Find out about The HR-Net Group Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-05

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Η ελληνική οικονομία σε ευνοϊκότερη θέση, σε ασφαλή τροχιά»
  • [02] «Υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας»
  • [03] "Να ανατραπούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα"
  • [04] Στις 7 Φεβρουαρίου το Συνέδριο του ΣΥΝ
  • [05] ΗΠΑ:Ερευνα για τους έγχρωμους

  • [01] Κ. Καραμανλής: «Η ελληνική οικονομία σε ευνοϊκότερη θέση, σε ασφαλή τροχιά»

    Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής μιλώντας στο 18ο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφερόμενος στο ασφαλιστικό τόνισε ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να ανταποκριθεί στην προεκλογική δέσμευσή της για μια δίκαιη ασφαλιστική μεταρρύθμιση, η οποία απαλλάσσει το ασφαλιστικό από τις παθογένειες, τις στρεβλώσεις και τις αδικίες του παρελθόντος.

    "Μία μεταρρύθμιση σε βάθος χρόνου που εγγυάται ασφάλεια παροχών και συντάξεων για όλους. Κινούμαστε με συνέπεια και υπευθυνότητα στους άξονες που αναπτύξαμε τόσο προεκλογικά όσο και στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης. Τα γενικά όρια ηλικίας δεν αυξάνονται, οι εισφορές δεν αυξάνονται, οι συντάξεις δεν μειώνονται". Ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση αυτό το πλαίσιο και έστειλε μήνυμα προς όλους ότι " δεν ωφελεί κανένα ο λαϊκισμός, απαιτείται ευθύνη από όλους, είμαστε ανοικτοί σε κάθε πρόταση, άποψη και ιδέα που συνεισφέρει στη μεταρρύθμιση για ένα σύγχρονο, δίκαιο και βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα. Είμαστε όμως αποφασισμένοι να προχωρήσουμε".

    Επίσης ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι η άρνηση στο διάλογο και η αντίδραση στη μεταρρύθμιση αναπαράγουν αδικίες και ανισότητες σε βάρος των πολλών και πρόσθεσε «είναι ακραία, συντηρητική, αντιλαϊκή και άδικη πολιτική. Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση δεν μπορεί να θυσιάζεται ούτε σε κομματικές, ούτε σε συντεχνιακές σκοπιμότητες, είναι επιτακτικά αναγκαία, κοινωνικά επιβεβλημένη και την οφείλουμε στους πολλούς, στους οικονομικά ασθενέστερους, στις νέες και στους νέους. Είναι ζήτημα ευθύνης όλων των πολιτικών και κοινωνικών φορέων σε ολόκληρη την κοινωνία, στις σημερινές αλλά και στις επόμενες γενιές».

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στα οικονομικά επιτεύγματα της κυβέρνησής του σημειώνοντας ότι πριν από τρία χρόνια από το ίδιο βήμα είχε αναπτύξει τη στρατηγική η οποία οδηγούσε στη διατηρήσιμη δημοσιονομική προσαρμογή και τη διατηρήσιμη ανάπτυξη. Στο διάστημα που πέρασε, ανέφερε ο πρωθυπουργός, κάναμε σημαντικά βήματα και αναφέρθηκε στη δραστική μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος, στους σταθερά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας καθώς και στη μείωση της ανεργίας.

    Μίλησε ακόμη για τις ενεργειακές συμφωνίες που επιτεύχθηκαν και έκανε ειδική αναφορά στον ελληνοτουρκικό αγωγό φυσικού αερίου, στη διακρατική συμφωνία με την Ιταλία για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού, στη συμφωνία με την Τουρκία και την Ιταλία για τη δημιουργία του νότιου ευρωπαϊκού δακτυλίου φυσικού αερίου, στη συμφωνία για την κατασκευή του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολη.

    Σημείωσε ακόμη ότι σχεδόν 4.000 ελληνικές επιχειρήσεις και περισσότερα από 2.300 υποκαταστήματα ελληνικών τραπεζών αξιοποιούν τις ευκαιρίες που φέρνει η ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης και της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ σημείωσε ότι η Ελλάδα λειτουργεί ως πύλη της Μέσης Ανατολής, του αραβικού κόσμου και της Ασίας προς την Ευρώπη, αλλά και ως έδρα μεγάλων επιχειρήσεων του δυτικού κόσμου που θέλουν να επεκταθούν στην ευρύτερη περιοχή μας.

