Read the Convention Concerning the Exchange of Greek and Turkish Populations (30 January 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 07-12-17

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] «Οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν μαχητικά»
  • [02] Παγκόσμια Ημέρα για τον Μετανάστη

  • [01] «Οι εργαζόμενοι να προχωρήσουν μαχητικά»

    Σχολιάζοντας την παραίτηση του κ. Μαγγίνα από το υπουργείο Απασχόλησης η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα δήλωσε ότι "μπορεί να υπάρχει και παρασκήνιο που δεν το ξέρω, αυτό όμως που μπορώ να πω είναι: Δυνατά, μαχητικά, ανυποχώρητα οι εργατοϋπάλληλοι, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι αγρότες, πρέπει να προχωρήσουν αξιοποιώντας τις όποιες δυσκολίες έχει η κυβέρνηση. Πρέπει να αχρηστεύσουμε τη βόμβα που ετοιμάζεται να εξαπολύσει η κυβέρνηση, και με την κα Πετραλιά υπουργό, και που αφορά τα ζωτικά ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων".

    Η Γενική Γραμματέας του ΚΚΕ πρόσθεσε ότι "η μεγάλη ευθύνη που πήρε πάνω του ο κ. Μαγγίνας να μετατρέψει ένα αναψυκτήριο σε σπίτι, εφβ όσον φαίνεται ότι όλα τα πράγματα είναι έτσι, έβγαλε στην επιφάνεια τις αιτίες που η Αττική έχει γίνει αυτό το τέρας που έχει γίνει".

    Δηλαδή, σημείωσε, υπάρχουν νόμοι, απαγορεύονται τα πάντα, αλλά η αλλαγή χρήση γης με όρους αγοραπωλησίας και κερδοσκοπίας είναι ελεύθερη. "Να γιατί φτάσαμε εδώ που φτάσαμε". Η κ. Παπαρήγα πρόσθεσε ότι η ουσία είναι πως η γη αγοράζεται και πουλιέται. "Όταν η γη αγοράζεται και πουλιέται θα υπάρχει και η νομιμοποιημένη αγοραπωλησία και η παράνομη. Πολύ περισσότερο εδώ πια παρεμβαίνουν και άλλοι παράγοντες, γιατί απβ ό,τι λέγεται είναι η ευρύτερη περιοχή κακοποιημένη και η περιοχή αυτή ανήκει στη ζώνη προστασίας του Υμηττού".

    Σε μια ζώνη προστασίας του Υμηττού, είπε, δεν μπορεί να υπάρχουν 500 αναψυκτήρια. "Πόσα αναψυκτήρια θα έχει μια περιοχή; Και αυτό το λέω γιατί έτσι θα καταντήσει και το Ελληνικό που ο κ. Σουφλιάς υπόσχεται ότι δεν θα είναι έτσι, και όλες οι ακτές της Αττικής".

    Καταλήγοντας, η κ. Παπαρήγα δήλωσε ότι "αντί να συζητάμε το φαινόμενο Μαγγίνα, που βεβαίως έχει ευθύνες, δεν συγχωρείται τίποτα, πρέπει να παρέμβουμε όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι η Αττική θα γίνει, το λέω κυριολεκτικά, κρανίου τόπος. Μόνο ορισμένες περιοχές θα είναι μέσα σε πευκόφυτα και σε προστατευμένα δάση, για τους κάτοικους υψηλού εισοδήματος. Έξω όμως απβ αυτές τις περιοχές θα είναι δραματική η κατάσταση".

    [02] Παγκόσμια Ημέρα για τον Μετανάστη

    Σε 1.070.000 εκτιμώνται οι μετανάστες στην Ελλάδα το 2007, σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Στα 2.049.000 εικάζεται ότι θα φθάσουν το 2030 και σε 2.750.000 θα ανέρχονται οι μετανάστες "πρώτης" και "δεύτερης γενιάς" το 2050 στη χώρα μας, σύμφωνα με τη μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το "Δημογραφικό Μέλλον της Ευρώπης".

