Read the OECD Report on Education in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-13

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Η ΔΕΗ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο»
  • [02] «Να ληφθούν μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές»
  • [03] "Εξεταστική Επιτροπή για την Ολυμπιακή"

  • [01] Γ. Παπανδρέου: «Η ΔΕΗ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο»

    "Η ΝΔ κατάφερε να κάνει τη ΔΕΗ από κερδοφόρα ελλειμματική επιχείρηση και σήμερα καλείται ο πολίτης να πληρώσει απαράδεκτες αυξήσεις, λόγω της δικής της πολιτικής", δήλωσε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, μετά τη σύσκεψη που είχε σήμερα με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ και τη διοίκηση της επιχείρησης.

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση ότι η συγκεκριμένη πολιτική της στη ΔΕΗ βοηθά συγκεκριμένα ισχυρά συμφέροντα και υπογράμμισε ότι η Εταιρία δεν είναι επιχείρηση για να την νέμονται ισχυρά συμφέροντα, αλλά εθνικό εργαλείο σχεδιασμού για την ανάπτυξη και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, καθώς και εργαλείο σχεδιασμού για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε να μπει η χώρα σε τροχιά πράσινης ανάπτυξης με σεβασμό στο περιβάλλον.

    Ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι το ΠΑΣΟΚ συμπαρίσταται στην προσπάθεια των εργαζομένων και των προοδευτικών πολιτών, ώστε η ΔΕΗ να μείνει υπό δημόσιο έλεγχο και τόνισε ότι "θα αγωνιστούμε ώστε να μην γίνει αντικείμενο επιβάρυνσης του πολίτη μέσω των αυξημένων τιμολογίων".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατήγγειλε την κυβέρνηση "για τον τρόπο που χειρίστηκε τη χθεσινή ειρηνική διαδήλωση, που ήταν ένα ισχυρό ράπισμα στην πολιτική της για το ασφαλιστικό. Απέναντι σε μία αναίμακτη, ειρηνική και συμβολική χειρονομία μερικών συνδικαλιστών να προστατεύσουν τα δικαιώματα των πολιτών και την ελευθερία έκφρασης, η κυβέρνηση αντέδρασε αυταρχικά και αντιδημοκρατικά".

    Καταλήγοντας είπε πως "θέλουμε διαφάνεια στις λειτουργίες της κυβέρνησης και της εξουσίας, δεν χρειάζεται να παρακολουθείται ο πολίτης, αλλά η εξουσία η οποία, όπως την ασκεί η Νέα Δημοκρατία, είναι ασύδοτη και αυθαίρετη".

    Συνάντηση με το προεδρείο της ΟΣΠΑ

    Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Παπανδρέου, προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλία για εθνική συνεννόηση στο θέμα της Ολυμπιακής Αεροπορίας, ενώ σε ανάλογη κίνηση θα προβεί και εντός της Βουλής, σύμφωνα με όσα είπε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Προσωπικού Αεροπορίας (ΟΣΠΑ) Μανώλης Πατέστος, μετά τη συνάντηση που είχε αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας με τον κ. Παπανδρέου, στα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, σήμερα το πρωί.

    Αύριο το πρωί, θα συνεδριάσει το όργανο Πολιτικού Σχεδιασμού του κινήματος για να εξετάσει θέματα σχετικά με το Συνέδριο αλλά και της τρέχουσας πολιτικής επικαιρότητας.

    [02] «Να ληφθούν μέτρα για τις πυρόπληκτες περιοχές»

    Ανασύσταση και προστασία των δασών και των παραλίων με στόχο την υπηρέτηση μιας ανάπτυξης που συμφέρει τα λαϊκά στρώματα και όχι το επιχειρηματικό κεφάλαιο, ζήτησε η Αλ. Παπαρήγα, η οποία πραγματοποιεί περιοδεία στις πυρόπληκτες περιοχές της Ηλείας. Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε στον Πύργο, η γγ του ΚΚΕ τόνισε ότι χρειάζονται «μέτρα που θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και θα δώσουν ικανό εισόδημα, ώστε να μείνουν οι αγρότες στο τόπο τους».

    Η κ. Παπαρήγα υπογράμμισε ότι «σε καμιά περίπτωση, ως κόμμα, δεν παραγράφουμε τους πολιτικούς υπαίτιους των πρόσφατων πυρκαγιών, δηλαδή τα κόμματα που κυβέρνησαν εναλλάξ».