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ελληνική οικονομία ανέκτησε την αξιοπιστία της, απέκτησε αυξημένο δυναμισμό, κατέκτησε τη διεθνή εμπιστοσύνη και πρόσθεσε ότι "είναι μια μεγάλη συλλογική κατάκτηση για όλους τους πολίτες, για όλους όσοι ζουν εργάζονται ή επενδύουν στον τόπο μας, την κατάκτηση αυτή οφείλουμε τώρα να την διασφαλίσουμε και να την διευρύνουμε. Οφείλουμε να δώσουμε λύσεις στα ζητήματα που εκκρεμούν, να συνεχίσουμε τον κύκλο των μεταρρυθμίσεων για να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το αναπτυξιακό πρότυπο που θεμελιώσαμε. Αυτή είναι η στρατηγική μας και η στρατηγική αυτή είναι αδιαπραγμάτευτη".

    Στα τριάμισι χρόνια που πέρασαν, είπε ο κ. Καραμανλής, παραμερίσαμε την αντίληψη του συντηρητισμού που θέλει τα πράγματα καθηλωμένα και ξεκινήσαμε τις μεταρρυθμίσεις που παράγουν όφελος για όλους. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στους πόρους που θα δοθούν στην περιφέρεια από το Δ' ΚΠΣ και σημείωσε ότι για την αειφόρο ανάπτυξη και το περιβάλλον διατίθενται περισσότερα από 4 δισ. ευρώ. Ιδιαίτερης σημασίας, είπε, είναι οι τεχνικές υποδομές, σημειώνοντας ότι σε αυτές κατευθύνεται το 42% των πόρων του εθνικού στρατηγικού πλαισίου. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην τουριστική ανάπτυξη, στην ενίσχυση του αγροτικού τομέα, αλλά και στο σχέδιο ανασυγκρότησης των περιοχών που έπληξαν οι φωτιές του Αυγούστου. Βασικός στόχος της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, όπως είπε ο κ. Καραμανλής, είναι η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και σημείωσε ότι το 21% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου κατευθύνεται στην καινοτομία, την ανταγωνιστικότητα, την ψηφιακή σύγκλιση.

    Επίσης ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ποιοτική αναβάθμιση της εκπαίδευσης, σημειώνοντας ότι συνεχίζεται η εκπαιδευτική μεταρρύθμιση, ενώ η κυβέρνηση στηρίζει την δια βίου μάθηση, διαθέτοντας για το σκοπό αυτό το 14% των πόρων του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου. Εργαζόμαστε, είπε, για την Ελλάδα της παιδείας και του πολιτισμού. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε αναλυτικά στη μεταρρύθμιση της διοικητικής δομής της χώρας με στόχο να δημιουργηθούν ισχυρότερες και αποτελεσματικότερες αυτοδιοικητικές μονάδες, στο επιχειρησιακό πρόγραμμα διοικητικής μεταρρύθμισης με αιχμή την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης με βασικές προτεραιότητες τη μείωση κατά 25% του κόστους της γραφειοκρατίας για τις επιχειρήσεις, τη συντόμευση κατά 50% του χρόνου έκδοσης πιστοποιητικών και την ταχύτερη απονομή της δικαιοσύνης. Συνεχίζουμε, ανέφερε, ταυτόχρονα τις δράσεις που αφορούν τη διασφάλιση απόλυτης διαφάνειας σε όλα τα επίπεδα και όλη την έκταση του κρατικού μηχανισμού και αναπτύσσουμε αποφασιστικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας που ήδη αποδίδουν, όπως ανέφερε, απτά αποτελέσματα, ενώ πρόσθεσε "είμαστε σε διαρκή μετωπική σύγκρουση με τα φαινόμενα της διαφθοράς και της ανομίας".

