Read the King-Crane Commission Report of Mandates in Turkey (1919) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 8 January 2025
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-08

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για τις κλιματικές αλλαγές"

  • [01] "Επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για τις κλιματικές αλλαγές"

    Την επείγουσα ανάγκη ανάληψης δράσης για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη και της κλιματικής αλλαγής υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής σε δηλώσεις που έκανε κατά την διάρκεια των εργασιών της Β΄Συνόδου Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής που διεξήχθη στην Λισαβόνα.

    "Επιβεβαιώσαμε για άλλη μία φορά την υποστήριξη της χώρας μας στις διεθνείς προσπάθειες αλλά και στις πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη διαμόρφωση και την εφαρμογή μιας ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής για το περιβάλλον", τόνισε ο κ. Καραμανλής. Επανέλαβε δε τις δεσμεύσεις και τους συγκεκριμένους στόχους που έχουν τεθεί για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για τη μείωση των εκπομπών ρύπων για το διάστημα μέχρι το 2020.

    Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στο ζήτημα της μετανάστευσης το οποίο, όπως ανέφερε "είναι αναμφίβολα πρώτη προτεραιότητα για τις σχέσεις ΕΕ - Αφρικής και η χώρα μας επηρεάζεται ιδιαίτερα από το φαινόμενο αυτό".

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής ο κ. Καραμανλής παρουσίασε τις ελληνικές θέσεις δίνοντας έμφαση στην ανάγκη εφαρμογής μίας ολοκληρωμένης κοινωνικής και οικονομικής θεώρησής του.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε γενικότερα στις ευρω-αφρικανικές σχέσεις σημειώνοντας ότι η διεξαγωγή της Β΄Συνόδου Κορυφής ήταν απαραίτητη προκειμένου να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί η συνεργασία των δύο ηπείρων και να καθιερωθεί μία στρατηγική σχέση που να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες προκλήσεις. "Η αντιμετώπιση των ανθρωπιστικών κρίσεων και των διακρατικών συγκρούσεων, το εμπόριο και η μετανάστευση είναι μερικές μόνο από τις κοινές προκλήσεις που θα καθορίσουν το μέλλον των σχέσεών μας με την Αφρική", ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

    Με τη σημερινή σύνοδο προχωράμε σε μία σχέση ισότιμων εταίρων με κοινό παρελθόν και αλληλοεξαρτώμενο μέλλον, τόνισε ακόμη στις δηλώσεις του ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι μοιραζόμαστε κοινή ευθύνη μπροστά στις παγκόσμιες προκλήσεις όπως είναι η ειρήνη, η σταθερότητα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, η ανάπτυξη, η δημόσια υγεία και η προστασία του περιβάλλοντος. Η Ελλάδα είναι αποδέκτης των επιπτώσεων των περισσότερων από αυτές τις προκλήσεις και άρα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την αφρικανική ήπειρο και την αναβάθμιση των σχέσεών της με την Ευρώπη, κατέληξε ο πρωθυπουργός.

    "Παρεμβάσεις του πρωθυπουργού στη σύνοδο"

    Οι κλιματικές αλλαγές και η μετανάστευση είναι τα δύο θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Κ. Καραμανλής μιλώντας σήμερα στην Β΄Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής που διεξήχθη στη Λισαβόνα.

    "Η καταστροφή του περιβάλλοντος και η συνακόλουθη κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη από τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα ολόκληρος ο πλανήτης", τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι απαιτείται επείγουσα ανάληψη δράσης και συντονισμένη πολιτική σε παγκόσμιο επίπεδο αφού, όπως είπε, το Πρωτόκολλο του Κιότο υπήρξε ένα σημείο κοινής αφετηρίας όμως τίποτε απ΄ότι έγινε ως σήμερα δεν είναι αρκετό.

    Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην ελληνική αρνητική εμπειρία, σημειώνοντας ότι "στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι βιώσαμε τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής με την ανείπωτη τραγωδία που άφησε πίσω του, ένα πρωτόγνωρο ξέσπασμα πυρκαγιών". Η καταστροφή του περιβάλλοντος, συνέχισε ο πρωθυπουργός, είναι μία πρόκληση πολυδιάστατη που επηρεάζει όλες τις οικονομικές δραστηριότητες, τη βιομηχανία, τη γεωργία, την αλιεία, τον τουρισμό, τις μεταφορές και αφορά άμεσα την ποιότητα ζωής όλων μας, την ανθρώπινη ασφάλεια, το μέλλον του πλανήτη. Δεν αποτελεί μελλοντική και θεωρητική πρόκληση αλλά είναι μία απτή πραγματικότητα, τόνισε ο πρωθυπουργός και σημείωσε ότι είναι μία απειλή που δεν γνωρίζει σύνορα και ξεπερνά την οργάνωση και τις αντοχές των μεμονωμένων εθνικών κρατικών μηχανισμών.