    Παγκόσμια Ημέρα για τον Μετανάστη αύριο, και η Ελλάδα φαίνεται ότι έχει εισέλθει για τα καλά στον κατάλογο των "πολυπολιτισμικών" κοινωνιών. Ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Μεταναστευτικής Πολιτικής (ΙΜΕΠΟ) Αλέξανδρος Ζαβός μιλά αποκλειστικά στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και στη Μαρία Δεληθανάση, για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε.

    Ερώτηση:Ποιες είναι οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια σε ό,τι αφορά τη μετανάστευση;

    Απάντηση: Οι προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η Ελλάδα τα επόμενα χρόνια είναι η διατήρηση της ανάπτυξης σε συνδυασμό με την εξασφάλιση της κοινωνικής ειρήνης. Είμαστε μια χώρα που αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό πρόβλημα. Για να διατηρηθεί τα επόμενα χρόνια η σημερινή οικονομική ευμάρεια, θα πρέπει να έχουμε τουλάχιστον 2,1 γεννήσεις ανά ζευγάρι. Όμως ο αριθμός των γεννήσεων ανέρχεται σε 1,3-1,4 παιδιά ανά ζευγάρι. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μπουν άλλα άτομα στη χώρα. Μιλάμε δηλαδή για εισροή μεταναστών, αλλά όχι για ασύδοτη είσοδο μεταναστών. Εάν ο αριθμός τους είναι μεγαλύτερος από αυτόν που μπορεί η ελληνική κοινωνία να αφομοιώσει και να εντάξει, θα δημιουργηθεί κοινωνική αναστάτωση.

    Ερώτηση:Μήπως πρέπει να εφαρμοσθούν πιο "φιλικές" νομοθετικές αλλαγές για να υπάρξει το απαραίτητο νόμιμο εργατικό δυναμικό;

    Απάντηση: Ο Επίτροπος Φράνκο Φρατίνι προωθεί ήδη την εφαρμογή της "μπλε κάρτας" για τους μετανάστες που βρίσκονται νόμιμα στην Ευρώπη. Πρόκειται ουσιαστικά για διεύρυνση της Οδηγίας "Μπολκεστάιν", η οποία λέει ότι πολίτες της ΕΕ μπορούν να μετακινούνται σε άλλα κράτη διατηρώντας τα εργασιακά τους δικαιώματα (ασφαλιστικά κ.λπ.) στη χώρα από την οποία προέρχονται και αμειβόμενοι με τους μισθούς της χώρας στην οποία πηγαίνουν. Επισημαίνω το δεύτερο, διότι συνιστά τη σημαντικότερη αλλαγή στην αρχική οδηγία.

    Ερώτηση: Τι θα γίνει με τους παράνομα εργαζόμενους;

    Απάντηση: Η Ευρώπη δεν θέλει τη μη νόμιμη είσοδο μεταναστών. Γι' αυτό προωθεί διαδικασίες περιορισμού της παράνομης μετανάστευσης, συνάπτει διακρατικές συμφωνίες με τις χώρες προέλευσης για επαναπροώθηση μεταναστών, επιδοτεί εκπαιδευτικά προγράμματα και προγράμματα οικονομικής ανάπτυξης σε χώρες προέλευσης μεταναστών, δημιουργεί νόμιμες οδούς μετανάστευσης όπως η κυκλική, η εποχική μετανάστευση.

    Ερώτηση: Ποιες προσπάθειες έχουν γίνει στην Ελλάδα προς την κατεύθυνση της κοινωνικής ενσωμάτωσης;

    Απάντηση: Η κοινωνική ενσωμάτωση είναι το μεγάλο στοίχημα της Ευρώπης. Πολλές διαφορετικές πολιτικές και προγράμματα έχουν αναπτυχθεί, τις περισσότερες φορές χωρίς μεγάλη επιτυχία. Στην Ελλάδα έχουμε δημιουργήσει την Εθνική Επιτροπή για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών στην οποία συμμετέχουν όλα τα κόμματα και οι κοινωνικοί εταίροι. Θα συμμετάσχουν και οι μετανάστες όταν δημιουργήσουν αντιπροσωπευτικό δίκτυο οργανώσεων. Ήδη μπαίνει σε λειτουργία το Ολοκληρωμένο Πρόγραμμα για την Κοινωνική Ένταξη των Μεταναστών "Εστία" στο οποίο θα επενδυθούν περίπου 20 εκατ. ευρώ, από τα οποία τα 16 εκατ. προέρχονται από την ΕΕ και τα 4 εκατ. από ίδιους πόρους.