    Η εξυγίανση της οικονομίας και η διασφάλιση υψηλών ρυθμών ανάπτυξης δεν είναι αυτοσκοπός, τόνισε ο πρωθυπουργός, σημειώνοντας ότι σημαίνει περισσότερες επενδύσεις, περισσότερες επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας και αποτελεί το σίγουρο δρόμο για την τόνωση της απασχόλησης, την αύξηση του κοινωνικού μερίσματος και τη δικαιότερη κατανομή του. Είναι η απαραίτητη προϋπόθεση, τόνισε, για μια δυναμική, συνεκτική και πιο δίκαιη κοινωνία, είπε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε "η δημοσιονομική εξυγίανση και η ισχυρή ανάπτυξη είναι προϋπόθεση για ένα πραγματικά κοινωνικό κράτος". Αναφέρθηκε στη λειτουργία του εθνικού ταμείου κοινωνικής συνοχής, σε στοχευμένες παρεμβάσεις για τη στήριξη των οικονομικά ασθενεστέρων και τον περιορισμό της φτώχειας, στην αύξηση του κατώτατου επιδόματος ανεργίας του ΕΚΑΣ και των συντάξεων του ΟΓΑ, καθώς και στη χορήγηση στις τρίτεκνες οικογένειες του πολυτεκνικού επιδόματος.

    Ο κ. Καραμανλής μίλησε για νέο κύκλο αποκρατικοποιήσεων, με προτεραιότητα σε λιμάνια, αεροδρόμια και εταιρείες εισηγμένες στο Χρηματιστήριο, στις οποίες συμμετέχει το δημόσιο, στην επέκταση του πλαισίου για τις ΣΔΙΤ, την εφαρμογή του σχεδίου για την οικονομική εξυγίανση των ΔΕΚΟ, την απλοποίηση της φορολογίας ακινήτων, τη μείωση των φορολογικών συντελεστών, την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, της φοροδιαφυγής και της λαθρεμπορίας καυσίμων.

    Ο πρωθυπουργός κατέληξε λέγοντας ότι η ελληνική οικονομία άρχισε να μετράει νίκες, είναι σε ευνοϊκότερη θέση, σε σταθερή βάση, σε ασφαλή τροχιά. Η Ελλάδα ξεφεύγει από τους ουραγούς για να βρεθεί στους πρωτοπόρους της ΕΕ, απόφασή μας είναι να πετύχουμε το στόχο αυτό στη νέα προγραμματική περίοδο, έχουμε τις προϋποθέσεις, το σχέδιο, τη βούληση για τις αναγκαίες αλλαγές. Ακολουθούμε πολιτική ευθύνης, αξιοπιστίας, προοπτικής, προχωρούμε μπροστά με ξεκάθαρες θέσεις και στέρεα βήματα, επιλέξαμε τις μεταρρυθμίσεις απέναντι στη στασιμότητα, την πρόοδο απέναντι στη συντήρηση, επιλέξαμε πολιτικές για δυναμική οικονομία ευκαιριών, αποτελεσματικό, ουσιαστικά κοινωνικό κράτος δικαίου, ισχυρή, συνεκτική και πιό δίκαιη κοινωνία. Αυτό είναι το κοινό όραμα των Ελλήνων, αυτός είναι ο στόχος της πολιτικής μας, αυτός είναι ο δρόμος που επιλέξαμε, ο δρόμος της εθνικής αυτοπεποίθησης, της σιγουριάς και της αισιοδοξίας".

    Συνάντηση με Χ. Μουμπάρακ

    Οι διμερείς σχέσεις σε πολιτικό και κυρίως σε οικονομικό επίπεδο, καθώς και οι εξελίξεις στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολή, ήταν το αντικείμενο της συνάντησης που είχαν στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής με τον Πρόεδρο της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.

    Ο κ. Καραμανλής χαρακτήρισε την Αίγυπτο ως έναν από τους σημαντικότερους εμπορικούς εταίρους της Ελλάδος, μεταξύ των Αραβικών χωρών. Εξήρε τους ιστορικούς δεσμούς των δύο κρατών και αναφέρθηκε στις τρέχουσες εμπορικές σχέσεις, επισημαίνοντας ότι "διαπιστώσαμε πως υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης και ανάπτυξης της συνεργασίας μας σε πολλά επίπεδα, όπως ο ενεργειακός τομέας και ο ναυτιλιακός".

