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο αριθμός των νέων μολύνσεων που αναμένεται να δηλωθούν μέχρι το τέλος του 2007 ενδέχεται να κυμανθεί σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με το 2006.

    Όσον αφορά τα περιστατικά AIDS, απότομη αύξηση παρατηρήθηκε κατά τα έτη 1993-96, πράγμα που οφείλεται κατά ένα μεγάλο ποσοστό στον αυξημένο αριθμό κρουσμάτων ακριβώς λόγω της επέκτασης των κριτηρίων για τη διάγνωση της νόσου. Αντίθετα από το 1997 μέχρι το 2001 παρατηρήθηκε μείωση στην επίπτωση του AIDS, γεγονός το οποίο μπορεί να αποδοθεί στις νέες αντιρετροϊκές αγωγές. Ο αριθμός των νέων περιπτώσεων AIDS κατά τα τελευταία χρόνια παραμένει χαμηλός. Η επίπτωση του AIDS το 2006 ήταν χαμηλότερη σε σύγκριση με το 20005.

    Τα ευρωπαϊκά δεδομένα

    Η Εσθονία, η Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι οι χώρες της ΕΕ, στις οποίες παρατηρείται ο μεγαλύτερος αριθμός νέων HIV μολύνσεων (οροθετικών) σύμφωνα με στοιχεία του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιδημιολογικής Επιτήρησης του HIV/AIDS τα οποία αφορούν το έτος 2005. Συγκεκριμένα στην Εσθονία δηλώθηκαν 467 περιστατικά οροθετικών ανά εκατομμύριο πληθυσμού, στην Πορτογαλία 251,1 και στο Ηνωμένο Βασίλειο 148,3. Δεν υπάρχουν όμως δεδομένα το 2005 για την Ισπανία και την Ιταλία, των οποίων η επίπτωση εκτιμάται ότι είναι υψηλότερη από τη συνολική επίπτωση για την ΕΕ.

    Όσον αφορά τα περιστατικά AIDS στην ΕΕ κατά το έτος 2005 οι χώρες με τη μεγαλύτερη επίπτωση ήταν η Πορτογαλία (79,5 περιπτώσεις ανά εκατομμύριο πληθυσμού), η Λετονία (37), η Ισπανία (36) και η Ιταλία (25,4)


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Friday, 30 November 2007 - 7:30:19 UTC