    Στο πλαίσιο του "Εστία" θα εκπαιδευτούν δημόσιοι υπάλληλοι στη διαχείριση μεταναστών και θα δημιουργηθούν δομές με προσωπικό που γνωρίζει τη γλώσσα των μεταναστών ή στις οποίες θα απασχοληθούν μετανάστες. Κάτι σαν τους διαπολιτισμικούς μεσολαβητές. Και επειδή πρόκειται κυρίως για ευρωπαϊκά προγράμματα δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην πρόσληψη μεταναστών, διότι θα εργασθούν με συμβάσεις έργου.

    Ερώτηση:Και τι θα γίνει όταν τελειώσει η ευρωπαϊκή χρηματοδότηση;

    Απάντηση: Το πρόγραμμα διαρκεί από το 2008 έως το 2013. Άρα μιλάμε για μακρύ χρονικό ορίζοντα. Επιπλέον έχουν προβλεφθεί δράσεις για την κοινωνική ένταξη των μεταναστών και από το Δ' ΚΠΣ. Μέχρι τότε η Ελλάδα και η ΕΕ θα έχουν κληθεί να προσαρμοσθούν σε νέα δεδομένα.

    Ερώτηση:Τι θεωρείτε επιτυχημένο στην υπάρχουσα μεταναστευτική πολιτική;

    Απάντηση:Εκείνο που θα μπορούσα να χαρακτηρίσω ως επιτυχία της κυβέρνησης είναι ότι κατόρθωσε να στρέψει το διάλογο για τη μετανάστευση από την παραβατικότητα των μεταναστών και το φόβο γι' αυτούς -στερεότυπα που είχαν ενισχυθεί και από τα ΜΜΕ- σε πιο ουσιαστικά θέματα, όπως η συμβολή τους στην ανάπτυξη της χώρας και η κοινωνική συνύπαρξη. Αυτό φαίνεται ξεκάθαρα στις δημοσκοπήσεις, όπου ενώ μέχρι το 2004-2005 ένα 14% των ερωτηθέντων θεωρούσε σοβαρό πρόβλημα τους μετανάστες, το ποσοστό έχει μειωθεί στο 4%.

    Ερώτηση:Τι νομίζετε ότι πρέπει να αλλάξει;

    Απάντηση:Το πρώτο είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε επαρκές δίκτυο πληροφόρησης των μεταναστών. Έχουν ξεκινήσει από το κράτος μαθήματα για την πιστοποίηση της γνώσης της ελληνικής γλώσσας, προκειμένου να αποκτήσουν οι μετανάστες την ιδιότητα του επί μακρόν διαμένοντος, αλλά φαίνεται ότι η πληροφορία δεν έχει φθάσει στη μεγάλη μάζα των μεταναστών.

    Το δεύτερο είναι ότι μελετάμε στο ΙΜΕΠΟ σε συνεργασία με την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία, τη δημιουργία του λεγόμενου "one shop stop". Πρόκειται για ένα δίκτυο αντίστοιχο του ΚΕΠ, που εξυπηρετεί τους ημεδαπούς αλλά με ευρύτερες αρμοδιότητες, όπου οι μετανάστες θα μπορούν να διεκπεραιώνουν όλες τις υποθέσεις τους με τη δημόσια διοίκηση. Ξέρετε η νομοθεσία είναι σημαντική. Αλλά "σκοντάφτει" στη λειτουργία των δημοσίων υπηρεσιών.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Monday, 17 December 2007 - 15:30:29 UTC