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι συμφωνήθηκε με τον κ. Μουμπάρακ να κινηθούν οι δύο χώρες πιο εντατικά στην περαιτέρω σύσφιξη των εμπορικών δεσμών τους.

    Ο κ. Καραμανλής ανέφερε ότι συζητήθηκαν κι οι εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, λέγοντας ότι η Αίγυπτος διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την προώθηση της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή, αλλά και της Ευρωμεσογειακής συνεργασίας.

    Στα βήματα αυτά είμαστε συνοδοιπόροι, είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι "η Ελλάδα έχει επιδείξει το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της για τις εξελίξεις στην περιοχή, με τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται τόσο διεθνώς όσο και στο πλαίσιο της ΕΕ. Υποστηρίζουμε τις προσπάθειες του κ. Μουμπάρακ για ειρηνική επίλυση του Παλαιστινιακού. Με αυτό το πνεύμα η Ελλάδα και η Αίγυπτος συμμετείχαν στην διεθνή διάσκεψη της Ανάπολης,που συνιστά πρόοδο για την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ Ισραήλ και Παλαιστίνης,που θα πρέπει να οδηγήσουν σε μια συνολική επίλυση του Μεσανατολικού".

    Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η Ελλάδα μαζί με τους εταίρους της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ στηρίζει την προσπάθεια αυτή.

    Τέλος, ανέφερε ότι συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το Κυπριακό,τα ελληνοτουρκικά και τα Βαλκάνια και πρόσθεσε ότι ειδικότερα για τα ζητήματα αυτά θα γίνει ευρύτερη συζήτηση στο γεύμα που παρέθεσε στη συνέχεια στον Πρόεδρο Μουμπάρακ.

    Από την πλευρά του ο Αιγύπτιος πρόεδρος εξέφρασε αισθήματα ευγνωμοσύνης και υπερηφάνειας για την υποδοχή που του επιφύλαξε ο κ. Καραμανλής και αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πρόοδο που σημειώνεται στις διμερείς σχέσεις από το 2004, όταν επισκέφθηκε την Αίγυπτο ο κ. Καραμανλής, μέχρι σήμερα.

    Παρακολουθούμε την πρόοδο της Ελλάδος, είπε ο Αιγύπτιος πρόεδρος και αναφέρθηκε στην επιτυχημένη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων. Τόνισε την ανάγκη περαιτέρω σύσφιξης των σχέσεων στην οικονομία, στο εμπόριο, στην πολιτική και στα Βαλκάνια.

    Ο κ. Μουμπάρακ αναφέρθηκε στις συμφωνίες που συνήψαν οι δύο χώρες για θέματα φόρων, δασμών και τραπεζικών διευκολύνσεων, καθώς και γενικότερων οικονομικών διευκολύνσεων,που απέδωσαν, όπως είπε, υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

    Συζητήσαμε επίσης το θέμα της προώθησης εργατών, τη ναυτιλιακή σύνδεση των δύο χωρών καθώς και θέματα τουριστικών και πολιτιστικών επενδύσεων, είπε ο κ. Μουμπάρακ.

    Τέλος εξήρε την προσπάθεια της Ελλάδας για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή και εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι συνομιλίες που είχε στην Αθήνα θα δώσουν χειροπιαστά αποτελέσματα στις σχέσεις των δύο χωρών.

    Σήμερα ο πρωθυπουργός κ.Κώστας Καραμανλής θα συναντηθεί στις 11:00 με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αλί Μπαμπατζάν και στις 12 το μεσημέρι με τον εκπρόσωπο του ΟΗΕ στις συνομιλίες για την ονομασία της ΠΓΔΜ Μάθιου Νίμιτς

    Στη 13:00 θα έχει συνεργασία με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Βαγγέλη Μεϊμαράκη, ενώ στις 13.30 θα συνεδριάσει το ΚΥΣΕΑ για τρέχοντα θέματα.

    Στις 18.30 ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάσει το Ιδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής "Β. & Μ. Θεοχαράκη".

    [02] «Υποστήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας»

    Με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας κ. Αλί Μπαμπατζάν συναντήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, κ. Γ. Παπανδρέου.

