Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Athens News Agency: News in Greek, 08-05-11

Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Athens News Agency at <http://www.ana.gr/>

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] "Στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων"

  • [01] "Στήριξη των λαϊκών εισοδημάτων"

    Τα οικονομικό -κοινωνικά προβλήματα «που παίρνουν όλο και πιο τραγικές διαστάσεις» θα βρεθούν στο επίκεντρο της πολιτικής δράσης του Συνασπισμού το επόμενο διάστημα σύμφωνα με την απόφαση της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής του κόμματος που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η απόφαση που βασίζεται στην εισήγηση του κ. Π. Λαφαζάνη στη χθεσινή συνεδρίαση της ΚΠΕ, αναλύει τις διεθνείς οικονομικές εξελίξεις και τις επιπτώσεις της στην ελληνική οικονομία και ταυτόχρονα επικρίνεται η κυβερνητική πολιτική. Η ΚΠΕ εκτιμά ότι «βρίσκεται σε εξέλιξη μια σοβαρή διεθνής καπιταλιστική οικονομική κρίση, με πολλές πτυχές και τραγικές κοινωνικές συνέπειες» και προσθέτει ότι είναι μια κρίση χρηματοπιστωτική που κλονίζει τις μεγάλες διεθνείς τράπεζες, μια κρίση νομισματική με τη ραγδαία υποτίμηση του δολαρίου, μια κρίση ραγδαίων ανατιμήσεων, κυρίως κερδοσκοπικών, στο πετρέλαιο, στις πρώτες ύλες και ειδικά στα τρόφιμα, μια κρίση ενεργειακή και ιδιαίτερα μια κρίση κλιματικών αλλαγών, που απειλεί το περιβάλλον ακόμα και την επιβίωση του πλανήτη.

    Για την ελληνική οικονομία επισημαίνεται ότι ακολουθεί από τρίμηνο σε τρίμηνο μια πτωτική πορεία των ρυθμών ανάπτυξης, ενώ είναι ορατός ο κίνδυνος υφεσιακών τάσεων στα επόμενα χρόνια. Την ίδια στιγμή γνωρίζει άνοδο ο πληθωρισμός στη χώρα μας, ο οποίος αν και υποεκτιμημένος, τρέχει, εκτός των κυβερνητικών προβλέψεων, με 4,5%μ ενώ η πραγματική ακρίβεια σαρώνει κυριολεκτικά τις αγορές και λεηλατεί τα λαϊκά εισοδήματα. Τονίζεται επίσης ότι η καλπάζουσα ακρίβεια στη χώρα μας δεν οφείλεται μόνο στη διεθνή άνοδο του πληθωρισμού αλλά και στην εγχώρια κερδοσκοπία και τα "καρτέλ" που ενδημούν στις ελληνικές αγορές. Αυτή η καλπάζουσα ακρίβεια εξελίσσεται σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα, ιδιαίτερα σε μια περίοδο που εφαρμόζονται κυβερνητικές εισοδηματικές πολιτικές σκληρής λιτότητας, ενώ η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ υπέγραψε μια απαράδεκτη συμφωνία για τους χαμηλόμισθους. Η σκληρή λιτότητα και η καλπάζουσα ακρίβεια αναδεικνύουν ακόμα περισσότερο τον άγριο χαρακτήρα των ταξικών πολιτικών που εφαρμόζονται και διασφαλίζουν αύξηση των κερδών της τάξης του 40% για τις εισηγμένες επιχειρήσεις και 70% κατά μέσο όρο για τις τράπεζες (2007).

    Έντονες είναι οι επικρίσεις που διατυπώνονται στην απόφαση κατά της κυβερνητικής πολιτικής καθώς επισημαίνεται ότι «η κυβέρνηση, αντί να αντλήσει θετικά συμπεράσματα από την κρίση και τις τραγικές κοινωνικές συνέπειες, επιτείνει τις πολιτικές που την τροφοδοτούν και σχεδιάζει να εντείνει τις νεοφιλελεύθερες αντικοινωνικές "μεταρρυθμίσεις". Ο ΣΥΝ διατυπώνει τις έντονες αντιρρήσεις του στην πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση προωθεί μαζί με την ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ και των λιμανιών ένα κύμα ιδιωτικοποιήσεων (π.χ. ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, Τ.Τ., κ.λ.π.) με προοπτική την εκποίηση ό,τι του δημόσιου σ' αυτή τη χώρα. Σχεδιάζει, στο όνομα της "flexicurity", την περαιτέρω διάλυση των εργασιακών σχέσεων. Νέα εισπρακτικά μέτρα, ενόψει αδυναμίας εκτέλεσης του προϋπολογισμού, σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων. Νέα αντιασφαλιστικά μέτρα με επίκεντρο το δημόσιο και το ΙΚΑ, ενώ επιχειρεί με μέτρα επικοινωνιακού χαρακτήρα να συγκαλύψει και όχι να αντιμετωπίσει την εκτόξευση των τιμών, ιδιαίτερα στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης».

