Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-10

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος
  • [02] Ράλι ανόδου
  • [03] Με το βλέμμα στη βοήθεια

  • [01] Στο Φανάρι ο Αρχιεπίσκοπος

    Ιδιαίτερα θερμή υποδοχή επιφυλάχθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, ο οποίος από χθες επισκέπτεται το Φανάρι, εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή στις σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την Εκκλησία της Ελλάδος.

    θα αρχίσουν οι διμερείς συνομιλίες μεταξύ των εκπροσώπων των δύο Εκκλησιών, ενώ το απόγευμα θα τελεσθεί εσπερινός στο Ναό του Αγίου Γεωργίου Πύλης Αδριανουπόλεως.

    Τόσο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών έδωσαν διαβεβαιώσεις για σεβασμό των θεσμών, των δικαίων και των κανόνων και δεν παρέλειψαν να κάνουν αναφορές και στα προβλήματα των δύο Εκκλησιών, κατά το παρελθόν.

    Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος απευθυνόμενος προς τον Πατριάρχη, κατά τη δεξίωση που δόθηκε προς τιμήν του στο Πατριαρχείο, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην ιστορία του Οικουμενικού Θρόνου και επισήμανε ότι η Εκκλησία της Ελλάδος "είναι και θα παραμείνει αμετακίνητη και εδραία στις εκκλησιολογικές αρχές όπως τις έχουμε παραλάβει από εσάς" και πρόσθεσε: "Τα ενδορθόδοξα γεγονότα των τελευταίων χρόνων έχουν καταδείξει με τον πιο έντονο τρόπο ότι δεν επιφυλάσσεται σε κανένα από εμάς η πολυτέλεια των παραμικρών αποκλίσεων χωρίς ουσιώδη και καθολικά επιβεβλημένο λόγο. Οταν εμείς δια υποκειμενικούς, πρόσκαιρους και πολλές φορές επιπόλαιους λόγους ζητούμε την κατάλυση των αγιοπνευματικά θεσπισμένων και ιεροκανονικά θεμελιωμένων δομών της Εκκλησίας συναντούμε και γευόμεθα τις συνέπειες των παραθεωρήσεων στο επόμενο βήμα μας. Στο σημείο αυτό θέλουμε να διαβεβαιώσουμε τη μεγάλη του Χριστού Εκκλησία ότι όχι μόνο δεν σκεπτόμεθα να διαταράξουμε την εκκλησιαστική ισορροπία, αλλά ότι θα αναλώσουμε τους εαυτούς μας όλοι μας στην ανάδειξη της εκκλησιαστικής ενότητας και συμφωνίας. Υπάρχουν και αμετακίνητα όρια. Το σύγχρονο πρόσωπο της Εκκλησίας αλλού πρέπει να αναζητήσει υπόβαθρο και χώρο για να εργαστεί και όχι στην ανατροπή των αμετάτρεπτων σταθερών της".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος απευθυνόμενος στον Αρχιεπίσκοπο έπλεξε το εγκώμιό του και τόνισε: "Η καλή φήμη σας είναι προ πολλού διάχυτος εις την Πόλη του Κωνσταντίνου, όπως άλλωστε και εις τας ανά του κόσμου επαρχίας του Οικουμενικού Θρόνου. Οι πάντες γνωρίζουν τον πηγαίο σεβασμό σας προς τη μητέρα Εκκλησία του γένους. Ουδείς αγνοεί την καλύκαρπον και αγιασμένη μακρά εκκλησιαστική σας πορεία και την όλη αρετή η οποία κοσμεί το σεπτό και σεμνό πρόσωπό σας. Ολοι εχάρηκαν την επάξια ανύψωσή σας στον αρχιεπισκοπικό θρόνο των Αθηνών".

    Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κατέληξε αναφερόμενος στο ατύχημα που είχε στο πόδι του ο Αρχιεπίσκοπος και στην ταλαιπωρία της υγείας του, η οποία, όπως είπε, μετέθεσε επί δίμηνο την ευλογημένη και χαροποιό έλευση του Αρχιεπισκόπου στην Κωνσταντινούπολη.

    [02] Ράλι ανόδου

    Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου παράδοσης Ιουνίου στην αγορά της Νέας Υόρκης έκλεισε στα 125,96 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας νέο ρεκόρ κλεισίματος.

    Στο Λονδίνο, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας έκλεισε για πρώτη φορά στα 125,40 δολάρια το βαρέλι.

    Νωρίτερα, η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ είχε φθάσει έως και τα 125,90 δολάρια το βαρέλι και η τιμή του αμερικανικού αργού στην προθεσμιακή αγορά της Νέας Υόρκης τα 126,25 δολάρια το βαρέλι.

    "Δεν είμαι ιδιαίτερα ξαφνιασμένος από την ταχύτητα της αύξησης της τιμής του αργού. Υπάρχουν πολλοί επενδυτές στις αγορές που προσδοκούν στην αύξηση των τιμών καθώς οδεύουμε προς τη θερινή περίοδο", επισήμανε ο Τέτσου Εμόρι, διαχειριστής κεφαλαίων στην Astmax Co Ltd στο Τόκιο.