    Η συνάντηση διήρκησε μία ώρα, με τα πρώτα 25 λεπτά να καλύπτονται από κατ' ιδίαν συζήτηση, μετά από αίτημα του κ. Μπαμπατζάν, ενώ στο δεύτερο ημίωρο παρακάθησαν και αντιπρόσωποι από τις δυο πλευρές, μεταξύ των οποίων ο πρώην πρέσβης της Τουρκίας στην Αθήνα, ο οποίος τώρα κατέχει την θέση του γενικού γραμματέα του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της γείτονος, ενώ από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ παρόντες ήταν ο κ. Δημήτρης Δρούτσας, διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του κ. Παπανδρέου και ο κ. Πάνος Μπεγλίτης, τομεάρχης εξωτερικής πολιτικής και εθνικής άμυνας στο πολιτικό και συντονιστικό όργανο του ΠΑΣΟΚ.

    Από την πλευρά του κ. Παπανδρέου, ετέθησαν όλα τα ζητήματα που συνδέονται με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, αλλά και αυτά της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ να επισημαίνει την ανάγκη προώθησης των μεταρρυθμίσεων και αλλαγών στη γείτονα χώρα, με ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς και των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Ο κ. Παπανδρέου, επίσης, έθεσε όλα τα ζητήματα που συνδέονται με τη λειτουργία του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Σχολής της Χάλκης και των δικαιωμάτων της ελληνικής μειονότητας στην Τουρκία, ως βασικές προϋποθέσεις προς υλοποίηση από πλευράς Τουρκίας στην ευρωπαϊκή της πορεία.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επαναβεβαίωσε την υποστήριξή του στην ευρωπαϊκή πορεία και τη μελλοντική ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, υπό την προϋπόθεση του σεβασμού και της εφαρμογής από την Τουρκία όλων των όρων και προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ.

    Από την πλευρά του ο κ. Μπαμπατζάν, ενημέρωσε τον κ. Παπανδρέου για το μεταρρυθμιστικό σχέδιο της νέας τουρκικής κυβέρνησης, καθώς και την βούλησή της να προχωρήσει στην υλοποίηση και εφαρμογή των προϋποθέσεων που έχει θέσει η ΕΕ.

    Στη διάρκεια της συζήτησης εξετάστηκαν, επίσης, το Κυπριακό και οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, με τον κ. Παπανδρέου να επαναλαμβάνει τις πάγιες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για επίλυση του Κυπριακού, καθώς αυτό αποτελεί σημαντικό διεθνές πρόβλημα, ενώ ζήτησε και την εφαρμογή των πρωτοκόλλων τελωνειακής ένωσης ως υποχρέωση της Τουρκίας προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Από τη μεριά του ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι αναμένονται τα αποτελέσματα των προεδρικών εκλογών στην Κύπρο και εξέφρασε την ετοιμότητα της Τουρκίας να κινηθεί για επίλυση του Κυπριακού εντός των παραμέτρων που έχει υιοθετήσει ο ΟΗΕ.

    Η ωριαία συζήτηση διεξήχθη σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα, ενώ ο κ. Μπαμπατζάν αναφέρθηκε στην πολιτική του κ. Παπανδρέου έναντι της Τουρκίας, στην πρόοδο που είχε επιτευχθεί στις διμερείς σχέσεις, στη συμβολή του στην βελτίωση του κλίματος των ελληνοτουρκικών σχέσεων και τόνισε ότι ο κ. Παπανδρέου είναι πάντα ευπρόσδεκτος στην Άγκυρα και η τουρκική πλευρά αναμένει την επίσκεψή του οποτεδήποτε το επιτρέψει το πρόγραμμά του.

    Συνάντηση με τον Χ. Μουμπάρακ

    Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Γιώργο Παπανδρέου, η οποία διήρκεσε μία ώρα.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν το Μεσανατολικό υπό το φως της συνδιάσκεψης της Ανάπολης, οι προϋποθέσεις λύσεις του Παλαιστινιακού και ο ρόλος της Αιγύπτου στη Μέση Ανατολή.