    Η απάντηση του ΣΥΝ στις πολιτικές που εφαρμόζονται είναι, σύμφωνα με την απόφαση, «το άνοιγμα μεγάλων μετώπων πολιτικών και κινηματικών πρωτοβουλιών στη βάση των δικών μας εναλλακτικών προτάσεων, οι οποίες χρειάζονται περαιτέρω επεξεργασία στο πλαίσιο διαμόρφωσης ενός συνεκτικού, εναλλακτικού στον νεοφιλελευθερισμό, προγράμματος, με ορίζονται τον σοσιαλισμό».

    Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρεται στην απόφαση, ενόψει των ιδιαίτερα τραγικών συνεπειών της κρίσης και των ακολουθούμενων κυβερνητικών πολιτικών και με δεδομένες τις πάγιες θέσεις του ΣΥΝ (π.χ. εγγυημένο κατώτατο εισόδημα, κ.λ.π.), τις εναλλακτικές προτάσεις του και το συνολικό εναλλακτικό πρόγραμμά του, αναδεικνύουμε μια σειρά επίκαιρα μέτωπα μαζί με προτάσεις διεκδίκησης και ανάπτυξης ενωτικών αγώνων και κινημάτων που αποτελούν αιχμές αυτήν την περίοδο και αποκτούν κρίσιμη σημασία στη σημερινή κρισιακή συγκυρία για την ανακούφιση του ελληνικού λαού.

    Η απόφαση τονίζει ειδικότερα την ανάγκη να συγκροτηθούν μέτωπα κατά των ιδιωτικοποιήσεων και της ακρίβειας, κατά των καταχρηστικών πρακτικών των τραπεζών, κατά των επισφαλών εργασιακών σχέσεων, κατά των αντιασφαλιστικών ρυθμίσεων, αλλά και μέτωπα υπέρ της στήριξης των λαϊκών εισοδημάτων και των αγροτών.

    Αλ.Τσίπρας: "Νέα αριστερή διακυβέρνηση"

    Εντονες επικρίσεις κατά της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο κ. Τσίπρας στην ομιλία του είπε ότι η παγκόσμια οικονομική κρίση, η χρεοκοπία του καζινοκαπιταλισμού, δεν είναι πια μια μύχια προσδοκία κάποιων γραφικών αριστερών/μαρξιστών οικονομολόγων, αλλά αποτελεί μια αναντίρρητη πραγματικότητα για την οποία ανεξάρτητα από την ερμηνεία που δίνει ο καθένας, ομολογείται πια από όλους και εκτίμησε ότι «χρεοκοπεί το μoντέλο της θεοποίησης της αγοράς και αμφισβητείται σε παγκόσμιο επίπεδο η ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού».

    Ο πρόεδρος του ΣΥΝ αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική επέκρινε τον πρωθυπουργό γιατί όπως είπε, ο κ. Καραμανλής «απευθυνόμενος στους ευρωπαίους τραπεζίτες, διαβεβαίωσε ότι οι μεταρρυθμίσεις, δηλαδή η παραχώρηση των υποδομών και του δημόσιου πλούτου σε ιδιωτικά συμφέροντα, θα συνεχιστούν. Και ότι στον στόχο της κυβέρνησης βρίσκονται ο εργασιακές σχέσεις και η διασφάλιση της ασύδοτης κερδοσκοπίας για τις τράπεζες και τις μεγάλες επιχειρήσεις».