    Εμείς, είπε η γγ του ΚΚΕ, αυτό που βλέπουμε σήμερα είναι το ίδιο που είχαμε υπογραμμίσει από την πρώτη στιγμή. Ότι μετά την τραγωδία θα πέσουν σαν τα κοράκια, από καιρό έτοιμα, τα επιχειρηματικά μεγαθήρια, παλιά και νέα, για να επαναληφθεί αυτό που όλοι ξέρουμε, να θησαυρίζουν και από την ευτυχία και από το θάνατο και την καταστροφή.

    Είναι πια κοινό μυστικό, επισήμανε η κ. Παπαρήγα, ότι μόλις έσβησαν οι πυρκαγιές με τον πιο επίσημο τρόπο, με τις πλάτες της ΝΔ, έσπευσαν στην περιοχή επιχειρηματικές, κατασκευαστικές και τουριστικές επιχειρήσεις για να αξιοποιήσουν τις μεγάλες δασικές εκτάσεις που κάηκαν, επιδιώκοντας να αγοράσουν φθηνή γη, κάτι που δεν το τόλμησαν πριν τις πυρκαγιές καθώς τα συμφέροντα τους ήταν σε αντίθεση με το δασικό χαρακτήρα των περιοχών.

    Καταγγέλλουμε, επαναλαμβάνοντας πληροφορίες που έχουν γραφεί στο Τύπο, ότι δημοσιεύονται έως και ανώνυμες αγγελίες μέσω των οποίων κάποιοι ζητούν να αγοράσουν ορεινά κτήματα που κάηκαν, ενώ τοπικοί δημοτικοί παράγοντες, προσπαθούν σε συνεργασία με τράπεζες να παραδώσουν τα τοπικά παραλιακά φιλέτα σε ιδιώτες, κατέληξε η γγ του ΚΚΕ.

    [03] "Εξεταστική Επιτροπή για την Ολυμπιακή"

    «Τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προκειμένου να δει και τις κυβερνητικές ευθύνες που υπάρχουν για τα προβλήματα της Ολυμπιακής Αεροπορίας», θα ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε ο Αλ. Αλαβάνος από το Ηράκλειο της Κρήτης.

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επισκέφτηκε τις εγκαταστάσεις του Αθλητικού Σχολείου και συναντήθηκε με τον Διευθυντή του Σχολείου, το Σύλλογο Διδασκόντων και το Σύλλογο Φίλων του Αθλητικού Σχολείου Ηρακλείου.

    Ο κ. Αλαβάνος σε δηλώσεις του τόνισε ότι το Αθλητικό Σχολείο του Ηρακλείου «είναι ένα δείγμα της εγκατάλειψης των εκπαιδευτικών δυνατοτήτων που υπάρχουν για τους μαθητές των Γυμνασίων και Λυκείων». Τα Αθλητικά Σχολεία, τόνισε, δεν είναι αυτόνομα, είναι ενσωματωμένα μέσα σε Γενικά Σχολεία, δεν έχουν υποδομές, δεν έχουν χώρους άθλησης και βέβαια έχουμε σε ακραία μορφή τα φαινόμενα που οι γυμναστές και οι προπονητές είναι ωρομίσθιοι και όχι καθηγητές με κανονικές και ασφαλείς εργασιακές σχέσεις και οι οποίοι εμφανίζονται στα μέσα Νοεμβρίου.

    «Εμείς θα παρέμβουμε στη Βουλή, προκειμένου και το Αθλητικό Γυμνάσιο και Λύκειο, να γίνουν αυτόνομα, να βρουν χώρο κοντά στο Παγκρήτιο Στάδιο, στο χώρο των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, να υπάρξουν οι υποδομές, η στήριξη, το ανθρώπινο δυναμικό που θα βοηθήσει να παίξουν το ρόλο τους», κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

    Ο κ. Αλαβάνος στη συνέχεια θα μεταβεί στο Καστέλι, όπου θα έχει συνάντηση με το Δήμαρχο και φορείς με θέμα το Αεροδρόμιο και τα προβλήματα της περιοχής του Δήμου Καστελίου. Το απόγευμα, θα έχει συνάντηση με την Διοίκηση του ΚΤΕΛ Ηρακλείου - Λασιθίου.

    Υποψήφιος για την προεδρία ο Φ.Κουβέλης

    Η πρώτη επίσημη υποψηφιότητα για την προεδρία του ΣΥΝ, αυτή του κ.Φώτη Κουβέλη,ανακοινώθηκε σήμερα από τον ίδιο σε συνέντευξη τύπου στα γραφεία του κόμματος.