    Ο κ. Γ.Παπανδρέου ενημέρωσε τον Πρόεδρο Μουμπάρακ για τις πρωτοβουλίες του στο πλαίσιο της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, ο δε Aιγύπτιος Πρόεδρος θυμήθηκε παλαιότερες επισκέψεις του στην Ελλάδα και τη φιλία του με τον Ανδρέα Παπανδρέου.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δώρισε στον Πρόεδρο της Αιγύπτου ένα φωτογραφικό λεύκωμα για το Αιγαίο.

    Τον κ.Παπανδρέου συνόδευαν οι κ.κ. Π.Μπεγλίτης και Δ.Δρούτσας.

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ,θα συναντηθεί σήμερα στις 11:00 το πρωί με τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Mάθιου Nίμιτς, στο γραφείο του στη Βουλή.

    Νωρίτερα θα συναντηθεί, κατόπιν αιτήματος της, με την υπουργό Εξωτερικών, Ντόρα Μπακογιάννη.

    [03] "Να ανατραπούν οι νόμοι Σιούφα και Ρέππα"

    Την ανάγκη να πάρει γενικευμένο χαρακτήρα η απεργία της 12ης Δεκεμβρίου, την οποία κήρυξαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, για το Ασφαλιστικό, επισήμανε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στην αίθουσα της ΕΣΗΕΜ-Θ.

    Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι επιχειρεί να μετατρέψει τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε πελάτες ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών, κάλεσε τους εργαζόμενους να ανατρέψουν τους νόμους Σιούφα και Ρέππα και δήλωσε ότι «το ΚΚΕ θα κάνει καθημερινά δύσκολη τη ζωή της κυβέρνησης και της εργοδοσίας».

    Σε ερώτηση για τις επισκέψεις του μεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς σε Σκόπια και Αθήνα είπε πως η κύρια επιλογή είναι να εξευρεθεί μια λύση προκειμένου να χρησιμοποιηθεί η ΠΓΔΜ για τα ευρύτερα σχέδια των ΗΠΑ στην περιοχή των Βαλκανίων.

    Η κ. Παπαρήγα εξέφρασε την εκτίμηση ότι μετά τις εκλογές της 16ης Σεπτεμβρίου έχουν δρομολογηθεί εξελίξεις στο πολιτικό σκηνικό και «ψήνονται κυβερνήσεις συνεργασίας». «ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ είναι κοντά στον αρραβώνα», είπε και πρόσθεσε: «Ο ΣΥΝ την ανανέωση την καταλαβαίνει να πάει με το ΠΑΣΟΚ. Με γεια του με χαρά του. Τρέχει και δεν φτάνει για κοινή δράση με το ΠΑΣΟΚ για το Ασφαλιστικό. Ως εκεί φτάνουν τα ανατρεπτικά του ΣΥΝ». Παρατήρησε, ακόμα, ότι μια συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ θα λειτουργήσει ως «σωσίβιο» για το ΠΑΣΟΚ.

    Για τον Λαϊκό Ορθόδοξο Συναγερμό, σχολίασε ότι προεκλογικά έκανε τη «στρίγγλα» και μετεκλογικά έγινε «αρνάκι».

    Σε ερώτηση αν είναι πολλά ή όχι τα 17 χρόνια που θα συμπληρώσει στη θέση της γενικής γραμματέως του ΚΚΕ η κ. Παπαρήγα απάντησε: «Στο ΚΚΕ είμαστε στρατιώτες και στρατιωτίνες. Λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο. Το όργανο όποτε θέλει αλλάζει και τα σκυλιά δεμένα».

    Μετά τη συνέντευξη Τύπου η κ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ-3 και συζήτησε με τους εργαζόμενους.

    Για τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή

    "Προδιαγεγραμμένο έγκλημα με ψεύτικο άλλοθι" χαρακτήρισε η γγ του ΚΚΕ τις εξελίξεις στην Ολυμπιακή Αεροπορία, οι οποίες, όπως είπε, οδηγούν σε συρρίκνωση και ουσιαστικά στο κλείσιμο της εταιρίας και την εργασιακή ανασφάλεια.