    Ο πρωθυπουργός, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, «παριστάνει ότι είναι από άλλο ανέκδοτο. Κάνει ότι δεν ακούει. Έκανε ότι δεν άκουσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν στο ίδιο δείπνο ο τελευταίος αναφέρθηκε στο κυνήγι των υπερκερδών στο οποίο επιδίδεται το χρηματοπιστωτικό σύστημα ζητώντας λιγότερη σκληρότητα απέναντι στην κοινωνία. Ο πρωθυπουργός έκανε ότι δεν άκουσε. Και το ίδιο έκανε και ο κ. Γκαργκάνας δίπλα του, ο οποίος πριν από μερικές μέρες μας είπε ότι η κερδοφορία των τραπεζών είναι μύθος - υποτιμώντας την νοημοσύνη της κοινωνίας αλλά και το δικό του κύρος για δέκατη ή ενδέκατη φορά κατά τη διάρκεια της θητείας του».

    Επικρίσεις διατύπωσε ο κ. Τσίπρας και για την ακριβεια κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι «δεν έχει ακούσει ούτε για την ακρίβεια. Αν είχε ακούσει, θα είχε φωνάξει τον κ. Κοντό, τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης, ο οποίος παραμονές Πάσχα δήλωνε ότι τα επίπεδα ακρίβειας στην αγορά είναι ίδια με τα περσινά και ίσως λίγο χαμηλότερα, και θα του είχε βάλει πάγο».

    Για τον ΟΤΕ, ο πρόεδρος του ΣΥΝ είπε ότι αυτή η πώληση πρέπει να ακυρωθεί «από την κατακραυγή των εργαζόμενων και της κοινωνίας. Όπως επίσης πρέπει να ακυρωθεί και κάθε σχέδιο εκποίησης, από αυτά που έχει βγάλει σε προσφορές η κυβέρνηση, για να συντομεύει».

    Στόχος του ΣΥΝ, είπε ο κ. Τσίπρας , είναι ότι εμείς παλεύουμε για μια νέα πλειοψηφία που θα οδηγήσει τον τόπο σε μια νέα αριστερή διακυβέρνηση. Και αριστερή διακυβέρνηση μεταξύ άλλων σημαίνει ριζική αναδιανομή του πλούτου υπέρ των αδύναμων κοινωνικών στρωμάτων, στήριξη των χαμηλών εισοδημάτων, ανάκτηση του δημόσιου πλούτου και του δημόσιου ελέγχου στις στρατηγικής σημασίας επιχειρήσεις και σους οργανισμούς κοινής ωφέλειας και κάλεσε το ΠΑΣΟΚ να πάρει ξεκάθαρη θέση στο θέμα του ΟΤΕ.

    Αλαβάνος για τον ΟΤΕ

    Εντονα αντέδρασε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος επειδή ο πρωθυπουργός, στον οποίο απευθυνόταν ερώτηση για τη συμφωνία μεταξύ ΟΤΕ και DΕUTCHE TELECOM, δεν απάντησε ο ίδιος αλλά άφησε τον κ Αλογοσκούφη να το κάνει, υποστηρίζοντας ότι ''προτίμησε να δραπετεύσει από ενοχές γιατί πρόκειται για μια αποικιοκρατικής αντίληψης συμφωνία''.

    «Πρέπει να κατανοήσει ο ελληνικός λαός ότι αυτή η κυβέρνηση είναι επικίνδυνη. Ένας ντήλερ είναι. Το μόνο που ξέρει να κάνει είναι να πουλάει. Και είναι επικίνδυνη γιατί πουλάει ένα οργανισμό που είχε πέρσι κέρδη 600 εκ ευρώ όταν η γερμανική εταιρία που τον αγοράζει είχε 554 εκ ευρώ» τόνισε ο κ. Αλαβάνος.

    Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ , αφού ζήτησε να ανακτηθεί σταδιακά ο έλεγχος του ΟΤΕ με την αγορά του 51% από το ελληνικό δημόσιο, αναγνωρίζοντας τις δυσκολίες που υπάρχουν σε αυτή τη κίνηση, μίλησε για «ποινικές ευθύνες που έχει η κυβέρνηση και που θα αναζητηθούν διότι υπάρχει ένα σκοτεινό δωμάτιο που μεσάζοντες παίξανε βρώμικο ρόλο».

    «Όσα είπατε κ υπουργέ είναι παραμύθια, γιατί δεν δώσατε καμιά απάντηση, γιατί παραδώσατε τον ΟΤΕ χωρίς καμία εγγύηση», κατέληξε ο κ Αλαβάνος.


    Athens News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    ana2html v2.01 run on Sunday, 11 May 2008 - 18:30:22 UTC