    Λίγο πριν τη συνέντευξη ο κ. Κουβέλης κατέθεσε και τυπικά την υποψηφιότητά του στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος.

    Ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότάς του ο κ. Κουβέλης παρουσίασε και την πολιτική του πρόταση για το παρών και το μελλον του Συνασπισμού.

    Ο υποψηφιος πρόεδρος του ΣΥΝ υπογράμμισε ότι η υποψηφιότητά του "κατατίθεται για να στηρίξει την αναγκαία-περισσότερο από κάθε άλλη φορά- πολιτική ανανέωσης του κόμματος, σε μια περίοδο που τα μεγάλα και ανοιχτά κοινωνικά ζητήματα απαιτούν μια Αριστερά αντίστοιχα ανοιχτή σε απόψεις και εναλλακτικές προτάσεις".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κουβέλης είπε ότι είναι καλοδεχούμενη η παρουσία νέων στο Συνασπισμό, ωστόσο, πρόσθεσε, η πολιτική ανανέωση δεν συναρτάται με την ηλικιακή ανανέωση.

    Ερωτώμενος σχετικά με την πιθανή υποψηφιότητα του Αλέξη Τσίπρα, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι δεν θέλει να κρίνει πιθανές υποψηφιότητες καθώς αυτή δεν έχει ανακοινωθεί επίσημα.

    Ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι ο νέος πρόεδρος του ΣΥΝ πρέπει να διαθέτει και την κοινοβουλευτική ιδιότητα, ενώ αναφερόμενος στην απόφαση του νυν προέδρου να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία δήλωσε:

    "Η αιφνιδιαστική αποχώρηση, με επίκληση προσωπικών λόγων, του Α. Αλαβάνου από την προεδρία, δεν άφησε περιθώρια προετοιμασίας του κόμματος για οποιοδήποτε άλλο ενδεχόμενο, με πιθανή εξέλιξη, αν προχωρήσουμε σε άλλη επιλογή, τη δημιουργία πολλαπλών κέντρων αποφάσεων στο χώρο μας και επομένως, την απορρύθμιση και υποβάθμιση της λειτουργίας του κόμματος".

    Απαντώντας στη συνέχεια σε σχετική ερώτηση ο κ. Κουβέλης χαρακτήρισε ως σημαντική την προεδρία του κ. Αλαβάνου.

    Παρουσιάζοντας τις πολιτικές του θέσεις, ο κ. Κουβέλης τόνισε την επιλογή του να διαφυλάξει την πολιτική αυτονομία του ΣΥΝ, να πορευθεί δυναμικά στην κατεύθυνση των κοινωνικών συνεργασιών και των πολιτικών συμμαχιών με τις δυνάμεις της ριζοσπαστικής αριστεράς, για την απόκρουση του νεοφιλελευθερισμού και την προώθηση δημοκρατικών μεταρρυθμίσεων για τη χώρα.

    Σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Κουβέλης είπε υπάρχουν πολλές και σημαντικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ και κατά συνέπεια δεν τίθεται θέμα εκλογικής συνεργασίας, ωστόσο τόνισε ότι ο ΣΥΝ μιλάει για κοινές δράσεις με όλες τις δυνάμεις της αντιπολίτευσης όπου υπάρχει κοινός τόπος.

    Ο κ. Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της διατήρησης του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί, όπως είπε, έχει πλέον αποκτήσει κοινούς πολιτικούς στόχους και πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει, με σεβασμό στις ιδιαίτερες απόψεις των δυνάμεων που τον συγκροτούν.

    Ερωτηθείς για το νόημα της υποψηφιότητάς του καθώς οι συσχετισμοί στο εσωτερικό του ΣΥΝ δεν τον ευνοούν, ο κ. Κουβέλης δήλωσε ότι οι συσχετισμοί αφορούν το προηγούμενο συνέδριο, οπότε ενόψει του συνεδρίου του Φεβρουαρίου, κανείς δεν μπορεί να μιλάει για δεδομένους συσχετισμούς.

  • Υπέρ της υποψηφιότητας του κ. Φ. Κουβέλη τάχθηκε με δήλωσή του ο βουλευτής κ. Μ. Παπαγιαννάκης.

    Ο κ. Παπαγιαννάκης τονίζει, απευθυνόμενος στον κ. Κουβέλη, ότι "για πολλούς και για μένα προσωπικά , αποτελεί τιμή να σε υποστηρίξουμε και πρόκληση να εργαστούμε για την ευρύτερη δυνατή συσπείρωση γύρω από το όνομά σου".-


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
  • Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Thursday, 13 December 2007 - 15:30:38 UTC