    "Δεν ήρθαμε για να κάνουμε κηδεία της Ολυμπιακής. Διότι αυτό θέλουν. Να κηδέψουν την Ολυμπιακή με μεγάλες παράτες και γιορτές", είπε η κ.Παπαρήγα, στη διάρκεια συνάντησης που είχε το πρωί στο αεροδρόμιο "Μακεδονία" της Θεσσαλονίκης με μόνιμους εργαζόμενους και συμβασιούχους στην Ολυμπιακή.

    Επισήμανε ότι το ΚΚΕ θα υπερασπιστεί τα εργασιακά δικαιώματα και την ύπαρξη της Ολυμπιακής, αλλά παρατήρησε ότι η διατήρηση της Ολυμπιακής δεν εξαρτάται από το ΚΚΕ.

    Η Ολυμπιακή "υπέστη προγραμματισμένη φθορά από τις κυβερνήσεις που την άφησαν να σαπίσει", είπε.

    Απευθυνόμενη στους εργαζόμενους, τους κάλεσε να μείνουν ενωμένοι και τόνισε πως από τις τοποθετήσεις των συνδικαλιστικών στελεχών στα τηλεοπτικά παράθυρα, κατάλαβε πως αν πάνε στην Ευρωπαϊκή Ένωση να ψάξουν τί είναι νόμιμο και τί όχι, το έχουν χάσει το παιχνίδι, κι αυτό γιατί στην ΕΕ έχουν αποφασίσει να παραμείνουν μόνο δύο τρεις μεγάλες αεροπορικές εταιρίες.

    Το ΚΚΕ -είπε- δεν αναγνωρίζει στην ΕΕ το δικαίωμα να κρίνει και να αξιολογήσει την Ολυμπιακή αεροπορία, εντάσσεται δε, υπέρ της ύπαρξης εθνικού αερομεταφορέα στην Ελλάδα.

    [04] Στις 7 Φεβρουαρίου το Συνέδριο του ΣΥΝ

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κ.Αλέκος Αλαβάνος θα συναντηθεί σήμερα το μεσημέρι με τα προεδρεία του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών (ΔΣΑ), του ΤΕΕ και του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής.

    Το 5ο Τακτικό Συνέδριο του Συνασπισμού θα διεξαχθεί από τις 7 έως τις 10 Φεβρουαρίου στο κλειστό γήπεδο του Τάε Κβο Ντό στο Φάληρο.

    Ανακοίνωση της οργανωτικής επιτροπής αναφέρει ότι ξεκινά άμεσα η προσυνεδριακή διαδικασία και ο δημόσιος διάλογος για τις θέσεις, ενώ στο πλαίσιο της πορείας προς το Συνέδριο θα διοργανωθούν δημόσιες εκδηλώσεις.

    Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, σε δηλώσεις του μετά τη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της παράταξης για το ασφαλιστικό και την Ολυμπιακή, ανέφερε ότι την Παρασκευή συζητιέται επερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό, 3 μέρες πριν την απεργία. "Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε ότι η κυβέρνηση προχωρεί σε μια λεηλασία των αποθεματικών των ταμείων, αλλά και ορισμένων από τα καλύτερα χρόνια της ζωής των εργαζομένων, δηλαδή αυτά τα οποία έρχονται μετά από δεκαετίες εργασίας και απαιτούν μια αξιοπρεπή στήριξη μέσα από τις συντάξεις τους", τόνισε ο κ. Αλαβάνος και πρόσθεσε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ θα ενεργοποιηθούν αυτές τις ημέρες, προκειμένου αυτή η κινητοποίηση να έχει μεγάλη επιτυχία και "να βάλει φραγμό στα σχέδια της ΝΔ".

    Αναφορικά με το ζήτημα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ο κ. Αλαβάνος είπε ότι "δεν θέλουμε μια εταιρία τύπου ΗΛΙΟΣ, μια εταιρία μικρή και χαμηλού κόστους. Θεωρούμε ότι μπορεί να σταθεί μια δημόσια, αυτοτελής αεροπορική εταιρία στην Ελλάδα, φθάνει οι κυβερνήσεις να σταματήσουν «να κάνουν πάρτυ» με τις πελατειακές σχέσεις και τις προμήθειες, οι οποίες οδήγησαν την Ολυμπιακή στην κατάσταση που βρίσκεται σήμερα".