    Η Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Καραμανλής, υποστηρίζει τη διαμόρφωση και την εφαρμογή ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής που οδηγεί την Ευρώπη στην πρωτοπορία του παγκόσμιου αγώνα για το περιβάλλον. Αναφέρθηκε στις αποφάσεις που έχει πάρει η Ευρωπαϊκή Ένωση, σημειώνοντας τη σημαντική συμφωνία για την αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. Η ΕΕ, ανέφερε ο κ. Καραμανλής, έχει επιπλέον αναγνωρίσει τις πολύ αρνητικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στις αναπτυσσόμενες χώρες ιδίως τις αφρικανικές και μικρές νησιωτικές και έχει δεσμευτεί να βρει τρόπους ώστε να προσαρμοστούν καλύτερα στις αλλαγές και να καταστούν λιγότερο ευάλωτες. Αυτή τη στιγμή, είπε ο πρωθυπουργός, δημιουργείται μια ευνοϊκή δυναμική σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο καθώς οι πολίτες ευαισθητοποιούνται και απαιτούν από τις κυβερνήσεις να αναλάβουν δράση για την αντιμετώπιση του φαινομένου.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στα ζητήματα ενέργειας υπογραμμίζοντας ότι είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με την προστασία του περιβάλλοντος. Στο πλαίσιο αυτό η Ελλάδα συμμετέχει και στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των μηχανισμών περιφερειακής συνεργασίας. Έκανε ειδική αναφορά στην ελληνική πρωτοβουλία για την ενεργειακή κοινότητα των χωρών της ΝΑ Ευρώπης. Σημείωσε ότι η σχετική συνθήκη υπεγράφη στην Αθήνα το 2005 και προβλέπει τη συνεργασία των χωρών της περιοχής σε θέματα ενεργειακής διασύνδεσης και δημιουργία ενιαίας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Στόχος, συνέχισε ο κ. Καραμανλής, είναι η διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και η δημιουργία σταθερού νομικού πλαισίου, η προστασία του περιβάλλοντος και η ενίσχυση των συνθηκών σταθερότητας στην περιοχή.

    Στην παρέμβασή του για τη μετανάστευση ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι θα πρέπει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ώστε μέσω της οργανωμένης αντιμετώπισης του φαινομένου να μπορεί να διασφαλιστεί από τη μία ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για τους ανθρώπους που αναζητούν καλύτερη τύχη μακριά από τις πατρίδες τους και από την άλλη η αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης, η διαχείριση της νόμιμης μετανάστευσης και η προώθηση της ενσωμάτωσης στις χώρες υποδοχής. Με τον τρόπο αυτό, είπε ο πρωθυπουργός, η μετανάστευση θα συμβάλει στην ανάπτυξη τόσο των χωρών προέλευσης, όσο και εκείνων της υποδοχής. Ευρώπη και Αφρική, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι ανάγκη να ευθυγραμμιστούν σε ένα κοινό μέτωπο εναντίον όλων των παράνομων δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με τη λαθρομετανάστευση και την εμπορία ανθρώπων και θα πρέπει να εντείνουν τις προσπάθειές τους στον τομέα αυτό σε πνεύμα συναντίληψης για την κοινή ευθύνη. Η σύναψη και η πιστή εφαρμογή συμφωνιών επανεισδοχής θεωρείται επιβεβλημένη, τόνισε ο κ. Καραμανλής.

    Στην Σύνοδο Κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αφρικής συμμετέχουν οι ηγεσίες από πενήντα κράτη της αφρικανικής ηπείρου καθώς και οι περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δεν συμμετέχει η Βρετανία, η Τσεχία και η Σλοβακία διαμαρτυρόμενες για την παρουσία στην Σύνοδο του δικτάτορα της Ζιμπάμπουε Ρόμπερτ Μουγκάμπε.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 8 December 2007 - 15:30:15 UTC