    Αντίθετα, ο αναλυτής στην Kanetsu Asset Management στο Τόκιο, Τάτσουο Καγκιγιάμα σημειώνει πως "οι παρατεταμένοι γεωπολιτικοί φόβοι και οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θέρμανσης ενισχύουν την αγορά, αλλά η ταχύτητα της αύξησης είναι υπερβολικά υψηλή".

    [03] Με το βλέμμα στη βοήθεια

    Η Μιανμάρ προτίθεται να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα και θα δεχθεί τη βοήθεια "απ΄όπου κι αν προέρχεται" προκειμένου να αντιμετωπίσει τις συνέπειες του κυκλώνα Ναργκίς που προκάλεσε μεγάλες καταστροφές στη χώρα, δήλωσε ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ, Κιάου Τιντ Σούε.

    Ο διπλωμάτης είπε πως δύο πλοία και έντεκα αεροσκάφη με είδη πρώτης ανάγκης έχουν φθάσει μέχρι σήμερα στη Μιανμάρ, μία εβδομάδα μετά τον κυκλώνα.

    "Έχουμε επείγουσα ανάγκη για ιατρικό εξοπλισμό, τρόφιμα, ρούχα, ηλεκτρικές γεννήτριες, αντίσκηνα και οικονομική βοήθεια", διευκρίνισε ο Σούε.

    "Είμαστε ευγνώμονες προς τη διεθνή κοινότητα, τους κοντινούς και μακρινούς φίλους μας, για την αλληλεγγύη και τη γενναιοδωρία τους", είπε.

    Σήμερα Σάββατο ξανάρχισαν οι πτήσεις του Παγκόσμιου Επισιτιστικού Προγράμματος του ΟΗΕ, ή WFP, προς την Μιανμάρ με βοήθεια. Ωστόσο υπάρχουν πολλές επιφυλάξεις για το πού θα καταλήξει η βοήθεια, καθώς το καθεστώς εμμένει στη θέση του ότι θα την διανείμει αποκλειστικά αυτό.

    Ο ΟΗΕ απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα για συγκέντρωση 187 εκατομμυρίων δολαρίων ως βοήθεια για έξι μήνες σε περισσότερους από 1,5 εκατομμύριο ανθρώπους που έχουν πληγεί από τον κυκλώνα στη Μιανμάρ.

    Την έκκληση απηύθυνε ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, υπεύθυνος για Ανθρωπιστικές Υποθέσεις, Τζον Χολμς.

    Σήμερα αναχωρεί δεύτερο μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Πολεμικής μας αεροπορίας, με προορισμό τη Γιανγκόν της Μιανμάρ, μεταφέροντας φαρμακευτικό υλικό, τρόφιμα και σκηνές για τους πληγέντες από τον τυφώνα.

    Στην Αθήνα, το ελληνικό τμήμα της UNICEF έχει ήδη αρχίσει εκστρατεία συλλογής χρημάτων για την οικονομική ενίσχυση του λαού της Ασιατικής αυτής χώρας που περνούν ιδιαίτερα δύσκολες στιγμές.

    Δημοψήφισμα για το Σύνταγμα

    Η χούντα της Μιανμάρ, αψηφώντας τις εκκλήσεις των Ηνωμένων Εθνών να επικεντρωθεί στην διανομή βοήθειας στο 1,5 εκατομμύριο θύματα του κυκλώνα Ναργκίς, επέμεινε να τελεστεί κανονικά σήμερα Σάββατο το δημοψήφισμα για την έγκριση του νέου Συντάγματος, σε όλες τις περιοχές της χώρας πλην εκείνων που έχουν πληγεί συντριπτικά από την καταστροφή.

    Η διαδικασία αυτή σηματοδοτεί την πρώτη φορά τις τελευταίες σχεδόν δύο δεκαετίες που οι πολίτες προσέρχονται στις κάλπες. Η ψηφοφορία αναβλήθηκε για δύο εβδομάδες στην κυριότερη πόλη της Μιανμάρ και πρώην πρωτεύουσα, Γιανγκόν, καθώς και στο μεγαλύτερο μέρος του δέλτα Ιραουάντι, όπου σημειώθηκε το σφοδρότερο πλήγμα του κυκλώνα, στοιχίζοντας σχεδόν 62.000 νεκρούς, τραυματίες και αγνοούμενους, σύμφωνα με τον επίσημο απολογισμό του στρατιωτικού καθεστώτος. Οι νεκροί είναι 23.335, οι τραυματίες 1.403 και αγνοούμενοι 37.019, σύμφωνα με τον αναθεωρημένο προς τα κάτω απολογισμό του καθεστώτος.

    Η ¶ουνγκ Σαν Σούου Κιι, ηγέτιδα της αντιπολίτευσης, άσκησε σφοδρή κριτική στη χούντα για την απόφασή της να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα παρά το πλήγμα του κυκλώνα, κάνοντας λόγο για "απρέπεια".

    Το καθεστώς υποστηρίζει ότι το νέο Σύνταγμα θα ανοίξει το δρόμο για δημοκρατικές εκλογές σε δυο χρόνια, ωστόσο οι επικριτές του καταγγέλλουν πως το κείμενο διασφαλίζει την συνέχιση της κυριαρχίας των ενόπλων δυνάμεων, σε μια χώρα όπου ο στρατός κυβερνά επί σχεδόν μισόν αιώνα.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Saturday, 10 May 2008 - 6:30:16 UTC