    [05] ΗΠΑ:Ερευνα για τους έγχρωμους

    Οι μαύροι Αμερικανοί είναι 10 φορές πιθανότερο να φυλακισθούν για υποθέσεις που σχετίζονται με ναρκωτικά, από ότι οι λευκοί στις ΗΠΑ, παρά το ότι και οι δύο φυλετικές ομάδες αναμιγνύονται σε σχεδόν ίσο ποσοστό στην παράνομη χρήση/λαθρεμπορία παραισθησιογόνων ουσιών, σύμφωνα με μελέτη η οποία δημοσιοποιήθηκε χθες Τρίτη.

    Σχεδόν σε όλες τις μεγάλες κομητείες των Ηνωμένων Πολιτειών καταγράφονται αξιοσημείωτες ανισότητες, κατά φυλή, στις καταδίκες όσων ενέχονται σε υποθέσεις λαθρεμπορίας ναρκωτικών, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Πολιτικής για την Δικαιοσύνη (Justice Policy Institute), το οποίο εδρεύει στην Ουάσινγκτον.

    Το 2002--σύμφωνα με την έρευνα--σημειώθηκαν 1,5 εκατομμύριο συλλήψεις για υποθέσεις ναρκωτικών, επί εκτιμώμενου συνόλου χρηστών ναρκωτικών 19,5 εκατομμυρίων. Περίπου 175.000 άνθρωποι φυλακίσθηκαν για υποθέσεις ναρκωτικών, οι μισοί εκ των οποίων ήταν μαύροι, παρά το γεγονός ότι οι μαύροι αποτελούν μόλις το 13% του πληθυσμού των ΗΠΑ.

    Η μελέτη εξετάζει στατιστικά δεδομένα που συγκεντρώθηκαν στις 198 κομητείες των ΗΠΑ με τον μεγαλύτερο πληθυσμό. Τα ευρήματά της είναι παρόμοια και με προηγούμενες έρευνες για το θέμα, ωστόσο αυτή είναι η πρώτη η οποία εξετάζει τις φυλακίσεις και τα δημογραφικά στοιχεία των κρατουμένων στο τοπικό επίπεδο.

    Το Ινστιτούτο αποδίδει εν μέρει τις ανισότητες στο γεγονός ότι επιβάλλονται εξ ίσου αυστηρές ποινές για διαφορετικά είδη ναρκωτικών και διαφορετικές ποσότητες, κάτι το οποίο ενδέχεται να εξομοιώνει χρήστες και εμπόρους ναρκωτικών. Για παράδειγμα, η ελάχιστη--ομοσπονδιακά καθοριζόμενη--ποινή είναι η ίδια για την κατοχή 5 γραμμαρίων κρακ (ναρκωτικού που συνδέεεται περισσότερο με τους μαύρους) και για την κατοχή 500 γραμμαρίων κοκαΐνης (ναρκωτικού που συνδέεται περισσότερο με τους λευκούς).

    Η μελέτη αναφέρει, επικαλούμενη και άλλες έρευνες, ότι η αστυνομία στο τοπικό επίπεδο τείνει να αφιερώνει περισσότερους πόρους στο να καταπολεμά το λαθρεμπόριο ναρκωτικών στο εσωτερικό συνοικιών και όχι στα προάστια και στα πανεπιστήμια. Ενώ υπάρχουν, κατά την ίδια μελέτη, στοιχεία που καταδεικνύουν ότι η δικαιοσύνη στις ΗΠΑ τείνει να είναι πιο επιεικής με τους λευκούς παραβάτες του νόμου όσον αφορά τα ναρκωτικά, αποδίδοντας τα αδικήματά τους σε οικογενειακά προβλήματα, από ό,τι με τους μαύρους, που συχνά περιγράφονται ως άνθρωποι των οποίων η ηθική αμφισβητείται.

    Το Ινστιτούτο προτείνει μεγαλύτερες επενδύσεις στη θεραπεία των τοξικομανών, και συγχαίρει τις κομητείες εκείνες που θέτουν την καταπολέμηση των ναρκωτικών ως λιγότερο άμεση προτεραιότητα από εκείνην της καταπολέμησης των βίαιων εγκλημάτων.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Wednesday, 5 December 2007 - 7:30:29 UTC